Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Marco Stoovelaar & Rob Hendriks)

Amsterdam Pirates slaat toe in 5e inning in tweede duel vs. Twins Oosterhout
English

AMSTERDAM - Amsterdam Pirates won ook de tweede wedstrijd tegen Twins Oosterhout op zaterdag (22 april) na een 'rain-delay' van meer dan een uur. Pirates stond met 3-2 achter, maar sloeg daarna toen in de vijfde inning met een 4-run rally op weg naar een kleine 6-4 overwinning.

...Het Pirates-veld is afgedekt voor de wedstrijd...
(© Foto: Marco Stoovelaar (screenshot))
In de opener op donderdagavond boekte Pirates een comfortabele 11-0 shutout-overwinning.

Beide teams sloegen vandaag acht honkslagen. Luuk Visser en Railison Bentura sloegen beiden twee honkslagen voor de bezoekers. Duco Nuijten en Alex Madera lieten twee honkslagen noteren voor de thuisploeg.

Twee wedstrijden werden op deze regenachtige zaterdagmiddag afgelast. In Amersfoort werd de wedstrijd tussen Quick Amersfoort en HCAW dertig minuten uitgesteld, maar daarna afgelast. In Hoofddorp werd de ontmoeting tussen Hoofddorp Pioniers en Curaçao Neptunus een uur uitgesteld, maar verregende daarna alsnog. Beide wedstrijden worden op maandag ingehaald. De Pioniers vs. Neptunus wedstrijd werd aanvankelijk opnieuw vastgesteld voor dinsdag, maar dat wijzigde later op de dag.

In Haarlem begonnen DSS/Kinheim en RCH Memorie Sieraden hun wedstrijd twee uur later dan gepland.

(22 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsHet was een regenachtige dag vandaag. En dus werd de aanvang van de wedstrijd voor minimaal een uur uitgesteld. Hoewel het er op sommige momenten naar uitzag dat er vandaag niet zou worden gespeeld klaarde de lucht wat op, werd het droog en kon het veld bespeelbaar worden gemaakt. Eén uur en 14 minuten later dan gepland ging de wedstrijd van start en kon volledig worden uitgespeeld.

Het was Twins Oosterhout dat de score opende in de eerste helft van de eerste inning op Pirates-starter Nelmerson Angela met een onverdiend punt. De linkshander kreeg een honkslag tegen van lead-off hitter <>Marnix Ruben, daarna nog een honkslag van volgende slagman Terrence Garcia. Ruben bereikte vervolgens het derde honk toen Yurdion Martie in een dubbelspel sloeg. Met twee uit scoorde Ruben na een doorgeschoten bal.

Twins-starter Raf Cocu gooide vier wijd op lead-off hitter Roelie Henrique in de tweede helft van de eerste inning, waarna ook hij werd gesteund met een dubbelspel. De rechtshander kreeg daarna het gelijkmakende punt tegen in de tweede inning. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Alex Madera, die even later het tweede honk stal en opschoof na een grounder van Kenny Berkenbosch. Madera scoorde de gelijkmaker toen Oliver van der Wijst Severino volgde met een opofferingsslag.

Nadat de Pirates-verdediging weer een dubbelspel had gemaakt in de 1e4 kwam Twins Oosterhout weer in scoringspositie in de vierde, maar wist niet te scoren. Yurdion Martie opende met een honkslag, waarna Luuk Bun vier wijd kreeg. Met twee lopers op de honken sloeg ook Luuk Visser een honkslag. Martie rende te ver door over het derde honk, kwam in een rundown en werd uitgeschakeld. Bun en Visser schoven beiden op tijdens de rundown, maar met lopers op het tweede en derde honk schakelde Nelmerson Angela de volgende slagman met drie slag uit, waarna een grounder de slagbeurt eindigde.

...Duco Nuijten glijdt op tijd naar het 3e honk in de 5e inning...
...3B Railison Bentura gaat de bal ontvangen gegooid...
...door pitcher Jan van den Hurk (rechts)...
...3B Umpire Matthijs Nijhof volgt de actie...
(© Foto: Marco Stoovelaar (screenshot))
Twins nam voor de tweede keer de leiding in de 1e5 toen het weer twee onverdiende punten scoorde. Angela raakte lead-off hitter Onne van Gool met een worp, maar schakelde zijn neef Jerzy van Gool met drie slag uit. Hierna kreeg de linkshander de honken vol na vier wijd voor Terrence Garcia en door zelf een foute aangooi te maken op een 'force play-grounder' van Terrence Garcia. Met drie lopers op de honken kwam Angela tot drie slag op Yurdion Martie, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Luuk Bun die daarmee twee lopers binnenbracht en er een 3-1 stand van maakte.

De Pirates-aanval kwam dicht bij scoren in zowel de derde als de vierde inning op Raf Cocu. Met één uit in de derde gooide Cocu vier wijd op Roelie Henrique, die daarna vanaf het eerste naar het derde honk kon opschuiven op een grounder van Duco Nuijten. Maar hij strandde op het derde honk.

In de vierde inning liet de thuisploeg drie lopers achter. Alex Madera begon met een honkslag en Kenny Berkenbosch kreeg vier wijd. Nadat Madera het derde honk had gestolen werd Oliver van der Wijst uitgevangen. Even later stal Berkenbosch het tweede honk en zorgde Jorrit Penseel met vier wijd voor volle honken. Dit keer was het Cocu dat een prima slot had, want hij kwam tot drie slag op Tieme Nahuis en Jason Jakobus om een einde aan de inning te maken.

Met een 3-1 achterstand kwam Pirates tot een rally van vier punten in de 2e5 op nieuwe pitcher Jan van den Hurk. Twee van de punten waren onverdiend. Roelie Henrique begon met vier wijd, Duco Nuijten sloeg een honkslag en Denzel Richardson volgde met een puntscorende honkslag. Hierna volgde Alex Madera met een perfecte stootslag richting de linkerkant van de heuvel. Van den Hurk fieldde de bal en gooide die naar derde honkman Railison Bentura in een poging Nuijten daar gedwongen uit te schakelen, maar die leek daar op tijd te arriveren. Echter, 3B Umpire Matthijs Nijhof gaf Nuijten uit en dat leidde onmiddellijk tot een reactie van Pirates 3B Coach Allan Hazel, maar ook van Hoofd Coach Mervin Gario. Nadat de laatste een kort praatje had gehad met Nijhof kwam de umpiring crew bij elkaar. Nadat de drie umpires de situatie hadden besproken gaf Nijhof het safe-teken. Dat leidde uiteraard tot een reactie van Twins Hoofd Coach Rob Hendriks bij Home Plate Umpire (en Crew Chief) Edwin Louisa, die vervolgens uitlegde waarom de call was gewijzigd. En dus was iedereen safe en had Pirates de honken vol. Van den Hurk volgde met drie slag voor Kenny Berkenbosch, maar kreeg ook een opofferingsslag tegen van Oliver van der Wijst in diep midveld. Dat stelde niet alleen Nuijten in de gelegenheid de gelijkmaker te scoren, maar schoof ook Richardson naar het derde en Madera naar het tweede honk. Om een gedwongen loop op te zetten kreeg volgende slagman Jorrit Penseel (die op een 3-1 count stond) opzettelijk vier wijd. Met twee uit en drie lopers op de honken maakte Van den Hurk een pick-off richting eerste honk, maar de bal eindigde in fout gebied in rechtsveld. Richardson scoorde en Madera schoof op naar het derde honk. Even later scoorde Madera toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Tieme Nahuis. En dat bracht de stand op 5-3.

...Takuya Fukuda...
(© Foto: Rob Hendriks)
Met Pirates nu op voorsprong nam Ben Meyer de pitching bij de thuisploeg over in de 1e6. Hij kreeg een one-out double tegen van Railison Bentura, maar schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit. Meyer kreeg drie nullen op rij in de zevende en begon toen met nog eens twee strikeouts.

Pirates werd op rij uitgeschakeld in de zesde, maar voegde daarna weer een punt toe in de zevende op nieuwe pitcher Filip Čapka. De rechtshander kreeg een lead-offf double tegen van Alex Madera, die daarna het derde honk stal, zijn derde gestolen honk van de dag. Met één uit scoorde Madera op een grounder van Oliver van der Wijst. Pirates kwam even later dicht bij een volgend punt. Met twee uit kreeg Jorrit Penseel vier wijd (zijn vierde vrije loop) en sloeg Tieme Nahuis een honkslag. Toen volgende slagman Jason Jakobus een honkslag sloeg in kort midveld schoven de ander twee op. 3B Coach Allan Hazel stopte Penseel, maar die rende simpelweg te ver door over het derde honk, stopte ineens voor Hazel, draaide zich om en jogte terug naar het honk, mogelijk met de gedachte dat de bal was gevangen. Echter, de bal was onderweg van midvelder Marnix Ruben naar eerste honkman Onne van Gool naar derde honkman Railison Bentura, die Penseel simpel kon opwachten en uittikken, wat de slagbeurt eindigde.

Twins verkleinde de achterstand naar 6-4 door te scoren in de achtste inning en dat was het enige verdiende punt van de ploeg. Met één uit sloeg Luuk Visser een honkslag en werd Berend Ruben geraakt door een worp. Visser scoorde daarna op een honkslag van Railison Bentura. Dat leidde tot een werperswissel. Maickel Rietel nam het over, schakelde zijn eerste slagman met drie slag uit en kreeg daarna een 'force play-grounder' die de slagbeurt afsloot.

In de 2e8 stond Pirates tegenover de Japanse linkshander Takuya Fukuda, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte. Fukuda, die vier dagen eerder arriveerde, kreeg honkslagen tegen van Roelie Henrique en Duco Nuijten, maar met lopers 'op de hoeken' kwam hij tot drie slag op de regerende league-MVP Denzel Richardson voor zijn eerste Hoofdklasse-strikeout. Hierna sloeg Alex Madera een comebacker naar Fukuda. Henrique, die van het derde honk af was, had geen tijd om terug te keren, probeerde in een rundown te komen, maar werd uitgetikt door Fukuda. Een grounder eindigde de slagbeurt en Pirates liet twee lopers achter.

In de 1e9 kreeg Maickel Rietel twee snellen nullen. Hierna raakte de rechtshander volgende slagman Yurdion Martie met zijn zesde worp. Martie, die uit het slagperk was gestapt uit onvrede over de voorgaande strike-call met een 3-1 count, wierp zijn knuppel weg en deed zijn elleboog-bescherming af, maar zei daarna iets en werd weggestuurd door Home Plate Umpire Edwin Louisa. Dat werd gevolgd door een face-to-face woordenwisseling tussen de twee. Matthew Joossens nam het over als pinch-runner voor Martie, maar hij strandde op het eerste honk. Rietel's derde worp op volgende slagman Luuk Bun eindigde in een pop-fly die in fout gebied werd gevangen door eerste honkman Jorrit Penseel. En dat maakte ook een einde aan de wedstrijd.


Amsterdam Pirates - Twins Oosterhout 6-4
123456789RHE
Twins Oosterhout100020010-482
Amsterdam Pirates01004010X-681
pitchers Twins Oosterhoutinn.SOBBHRER
Raf Cocu456111

Jan van den Hurk, L (0-1)212242

Filip Čapka1-1311

Takuya Fukuda11-2--

pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Nelmerson Angela, W (1-1)53453-

Ben Meyer, H (1)2.14-311

Maickel Rietel, SV (2)1.21----

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Edwin Louisa, 1B-Mairon Valpoort, 3B-Matthijs Nijhof.
Official Scorer-Sven Dobbe.
Play-by-Play Scorer-Dennis Duin.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Astrid Maengkom.
Aanvangstijd-15:14 uur.
Speeltijd-2:44 uur.
Locatie-Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Wedstrijd een uur uitgesteld vanwege regen en veldcondities.
Wedstrijd begon uiteindelijk één uur en 14 minuten later dan gepland vanwege regen en veldcondities.
Takuya Fukuda (Twins Oosterhout) debuteert in de Hoofdklasse.
Yurdion Martie (Twins Oosterhout) uit het veld gestuurd in 1e9 door Home Plate Umpire Edwin Louisa na aanmerkingen op slag-en-wijd.

Weersomstandigheden op geplande aanvangstijd (14:00 uur):
Zwaarbewolkt, regen, 16° C; windrichting zuid-zuidoost; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 67%.
Weersomstandigheden bij aanvang (15:14 uur):
Bewolkt, 12° C; windrichting west; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 76%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.