Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Oefen (toernooi-)wedstrijden gespeeld, afgelast of verplaatst op koude zondag
English

AMERSFOORT / BUSSUM / CAPELLE a/d IJSSEL / DORDRECHT / HAARLEM / HEEMSTEDE (Ned.) / ANTWERPEN / BORGERHOUT / DEURNE (België) - Zondag was een koude en niet echt comfortabele dag. Ondanks de weersomstandigheden kon een aantal wedstrijden volgens schema worden gespeeld. Verschillende wedstrijden werden afgelast. En ook werd een aantal ontmoetingen verplaatst naar een andere locatie.

Quick Amersfoort speelde de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. De ploeg ontving UVV en verloor met 9-6.

Hoofddorp Pioniers had moeten spelen tegen Euro Stars in Capelle a/d IJssel, maar dat duel verregende. Hetzelfde gebeurde met de wedstrijd van zaterdag, die zou worden gespeeld in Hoofddorp.

In de namiddag op zaterdag werd het duidelijk dat het veld van RCH Memorie Sieraden ook niet bespeelbaar zou zijn voor de drie wedstrijden die vandaag moesten worden gespeeld in het Ringvaart Toernooi. Nadat het veld was afgekeurd stelde HCAW voor de wedstrijden te verplaatsen naar Bussum. En dat is wat er gebeurde. Ondanks de kou bleef het wel droog en zo werden de drie wedstrijden gespeeld en konden de drie deelnemende ploegen toch in actie komen. HCAW won nipt met 2-1 van Amsterdam Pirates en kwam daarna tot een 4-0 shutout tegen RCH-Pinguïns. In de eerste wedstrijd won RCH met 3-0 van Pirates.

De twee wedstrijden op Dag 2 van het jaarlijkse Wim Oosterhof Toernooi konden ook worden gespeeld. Gastheer DSS/Kinheim won met 11-3 van Sparks Haarlem in de middag. Eeder op de dag boekte Omron Pioniers, het tweede team van Hoofddorp Pioniers, een overtuigende 8-0 shutout-winst tegen het tweede team van DSS/Kinheim.

De slotdag van het jaarlijkse Johan Veraghtert Tornooi, met wedstrijden die zouden worden gespeeld op de velden van Antwerp Eagles en Deurne Spartans, werd in de ochtend afgelast, vanwege regen en de conditie van de speelvelden. Er stonden drie wedstrijden op het programma, drie op elke locatie. Twins Oosterhout zou in de Kampioensronde spelen tegen Cologne Cardinals (Duitsland), de winnaar van Poule B, en Borgerhout Squirrels, de winnaar van Poule A, op het veld van Antwerp Eagles. Aanvankelijk zouden deze wedstrijden worden gespeeld op het veld van Borgerhout Squirrels, maar zaterdag werd al besloten die te verplaatsen naar het nabij gelegen Antwerpen.
,,We zouden hebben moeten spelen tegen het Duitse Cardinals uit Duitsland en nogmaals tegen Squirrels, maar deze wedstrijden konden helaas niet worden gespeeld door de hevige regenval'', aldus Twins Oosterhout's Hoofd Coach Rob Hendriks. ,,Maar al met al wat het een redelijk geslaagd weekend waar de teambuilding het belangrijkste onderdeel was van het weekend.''

In Dordrecht stond de tweede speeldag gepland van het jaarlijkse Rob Noorlander Toernooi op het veld van The Hawks. Echter, vanwege de weersomstandigheden, werden de drie wedstrijden, waaronder de Finale tussen Jeka en Schiedam, afgelast.

(26 maart)Quick Amersfoort vs. UVV
Quick Amersfoort speelde vandaag voor het eerst een oefenwedstrijd. In het weekeinde van 11-12 maart zou de ploeg tweemaal spelen tegen HCAW, maar beide werden afgelast vanwege de weersomstandigheden. Afgelopen weekeinde had Quick geen wedstrijden gepland. Gisteren verregende de eerste wedstrijd tegen UVV.

Aanvankelijk leek het er op dat er ook vandaag geen wedstrijd zou zijn. In de ochtend werd er groen licht gegeven om te spelen, maar kort nadat de teams op het veld arriveerden begon het weer te regenen en leek een nieuwe afgelasting in de maak. Echter, beide teams wilden spelen. Spelers en coaches werkten daarna samen om veld weer droog en speelklaar te krijgen, waarna om 15:00 uur, een uur later dan gepland, de wedstrijd van start ging. Er werden negen complete innings gespeeld en de teams stapten rond half zeven van het veld af.

Quick Amersfoort Hoofd Coach Elton Koeiman zette zeven werpers in. Jack Wagner startte en gooide de eerste twee innings, waarna Brian van Laar de volgende twee gooide. Daarna gooiden Riley Gonesh, Jhan Rifaela, Joel Martis, Deef van Leersum en Jasper Popken elk één inning.

UVV opende de score met een punt in de eerste helft van de eerste inning, maar Quick Amersfoort kwam langszij in de eigen eerste slagbeurt. De thuisploeg kwam daarna tot een rally van vijf punten in de tweede inning op starter Allard Helms en zijn opvolger Gijs van den Brink. Vijf van de zes Quick-punten werden gescoord op Helms, maar twee daarvan waren onverdiend. Het zesde punt kwam op naam van Van den Brink.

Het scoren stopte daarna voor Quick, want de ploeg werd in de volgende zeven innings puntloos gehouden door relievers Sam van der Meer, Aaron Isenia, Sean Wout en Reangelo Willems.

Echter, in de drie middelste innings en met een 6-1 achterstand scoorde UVV vijf punten om langszij te komen op Van Laar, Gonesh en Rifaela, doordat de Quick-verdediging een paar fouten maakte. In de 1e7 nam UVV de leiding op nieuwe pitcher Martis, waarna nog twee punten werden toegevoegd in de negende op Popken.

UVV kwam tot tien honkslagen, waaronder vier van nieuwkomer Quin Coton. De Amerikaan scoorde ook tweemaal. Timothy Rojas sloeg twee punten binnen en liet twee honkslagen noteren. Reangelo Willems sloeg drie punten binnen voor UVV en kreeg als werper ook een save achter zijn naam.

Ondanks verlies van de wedstrijd had Quick's Hoofd Coach Elton Koeiman toch een goed gevoel over de wedstrijd. ,,Ja, we hebben eindelijk kunnen spelen. Het leek er in het begin niet op, omdat het weer begon te regenen. Maar we wilden allebei graag spelen en uiteindelijk werd het toch een leuk potje'', aldus Koeiman.7e Ringvaart Toernooi
Zoals gezegd, nadat het veld in Heemstede was afgelast, bood HCAW aan de wedstrijden te laten spelen op hun complex in Bussum. De drie deelnemende ploegen gingen akkoord en zo werden alsnog de drie wedstrijden gespeeld.

Umpires Peter de Haan en Paul Timmermans, die oorspronkelijk waren aangesteld voor de drie wedstrijden in Heemstede, reisden eveneens naar Bussum. Daar kregen ze gezelschap van Aad Otsen. Zodoende leidden ze drie wedstrijden samen in een 3-man crew en roteerden per duel. Ook was Rob Schuurman in de tweede en derde wedstrijd vandaag de Official Scorer. HCAW regelde zelfs voor de drie wedstrijden Public Address Announcers. Huub Baaij, Marja Ruisch en Frank de Bruijn zaten achtereenvolgens achter de microfoon. Om het overzicht compleet te maken, Nico van de Luitgaren bediende driemaal het scorebord en Rudy Dirksen verzorgde de hele dag de muziek.

In de eerste wedstrijd vandaag had pitcher T'sean Martina een prima optreden voor RCH Memorie Sieraden tegen Amsterdam Pirates. Hij gooide het hele 6-inning duel en stond alleen in de laatste inning twee honkslagen toe.

RCH wist tot scoren te komen op Amsterdam-starter en voormalig teamgenoot Sven van de Sanden, die vorig seizoen voor de Heemsteedse ploeg uitkwam.

In de tweede wedstrijd kwam HCAW tot een nipte 2-1 winst tegen Amsterdam Pirates en kwamen beide teams tot zes honkslagen. Na op rij te zijn uitgeschakeld in de eerste inning scoorde de Bussumse ploeg tweemaal in de tweede slagbeurt op starter Nelmerson Angela. Shurman Marlin begon met een honkslag en Victor Draijer volgde met een tweehonkslag. Ze scoorden daarna respectievelijk op een one-out single van Jair van Borkulo en een 2-out single van Bob van der Meer, die daarna allebei zelf achterbleven. In de volgende vier slagbeurten kreeg HCAW nog maar vijf honklopers en werd verder puntloos gehouden. In de vierde werd Angela opgevolgd door Finn Kragt, die drie nullen op rij kreeg. Met één uit in de vijfde kreeg hij een tweehonkslag tegen van Van der Meer en gooide vier wijd op Julian Goins, maar een binnenhoog volgde, waarna Kragt afsloot met een strikeout. Ben Meyer gooide de zesde inning voor Pirates. Hij kreeg twee honklopers, maar werd gesteund met een 'inning-ending double play'.

Amsterdam Pirates kreeg verschillende lopers in scoringspositie, maar scoorde slechts eenmaal. Na een loper te hebben achtergelaten op het derde honk in de eerste inning op starter Dennis Burgersdijk werd de ploeg op rij uitgeschakeld in de tweede. Met één uit in de derde slagbeurt bereikte Jason Jakobus het honk na een fout en sloeg Jorrit Penseel een honkslag. Volgende slagman Roelie Henrique sloeg een line drive, maar dat eindigde in een dubbelspel.

Pirates kreeg een grotere scoringskans in de vijfde inning op nieuwe pitcher Arjen Nijkamp. Hij kreeg de honken snel vol toen (voormalig HCAW-speler) Jules Cremer begon met vier wijd, rookie Tieme Nahuis een honkslag sloeg en Iverson Martinez (ook een rookie) eveneens vier wijd kreeg. Volgende slagman Jason Jakobus sloeg in een dubbelspel, maar hierdoor kon wel Cremer tot scoren komen. Vier wijd voor Jorrit Penseel zorgde voor een volgende honkloper, maar een grounder eindigde de slagbeurt.

In de zesde inning, op closer Sedley Karel, kreeg Pirates wederom de honken vol, dit keer met één uit. Denzel Richardson sloeg toen een honkslag en Oliver van der Wijst Severino een tweehonkslag. Na vier wijd voor Kenny Berkenbosch bleven de drie lopers achter, omdat een vangbal en een strikeout volgden.

,,We gingen vandaag niet voor het resultaat'', keek Pirates Hoofd Coach Mervin Gario terug. ,,Maar meer naar de resultaten van hoe wel spelen en wat we moeten verbeteren. Het beste was dat we weer met elkaar konden honkballen. En het was leuk om iedereen weer te zien.''

In de derde wedstrijd vandaag kwam HCAW tot een 4-0 shutout tegen RCH Memorie Sieraden. De ploeg opende de score met één punt in de eerste helft van de eerste inning op Mike van den Berg, die het hele duel gooide voor RCH-Pinguïns en acht honkslagen moest toestaan. Hij kreeg een lead-off double tegen van (voormalig Pirates-speler) Delano Selassa, die opschoof naar het derde honk na een fout en daarna scoorde op een opofferingsslag van Victor Draijer.

HCAW voegde het volgende punt toe in de tweede slagbeurt, die eveneens begon met een lead-off double, dit keer geslagen door Quintin d Cuba. Nadat volgende slagman Jair van Borkulo was geraakt door een worp scoorde De Cuba na een honkslag van Max Draijer.

Delano Selassa scoorde ook het derde en vierde punt voor HCAW. In de derde inning begon hij met een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een honkslag van Jeandro Tromp. De twee tekenden ook voor het vierde punt in de vijfde inning. Dit keer begon Selasssa met vier wijd en stal het tweede honk, waarna hij scoorde toen Tromp volgde met een tweehonkslag.

RCH-Pinguïns kreeg slechts één honkloper op vier werpers in vijf slagbeurten. HCAW-starter (en winnende werper) Nathan Diaby schakelde de zes slagmensen (twee strikeouts) op rij uit die hij tegenover zich kreeg in zijn twee innings op de heuvel. Met een 3-0 voorsprong sloten drie relievers de wedstrijd af. Jasper Elfrink gooide eerst de derde inning. Hij kreeg een lead-off single tegen van Geoffrey Verhoef, die de enige honkloper bleef voor RCH-Pinguïns. Met één uit werd Verhoef gedwongen uitgeschakeld toen Daan Groenewoud in een dubbelspel sloeg. Ruben Dekker en Nick Keur kregen daarna weer drie nullen op rij in de volgende twee innings.4e Wim Oosterhof Toernooi
In de eerste wedstrijd vandaag boekte Omron Pioniers, het tweede team van Hoofddorp Pioniers, tot een overtuigende 8-0 shutout-winst tegen het tweede team van gastheer DSS/Kinheim. Startende pitcher Lars Broersen gooide vier solide innings voor Pioniers, waarna oud-prof Swen Huijer de wedstrijd uitgooide en de volgende twee innings op de heuvel stond. De werpers van DSS/Kinheim gaven veel vrije lopen weg en dat samen met een aantal veldfouten en verschillende Pioniers-honkslagen leverden acht punten op.

In de middag kwam DSS/Kinheim tot een 11-3 overwinning tegen Eerste Klasser Sparks Haarlem. Aanvankelijk nam Sparks Haarlem een snelle 3-0 voorsprong op startende werper Donny Breek, die werd opgevolgd door Bas Timmer met twee uit in de tweede inning. DSS/Kinheim wist het duel om te draaien en kwam uiteindelijk een comfortabel puntenverschil.

Timmer gooide 2 1/3 inning voor DSS/Kinheim. Hij werd op de heuvel gevolgd door Rick Timmermans, Finn Blokker en Robyn Clara, die allemaal één inning gooiden.

Doordat de eerste wedstrijd van DSS/Kinheim tegen Pioniers maar vijf innings duurde op zaterdag kon Hoofd Coach Etienne Meijer niet al zijn werpers inzetten dit weekeinde. Zodoende gooide Rick Rizvić de laatste inning voor Sparks Haarlem in deze wedstrijd.

,,Het ging goed vandaag, maar het was erg koud, ik ben blij dat ik thuis ben'', aldus Meijer na afloop.

In het oorspronkelijke speelschema zouden het eerste en tweede team van DSS/Kinheim vandaag ook tegen elkaar spelen. Dat duel werd eerder al verplaatst naar afgelopen donderdagavond, maar verregende toen. Het is nu de bedoeling de wedstrijd komende donderdagavond (30 maart) te spelen in het Pim Mulier Stadion.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.