Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 mei 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Neptunus wint ruim in derde duel tegen Twins Oosterhout
English

OOSTERHOUT - Curaçao Neptunus sloot de 3-game series tegen Twins Oosterhout op zondag (30 april) af met een 15-3 mercy-rule winst in acht innings. Neptunus opende de reeks op woensdagavond met een 10-0 shutout-zege in zeven innings. Op zaterdaag eindigde de 10-game winning streak van Neptunus, want het tweede duel tegen Twins eindigde met een 3-3 stand na twaalf innings.

De 15-3 overwinning lijkt overtuigend, maar Neptunus stond slechts met 6-2 voor na zeven innings. De ploeg kwam daarna tot een rally van negen punten in de achtste om een mercy-rule puntenverschil te bereiken. En daarmee speelde Neptunus voor de vijfde keer op rij geen 'normale' 9-inning wedstrijd. Die bijzondere streak begon op zondag 23 april toen de ploeg tot een mercy-rule 6½ inning winst kwam tegen Hoofddorp Pioniers. Daarna won Neptunus in acht innings van Pioniers in een inhaalwedstrijd die eindigde vanwege de 22:30 uur curfew-regel. Sinds afgelopen woensdag kenden ook de drie wedstrijden tegen Twins geen 9-inning slot. Zoals hierboven staat te lezen was de opener een mercy-rule, 7-inning wedstrijd, waarna op zaterdag de 12-inning verlenging volgde. En was was het een 8-inning wedstrijd.

Neptunus kwam vandaag tot veertien honkslagen, waaronder vier van John Polonius en een homerun van Dwayne Kemp.

Winnende werper Kevin Kelly kwam tot een 'career-high' van elf keer drie slag in zeven innings en werd de eerste 4-game winnaar van het seizoen. Kelly had ook elf strikeout in Game 3 (1-0 nederlaag) van de Holland Series vorig jaar, maar gooide nooit zoveel strikeouts een competitiewedstrijd. De elf strikeouts zijn de meeste in een wedstrijd door een Neptunus-pitcher sinds Orlando Yntema er elf had op 4 augustus 2018.

(30 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsHet leek er niet op dat deze wedstrijd zou eindigen via de mercy-rule, want Neptunus stond met 5-2 voor na zes innings en dat betekende dat de ploeg dus minimaal zeven punten moest scoren in de zevende. Maar de ploeg voegde maar één punt in de zevende beurt toe. Echter, het mercy-rule puntenverschil werd daarna alsnog bereikt in volgende slagbeurt, waarin Neptunus tot een rally van negen punten kwam. Overigens stond Neptunus na twee innings met 1-0 achter en was de stand gelijk na vier innings.

Nadat Neptunus twee lopers had achtergelaten in de eerste helft van de eerste inning opende Twins Oosterhout de score in hun eerste slagbeurt op starter Kevin Kelly. Marnix Ruben begon met een honkslag en stal het tweede honk met één uit en daarna het derde met twee uit. Even later scoorde hij op een honkslag van Axel Poesmans.

Neptunus liet weer twee lopers achter in de tweede inning, maar scoorde daarna tweemaal in de 1e3 op starter Terrence Garcia. Met één uit kreeg Neptunus de honken vol toen John Polonius een honkslag sloeg en Dwayne Kemp en Arthur Bonevacia beiden vier wijd kregen. De gelijkmaker werd daarna gescoord toen volgende slagman Christian Diaz een honkslag sloeg. Kort daarna nam Neptunus een 2-1 voorsprong toen ook Sheadion Jamanika vier wijd kreeg. Maar met de honken vol herstelde Garcia en schakelde Enrique Hatma en Rayshelon Carolina met drie slag uit.

In de 1e4 stond Neptunus tegenover nieuwe pitcher Jeffrey Levenstone, maar opnieuw bleven twee lopers achter. Stijn van der Meer (lead-off) en John Polonius (met één uit) sloegen beiden een honkslag, maar strandden.

In de 2e4 kwam Twins Oosterhout langszij. Axel Poesmans begon met een tweehonkslag, bereikte het derde honk op een grounder van Railison Bentura en scoorde na een grounder van Jerzy van Gool.

Neptunus brak de 2-2 stand in de vijfde inning door tweemaal te scoren en vanaf dat moment bleef de ploeg punten toevoegen. Met één uit raakten de honken vol via Sheadion Jamanika (stootslag-honkslag), Enrique Hatma (honkslag) en Rayshelon Carolina (vier wijd). Stijn van der Meer volgde met een puntscorende honkslag. Hatma scoorde het volgende punt terwijl Van der Meer gedwongen werd uitgeschakeld op een grounder van Roger Bernadina. Maar nog eens twee lopers bleven achter.

Nadat Twins een loper had achtergelaten op het tweede honk in de 2e5 scoorde Neptunus weer een punt in de zesde. Dwayne Kemp bereikte daarna het honk na een fout, schoof op naar het derde honk na een opofferingsstootslag van Christian Diaz en scoorde op een opofferingsslag van Sheadion Jamanika.

Met Neptunus op een 5-2 voorsprong kreeg Kevin Kelly voor de tweede keer drie opeenvolgende nullen in de 2e6. Dit keer schakelde de rechtshander slagmensen met drie slag uit.

In de 1e7 scoorde Neptunus het zesde punt op nieuwe pitcher Jan van den Hurk. Maar de ploeg zag ook veteraan-outfielder Roger Bernadina uitvallen. Van den Hurk gooide vier wijd op lead-off hitter Rayshelon Carolina, die daarna het tweede honk stal en opschoof na een grounder van Stijn van der Meer. Met Carolina op het derde honk was Roger Bernadina de volgende slagman voor Neptunus. Terwijl hij naar het slagperk liep leek de linkshandige slagman al wat te trekken met zijn rechterbeen. Nadat de eerste worp van Van den Hurk wijd was strekte Bernadina wat, stapte het slagperk uit en daarna weer terug. Hij sloeg een foutbal op de volgende worp, waarna hij in een cirkel om de catcher heen liep. Terwijl Van den Hurk terugkeerde naar de werpplaat, stapte hij weer af, want Bernadina stond nog altijd buiten het slagperk, stretchte weer en nam vervolgens een zittende houding aan. Home Plate Umpire Bernard Flohr gaf een teken aan de Neptunus dug-out en Bernadina kreeg bezoek van Hoofd Coach Greg Muller. Na een kort praatje stapte Bernadina weer terug in het slagperk en kreeg een slagbal van Van den Hurk. De volgende worp van de rechtshander eindigde in de ground voor een wilde worp waardoor Carolina kon scoren. Met een 2-2 count sloeg Bernadina een grounder naar het derde honk. Nu met twee uit sloegen John Polonius en Dwayne Kemp beiden een honkslag, maar zij bleven achter op het eerste en derde honk.

Toen Neptunus weer het veld in ging in de 2e7 bleef Bernadina achter in de dug-out en keerde niet terug naar zijn positie in het rechtsveld. Dat had een aantal verdedigende wissels tot gevolg. Derde honkman Stijn van der Meer verhuisde naar het rechtsveld, terwijl eerste honkman Sheadion Jamanika het derde honk overnam. Arthur Bonevacia, die de designated hitter was, werd de nieuwe eerste honkman. Zodoende verloor Neptunus hun DH en dat betekende dat pitcher Kevin Kelly in de slagvolgorde terecht kwam als vervanger van Bernadina. Kelly kreeg weer drie nullen op rij in de 2e7, waarin hij zijn elfde strikeout gooide en daarmee een 'career-high' bereikte.

In de 1e8 kwam Neptunus tot een 9-run rally op nieuwe pitcher Jairo Samboe, die de hele inning zou gooien. Hij kreeg de honken snel vol. Nadat hij een lead-offf single tegen kreeg van Christian Diaz gooide Samboe vier wijd op Sheadion Jamanika en Enrique Hatma. Hij raakte hierna Rayshelon Carolina met een worp en dat zorde voor het eerste punt in deze slagbeurt. Met één uit was Kevin Kelly's plek in de slagvolgorde aan de beurt, maar Louie-Jay Sienders werd ingezet als pinch-hitter. Tijdens zijn slagbeurt scoorde Jamanika na een doorgeschoten bal. Sienders werd de tweede nul via binnenhoog. Maar daarna zou Neptunus nog eens zeven punten toevoegen. Met twee uit sloeg John Polonius een 2-run double en daarna volgde Dwayne Kemp met een 2-run homerun. Volgende slagman Arthur Bonevacia kwam na een fout op het honk en Christian Diaz kreeg vier wijd. Beiden scoorden toen ook de twee volgende grounders van Sheadion Jamanika en Enrique Hatma in fouten eindigden. Neptunus kreeg de honken vol toen Rayshelon Carolina vier wijd kreeg en een hierna volgende honkslag van Stijn van der Meer bracht het negende punt in deze beurt binnen. De lange slagbeurt eindigde toen Sienders werd uitgevangen in zijn tweede slagbeurt in deze inning als pinch-hitter.

Jayden Gonesh gooide daarna de 2e8 voor Neptunus en kreeg het derde Twins-punt tegen. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Matthew Joossens, die opschoof na een wilde worp en het derde honk bereikte na een honkslag van Marnix Ruben. Joossens scoorde op een 'force play-grounder' van Gijs van Zalingen. Een strikeout en gedwongen nu eindigden daarna de slagbeurt. En dat maakte ook einde aan de wedstrijd, want Neptunus had een mercy-rule voorsprong.

Na afloop was het niet gelijk duidelijk of Bernadina wel of geen blessure had opgelopen. Het leek er echter op dat hij last had van wat rugklachten.


Twins Oosterhout - Curaçao Neptunus 3-15 (8 inn.)
123456789RHE
Curaçao Neptunus00202119 -15140
Twins Oosterhout10010001 -354
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Kevin Kelly, W (4-0)711-422

Jayden Gonesh111111

pitchers Twins Oosterhoutinn.SOBBHRER
Terrence Garcia336322

Jeffrey Levenstone, L (1-1)3-2532

Jan van den Hurk1-1211

Jairo Samboe1-4496

Homerun: Neptunus: Dwayne Kemp (2)(8e,2-run,2 uit,op Samboe).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Bernard Flohr, 1B-Paul Timmermans.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Public Address Announcer-Jan van der Sande (Neptunus).
Scoreboard Operator-Beau.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:59 uur.
Locatie-Sportpark 'De Slotbosse Toren', Oosterhout.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 16° C; windrichting oost-noordoost; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 55%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.