Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Japan wint World Baseball Classic na winst twee thrillers
English

MIAMI, Florida (USA) - Voor de derde keer is Japan de winnaar van de World Baseball Classic. Japan was al eerder de winnaar van het mondiale evenement in 2006 en 2009. De Dominicaanse Republiek won daarna de derde editie in 2013 en de USA veroverde de WBC-titel in 2017.

Op dinsdagavond (21 maart) probeerde titelverdediger USA de tweede ploeg te worden die twee opeenvolgende titels wint. Aanvankelijk nam de ploeg de leiding, maar Japan kwam langszij, voegde twee punten toe en won met 3-2. Na afloop bevestigde Major League Baseball Commissioner Rob Manfred dat de zesde editie van de Classic volgens planning in 2026 zal plaatsvinden.

Om de Finale te bereiken moesten Japan en de USA uiteraard wel eens de Halve Finale winnen. De Halve Finales en de Finale werden allemaal gespeeld in loanDepot Park, het stadion van Major League-club Miami Marlins in Miami, Florida.

Op zondagavond was de USA met 14-2 te sterk voor Cuba in de eerste Halve Finale. De USA stond halverwege de zevende inning met 13-2 voor. Echter, de mercy-rule wordt alleen gebruikt tijdens de Eerste Ronde en niet in de Kwartfinales, Halve Finales en Finale.

De USA kwam tot veertien honkslagen en stond slechts met 2-1 voor na de eerste inning tegen Cuba, dat twaalf honkslagen liet noteren. Echter, Cuba wist nog maar n punt te scoren (in de vijfde), terwijl de Amerikanen vanaf de tweede inning bleve scoren, met als hoogtepunt een 4-run rally in de zesde die de stand opvoerde naar 13-2. Trea Turner sloeg twee homeruns voor de USA, n solo en eentje met twee lopers op de honken. Paul Goldschmidt (2-run) en Cedric Mullins (solo) homerden ook. Mookie Betts sloeg 3-uit-6 en scoorde tweemaal, Turner had ook drie hits, Goldschmidt sloeg vier punten binnen.

Op maandagavond was de tweede Halve Finale tussen Japan en Mexico een wedstrijd die zich ontwikkelde in een regelrechte klassieke thriller die werd beslist op de laatste worp van de wedstrijd.

Mexico nam een 3-0 voorsprong in de 1e4 toen Luis Uras een 3-run homerun sloeg. Japan werd aanvankelijk puntloos gehouden door de Mexicaanse pitching. Ook beroofde linksvelder Randy Arozarena Kazuma Okamoto van een homerun. Hij opende de 2e5 en dreunde de bal diep het linksveld in aar Arozarena opsprong en de bal boven de omheining ving. Maar Japan kwam langszij in de 2e7 toen Masataka Yoshida ook een 3-run homerun sloeg. Mexico kwam onmiddellijk terug in de 1e8 door tweemaal te scoren. Eerst hernam de ploeg de leiding toen Randy Arozarena en Alex Verdugo.back-to-back doubles sloegen. Even later schoof Verdugo's pinch-runner Jarren Duran op na een honkslag van Joey Meneses en scoorde op een 2-out single van Isaac Paredes. Op deze klap probeerde ook Meneses te scoren, maar hij werd op de plaat uitgeschakeld, wat een einde aan de slagbeurt maakte. In de 2e8 pakte Japan een punt terug op een opofferingsslag van Hotaka Yamakawa.

Nadat Mexico puntloos bleef in de 1e9 sloeg Japan even later toe op nieuwe pitcher Giovanny Gallegos. Eerst begon Shohei Ohtani met een tweehonkslag, waarna Masataka Yoshida vier wijd kreeg en werd vervangen door pinch-runner Ukyo Shuto. Volgende slagman Munetaka Murakami sloeg de bal daarna het links/midveld in voor een 2-run, walk-off double, want Ohtani en Shuto scoorden allebei. Japan won met 6-5!

On Tuesday-evening, more than 36,000 spectators saw another thriller, the Final between Japan and the USA. With one out in the top of the second, the USA opened the score when Trea Turner hit his fifth homerun in the homerun to tie a WBC-record. The American lead was shortlived. In the bottom of the second, Munetaka Murakami, the hero of the Semi-Final, led off and also homered. Later in the at bat, Japan then got the bases loaded and took a 2-1 lead on a grounder by Lars Nootbaar.

Japan added a run in the fourth when Kazuma Okamoto led off with a homerun. The USA then narrowed the deficit to 3-2 in the top of the eighth when Kyle Schwarber hit an one-out homerun.

With the small 3-2 lead, Shohei Ohtani (who was the DH) took the mound for Japan. He walked lead-off hitter Jeff McNeil, but next batter Mookie Betts grounded into a double play. That set up the confrontation between Japan-star Ohtani and USA-star (and team-captain) Mike Trout. Ohtani and Trout are teammates at Los Angeles Angels. Ohtani won the battle and struckout Trout to end the game!

Ohtani was named Most Valuable Player of the Classic.

(March 19-21)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.