Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 mei 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg, Coen Stoovelaar & Marco Stoovelaar)

Hoofddorp Pioniers en UVV spelen gelijk in langste wedstrijd ooit
English

HOOFDDORP - De tweede wedstrijd tussen Hoofddorp Pioniers en UVV eindigde met een 4-4 stand na twaalf innings in wat de langste competitie-wedstrijd ooit was met vier uur en 38 minuten. In de opener op woensdagavond won Pioniers met 7-3.

Vandaag scoorde UVV drie punten in de tweede inning om een vroege voorsprong te nemen. Hoewel Pioniers een aantal scoringskansen kreeg leek de voorsprong comfortabel. Maar Pioniers scoorde daarna tweemaal in de zesde en zevende inning. UVV kwam langszij in de achtste en zo volgde een verlenging, waarin beide teams puntloos bleven.

Met een speeltijd van vier uur en 38 minuten werd de wedstrijd de langste competitiewedstrijd ooit in de Hoofdklasse, inclusief alle soorten wedstrijden (mercy-rule, plus verlengingen). De vorige langste wedstrijd in speeltijd duurde vier uur en 33 minuten en werd gespeeld op 5 juli 2014. En wie speelden er in die wedstrijd? Inderdaad,destijds waren het ook Pioniers en UVV op dezelfde locatie, die officiëel werd geopend in april 2014. UVV's startende werper toen was Jurjen van Zijl. Hij speelt nog altijd voor de ploeg, maar kwam vandaag niet in actie.

Wat het 'postseason' betreft zijn er twee wedstrijden geweest die langer dan vijf uur duurden. In 2008, in de Promotie/Degradatie Series, nam een 18-inning wedstrijd tussen Euro Stars en ADO vijf uur en één minuut in beslag. Het record werd gezet in 2018 toen Storks en Kinheim een 19-inning wedstijd speelden in de Promotie/Degradatie Series die vijf uur en 53 minuten duurde. Sem Lauf, die vandaag de startende werper was voor Pioniers, speelde ook in het duel in 2018, waarin hij werd ingezet als pinch-runner voor Storks.

Het was vandaag een bijzondere dag in de Hoofdklasse, want geen van de vier wedstrijden eindigde in negen innings en dat is zeer uniek. Naast deze lange 12-inning wedstrijd tussen Hoofddorp Pioniers en UVV eindigde het duel tussen Curaçao Neptunus en Twins Oosterhout met een 3-3 stand in twaalf innings. HCAW won met 3-2 van RCH Memorie Sieraden in tien innings. De vierde wedstrijd eindigde via de mercy-rule, want Amsterdam Pirates won ruim met een 21-0 stand in zeven innings tegen Quick Amersfoort.

(29 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsUVV leek vandaag in een goede positie te staan na een vroege 3-0 voorsprong in de tweede inning. Hoofddorp Pioniers kwam terug, nam de leiding over, maar ook die werd ongedaan gemaakt, want UVV kwam langszij. En zo zou de wedstrijd niet alleen met een gelijkspel eindigen, maar het werd ook de langste competitiewedstrijd ooit.

...UVV's Hoofd Coach...
...Frank Koene...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
De eerste helft van de eerste inning had twee fouten, geen punten, maar ook tweemaal uitgemaakt-bij-stelen. Voor UVV bereikte lead-off hitter Malcolm Marlin het honk na een fout op starter Sem Lauf. Met één uit werd hij uitgeschakeld bij een steelpoging. Met twee uit kreeg Quin Cotton vier wijd en leek daarna eveneens te worden uitgeschakeld bij het tweede honk, maar daar werd een fout gemaakt. Echter, volgens de scoreregels is dit niet alleen een fout, maar ook een uitgemaakt-bij-stelen. Met Cotton op het tweede honk eindigde de inning toen korte stop Vincent Mevissen een line drive ving, geslagen door Jorge Luis Espinal Ventura.

UVV opende daarna de score met drie onverdiende punten in de 1e2. Met één uit kwam Stefan Kuipers na een fout op het honk, waarna de honken vol kwamen te staan na honkslagen van Aaron Isenia en Etienne van Tielraden. Hierna werd Isenia gedwongen uitgeschakeld op het derde honk op een grounder van Lucas Bekker, maar intussen scoorde Kuipers het eerste punt. UVV kreeg de opnieuw vol toen volgende slagman Malcom Marlin vier wijd kreeg. Twee punten werden daarna toegevoegd toen Ryan Wheat zijn eerste Hoofdklasse-honkslag afleverde. De Amerikaan maakte zijn debuut in het eerste duel op woensdag, maar sloeg toen 0-uit-3. UVV liet lopers achter op het eerste en derde honk, maar de ploeg had wel een 3-0 voorsprong genomen.

In de volgende vier innings kreeg UVV nog maar twee lopers in scoringspositie. Na op rij te zijn uitgeschakeld in de derde kreeg UVV de volgende loper met twee uit in de vierde toen Lucas Bekker het tweede honk bereikte na een fout. Maar daar bleef hij achter.

In de 1e5 bereikte lead-off hitter Ryan Wheat het honk na een fout, stal het tweede honk en bereikte het derde honk toen een pick-off van de catcher in een fout eindigde. Daarmee had de Pioniers-verdediging nu zes fouten gemaakt, waaronder een fout van elk van de infielders, behalve de werper. Wheat strandde op het derde honk en UVV werd weer op uitgeschakeld in de zesde.

Intussen hield UVV-starter Allard Helms Pioniers puntloos in vijf innings. De ploeg liet vijf lopers achter in scoringspositie, twee elk in zowel de eerste als de tweede inning. Met één uit in de eerste sloeg Terrance Heemskerk een tweehonkslag en schoof op na een grounder. Met twee uit kreeg Duncan Beljaards vier wijd en stal het tweede honk. Een vangbal eindigde de slagbeurt.

In de 2e2 kreeg Pioniers de eerste twee slagmensen op het honk toen Vincent Mevissen en Miquel Willem beiden vier wijd kregen. Met één uit kwamen de honken vol te staan want Helms raakte Bodhi de Vreede met een worp. Helms volgde daarna met een strikeout en een 'force play-grounder' eindigde de slagbeurt.

Met één uit in de vierde inning sloeg Miquel Willem een honkslag en stal het tweede honk met twee uit. Bodhi de Vreede kreeg daarna vier wijd en Jack van Gorkum volgde met een infield-hit die werd aangeraakt door Helms, maar eindigde bij tweede honkman Lucas Bekker. Hij had geen kans om Van Gorkum uit te schakelen, maar toen Willem probeerde te scoren gooide Bekker de bal naar catcher Etienne van Tielraden. Willem kwam in een rundown en werd uitgetikt door derde honkman Ryan Wheat (1-4-2-5), wat de slagbeurt eindigde.

Pioniers kwam daarna terug in de wedstrijd in de 2e6 door tweemaal te scoren. Nadat lead-off hitter Vincent Mevissen op het honk was gekomen na een fout volgde een werperswissel. Gijs van den Brink nam het over, maar hij gooide een wilde worp, waarna hij Mevissen zag opschuiven op een honkslag van Miquel Willem, die even later het tweede honk stal. Van den Brink volgde met drie slag, maar beide lopers scoorden daarna op een honkslag van Bodhi de Vreede. Er volgde weer een strikeout, waarna Terrance Heemskerk vier wijd kreeg. Echter, Pioniers liet lopers achter op het tweede en derde honk, want Van den Brink sloot af met zijn derde strikeout.

In de 1e7 was het UVV dat een loper achterliet in scoringspositie. Met één uit gooide Sem Lauf vier wijd op Malcolm Marlin. Hij kreeg daarna een vangbal en werd opgevolgd door Sem Nijman. Marlin stal het tweede honk, maar de linkshander sloot af met drie slag voor Quin Cotton.

In de 2e7 scoorde Pioniers opnieuw tweemaal om een 4-3 voorsprong te nemen. Duncan Beljaards en Michael Dumitrescu kregen allebei vier wijd en dat leidde tot de volgende werperswissel. Reangelo Willems nam het over van Gijs van den Brink en kreeg snel twee nullen. Een stootslag-poging eindigde in een vangbal, waarna een pop-fly een binnenhoog werd. Maar met twee uit schoven de twee lopers op na een doorgeschoten bal, waarna beiden scoorden op een honkslag van pinch-hitter Andreas Meijer. Hij ging later uit bij een steelpoging, maar Pioniers had nu de leiding genomen.

Die voorsprong werd ongedaan gemaakt in de 1e8. Jorge Luis Espinal Ventura begon met vier wijd en schoof op naar het derde honk na een honkslag van J'mar Calliste. Dat leidde weer tot een nieuwe werperswissel, want Maarten Smit werd de opvolger van Sem Nijman. Ook werd Timoty Rojas ingezet als pinch-runner voor Calliste. Even later werd schijn afgeroepen en zo kreeg Espinal de thuisplaat toegewezen en zodoende scoorde hij de gelijkmaker. Rojas schoof op naar het tweede honk en strandde later op het derde honk, maar de stand was nu 4-4.

Vanaf dit moment kregen beide teams nog verschillende lopers in scoringspositie. Beide teams kregen eenmaal de honken vol, UVV in de tiende, Pioniers in de twaalfde inning. Echter, er werden geen punten meer gescoord.

In de 1e9 had UVV lopers op het eerste en tweede honk, maar Maarten Smit sloot toen af met drie slag voor Timothy Rojas.

...Rookie Sven Dobbe (links) en veteraan Marco Stoovelaar...
...waren de Official Scorers in dit langste duel ooit...
(© Foto's: Marco Stoovelaar (links) & Jan Kruijdenberg (rechts))
Pioniers kreeg lopers op het eerste en tweede honk met twee uit in de 2e8, maar zij bleven achter. De ploeg kreeg daarna de eerste twee slagmensen op het honk in de 2e9. Eerst werd Michael Dumitrescu geraakt door een worp, waarna de opofferingsstootslag van pinch-hitter Daniel Heiligers in een fout eindigde. Dat bracht nieuwe werper Aaron Isenia naar de heuvel. De linkshander schakelde de volgende drie slagmensen uit, waaronder twee strikeouts en zo ging de wedstrijd naar extra innings.

In de tiende inning kreeg UVV de honken vol. Stefan Kuipers begon met een honkslag en met twee uit werd een fout gemaakt op wat een 'force play-grounder' had moeten zijn van Lucas Bekker. Vier wijd voor Malcolm Marlin zorgde voor volle honken, maar een grounder eindigde de slagbeurt.

Pioniers liet lopers achter op het eerste en tweede honk in hun tiende slagbeurt en beide teams ging op rij uit in de elfde inning.

De 1e12 begon met een fraaie vangbal van linksvelder Michael Dumitrescu op een klap van Stefan Kuipers. Met twee uit sloeg Etienne van Tielraden een honkslag, maar een foute pop-up eindigde de inning.

Pioniers kreeg daarna de honken vol met twee uit in de 2e12, die begon met drie 'force play-grounders'. Bodhi de Vreede opende met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Jack van Gorkum, die op zijn beurt gedwongen uitging op een grounder van Terrance Heemskerk. Hetzelfde leek de gebeuren met Heemskerk op een grounder van Daan Terstall, maar er werd een fout gemaakt en Pioniers had twee honklopers. Vier wijd voor Duncan Beljaards zorgde voor volle honken. Dat bracht Michael Dumitrescu in het slagperk en hij zou sowieso de laatste slagman zijn, wat er ook ging gebeuren. Of hij zou het winnende punt binnenslaan of hij zou worden uitgeschakeld, want competitiewedstrijden in het Nederlandse honkbal eindigen nou eenmaal na twaalf complete innings. Aaron Isenia schakelde Dumitrescu met drie slag uit.

En zo eindigde de wedstrijd met een 4-4 stand, maar het was wel de langste competitiewedstrijd ooit geworden.


...Links: Sem Lauf was de startende werper voor Hoofddorp Pioniers...
...Rechts: Ryan Wheat vertrekt om het 2e honk te stelen in de 5e inning...

...Ryan Wheat glijdt head-first stelende naar het 2e honk, waar 2B Terrance Heemskerk de bal ontvangt...

...Gijs van den Brink, Reangelo Willems, Aaron Isenia (UVV) en Maarten Smit (Pioniers) gooiden vandaag allemaal in relief...

...Tweede honkman Timothy Rojas (links) en catcher Etienne van Tielraden in actie voor UVV...
(© Alle Foto's: Jan Kruijdenberg)

...Overzicht van het veld tijdens de langste wedstrijd ooit in Hoofddorp...

...De actie volgen vanuit de Scorebox in Hoofddorp...
...Links: Marco Stoovelaar en Sven Dobbe waren de Official Scorers...
...Op de achtergrond zit Public Address Announcer Jason Houtkamp...
...Rechts: Scoreboard Operator Alessander Stroomer en Scorebox Coordinator Menno Daalder...
(© Alle Foto's: Coen Stoovelaar)


Hoofddorp Pioniers - UVV 4-4 (12 inn.)
123456789101112RHE
UVV030000010000-463
Hoofddorp Pioniers000002200000-487
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Allard Helms5 (*)3431-

Gijs van den Brink, H (1)1 (**)33232

Reangelo Willems, BS (1)2 (***)112--

Aaron Isenia4431--

(*) - Helms gooide op één slagman in de zesde inning
(**) - Van den Brink gooide op twee slagmensen in de zevende inning
(***) - Willems gooide op twee slagmensen in de negende inning

pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Sem Lauf6.25333-

Sem Nijman0.1 (*)11111

Maarten Smit, BS (1)5532--

(*) - Nijman gooide op twee slagmensen in de achtste inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-John Beltman, 1B-Bernard Flohr, 3B-Mairon Valpoort.
Official Scorer-Sven Dobbe.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Technical Commissioner-Paul Bokern.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Alessander Stroomer.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-4:38 uur.
Locatie-ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Met 4 uur en 38 minuten is dit de langste competitiewedstrijd ooit (inclusief mercy-rule en verlenging).

Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 15° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 14 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 51%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.