Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 januari 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Team Europe Manager Marco Mazzieri benoemd coaching-staf voor Global Games
English

PULLY (Zwitserland) - Marco Mazzieri, Manager van Team Europe, heeft zijn uit zeven personen bestaande coaching-staf bekend gemaakt voor de komende Global Baseball Games. Op 6 en 7 maart zullen Samurai Japan en Team Europe elkaar ontmoeten in de tweede editie, die zal plaatsvinden in Osaka (Japan). Beide wedstrijden van de 2-game series worden gespeeld in de Kyocera Dome, het stadion van NPB-club Orix Buffaloes. Op 20 november maakten de World Baseball Softball Confederation (WBSC) en Nippon Professsional Baseball (NPB) bekend dat de Global Baseball Games dit jaar weer terugkeren. Op 5 december bevestigde WBSC Europe de samenstelling van Mazzieri's coaching-staf.

Toen de terugkeer van de 2-game series op 20 november bekend werd gemaakt kondigde de WBSC ook aan dat de Italiaan Marco Mazzieri was aangesteld als Manager van het European All Star Team. Mazzieri is de voormalige Manager van de Italiaanse Nationale Ploeg en leidde La Squadra Azzurra naar de Europese titel in 2010 en 2012. Hij was de Manager van 2007 tot en met 2017. Sinds 1980 speelde Mazzieri 18 seizoenen voor Grosseto als outfielder. Hij speelde ook voor Casalecchio (1991) en Bologna (1992-1993). Hij is momenteel voorzitter van de WBSC Coach Commission.

In oktobeer werd Hirokazu Ibata al benoemd tot Manager van Samurai Japan, het Nationale Professionele Team van het land. Ibata is een voormalige tweede honkman/korte stop, die in de NPB heeft gespeeld voor Chunichi Dragons (1998-2013) en Yomiuri Giants (2014-2015). Tijdens de Olympische Spelen van 2020 (gespeeld in 2021) maakte Ibata deel uit van de coaching-staff van Japan.

...Sidney de Jong (links) en Steve Janssen bij het...
...Nederlands Team tijdens het Europees...
...Kampioenschap 2016 in Hoofddorp...
(© Foto: Henk Seppen)
Nederlander Sidney de Jong is de Bench Coach van Mazzieri. In 2011 was De Jong ťťn van de spelers van het Nederlands Team dat de titel veroverde op het Wereldkampioenschap in Panama. In 2004 en 2008 nam hij met Oranje deel aan de Olympische Spelen in respectievelijk Athene (Griekenland) en Peking (China). In 2006 en 2009 nam De Jong deel aan de World Baseball Classic. Momenteel is hij de Manager van het Nederlands Under-23 Team. De Jong speelde in de Hoofdklasse voor Amsterdam Pirates, HCAW en Kinheim. In 2013 was de voormalige catcher in de Hoofdklasse de Hoofd Coach van Amsterdam Pirates.

Pavel Chadim wordt de 1B Coach. Chadim is de Manager van de Tsjechische Nationale Ploeg sinds 2021. Vorig jaar leidde hij TsjechiŽ tijdens de World Baseball Classic toen de ploeg voor eerst aan dit mondiale evenement deelnam. De voormalige outfielder speelde in de hoogste Tsjechische competitie voor Technika Brno en Draci Brno met wie hij vele kampioenstitels veroverde. In 2012 was Chadim de Manager van het Tsjechische Under-21 Team.

De ervaren Belgische coach Steve Janssen is de 3B Coach in Mazzieri's staf. In 2015 was Janssen de Manager van Team Europe tijdens de eerste editie van de Global Baseball Games en Mazzieri was toen ťťn van zijn coaches. De voormalige catcher speelde vele seizoenen in de hoogste Belgische afdeling voor Brasschaat Braves, waar hij ook coachte. In de Nederlandse Hoofdklasse is Janssen Hoofd Coach geweest van Sparta-Feyenoord en Neptunus. Janssen was de Pitching Coach van het Nederlands Team in 2002-2005 en in 2011-2012, waarna hij Oranje leidde als Manager in 2013-2017. Na actief te zijn geweest als Minor League-coach in de Chicago Cubs-organisatie (2018-2019) was Janssen de Manager van het Duitse Nationale Team in 2020-2022.

Evert-Jan 't Hoen is de Infield Coach. Sinds 2018 is 't Hoen de Manager van het Nederlands Team dat hij naar de Europese titel leidde in 2019 en 2021. Vorig jaar eindigde zijn Oranje-ploeg op een verrassende en teleurstellende derde plaats. Als speler was de voormalige infielder (korte stop, tweede honk, derde honk) professsioneel actief in de organisatie van California/Anaheim Angels (het huidige Los Angeles Angels) in 1996-2001 en bereikte Triple-A in 1999, 2000 en 2001. In de Hoofdklasse speelde 't Hoen voor Twins Oosterhout en Neptunus. Van de laatste is hij ook Hoofd Coach geweest. Met het Nederlands Team nam hij deel aan drie Olympische Spelen (1996, 2000, 2004).

De Italiaan Alessandro Maestri is de Pitching Coach. Hij speelde professioneel in de Minor League in de USA in de Chicago Cubs-organisatie (2006-2011). Maestri speelde ook in Japan in de Nippon Professional Baseball voor Orix Buffaloes (2012-2015), in Zuid-Korea voor Hanwha Eagles (2016) en in de prof-league in AustraliŽ voor Brisbane Bandits (winterseizoen 2011-2012) en Sydney Blue Sox (2018-2019). Hij speelde ook nog in Mexico en in independent leagues in Japan. In de Italian Baseball League speelde Maestri voor San Marino (2005, 2012, 2018-2020). Als werper was Maestri een heuveltroef in het Italiaanse Nationale Team met wie hij het brons won in het toernooi om de Intercontinental Cup in 2010. In 2015 was Maestri ťťn van de werpers van Team Europe tijdens de eerste editie van de Global Baseball Games. Momenteel is hij een Minor League Pitching Coach voor Pittsburgh Pirates.

...Links: Evert-Jan 't Hoen als Oranje-Manager...
...tijdens het Europees Kampioenschap 2023...
...Rechts: Alessandro Maestri in actie voor ItaliŽ...
...tijdens de Super6 in 2018...
(© Foto's: Henk Seppen)
Aritz GarcŪa uit Spanje zal de Bullpen Coach zijn voor Team Europe. De voormalige infielder speelde college-honkbal in de USA en speelde ook professioneel in independent leagues. Vorig jaar maakte GarcŪa deel uit van de coaching-staf van de Spaanse Nationale Ploeg tijdens het Europees Kampioenschap in TsjechiŽ. Daar veroverde Spanje voor het eerst sinds 1955 de Europese titel.

De in BraziliŽ geboren coach Luis Camargo is Assistent Coach en zal tevens in actie komen als batting practice pitcher en bullpen catcher. Camargo, die ook de Italiaanse nationaliteit heeft, speelde in Industrial Leagues in Japan, maar speelde in 2016 ook in de Italian Baseball League voor Rimini Pirates. Camargo is actief geweest als instructor van een baseball-academy in Sao Paolo (BraziliŽ) en speelde in de Nationale Teams van zowel BraziliŽ als ItaliŽ. In meer recente jaren verhuisde hij naar Oostenrijk, waar hij vorig jaar de Manager was van Wiener Neustadt Diving Ducks, met wie hij de Oostenrijkse Kampioenstitel veroverde.

Ook aangesteld in de staf van Team Europe werden de Italianen Gianni Natale en Massimo Baldi. De eerste zal fungeren als de Strength & Conditioning Coach, de tweede is de Fysiotherapeut. Beiden maakten ook deel uit van Mazzieri's staf toen hij Manager was van ItaliŽ in 2007-2017.

Manager Marco Mazzieri heeft momenteel een voorselectie van 53 spelers. De verwachting is dat het definitieve roster van 28 spelers binnenkort bekend zal worden gemaakt.

In een persbericht van WBSC Europe zegt Mazzieri: ,,Deze staf brengt veel honkbalkennis mee naar het team. Ik denk dat de spelers voldoende ondersteuning krijgen om op hun best te kunnen presteren''.

Mazzieri voegde toe: ,,Ik ben meer dan dankbaar voor deze kans. Het vertegenwoordigen van Europa op de Global Baseball Games is een enorme eer. Ik ga de spelers die we overwegen niet noemen. De meeste spelen in de Europese competities, maar we denken ook aan spelers die onder contract staan bij MLB-organisaties en andere professionele competities. Het definitieve 28-man roster zal 14 werpers bevatten''.

De eerste editie werd georganiseerd in maart 2015 en de wedstrijden werden toen gespeeld in de Tokyo Dome in de Japanse hoofdstad. Zoals gezegd was Steve Janssen toen de Manager van Team Europe. In zijn uit acht personen bestaande coaching-staf was Mazzieri toen de Bench Coach. In 2015 was Janssen Manager van Nederland en veroverde een jaar eerder de Europese titel, terwijl Mazzieri de Manager was van ItaliŽ. Japan stond onder leiding van Manager Hiroki Kokubo.

In de eerste wedstrijd, op 10 maart, won Japan nipt met 4-3 van de Europese ploeg. De volgende dag won Europa met 6-2 met als hoogtepunt een 3-run homerun van Yurendell de Caster.

(2 januari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.