Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Regen verstoort oefenprogramma; Aantal wedstrijden afgelast
English

BUSSUM / DORDRECHT / HAARLEM / HEEMSTEDE / HOOFDDORP / ROTTERDAM / VLEUTEN (Ned.) / ANTWERPEN / BORGERHOUT / DEURNE (BelgiŽ) - De weersomstandigheden speelden een grote rol in het oefenprogramma van zaterdag (25 maart) en dat leidde tot een aantal afgelastingen en het verplaatsen van wedstrijden naar andere velden.

Alle negen Hoofdklasse-teams hadden vandaag oefenwedstrijden op de agenda staan. Echter, drie ploegen zouden niet in actie komen, omdat hun wedstrijden werden geschrapt, doordat de regen van de voorgaande dagen de velden onbespeelbaar had gemaakt. Hierdoor werd de wedstrijd tussen Hoofddorp Pioniers en Eerste Klasser Euro Stars in Hoofddorp afgelast. Hetzelfde gebeurde met de ontmoeting tussen UVV en Quick Amersfoort in Vleuten.

CuraÁao Neptunus speelde twee 7-inning wedstrijden tegen het Duitse Bonn Capitals. Aanvankelijk zou ťťn wedstrijd worden gespeeld, maar besloten werd het geplande duel van zondag te schrappen en vandaag tweemaal te spelen. Neptunus won met 7-1 en 5-2.

RCH Memorie Sieraden zou dit weekeinde de zevende editie organiseren van het Ringvaart Toernooi. Echter, ook het thuisveld in Heemstede was onbespeelbaar geworden door de regen in de voorbije dagen en de drie geplande wedstrijden werden afgelast. Naast gastheer RCH-PinguÔns waren landskampioen HCAW en de voorgaande landskampioen Amsterdam Pirates de andere twee deelnemende teams. Doordat deze twee teams toch wel wilden spelen werd besloten hun wedstrijd te verplaatsen naar het veld van HCAW in Bussum. Daar konden slechts vier innings worden gespeeld (vanwege de weersomstandigheden) en won HCAW met 1-0.

In het Pim Mulier Stadion konden de drie vastgestelde wedstrijden van het vierde Wim Oosterhof Toernooi wel worden gespeeld. Gastheer DSS/Kinheim boekte een 10-1 winst tegen Eerste Klasser Omron Pioniers. Het tweede team van Pioniers verloor daarna ook met 5-1 van Sparks Haarlem op deze winderige middag. In de wedstrijd won Sparks Haarlem ook met 5-1 tegen het tweede team van DSS/Kinheim.

In Borgerhout en Deurne, voorsteden van Antwerpen (BelgiŽ) werd begonnen met de derde editie van het jaarlijkse Johan Veraghtert Tornooi. Daar speelde Twins Oosterhout tweemaal in Poule A van het toernooi en stond tegenover twee Belgische teams. Twins verloor met 3-2 van Brasschaat Braves, maar won daarna met 7-5 van Borgerhout Squirrels. Hierdoor plaatste Twins zich voor de Kampioensronde, die op zondag wordt gespeeld. Echter, niet op het veld van Borgerhout, maar op het complex van Antwerp Eagles, waar ook de wedstrijden van vandaag werden gespeeld.

In Dordrecht konden de vier geplande wedstrijden van het jaarlijkse Rob Noorlander Tournament worden gespeeld. Aan dit toernooi wordt niet deelgenomen door teams uit de Hoofdklasse.

(25 maart)CuraÁao Neptunus vs. Bonn Capitals
De Duitse kampioen Bonn Capitals reisde naar Nederland om twee oefenwedstrijden te spelen tegen CuraÁao Neptunus vandaag en morgen. Echter, door de weersomstandigheden werd besloten de wedstrijd van zondag te schappen in plaats daarvan vandaag een double-header met twee 7-inning wedstrijden te spelen. Beide wedstrijden werden gespeeld op Veld #2 van het Neptunus-complex in Rotterdam in plaats van op het hoofdveld in het stadion. Neptunus won beide wedstrijden, 7-1 en 5-2.

Bonn Capitals is de derde Duitse ploeg die in de voorbije weken naar Nederland is gekomen om tegen Hoofdklasse-teams te spelen. Eerder reisden Cologne Cardinals en Hamburg Stealers naar Amsterdam om daar te spelen tegen Amsterdam Pirates. Hamburg speelde ook een wedstrijd tegen RCH Memorie Sieraden in Amsterdam. Vorig weekeinde speelde Amsterdam Pirates drie wedstrijden in Keulen, terwijl HCAW toen tweemaal speelde in Bonn. Vandaag was er nog een Duits team in Nederland, want Solingen Aligators speelde tegen het tweede team van HCAW. Aanvankelijk zouden ze een double-header spelen, maar dat werd uiteindelijk een lange 11-inning wedstrijd.

Van deze wedstrijden zijn verder (nog) geen details bekend.7e Ringvaart Toernooi
Zoals gezegd zou RCH Memorie Sieraden de zevende editie organiseren van het Ringvaart Toernooi op het thuisveld in Heemstede. Echter, op vrijdag werd besloten de wedstrijden te schrappen, doordat regen het veld onbespeelbaar had gemaakt. Op dat moment was nog geen beslissing genomen over de wedstrijden van zondag, maar in de namiddag op zaterdag werd besloten ook de drie wedstrijden te schrappen die op de agenda stonden voor de tweede toernooi-dag.

Naast gastheer RCH-PinguÔns waren HCAW en Amsterdam Pirates dit jaar de andere deelnemers aan het toernooi. HCAW en Pirates wilden toch wel graag in actie komen en zij besloten hun wedstrijd te verplaatsen naar het veld van HCAW in Bussum. De twee zouden vandaag ook tegen de gastclub spelen, maar die wedstrijden werden niet gespeeld.

Nadat besloten was dat het veld in Heemstede ook voor zondag niet bespeelbaar zou zijn, bood HCAW opnieuw de helpende hand. Er werd voorgesteld aan zowel Pirates als RCH-PinguÔns om de zondagwedstrijden ook naar Bussum te verplaatsen. Iedereen ging akkoord en dat betekent dat de drie zondagwedstrijden dus bij HCAW zullen worden gespeeld.

Vandaag speelden alleen HCAW en Amsterdam Pirates hun wedstrijd in Bussum. HCAW vroeg (club)-scheidsrechter Tom Huisman om het duel te leiden en dat deed hij in zijn eentje. Echter, vanwege de ongustige weersomstandigheden moest de wedstrijd na vier innings worden afgebroken, omdat verder spelen geen zin had. HCAW zag als enige ploeg een speler over de thuisplaat komen en 'won' met 1-0.

,,We moesten stoppen vanwege het weer, we konden niet doorspelen, dus voor mij is dit niet echt een verlies'', keek Pirates Hoofd Coach Mervin Gario terug op de 'wedstrijd' van vandaag.4e Wim Oosterhof Toernooi
Gastheer DSS/Kinheim is de enige Hoofdklasse-ploeg die deelneemt aan de vierde editie van het Wim Oosterhof Toernooi. Het toernooi is vernoemd naar club-icoon Wim Oosterhof, die vele jaren bestuurslid was en een lange staat van dienst heeft binnen de Haarlemse vereniging Kinheim. De heer Oosterhof overleed in 2021.

De andere deelnemers dit jaar waren drie teams uit de Eerste Klasse: het tweede team van DSS/Kinheim, Omron Pioniers, het tweede team van Hoofddorp Pioniers, en Sparks Haarlem.

In de openingswedstrijd kwam DSS/Kinheim tot een 10-1 winst tegen Omron Pioniers in een wedstrijd die 4½ inning duurde. DSS/Kinheim had een productieve ochtend op Pioniers-pitchers Peter Hegeman en Bas Weijers. Onder de honkslagen van DSS/Kinheim waren twee driehonkslagen van Sem Kuijper. Martijn Schoonderwoerd startte voor DSS/Kinheim en gooide de eerste twee innings. Hierna werd hij opgevolgd door Jemail Streedel en Nick Boxelaar.

,,Als je bedenkt dat we al om 10 uur begonnen en niet echt lekker weer hadden, was dit toch een prima wedstrijd'', stelde DSS/Kinheim's Hoofd Coach Etienne Meijer.

In de middag werd de wind een stuk krachtiger en waaide stevig over het veld van het Pim Mulier Stadion. Pioniers-starter Erik Remmerswaal had dan ook last van de wind in het duel tegen Sparks Haarlem. Hij staat bekend om zijn prima controle, maar door de wind eindigde een aantal van zijn pitches buiten de slagzone, resulterend in een paar vrije lopen. Rob de Beer en Siebe van Pelt gooide ook voor Pioniers, dat met lege handen stond en met 5-1 verloor.

In de derde wedstrijd vandaag won Sparks Haarlem ook met 5-1 tegen het tweede team van DSS/Kinheim.3e Johan Veraghtert Tornooi
Borgerhout Squirrels en Deurne Spartans organiseerden samen weer het jaarlijkse Johan Veraghtert Tornooi op hun thuisvelden. Het toernooi is vernoemd naar Johan Veraghtert, die vele jaren de groundskeeper was van het veld in Borgerhout en in 2018 overleed. Het toernooi werd voor het eerst door Borgerhout georganiseerd in 2019 met deelname van vier Belgischre ploegen, maar werd daarna afgelast vanwege de maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19) in 2020 en 2021. Vorig jaar keerde het toernooi terug en werd de tweede editie georganiseerd met wedstrijden in zowel Borgerhout en Deurne. Twins Oosterhout nam toen voor het eerst deel, net zoals Amsterdam Pirates.

Dit jaar was Twins Oosterhout de enige Nederlandse ploeg in het toernooi. Van buiten BelgiŽ kwam dit keer ook het Duitse Cologne Cardinals. Vier teams uit BelgiŽ completeerden het deelnemersveld: Borgerhout Squirrels, Brasschaat Braves, Deurne Spartans en Belgisch landskampioen Hoboken Pioneers.

Vanwege de weersomstandigheden werden de wedstrijden die zouden worden gespeeld op het veld van Borgerhout Squirrels verplaatst naar het complex van Antwerp Eagles. In februari onderging het veld van Borgerhout een renovatie en kreeg nieuwe grasmatten en een nieuw infield. Om dat te beschermen speelde de ploeg een week eerder ook al bij Deurne. Echter, door de regenachtige omstandigheden was ook het veld van Antwerp Eagles niet echt goed bespeelbaar, maar de wedstrijden konden wel worden gespeeld. In 1983 werd het toernooi om de Intercontinental Cup op het veld van Antwerp Eagles gespeeld.

Twins verloor de eerste wedstrijd met 3-2 van Brasschaat Braves, maar won het tweede duel tegen Borgerhout Squirrels met 7-5.

In de eerste wedstrijd maakte de Twins-verdediging vijf fouten. Dat zorgde voor de drie punten van Brasschaat, dat slechts drie honkslagen wist te slaan. Aan de andere kant kon de Twins-aanval niet door de verdediging breken van de Belgische tegenstander. Koen Postelmans startte voor Twins en had vier strikeouts in de vier innings die hij gooide. Terrence Garcia (drie strikeouts) gooide daarna de volgende drie innings.

In de tweede wedstrijd had Twins aanvallend een duidelijk beter optreden en won van Borgerhout in een 6-inning wedstrijd. Pitchers Raf Cocu en Simon Gross gooiden beiden drie sterke innings. Cocu schakelde vier slagmensen met drie slag uit en stond drie honkslagen toe, Gross had zeven strikeouts en hield de Belgen puntloos. Twins kwam tot acht honkslagen, waaronder homeruns van Jerzy van Gool en Railison Bentura.

Hierdoor bereikte Twins de Kampioensronde, die zondag wordt gespeeld. Zoals hierboven te lezen is worden de wedstrijden in deze ronde gespeeld op het veld van Antwerp Eagles.Rob Noorlander Toernooi
Op het veld van gastheer The Hawks in Dordrecht wordt het jaarlijkse Rob Noorlander Toernooi georganiseerd en werden vier wedstrijden gespeeld. Hoofdklasse-teams nemen niet deel aan dit evenement, dat is vernoemd naar Rob Noorlander, oud-speler en jarenlijk vrijwilliger binnen de vereniging.

Echter, Storks, dat vorig jaar in de hoogste afdeling uitkwam, was dit keer ťťn van de deelnemers. Overigens kwam ook The Hawks zelf een paar seizoenen in de Hoofdklasse uit. Beide team verloren hun wedstrijden vandaag.

Storks verloor eerst met 8-2 van Schiedam en sloot de dag af met een nipte 8-7 nederlaag tegen Jeka.

Schiedam en Jeka wonnen ook hun eerste wedstrijd toen ze allebei tegenover The Hawks stonden. Schiedam opende met een 11-2 winst, terwijl Jeka won met 10-5.

Hierdoor bereikten Schiedam en Jeka allebei de Finale van het toernooi, die op zondag wordt gespeeld.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.