Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 augustus 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Startende Werpers Wild Card Series
English

AMSTERDAM - Op donderdagavond (24 augustus) staan de eerste wedstrijden op het programma in de drie best-of-three Wild Card Series. Afgelopen zondag werd de reguliere competitie in de Hoofdklasse afgesloten. Daarmee, op de vroege datum van 20 augustus, kwam ook het seizoen ten einde voor Hoofddorp Pioniers, Quick Amersfoort en UVV.

In de komende dagen openen de resterende zes ploegen het 'postseason'. De teams die op de eerste en tweede plaats eindigden in de Top-4 Poule ontmoeten elkaar in de Wild Card Top Series. Deze twee teams zijn ook al zeker van een plek in de best-of-five Play-Offs. De teams die op de eerste en tweede plaats eindigden in de Bottom-5 Poule spelen tegen de ploegen die derde en vierde werden in de Top-4 Poule.

Curašao Neptunus eindigde op de eerste plaats in de Top-4 Poule, een plek die het eerder al veilig stelde. Voor aanvang van de laatste reeks van het seizoen deelden Amsterdam Pirates en HCAW de tweede plaats. Wanneer de twee ploegen gelijk zouden eindigen had Pirates beslag gelegd op de tweede plek, omdat het de onderlinge 9-game series tegen HCAW in de Top-4 Poule had gewonnen (5-4). En dat gebeurde ook bijna. Pirates kwam bijna tot een 'sweep' tegen Neptunus in hun 3-game series, die begon met een 10-0 shutout-winst in zeven innings in de opener op donderdag. Dat was de eerste 7-inning, mercy-rule nederlaag van Neptunus sinds 30 augustus 2018 toen met 13-0 werd verloren van HCAW. Pirates won ook het tweede duel op zaterdag. HCAW won de eerste twee wedstrijden tegen RCH-Pingu´ns, dat al op de vierde plek was geŰindigd.

Op zondag keek HCAW tegen een 1-0 nederlaag aan in de negende inning. Een nederlaag zou betekenen dat Pirates tweede zou worden. HCAW won met 2-1 in de 2e9, maar was nog altijd niet zeker van de tweede plaats, omdat Pirates met 2-1 voorstond in de negende inning bij Neptunus. En met een overwinning zou Pirates tweede zijn. De spanning steeg ook in Rotterdam en ook Neptunus won pas in de 2e9 (3-2) op een walk-off hit.

Intussen sloot DSS/Kinheim het seizoen af met een 3-game 'sweep' tegen Hoofddorp Pioniers om op de tweede plek te eindigen in de Bottom-5 Poule achter Twins Oosterhout, dat vrij was. UVV sloot het eerste seizoen terug in de Hoofdklasse af met een 'sweep' tegen Quick Amersfoort. Op zondag stond UVV onder leiding van Acting Head Coach Marlon Fluonia, omdat Hoofd Coach Frank Koene eerder op de dag naar de Dominicaanse Republiek was vertrokken voor een vakantie.

Door deze resultaten waren de koppels bekend voor de Wild Card Series. Op papier tenminste, want er was nog veel gaande. Het schema werd pas woensdagmiddag definitief bevestigd.

Een paar weken geleden kreeg Pirates twee punten in mindering voor wat werd beoordeeld als 'het inzetten van een ongerechtigde speler'. Op 16 juli zette Hoofd Coach Mervin Gario zichzelf als pinch-hitter in tegen het einde van een thuiswedstrijd tegen RCH-Pingu´ns, dat het duel met 12-4 won. Hoewel Gario al het gehele seizoen op het line-up formulier van Pirates ook als speler staat vermeld (en spelend lid van de vereniging is), had hij nog niet gespeeld. In de reglementen staat dat een speler in een wedstrijd van zijn vereniging moet uitkomen voor 16 juli (dat als deadline-datum wordt genoemd) om voor het restant van het seizoen gerechtigd te zijn. In de hiernavolgende dagen circuleerden verschillende berichten over deze situatie en Pirates ging in beroep tegen de straf van het in mindering brengen van twee punten.

Op hun website publiceerde Amsterdam Pirates op maandag (21 augustus) het volgende:
,,De Amsterdam Pirates zijn in beroep gegaan tegen de puntenaftrek die door de KNBSB is doorgevoerd wegens het opstellen van een vermeend niet speelgerechtigd speler (coach Mervin Gario, tijdens een nota bene verloren wedstrijd eerder dit seizoen). De bond besloot eerder al puntenaftrek niet toe te passen omdat er onduidelijkheid was vanwege communicatie met het bondsbureau over de regel, maar op appŔl van een van de andere hoofdklasse-verenigingen is die beslissing weer teruggedraaid. Daartegen en tegen dat eerste besluit zijn wij nu weer in beroep gegaan.
Het bestuur van de bond heeft ÚÚn van beide beroepen ontvankelijk verklaard en is momenteel bezig het beroep te behandelen. Uiteraard zullen ze voor donderdag een beslissing moeten nemen.''

Op woensdag (23 augustus) publiceerde het Pirates-bestuur het volgende bericht op de website:
,,Amsterdam Pirates heeft een geschil met het bestuur van de KNBSB over een besluit van het bondsbureau om een coach ongerechtigd speler te verklaren en voorts over een besluit om daarvoor alsnog twee punten in aftrek te brengen. Dit geschil heeft geleid tot een complexe procedure waarbij ook een andere vereniging uit de hoofdklasse betrokken was.
Pirates heeft dit geschil aangespannen omdat ze van mening is dat de letter van de reglementen telt en niet de vrije interpretatie van het bondsbureau of de geschillencommissie, die niet gestoeld is op de letterlijke teksten. Om die reden heeft Pirates beroep aangetekend tegen twee besluiten. Het Bondsbestuur heeft ÚÚn van beide beroepen ontvankelijk verklaard. Wij hebben inmiddels een reactie op ons beroep van het Bondsbestuur mogen ontvangen.
Het bondsbestuur handhaaft haar visie dat de coach ongerechtigd was te spelen en dat terecht twee punten worden afgetrokken. Dit besluit vergt nadere overweging omdat het van groot belang kan zijn voor het verloop van de competitie; het gaat over automatische plaatsing voor playoffs en thuisvoordeel tijdens play-offs.
Op dit moment wil Pirates haar team laten focussen op de wedstrijden, het gaat hier immers in eerste instantie om onze sport en niet om getouwtrek over reglementen. Om die reden zal Pirates spelen in de Wildcard Bottom series. Wij nemen dit weekend de tijd om het besluit van het Bondsbestuur te bestuderen om daar eventueel in een latere fase op terug te komen. Letĺs play ball.''

Er liep ook nog een beroep ingediend door DSS/Kinheim naar aanleiding van een wedstrijd tegen Twins Oosterhout, die op 30 juli werd gestaakt vanwege een bench-clearing. Bepaald werd toen dat een opzettelijk geraakte slagman door een werper van DSS/Kinheim de aanleiding was voor de bench-clearing en daarmee werd de Haarlemse ploeg als 'schuldige partij' aangewezen voor het staken van het duel. De wedstrijd werd gewonnen verklaard door Twins, dat op het moment van staken met 3-0 voorstond. DSS/Kinheim tekende beroep aan tegen de uitspraak, maar die werd bevestigd en zo eindigde DSS/Kinheim op de tweede plaats en Twins op de eerste plaats in de Bottom-5 Poule.

Doordat ook de punten-aftrek van Pirates gehandhaafd bleef betekent dit dat HCAW tweede werd in de Top-4 Poule en Pirates derde. En zo zal HCAW Top-4 koploper Neptunus ontmoeten in de best-of-three Wild Card Top Series. Amsterdam Pirates speelt tegen de nummer twee uit de Bottom-5 Poule DSS/Kinheim in Wild Card Bottom Series 1. RCH-Pingu´ns neemt het op tegen Bottom-5 winnaar Twins Oosterhout in Wild Card Bottom Series 2.

In de best-of-five Play-Offs ontmoet de winnaar van de Wild Card Top Series de winnaar van Botttom Series 2. De verliezer van de Top Series speelt tegen de winnaar van Bottom Series 1.

De twee Play-Off Series beginnen op donderdag 31 augustus en eindigden op zondag 10 september als alle wedstrijden nodig zijn. Hierna volgt weer een onderbreking van het seizoen. Eerst speelt het Nederlands Team drie wedstrijden tegen TsjechiŰ op 15, 16 en 17 september in Rotterdam. Op 24 september begint het Europees Kampioenschap, dat zal plaatsvinden op zes verschillende locaties in TsjechiŰ. De Finale staat op het programma voor zondag 1 oktober.

De winnaars van de Play-Offs spelen vervolgens in de best-of-seven Holland Series om de kampioenstitel. De eerste wedstrijd van de Kampioensfinale wordt gespeeld op zaterdag 7 oktober. Wanneer alle zeven wedstrijden nodig zijn in de Finalereeks wordt het laatste duel gespeeld op zondag 22 oktober en dat zal in dat geval een zeer late seizoenafsluiter zijn.

Doordat meer en meer spelers zijn vertrokken richting college in de USA, of vanwege blessures, zagen we weer een paar nieuwe gezichten in de slotreeks, die voor het eerst dit seizoen in actie kwamen.
Op donderdagavond debuteerden pitchers Dylan Eshuis (DSS/Kinheim) en Casper Rammeloo (Amsterdam Pirates). Op zaterdag maakte pitcher Rutger Bray zijn debuut in het team van RCH-Pingu´ns, terwijl Hoofd Coach Joshua Zara de eerste honkman was van de Heemsteedse ploeg. En op zondag speelde Arjan Kuijer (DH) in zijn eerste wedstrijd voor UVV.

De rotaties voor de komende Wild Card Series zijn gedeeltelijk bekend. Neptunus wees alleen starters aan voor de eerste en tweede wedstrijd. Rechtshander Kevin Kelly, die dit seizoen de meest succesvolle werper was met een 14-1 'record', zal niet inzetbaar zijn, omdat hij herstellende is van een blessure. Rechtshander Orlando Yntema, die lang was uitgeschakeld wegens een blessure en een aantal weken geleden zijn rentree maakte, is ook altijd aan het herstellen. Tegenstander HCAW heeft hun starters (nog) niet bekend gemaakt, iets was het sinds begin juni niet doet. De verwachting is dat rechtshander Lars Huijer de starter zal zijn in de opener op donderdagavond.

Twins Oosterhout en RCH-Pingu´ns maakten alleen de starters bekend voor de eerste wedstrijd.

Hieronder de aangekondigde startende werpers voor de komende Wild Card Series die begint op donderdagavond 24 augustus.
Zoals altijd kan dit op de speeldagen eventueel wijzigen. De derde wedstrijd wordt alleen gespeeld indien nodig.

Tussen de eerste paar haakjes achter de clubnaam staat het 'record' van de tweede helft, in de tweede paar haakjes staat het 'record' van de eerste competitiehelft.

(23 augustus)

Rosters
Live play-by-play & live-streams

WILD CARD TOP SERIES
RosterCURAăAO NEPTUNUS (20-7) (20-3-1)vs. HCAW (14-13) (20-3-1)RosterGame-info
#Startende Pitchers Neptunus G #Startende Pitchers HCAW Datum, Aanvang & Locatie
37RHP Tom de Blok (0-0) (7-0) 1 niet bekend Do.24 aug.,19:30 uur,Rotterdam (1)
39RHP Shairon Martis (0-0) (8-3) 2 niet bekend Za.26 aug.,14:00 uur,Bussum (2)
nog niet bekend 3 niet bekend Zo.27 aug.,14:00 uur,Rotterdam (1)
(1) - Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam; (2) - Rob Hoffmann Vallei, Sportpark 'De Sportvallei', Bussum

WILD CARD BOTTOM SERIES 1
RosterAMSTERDAM PIRATES (16-11) (16-7-1)vs. DSS/KINHEIM (18-5-1) (10-14)RosterGame-info
#Startende Pitchers Pirates G #Startende Pitchers DSS/Kinheim Datum, Aanvang & Locatie
32RHP Scott Prins (0-0) (4-4) 1 3RHP Martijn Schoonderwoerd (0-0) (11-2) Do.24 aug.,19:30 uur,Amsterdam (3)
54LHP Nelmerson Angela (0-0) (7-3) 2 nog niet bekend Za.26 aug.,14:00 uur,Haarlem (4)
nog niet bekend 3 nog niet bekend Zo.27 aug.,14:00 uur,Amsterdam (3)
(3) - Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam; (4) - Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem

WILD CARD BOTTOM SERIES 2
RosterRCH-PINGU¤NS (4-23) (12-11-1)vs. TWINS OOSTERHOUT (19-5) (12-11-1)RosterGame-info
#Startende Pitchers RCH-Pingu´ns G #Startende Pitchers Twins Datum, Aanvvang & Locatie
5RHP Jeremy Young (0-0) (4-11) 1 14RHP Filip Čapka (0-0) (7-3) Do.24 aug.,19:30 uur,Heemstede (5)
nog niet bekend 2 nog niet bekend Za.26 aug.,14:00 uur,Oosterhout (6)
nog niet bekend 3 nog niet bekend Zo.27 aug.,14:00 uur,Heemstede (5)
(5) - Heemsteedse Sportparken, Heemstede; (6) - Sportpark 'De Slotbosse Toren', Oosterhout
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.