Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Bobby Gumbs...
(1949 - 2023)
Voormalig honkbbal-umpire (drie Little League World Series) Bobby Gumbs overleden
English

ALKMAAR - Voormalig honkbal-scheidsrechter Bobby Gumbs, die actief is geweest in de Eerste Klasse en heeft deelgenomen aan drie World Series van de Little League-organisatie, is op donderdag 16 maart op 73-jarige leeftijd overleden. Hij is één van de slechts twee Nederlandse umpires die wedstrijden heeft geleid tijdens de befaamde Little League World Series in Williamsport, Pennsylvania (USA).

Bobby Gumbs werd in 1949 geboren op Aruba, maar verhuisde al op jonge leeftijd met zijn ouders naar Nederland. Hij zou uiteindelijk gaan wonen in Alkmaar. Toen zijn zoon Leon acht jaar was en ging honkballen begon Bobby met coachen bij de lokale honkbal- en softbalvereniging in Koedijk, een dorp bij Alkmaar. Bij die vereniging, die dezelfde naam had als de naam van het dorp, SV Koedijk, coachte hij jeugd-honkbalteams en leidde er daar eentje van naar een kampioenstitel. Hij coachte ongeveer zeven jaar en speelde zelf voornamelijk op recreatief niveau.

Een paar jaar later, terwijl hij een team coachte tijdens een toernooi op Ramstein Air Force Base in Duitsland, werd Bobby Gumbs gevraagd om daar een softbalwedstrijd te scheidsrechteren. ,,Ik probeerde het, ik vond het leuk en ik begon me te specialiseren, in softbal, maar later ook in honkbal en in 1990 kreeg ik mijn diploma van de Nederlandse Bond'', aldus Gumbs over die bewuste wedstrijd in een interview in 2011 met een Poolse website uit Kutno, waar hij later zeer regelmatig Little League-wedstrijden zou gaan leiden.

Gumbs ontwikkelde zichzelf tot een talentvolle en betrouwbare scheidsrechter, die de regels kende, wist hoe hij een wedstrijd moest leiden en zeer gerespecteerd werd door coaches en spelers. Bobby Gumbs is sinds 1990 zo'n jaar of 24 als umpire actief geweest. Aanvankelijk begon hij bij jeugdwedstrijden (Pupillen, Little League, 11-12 jaar) en dat is hij altijd blijven doen. Maar in latere jaren leidde hij ook honkbalwedstrijden in de landelijke competitie en klom op tot de Eerste Klasse, de tweede hoogste afdeling. In die klasse is hij een paar seizoenen actief geweest. Echter, Bobby's grote liefde was toch het leiden van jeugdwedstrijden, het werd zijn passie en het had uiteindelijk zijn voorkeur boven het leiden van wedstrijden in de landelijke afdelingen.

Gumbs toonde onmiddellijk dat hij talent had als scheidsrechter, vooral in de omgang met kinderen. En hij hield er van plezier te hebben op het veld en zijn wedstrijden te leiden met een beetje show. Door de jaren heen trok Bobby's stijl de nodige aandacht vanwege het maken van zijn calls, het schoonmaken van zijn plaatborsteltje, enz.

Na enige jaren actief te zijn geweest als scheidsrechter nam Bobby in 2000 deel aan een umpire-clinic in Kutno (Polen) en zijn kwaliteiten vielen ook op bij Little League-officials.

In 2002 werd Bobby Gumbs de eerste Nederlandse umpire die werd aangesteld voor de Junior League Baseball World Series (13-14 jaar), één van de toernooien die jaarlijks worden georganiseerd door Little League International. De Junior League World Series worden jaarlijks georganiseerd sinds 1981 in Taylor, Michigan. Sindsdien waren slechts drie andere Nederlandse umpires actief in dit evenement: Fred Tempels (2014), Rik van de Keer (2019) en Jules Martina (2022). Dit jaar wordt Ric Zwanenberg de vijfde.

2004 was een emotioneel jaar voor Bobby. In het voorjaar van dat jaar overleed zijn vrouw. Aanvankelijk stopte hij daarna met zijn honkbal-activiteiten, maar uiteindelijk keerde hij korte tijd later toch terug op het veld. Het was ook in 2004 dat hij werd aangesteld als één van de umpires voor de overbekende Little League World Series (11-12 jaar) in Williamsport, Pennsylvania (USA). De eerste Little League World Series werd georganiseerd in 1947, maar sindsdien hebben slechts twee Nederlandse umpires wedstrijden geleid tijdens dit evenement. In 1991 was Jos van der Lelie de eerste. In 2004 was Bobby Gumbs de tweede en tot nu toe laatste Nederlandse umpire tijdens deze prestigieuze World Series. Sinds 2001 hebben verschillende umpires de Europa/Midden-Oosten of Europa/Afrika Regio vertegenwoordigd. Sindsdien waren er scheidsrechters uit Duitsland, Koeweit, Polen, Saudi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk. Gumbs was sinds dat jaar de enige uit Nederland. Dit jaar zal Arnoldas Ramanauskas uit Litouwen de Europa/Afrika Regio vertegenwoordigen.

In 2009 werd Bobby aangesteld voor zijn derde World Series. Dit keer reisde hij naar Easley, South Carolina voor de Big League World Series (16-18 jaar). Dit toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1968, maar deze categorie (zowel honkbal als softbal) stopte na 2016. Gumbs is één van de twee Nederlandse umpires die heeft deelgenomen aan deze Series. De andere was Fred Tempels in 2006.

Met zijn aanstelling in 2009 werd Gumbs de eerste Nederlandse scheidsrechter die actief is geweest in drie verschillende Little League World Series. Een paar jaar later voegde Fred Tempels nog twee toernooien toe en werd de eerste die heeft deelgenomen aan vier Series. In softbal heeft Wout van der Horst als enige Nederlandse scheidsrechter deelgenomen aan drie World Series sinds 2009.

Umpires tijdens de Little League-toernooien zijn allemaal vrijwilligers. Ze moeten zich aanmelden voor de toernooien, zowel voor de Regionale evenementen als de World Series, soms zelfs een paar jaar vantevoren. Uit de beschikbare lijst stelt een scheidsrechterscommissie dan de umpires aan voor een toernooi.

Sinds 1999 leidde Gumbs jaarlijks wedstrijden tijdens de Europese Little League Regionale Kampioenschappen in Kutno (Polen). De winnaars van die toernooien plaatsen zich voor de World Series. Regelmatig leidde hij wedstrijden in drie verschillende leeftijdsgroepen. In het Poolse interview in 2011 zegt Gumbs over Kutno: ,,Het is mijn tweede thuis. Ik heb hier veel geleerd, veel ervaringen opgedaan. Elk jaar kijk ik uit naar de zomer en het moment dat ik mijn auto kan starten om naar Kutno te gaan''.

De Amerikaanse umpire Jeff Chapman herdacht Bobby in een bericht op Facebook. ,,Hij was één van de beste umpires van het continent, om nog maar te zwijgen dat hij één van de aardigste mensen was'', aldus Chapman. ,,Hij gedroeg zich elegant, eleganter in ieder geval dan de rest van ons, maar niet op een arrogante manier. Met een glimlach die boekdelen sprak. Als Bobby scheidsrechter was, was er publiek dat hem bewonderde. Hij was boeiend, gastvrij, schattig, grappig en leuk. Love you, brother. Bedankt dat je ons zoveel speciale herinneringen hebt nagelaten. Je was een opmerkelijk persoon en een scheidsrechter van wereldklasse en je zult gemist worden door iedereen wiens leven je hebt aangeraakt.''

Ruim twintig jaar was Bobby Gumbs werkzaam bij de profvoetbalclub AZ in Alkmaar als beveiliger. De meeste van die jaren bracht hij door in de Alkmaarderhout (bijgenaamd 'De Hout'), het voormalige stadion van de club. Dirk Scheringa, voorzitter van de club in 1993-2009, herdacht Bobby in een bericht op LinkedIn. ,,Hij heeft 23 jaar bij AZ gewerkt. In De Hout stond hij bij de ingang van de bestuurskamer en liet hij de supporters binnen. Hij noemde mij altijd Chief. We hadden een geweldige klik. Hij was in zijn vrije tijd honkbalscheidsrechter, waar hij enorm trots op was'', aldus de heer Scheringa.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie en vrienden van Bobby en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(24 maart)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.