Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 februari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Spring Training van start; Rafaela en Bogaerts spelen als eersten
English

FORT MYERS, Florida / PEORIA, Arizona (USA) - Major League Spring Training is op 13 en 14 februari begonnen. Op vrijdag (24 februari) werden de eerste drie oefenwedstrijden gespeeld en outfielder Ceddanne Rafaela en korte stop Xander Bogaerts kwamen als eerste Nederlandse spelers in actie. Op zaterdag staan er zeventien wedstrijden op het programma.

Rafaela en Bogaerts zijn twee van de Nederlandse spelers, die in Major League Spring Training waren toen de voorbereidingen op het nieuwe seizoen tien dagen geleden begonnen. De anderen zijn infielder Ozzie Albies (Atlanta Braves), closer Kenley Jansen (Boston Red Sox), infielder Carter Kieboom (Washington Nationals), outfielder Richie Palacios (Cleveland Guardinas), pitcher Sem Robberse (Toronto Blue Jays), infielder Jonathan Schoop (Detroit Tigers) en catcher Chadwick Tromp (Atlanta Braves).

Allemaal staan ze op de 40-man rosters van hun respectievelijke club. Behalve Sem Robberse. Hij werd op 30 januari toegevoegd voor Spring Training als een 'non-roster player'. Vorig seizoen was de rechtshander 4-7 met een 3.23 ERA en 97 strikeouts in 111 1/3 inning voor twee teams (Single-A, Double-A).

De eerste wedstrijden in de oefenseizoenen in de Cactus League (Arizona) en Grapefruit League (Florida) worden eerder gespeeld dan normaal. Dat heeft allemaal te maken met de World Baseball Classic, die op 8 maart begint. Tijdens de Classic zullen verschillende Major League-spelers hun land verdedigen in het mondiale evenement. Normaal spelen basisspelers niet zo heel vaak (of maar een paar innings) in de eerste wedstrijden van het oefenseizoen. Zij komen dan vaker in actie als het nieuwe seizoen in zicht komt. Maar op vrijdag stonden al verschillende 'regulars' in de startende line-ups.

(24 februari)In JetBlue Park at Fenway South in Fort Myers kwam Boston Red Sox als eerste Major League-ploeg in actie. Het team opende traditioneel tegen het team van de Northeastern University uit Boston. Boston kwam tot een rally van vijf punten in de eerste inning tegen Huskies en won met 5-3 in de 6½ inning wedstrijd.

In de eerste helft van de vierde inning werd de op Curaçao geboren Ceddanne Rafaela ingezet als nieuwe midvelder voor Boston als vervanger van Jarren Duran. In de 2e4 kreeg Rafaela zijn eerste slagbeurt en werd uitgevangen. Hij kreeg daarna vier wijd met twee uit in de zesde inning en stal het tweede honk, maar bleef achter.

De 22-jarige Rafaela staat te boek als één van de top-talenten binnen de Boston-organisatie. Vorig seizoen sloeg Rafaela, die overigens op de lijst staat als derde honkman, .299 voor twee teams in de Minor League. Hij sloeg 144 honkslagen, waaronder 21 homeruns (en 32 doubles en tien triples), scoorde 82 punten en sloeg er 86 binnen, terwijl hij ook nog 28 honken stal. Rafaela speelde in 45 wedstrijden in Single-A voor Greenville Drive en in 71 wedstrijden in Double-A voor Portland Sea Dogs. Rafaela speelde vorig jaar ook in de Futures Game. In november werd Rafaela op het 40-man roster van Boston Red Sox geplaatst.In Peoria Stadium in Peoria was Xander Bogaerts de lead-off hitter en korte stop voor zijn nieuwe team San Diego Padres in een thuiswedstrijd tegen Seattle Mariners. San Diego verloor het duel met 3-2. Seattle scoorde de drie punten allemaal met twee uit in de 1e4. Allemaal onverdiend, want ze werden gescoord nadat linksvelder Juan Soto de bal na een pop-fly in kort linksveld uit zijn handschoen liet vallen. Vorig seizoen speelde Soto voornamelijk in het rechtsveld en was Jurickson Profar meestal de linksvelder. Echter, Profar was na het seizoen een Free Agent en is dat nog altijd.

In zijn eerste slagbeurt voor San Diego in de tweede helft van de eerste inning dreunde Bogaerts de bal diep het midveld in, maar daar werd zijn line drive net voor de omheining gevangen door midvelder Julio Rodriguez. In de derde inning kreeg Bogaerts drie slag. Hij werd daarna in de 1e5 vervangen door rookie (en non-roster player) Jackson Merrill, die 3-uit-3 zou slaan. Vorig seizoen speelde de 19-jarige Merrill in Rookie League en Single-A voor San Diego.

Komende maand zal de op Aruba geboren Bogaerts uitkomen voor Nederland tijdens de World Baseball Classic. Net als Profar.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.