Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 februari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg & Henk Seppen)

Spring Training-debuut voor Sem Robberse en Derek West
English

CLEARWATER / FORT MYERS / NORTH PORT / WEST PALM BEACH, Florida / GOODYEAR, Arizona (USA) - De Nederlandse pitchers Sem Robberse en Derek West hebben hun Spring Training-debuut gemaakt. De 21-jarige rechtshandige Robberse debuteerde op dinsdagmiddag (28 februari) met het gooien van één inning voor Toronto Blue Jays. De 26-jarige rechtshandige West gooide een dag eerder één inning voor Houston Astros. Vorige maand was West één van de werpers die werd geselecteerd voor het Nederlands Team voor de komende World Baseball Classic.

Sem Robberse is een echte in Nederland geboren werper. Hij werd geboren in Zeist, dezelfde plaats waar ook Hall of Famer Bert Blyleven werd geboren. Op 30 januari van dit jaar werd Robberse als zogenoemde 'non-roster player' toegevoegd voor aan de ploeg van Toronto Blue Jays voor Major League Spring Training in Florida.

Op dinsdag speelde een 'split-squad' van Toronto Blue Jays een uitwedstrijd bij Philadelphia Phillies in BayCare Ballpark in Clearwater. In de tweede helft van de zesde inning, met Philadelphia op een 5-1 voorsprong, werd Sem Robberse de zesde Toronto-pitcher in deze wedstrijd. De rechtshander begon met vier wijd op de eerste slagman die hij tegenover zich kreeg, Vito Friscia. Hierna kreeg hij twee 'force-play grounders' en eindigde de inning met een vangbal.

De profloopbaan van Sem Robberse begon zo'n 3½ jaar geleden toen hij op 24 juli 2019 een Minor League-contract tekende bij Toronto Blue Jays. Drie dagen later werd de rechtshander ingedeeld in het Rookie League-team van de Canadese Major League-club. Daar maakte hij zijn profdebuut en gooide in vijf wedstrijden (drie starts). Robberse was 2-0 met een 0.87 ERA en had negen strikeouts in 10 1/3 inning, stond elf honkslagen toe, maar slechts één punt en gooide geen vier wijd.

Zo maakte Robberse dus een goed profdebuut, maar hierna werd het hele Minor League-seizoen 2020 afgelast vanwege de coronavius-pandemie. Toen het Minor League-seizoen in 2021 weer werd hervat promoveerde Robberse naar Single-A en speelde op twee verschillende niveaus (Single-A en Single-A Advanced). In totaal gooide hij in 21 wedstrijden (19 starts) en was 5-7 met een 4.36 ERA. Robberse gooide in 88 2/3 inning en had 90 strikeouts, plus 38 keer vier wijd.

...Sem Robberse als pitcher voor Quick Amersfoort in 2019...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
Dat leidde vorig jaar tot een volgende promotie. Robberse begon het seizoen aanvankelijk weer bij Vancouver Canadians (High Single-A), waar hij 4-4 was met 78 strikeouts in 86 2/3 inning in 17 wedstrijden (allemaal starts). In augustus promoveerde hij naar New Hampshire Fisher Cats, het Double-A team van Toronto. Daar gooide hij in vijf wedstrijden (allemaal als starter) en was 0-3, maar had 19 strikeouts in 24 2/3 inning, terwijl hij slechts tienmaal vier wijd gooide.

In totaal, in drie Minor League-seasonen, gooide Sem Robberse 196 keer drie slag in 210 1/3 inning met 72 keer vier wijd. Hij is 11-14 met een 3.59 ERA. Robberse staat genoteerd als het nummer-7 talent binnen de Toronto-organisatie.

Voordat hij aan zijn profloopbaan begon maakte Sem Robberse zijn debuut in de Nederlandse Hoofdklasse tijdens het seizoen 2018 toen hij in zes wedstrijden (drie starts) op de heuvel stond voor HCAW. Hij was toen 1-3 met een 1.80 ERA en twaalf strikeouts in 20 innings. Robberse gooide daarna ook nog driemaal als reliever in de hiernavolgende Top-4 Poule en was toen 0-1 met een 7.11 ERA.

In 2019 gooide Robberse voor Quick Amersfoort en leidde de werpersstaf van de ploeg met een 1.83 ERA. Hij gooide toen in negen wedstrijden (allemaal starts) en was 6-3 met 62 strikeouts in 64 innings, voordat hij vertrok om aan zijn prof-avontuuur te beginnen.

Toen het Minor League-seizoen in 2020 werd afgelast, keerde een aantal Nederlandse en Antilliaanse spelers terug naar Nederland om hier in het ingekorte seizoen te spelen. Robberse koos er voor om in de USA te blijven.

Rechtshandige werper Derek West beleefde zijn Spring Training-debuut op maandagmiddag. De 'Nederlandse' werper gooide toen één inning voor Houston Astros tegen Miami Marlins in een thuiswedstrijd in The Ballpark of the Palm Beaches in West Palm Beach. West kwam in de 1e8 in de wedstrijd en werd toen de zesde werper voor Houston met een 4-2 voorsprong voor Miami. West kreeg een lead-off grounder, waarna hij vier wijd gooide op pinch-hitter Jan Mercado en een honkslag tegen kreeg van Cubaan Victor Mesa, Jr., wat zorgde voor lopers op het eerste en derde honk. Maar de inning eindigde daarna met een dubbelspel. Miami won met 4-3.

Zoals gezegd staat Derek West op het roster van Nederland voor de komende World Baseball Classic, die begint op 8 maart. West werd geboren in Orange City, Florida, maar is gerechtigd voor Nederland uit te komen, omdat zijn grootouders Nederlanders zijn. Die emigreerden begin jaren zestig naar de Verenigde Staten.

Net als Robberse maakte West zijn profdebuut in 2019 toen hij gooide in Short Season Single-A in de Houston Astros-organisatie. Hij was toen 1-1 in dertien wedstrijden met een 6.75 ERA (twee starts). In het seizoen 2021 gooide West in de Rookie League en High Single-A. Voor deze twee teams samen gooide hij in acht wedstrijden (één start) en was 0-0 met één save en een 6.52 ERA. Vorig jaar gooide West in High Single-A en Double-A en gooide in 32 wedstrijden als reliever. Hij was 5-2 met vier saves en een 4.82 ERA en had 52 strikeouts in 46 2/3 inning.

In de afgelopen winter gooide Derek West voor Cangrejeros de Santurce in de Puertoricaanse Winter League en was toen teamgenoot van Didi Gregorius. West gooide in 14 wedstrijden als reliever en was 2-0 met drie saves en 21 strikeouts.

Op 26 februari werd West aan de Major League-ploeg van Houston Astros als extra Minor League-speler. De volgende dag maakte hij zijn Spring Training-debuut.

Drie andere Nederlandse spelers hadden in de voorbije dagen ook prima optredens.

...Chadwick Tromp aan slag voor...
...Nederland in 2016 tijdens het...
...Europees Kampioenschap...
(© Foto: Henk Seppen)
Op maandag sloeg de op Curaçao geboren Ceddanne Rafaela 1-uit-1 voor Boston Red Sox en sloeg twee punten binnen in JetBlue Park in Fort Myers (Florida) in een 4-1 winst tegen Minnesota Twins. In de 2e6 met de stand op 1-1 en één uit sloeg pinch-hitter Bobby Dalbec een tweehonkslag en kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Emmanuel Valdez en Caleb Hamilton. Rafaela werd vervolgens ingezet als pinch-hitter en leverde een puntscorende honkslag af om Boston op een 2-1 voorsprong te zetten. Een hiernavolgende opofferingsslag van Greg Allen leverde een extra punt op. In de achtste inning zorgde Rafaela nog voor een 'insurance run' met een opofferingsslag.

Ook op maandag sloeg de op Aruba geboren Chadwick Tromp 1-uit-1 met een binnengeslagen punt voor Atlanta Braves in een 7-0 winst tegen Toronto Blue Jays in een thuisduel in CoolToday Park in North Port (Florida). Met Atlanta op een 5-0 voorsprong kwam Tromp in de 1e6 in het duel als nieuwe catcher. In de 2e6 begon Justin Dean met een honkslag, stal het tweede honk en schoof op naar het derde na een honkslag van Ehire Adrianza. Tromp volgde met een puntscorende honkslag en kwam zelf in scoringspositie na een fout in het outfield. Hij strandde op het derde honk. In de 2e8 kreeg Tromp vier wijd met één uit, maar bleef ook dit keer achter.

Op zondag sloeg Richie Palacios 2-uit-2 voor Cleveland Guardians in een thuiswedstrijd tegen Texas Rangers (dat met 13-4 won) in Goodyear Ballpark in Goodyear (Arizona). Palacios was de startende rechtsvelder voor Cleveland. Met twee uit in de 2e2 sloeg hij een honkslag, maar ging even later uit bij een steelpoging. In de zesde inning sloeg Palacios een honkslag met één uit. Dit keer werd hij uitgeschakeld in een dubbelspel.

Op dinsdag was Palacios de lead-off hitter en startende linksvelder in een split-squad van Cleveland. Hij sloeg 1-uit-2, scoorde een punt en kreeg vier wijd in een 12-6 verlies tegen Kansas City Royals.

Rafaela, Tromp en Palacios staan allemaal op de 40-man rosters van hun respectievelijke clubs.

Op 1 maart zullen Tromp en Palacios zich bij het Nederlands Team voegen, dat dan zal afreizen naar Taiwan voor de Eerste Ronde van de World Baseball Classic. Oranje opent het evenement daar op 8 maart tegen Cuba.

Palacios werd geboren in Brooklyn (New York), net zoals zijn broer Josh Palacios, die ook op het WBC-roster van Nederland staat. Zij zijn neven van Rey Palacios, die in 1988-1990 in 101 Major League-wedstrijden speelde voor Kansas City Royals.

Vorig jaar maakte Richie Palacios zijn Major League-debuut en speelde in 54 wedstrijden voor Cleveland Guardians. Josh Palacios speelde vorig seizoen in 29 Major League-wedstrijden voor Washington Nationals na in 2021 al in dertien wedstrijden te hebben gespeeld voor Toronto Blue Jays. Josh speelt momenteel in de Pittsburgh Pirates-organisatie.

De twee Palacios-broers zijn gerechtigd uit te komen voor Nederland, omdat hun moeder afkomstig is van Curaçao.

Net als Derek West speelden Richie en Josh Palacios afgelopen winter in Puerto Rico. Zij kwamen uit voor Indios de Mayagüez. Josh speelde in 19 wedstrijden, sloeg .214 met één homerun en twaalf binnengeslagen punten. Richie speelde in 20 wedstrijden en sloeg .217, eveneens met één homerun. Hij sloeg acht punten binnen.

(28 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.