Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop Fotografie)

HCAW 'sweeps' Quick Amersfoort met kleine, maar toch grote shutout
English

HCAW completeerde een '3-game sweep' met een 14-0 shutout tegen Quick Amersfoort in een inhaalwedstrijd op dinsdagavond (25 april).

Echter, de shutout lijkt grote dan dat die eigenlijk was (of werd). Na zes innings stond HCAW met slechts 2-0 voor, maar de kleine shutout werd uiteindelijk een stuk ruimer toen de ploeg tot een rally van zes punten kwam in zowel de zevende als de achtste inning om het duel alsnog via de mercy-rule te kunnen afsluiten. Voor HCAW was dit niet alleen de derde opeenvolgende shutout tegen de Amerfoortse ploeg, het was ook de vijfde shutout van het team in de eerste zes wedstrijden van het seizoen.

In de series-opener op donderdagavond won HCAW met 10-0 in een 7-inning mercy-rule wedstrijd. Lars Huijer gooide toen een complete game No-Hitter. De tweede wedstrijd op zaterdag werd afgelast wegens regen en de conditie van het speelveld en opnieuw vastgesteld voor maandagavond. Echter, de wedstrijd verregende toen weer en werd uitgesteld naar vanavond. Op zondag kwam HCAW tot een 4-0 shutout tegen Quick.

Vanavond had HCAW veertien honkslagen, waaronder drie van Delano Selassa, Jair van Borkulo en Max Draijer. Selassa scoorde ook drie punten, terwijl Shurman Marlin drie punten binnensloeg. Quick kwam niet verder dan slechts twee honkslagen op drie pitchers.

(25 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsAlle negen innings leken nodig te zijn in de wedstrijd van vanavond, want HCAW stond slechts met 2-0 voor na zes innings. Maar daarna stapelde de Bussumse ploeg opeens het ene punt op het andere. Eerst was er een 6-run rally in de zevende inning. Hoewel dat de voorsprong opvoerde naar 8-0 waren er nog altijd twee punten te kort voor het benodigde mercy-rule puntenverschil. Dat werd bereikt in de achtste inning toen een volgende 6-run rally er een 14-0 stand van maakte. En zo werd het uiteindelijk toch nog een wedstrijd die via de mercy-rule eindigde.

Nadat de wedstrijd op zaterdagmiddag was afgelast verregende het duel op maandagavond opnieuw en werd doorgeschoven naar vanavond. Als gevolg van de afgelastingen wijzigde HCAW de pitching-rotatie. De voor zaterdag aangekondigde starter Dennis Burgersdijk begon nu op zondag. Voor die dag was Nathan Diaby de aangekondigde starter als invaller voor Kaj Timmermans, die vanwege werk in het weekeinde niet bij de ploeg kon zijn. Timmermans werd vervolgens als starter aangewezen voor het inhaalduel op maandag, maar dat verregende dus opnieuw. Vanavond was het weer Diaby die de starter werd in plaats van Timmermans. En Quick? Jhan Rifaela zou de starter zijn op zaterdag. Maar na de afgelasting werd zijn start niet verschoven naar zondag, want de aangekondigde starter Brian van Laar beklom toen de heuvel. Rifaela verschoof met zijn wedstrijd naar maandagavond. En vanavond was hij ook weer de starter.

In de eerste helft van de eerste inning opende HCAW de score op Jhan Rifaela. De linkshander kreeg een lead-off single tegen van Delano Selassa, die daarna het tweede honk stal, opschoof naar het derde honk op een grounder van Victor Draijer en scoorde op een driehonkslag van Jeadnro Tromp. Rifaela volgde met twee strikeouts.

HCAW verdubbelde de voorsprong in de tweede slagbeurt. De ploeg kreeg de honken vol toen Shurman Marlin, Jair van Borkulo en Max Draijer (stootslag) allemaal een honkslag sloegen. Marlin scoorde vervolgens op een opofferingsslag van Bob van der Meer, maar de andere twee bleven achter.

Hierna gooide Jhan Rifaela vier solide innings en kwam geen moment in de problemen. Hij kreeg driemaal drie nullen op rij en stond slechts één slagman tot de honken toe en die strandde op het tweede honk. In deze vier innings kwam Rifaela tot vijfmaal drie slag om zijn totaal op te voeren naar zeven.

Nathan Diaby, die zijn eerste start van het seizoen maakte, werd in de eerste inning gesteund met een dubbelspel. De rechtshander kreeg daarna twee honklopers met één uit in de tweede inning toen Marvin Jakobus een honkslag sloeg en Irving Redan vier wijd kreeg. Een gedwongen uit en strikeout volgden en Jakobus bleef achter op het derde honk.

Quick kreeg opnieuw twee honklopers met één uit in de derde inning toen Bas Rijpstra (lead-off) en Kai Berkel (met één uit) vier wijd kregen. Twee grounders volgden en dit keer bleven beide lopers achter in scoringspositie.

Met een 2-0 achterstand kreeg Quick de honken vol in de 2e4. Met één uit was er vier wijd voor Irving Redan en die schoof op na een wilde worp en een honkslag van Jordy Burger. Met twee uit kreeg Bas Rijpstra vier wijd, wat de honken volzettte, maar Nathan Diaby sloot af met een strikeout.

In de vijfde inning nam Jasper Elfrink de HCAW-pitching over en kreeg drie nullen op rij, waaronder een strikeout. De linkshander voegde twee strikeouts toe in de zesde, waarin hij eenmaal vier wijd weggaf.

En zo stond HCAW slechts met 2-0 voor na zes complete innings, maar dat was niet makkelijk tot stand gekomen.

Maar hierna sloeg HCAW plotseling toe met een 6-run rally in de 1e7 om niet alleen meer afstand te nemen, maar ook een beslissende voorsprong op te bouwen.

Jair van Borkulo begon met een honkslag, kreeg het tweede honk na schijn en schoof op naar het derde honk na een honkslag van Max Draijer. Hij scoorde op een opofferingsslag van Bob van der Meer en dat eindigde de avond voor Jhan Rifaela. Deef van Leersum nam de pitching over, maar hij werd begroet met een ground-rule double van Delano Selassa, gevolgd door een opofferingsslag van Victor Draijer. Vier wijd voor Jeandro Tromp en een RBI-single van Quintin de Cuba volgden. De honken raakten vol doordat Van Leersum Kevin Dirksen met een worp raakte. Shurman Marlin veegde de honken vervolgens schoon met een 3-run double. En dat voerde de stand op naar 8-0.

Een nieuwe 6-run rally volgde in de 1e8. Riley Gonesh was de nieuwe pitcher voor Quick. Hij begon met een lead-off walk voor Max Draijer en met één uit kreeg Gonesh een honkslag tegen van Delano Selassa, volgde met een puntscorende wilde worp en kreeg de honken vol via vier wijd voor Victor Draijer en Jeandro Tromp. Een fout op een grounder van Quintin de Cuba leidde daarna tot een punt, hield de honken vol en bracht nieuwe werper Sander Crama naar de heuvel. Hij kreeg een RBI-single tegen van Kevin Dirksen en toen dat werd gevolgd door een outfield-fout werd nog een punt gescoord. Met twee uit sloeg Jair van Borkulo een honkslag en zorgde weer voor volle honken, waarna Max Draijer een 2-run double toevoegde en dat bracht de stand op 14-0.

Quick werd onder de duim gehouden in de laatste twee slagbeurten door nieuwe pitcher Ruben Dekker. Hij kreeg drie nullen op rij in zowel de zevende als de achtste inning.


...Jhan Rifaela en Nathan Diaby waren vanavond de startende werpers voor Quick Amersfoort en HCAW...
(© Beide Foto's: (Alfred Cop Fotografie)

Quick Amersfoort - HCAW 0-14 (8 inn.)
123456789RHE
HCAW11000066 -14141
Quick Amersfoort00000000 -023
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Nathan Diaby4452--

Jasper Elfrink, W (1-0)231---

Ruben Dekker21----

(Elfrink winnende werper op basis van Regel Rule 9.17 b)

pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Jhan Rifaela, L (1-1)6.171744

Deef van Leersum0.2-1344

Riley Gonesh0.1-3153

Sander Crama0.2--311

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Roy van de Wateringen, 1B-Aad Otsen.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Muriel van de Wateringen.
Public Address Announcer-Hans Bakker.
Scoreboard Operator-Hans Bakker.
Aanvangstijd-19:32 uur.
Speeltijd-2:37 uur.
Locatie-XL Lease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
Wedstrijd stond oorspronkelijk op het programma voor zaterdag 22 april, maar werd toen afgelast wegens regen en veld-conditie en opnieuw vastgesteld voor maandag 24 april.
Wedstrijd op maandag 24 april eveneens afgelast wegens regen en veld-conditie en opnieuw vastgesteld voor vanavond.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 9° C; windrichting noordwest; windsnelheid 18 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 54%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.