Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 december 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Andrelton Simmons neemt afscheid als Major League-speler
English

CHICAGO, Illinois (USA) - Andrelton Simmons heeft officiëel een punt gezet achter zijn loopbaan als Major League-speler. Zijn afscheid werd op dinsdag (26 december) bekend gemaakt via een Instagram-bericht van Chicago-based ISE Baseball, dat Simmons vertegenwoordigt.

...Andrelton Simmons bij het...
...Nederlands Team tijdens de...
...World Baseball Classic 2023...
(© Foto: Henk Seppen)
De op Curaçao geboren, 34-jarige korte stop speelde in 11 Major League-seizoenen voor vier teams. Hij speelde voor het laatst in de Major League in juli 2022 toen hij uitkwam voor Chicago Cubs, waarna hij werd 'released'. In de maanden die daarna volgden kreeg hij geen nieuwe aanbieding van een andere Major League-club. Maar in 2023 nam Simmons wel deel aan de World Baseball Classic namens Nederland. Ook vorig jaar speelde Simmons in Dubai.

Na te hebben gestudeerd aan en gespeeld te hebben voor Western Oklahoma State College in Altus, Oklahoma (USA), werd Simmons gedraft door Atlanta Braves in 2010. Simmons debuteerde in de Major League in 2012 en speelde toen in 49 wedstrijden voor Atlanta. Vrijwel onmiddellijk werd hij geprezen om zijn verdedigende kwaliteiten. Nu zijn Major League-loopbaan is afgesloten wordt Simmons bestempeld als één van de beste defensieve korte stops in de historie.

In zijn eerste volle Major League-season in 2013 won Simmons zijn eerste van vier Gold Gloves. In dat seizoen liet hij zien ook over aanvallende krachten te beschikken met het slaan van 17 homeruns en 59 binnengeslagen punten.

Na zijn succesvolle seizoen 2013 tekende Andrelton Simmons een 7-jarig contract bij Atlanta. Met een waarde van 58 miljoen dollar zorgde dit toen voor een record voor spelers met minder dan twee jaar speeltijd in de Major League.

Simmons had hierna opnieuw twee solide seizoenen bij Atlanta in 2014 en 2015 en won zijn tweede Gold Glove in 2014. Echter, na afloop van het seizoen 2015 (in november) werd hij geruild door Atlanta naar Los Angeles Angels, samen met catcher José Briceno voor drie spelers. In 2017 won Simmons zijn derde Gold Glove in wat één van zijn beste seizoenen was bij zijn nieuwe club, want hij sloeg .278 met 14 homeruns en 69 binnengeslagen punten. Er volgde weer een sterk seizoen in 2018, waarin hij afsloot met een .292 slaggemiddelde en 75 RBI's. Zijn verdediging leverde hem zijn vierde Gold Glove op.

Zijn slaggemiddelde zakte in de volgende twee seizoenen (2019-2020), vanwege blessures aan zijn linker-enkel. Na het seizoen 2020 eindigde zijn 7-jarig contract en was Simmons een Free Agent. In januari 2021 tekende Simmons een eenjarig contract bij Minnesota Twins. Hij speelde in 131 wedstrijden voor Minnesota en sloeg .223.

...Andrelton Simmons in actie voor...
...het Nederlands Team tijdens de...
...World Baseball Classic 2023...
(© Foto: Henk Seppen)
Nadat hij na afloop van het seizoen 2021 wederom Free Agent was tekende Simmons maart 2022 bij Chicago Cubs. In april en juli 2022 miste hij verschillende wedstrijden vanwege een schouderblessure. Hij kwam uit in slechts 35 wedstrijden voor Chicago en sloeg .173 met maar één 'extra-basehit' (een tweehonkslag). Op 10 juli sloeg Simmons 0-uit-1 met een vrije loop als tweede honkman voor Chicago tegen Los Angeles Dodgers. Dat zou zijn laatste wedstrijd zijn, want hierna kwam hij op de 'injured list' terecht. Na een herstelperiode in Triple-A keerde Simmons op 6 augustus weer terug. Maar op dezelfde dag werd hij 'designated for assignment' en de volgende dag 'released'.

In elf Major League-seizoen speelde Andrelton Simmons in 1.226 wedstrijden en sloeg hij 1.169 honkslagen, waaronder 70 homeruns. Hij scoorde 501 punten en sloeg er 444 binnen.

In februari vorig jaar speelde Simmons voor WildCats KJ74, dat Curaçao vertegenwoordigde in de Serie del CaribeWladimir Balentien, Roger Bernadina, Jair Jurrjens, Shairon Martis en Jonathan Schoop.

In de volgende maand stonden vijftien spelers van de WildCats-ploeg op het roster van het Nederlands Team voor de World Baseball Classic, waaronder Balentien, Bernadina, Martis, Schoop en Simmons. Voor Simmons wa dit zijn derde Classic. Hij kwam ook uit voor het Nederlands Team in de World Baseball Classic in 2013 en 2017. In die twee edities bereikte de ploeg de Halve Finale. Vorig jaar eindigde de deelname in een grote teleurstelling, want Nederland werd verrassend uitgeschakeld in de Eerste Ronde. In deze drie toernooien samen speelde Simmons in 19 officiële interlandwedstrijden voor Oranje.

In oktober 2023 werd Simmons gedraft door Mumbai Cobras, een professionele ploeg uit Mumbai (India), die uit zal komen in Baseball United. Deze nieuwe prof-league is gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten en de verwachting is dat het inaugurele seizoen later dit jaar zal plaatsvinden. In november vorig jaar speelde Simmons in de twee Baseball United Showcase Games die werden gespeeld in Dubai. In deze wedstrijden speelden ook Didi Gregorius en Jair Jurrjens, net zoals vele andere voormalige Major Leaguers.

(29 december)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.