Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 mei 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Startende Werpers komende series; Laatste start voor Diegomar Markwell
English

AMSTERDAM - Op donderdagavond 25 mei staan de eerste wedstrijden op het programma van de achtste 3-game series in de eerste competitiehelft van het Hoofdklasse-seizoen 2023. Dit is de op één na laatste reeks in de eerste helft.

Op het moment hebben twee teams een plek veiliggesteld in de Top-4 Poule. Curaçao Neptunus was de eerste op 14 mei. Afgelopen zaterdag werd regerend landskampioen HCAW de tweede ploeg die zich plaatste voor de Top-4 Poule. In de komende reeks kan het op de derde plaats staande Amsterdam Pirates als derde ploeg deze Poule bereiken.

De resterende vierde plaats wordt vrijwel zeker pas beslist in de laatste series van de eerste helft. Twins Oosterhout en RCH Memorie Sieraden zijn de twee overgebleven ploegen en staan momenteel dicht bij elkaar op de vierde en vijfde plaats. Twins en RCH ontmoeten elkaar in de laatste reeks van de eerste helft. In de komende series is RCH vrij, terwijl Twins speelt tegen Neptunus.

In de series van afgelopen week werden vier teams uitgeschakeld voor de Top-4 Poule, allemaal na een nederlaag en in combinatie met een overwinning van Twins. Op donderdag werd Quick Amersfoort als eerste ploeg uitgeschakeld. Op zaterdag werd UVV uitgeschakeld en op zondag gebeurde hetzelfde met Hoofddorp Pioniers. In de komende reeks speelt Quick de laatste wedstrijden van de eerste helft. Op zondag werd ook DSS/Kinheim uitgeschakeld. Wanneer de ploeg de laatste zes wedstrijden tegen Quick en Pioniers in hun laatste twee series allemaal wint zal DSS/Kinheim meer punten hebben dan Twins en RCH-Pinguïns op dit moment. Echter, doordat deze twee teams elkaar ontmoeten in de laatste series zal één van hen altijd boven de Haarlemse ploeg eindigen, zelfs wanneer Twins wordt 'gesweept' in de komende reeks door Neptunus of wanneer de drie wedstrijden van de laatste reeks allemaal met een gelijke stand eindigen.

In de komende reeks is er een interessante ontmoeting, want Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers staan dan tegenover elkaar. Na afloop van vorig seizoen verlieten de meeste spelers Pioniers. Veel van deze spelers verhuisden naar Pirates. Bovendien is Mervin Gario, die in de voorbije vijf seizoenen de Hoofd Coach was van Pioniers, nu de Hoofd Coach van Pirates.

...Diegomar Markwell...
(© Foto: Robert Bos)
De derde wedstrijd van de Pioniers vs. Pirates reeks op zondag in Hoofddorp is een avondwedstrijd in plaats van een middagwedstrijd en begint om 19:30 uur. Dat is ook de aanvangstijd van Game 3 tussen Neptunus en UVV in Rotterdam. Dat heeft te maken met het Nederlands Little League Kampioenschap dat komend weekeinde wordt georganiseerd op de velden van Pioniers en Neptunus.

De derde wedstrijd van de reeks tussen Neptunus en UVV heeft bovendien nog iets bijzonders. Veteraan-linkshander Diegomar Markwell zal dan de startende werper zijn voor Neptunus in wat zijn laatste pitching-optreden zal worden in zijn lange loopbaan. Markwell, die ook de Pitching Coach is van Neptunus, bevestigde dat dit inderdaad zijn laatste verblijf op de heuvel zal worden. Dit seizoen maakte Markwell vier relief-optredens en gooide in vier innings. Markwell debuteerde in de Hoofdklasse in 2004 toen hij uitkwam voor Sparta-Feyenoord. Sinds 2005 speelt de linkshander voor Neptunus en hij is momenteel actief in zijn 20e seizoen in de hoogste afdeling. Reguliere starters Tom de Blok en Kevin Kelly, die in alle series tot nu toe de starters waren voor Neptunus in respectievelijk Game 1 en 3, maken geen deel uit van de rotatie voor de komende series. De Blok krijgt een weekje vrij, maar Kelly zal inzetbaar zijn als reliever.

Er zijn nog twee series te gaan in de eerste competitiehelft van het seizoen, die wordt afgesloten op zondag 4 juni. In de eerste helft spelen alle teams 24 wedstrijden, oftewel één 3-game series tegen elkaar. De teams op de bovenste vier plaatsen vervolgen de competitie in de Top-4 Poule, de overige teams vormen de Bottom-5 Poule. In voorgaande seizoenen wanneer er een splitsing was kwam de kampioen altijd uit de Top-Poule (of Kampioenspoule). Maar dat is niet langer het geval. Vorig jaar werd een nieuwe opzet geïntroduceerd, waarin teams die uitkomen in de Bottom Poule nog altijd kans hebben om landskampioen te worden. Echter, dan moet een ploeg wel op de eerste of tweede plaats eindigen in deze Poule om zich te plaatsen voor de Wild Card Bottom Series. Als een team dan succesvol is kan die doordringen naar de Play-Offs en de Holland Series.

De eerste wedstrijden in de Bottom-5 Poule worden gespeeld op donderdag 8 juni. Er staan dan geen wedstrijden op de agenda in de Top-4 Poule, die een week later begint, op donderdag 15 juni. Dat heeft te maken met het toernooi om de European Champions Cup, dat wordt georganiseerd van 6 t/m 10 juni op de velden van Amsterdam Pirates en HCAW.

Overigens wordt de eindstand van de eerste competitiehelft belangrijk voor de Holland Series. De ploeg die het hoogste eindigt heeft namelijk het thuisvoordeel in de best-of-seven Kampioensfinale.

Hieronder de aangekondigde startende werpers voor de komende 3-game series die begint op donderdagavond 25 mei.
Zoals altijd kan dit op de speeldagen eventueel wijzigen.

(24 mei)

Rosters
Live play-by-play & live-streams

RosterHCAW (15-3)vs. TWINS OOSTERHOUT (11-6-1)RosterGame-info
#Startende Pitchers HCAW G #Startende Pitchers Twins Datum, Aanvang & Locatie
39RHP Lars Huijer (5-0) 1 40RHP Jeffrey Levenstone (1-1) Do.25 mei,19:30 uur,Bussum (1)
16RHP Kaj Timmermans (2-0) 2 nog niet bekend Za.27 mei,14:00 uur,Oosterhout (2)
7RHP Dennis Burgersdijk (5-0) 3 49RHP Raf Cocu (2-0) Zo.28 mei,14:00 uur,Bussum (1)
(1) - Rob Hoffmann Vallei, Sportpark 'De Sportvallei', Bussum; (2) - Sportpark 'De Slotbosse Toren', Oosterhout

RosterHOOFDDORP PIONIERS (4-13-1)vs. AMSTERDAM PIRATES (12-5-1)RosterGame-info
#Startende Pitchers Pioniers G #Startende Pitchers Pirates Datum, Aanvang & Locatie
22RHP Just van den Ouweelen (0-1) 1 21RHP Michael Bennett (2-1) Do.25 mei,19:30 uur,Hoofddorp (3)
9RHP Eddie Aucoin (0-1) 2 54LHP Nelmerson Angela (2-2) Za.27 mei,14:00 uur,Amsterdam (4)
nog niet bekend 3 29RHP Jelle van der Lelie (2-0) Zo.28 mei,19:30 uur,Hoofddorp (3)
(3) - ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp; (4) - Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam

RosterCURAÇAO NEPTUNUS (16-1-1)vs. UVV (3-14-1)RosterGame-info
#Startende Pitchers Neptunus G #Startende Pitchers UVV Datum, Aanvang & Locatie
10LHP Ryan Huntington (1-0) 1 18RHP Allard Helms (0-3) Do.25 mei,19:30 uur,Rotterdam (5)
39RHP Shairon Martis (4-0) 2 13RHP Jurjen van Zijl (2-3) Za.27 mei,14:00 uur,Vleuten (6)
35LHP Diegomar Markwell (0-0) 3 27RHP Sam van der Meer (0-2) Zo.28 mei,19:30 uur,Rotterdam (5)
(5) - Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam; (6) - Sportpark 'De Paperclip', Vleuten

RosterQUICK AMERSFOORT (4-17)vs. DSS/KINHEIM (6-12)RosterGame-info
#Startende Pitchers Quick G #Startende Pitchers DSS/Kinheim Datum, Aanvang & Locatie
15RHP Jack Wagner (1-4) 1 3RHP Martijn Schoonderwoerd (2-2) Do.25 mei,19:30 uur,Amersfoort (7)
52LHP Jhan Rifaela (1-4) 2 27RHP Nick Boxelaar (1-5) Za.27 mei,14:00 uur,Haarlem (8)
25LHP Brian van Laar (1-5) 3 17LHP Rick Rizvić (2-1) Zo.28 mei,14:00 uur,Amersfoort (7)
(7) - XL Lease Park 'Dorrestein', Amersfoort; (8) - Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.