Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 februari 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Curaçao shuts out Puerto Rico en bereikt Play-Offs in Caribbean Series
English

MIAMI, Florida (USA) - Op woensdag (7 februari) boekte Curaçao Suns een 2-0 shutout-winst tegen Criollos de Caguas, de kampioen van de Liga de Béisbol Profesional Roberto Clemente in Puerto Rico. Daarmee deed de ploeg van Manager Hainley Statia wat het moest doen op de slotdag van de voorronde van de 66e editie van de Caribbean Series (Serie del Caribe). Door deze overwinning plaatste Curaçao zich voor de Halve Finales, die op donderdag worden gespeeld. Het is de eerste keer dat Curaçao de Finaleronde heeft bereikt. Vorig jaar lukte het WildCats KJ74 niet de volgende ronde te bereiken en eindigde op de zevende plaats.

In de laatste wedstrijd van de voorronde werd geschiedenis geschreven door de Venezolaanse werper Ángel Padrón, want de linkshander gooide een No-Hitter in een 9-0 winst tegen Nicaragua. Padrón was bijna perfect, want hij stond slechts één slagman tot de honken toe via een vrije loop in de achtste inning. Dit is pas de tweede No-Hitter in de historie van de Caribbean Series, die 75 jaar geleden begon. De eerste No-Hitter werd 72 jaar geleden gegooid op 21 februari 1952 tijdens de vierde editie door Tommy Fine voor het Cubaanse Leones del Habana in een 1-0 shutout tegen Cervecería Caracas uit Venezuela. De Amerikaan Fine speelde vijf seizoenen in de Cubaanse competitie.

Curaçao opende het jaarlijkse evenement op donderdag met een 6-5 overwinning tegen Naranjeros de Hermosillo uit Mexico. Op vrijdag verloor de ploeg met 7-3 van Federales de Chiriquí uit Panama. De volgende dag verloor Curaçao met 4-2 van Tiburones de La Guaira uit Venezuela. Op maandag herstelde Curaçao en won met 6-3 van Gigantes de Rivas uit Nicaragua. Op dinsdag verloor Curaçao slechts met 2-0 van Tigres del Licey uit de Dominicaanse Republiek.

De vier beste ploegen gaan door naar de Halve Finales. Door de overwinning kwam Curaçao op een gedeelde vierde plek met Puerto Rico. In de volgende wedstrijd op woensdag moest de Dominicaanse Republiek spelen tegen koploper Panama, dat dinsdagavond de eerste nederlaag leed. Wanneer de Dominicanen dit duel verliezen zal dit voor de ploeg resulteren in een gelijke stand met Curaçao en Puerto Rico. De Domincaanse ploeg uit Licey heeft echter van beide teams gewonnen en zal dus op de derde plaats eindigen. En doordat Curaçao heeft gewonnen van Caguas uit Puerto Rico, zal de ploeg op de vierde plek eindigen.

Licey kwam inderdaad te kort en verloor met 3-1 van Chiriquí om op de derde plaats te eindigen. 's Avonds kwam het Venezolaanse Tiburones de La Guaira tot een 9-0 shutout tegen de Nicaraguaanse kampioen, die zonder overwinning op de laatste plaats eindigde. La Guaira eindigde gelijk met Chiriquí en werd eerste op basis van de onderlinge winst tegen de Panamese ploeg.

Donderdagmiddag ontmoet Licey Chiriquí in de eerste Halve Finale. 's Avonds speelt Curaçao tegen La Guaira. De winnaars spelen tegen elkaar in de Finale op vrijdagavond, de verliezers spelen 's middags om het brons.

Dit jaar wordt het jaarlijkse evenement gehouden in Miami, Florida (USA), waar alle wedstrijden worden gespeeld in LoanDepot Park, de thuishaven van Miami Marlins. Zeven teams nemen deel aan het toernooi van dit jaar, allemaal kampioenen van hun respectievelijke profcompetities: Criollos de Caguas (Liga de Béisbol Profesional Roberto Clemente, Puerto Rico), Curaçao Suns (Curaçao Professional Baseball), Federales de Chiriquí (Liga Profesional de Béisbol de Panamá), Gigantes de Rivas (Liga de Béisbol Profesional de Nicaragua), Naranjeros de Hermosillo (Liga Mexicana del Pacifico, Mexico), Tiburones de La Guaira (Liga Venezolana de Béisbol Profesional, Venezuela) en Tigres del Licey (Liga de Béisbol Profesional de la República Dominicana, Dominicaanse Republiek).

...Winnende werper Juan Carlos Sulbaran...
...Hierboven gooit hij voor Nederland...
...in de World Baseball Classic 2023...
(© Foto: Henk Seppen)
In een spannend duel op woensdag scoorde Curaçap een punt in de vierde en negende inning. De ploeg kwam tot acht honkslagen, terwijl de Puerto Ricaanse tegenstander op vijf honkslagen werd gehouden door vier werpers.

In de eerste helft van de eerste inning sloeg lead-off hitter Roger Bernadina een grounder, liep daarbij een blessure op en moest het duel verlaten. Met één uit sloeg Jurickson Profar een honkslag, maar hij strandde op het eerste honk.

Curaçao werd op rij uitgeschakeld door starter Daryl Thompson in de tweede inning, maar kreeg daarna lopers 'op de hoeken' in de derde. Juremi Profar begon met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een klap van Edmond Americaan, die Bernadina had vervangen in de 2e1. Americaan bereikt het derde honk na een honkslag van Jurickson Profar, maar zij bleven achter.

Curaçao-starter Juan Carlos Sulbaran schakelde de eerste zeven slagmensen op rij uit en had een sterk optreden. Met één uit in de derde kreeg de rechtshander een honkslag tegen van Jonathan Morales, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel.

Curaçao opende daarna de score in de 1e4, maar verzuimde een extra punt toe te voegen en liet lopers achter op het tweede en derde honk. Wladimir Balentien begon met een honkslag en Jonathan Schoop volgde met een tweehonkslag. Met twee lopers in scoringspositie nam Alex Claudio de pitching over en kreeg een grounder van Ademar Rifaela. Een gedwongen loop werd daarna opgezet via opzettellijk vier wijd voor Hendrik Clementina. In plaats van een 'force play-grounder' volgde een klap in het midveld van Juremi Profar en dat werd een opofferingsslag, want Balentien scoorde. Schoop en Clementina konden hierdoor opschuiven naar het tweede en derde honk. Er volgde daarna weer een werperswissel. Angel Torres nam het over en kreeg een grounder van Andrelton Simmons, wat betekende dat twee lopers achterbleven in scoringspositie.

In de 2e4 sloeg Nelson Velazquez een tweehonkslag voor Puerto Rico met twee uit, maar hij strandde op het tweede honk. Sulbaran kreeg weer drie nullen op rij in de vijfde.

Meer spannende innings volgden. Curaçao liet lopers achter op het eerste honk in de vijfde en zesde inning. Puerto Rico kreeg weer een loper op het tweede honk in de zesde op nieuwe pitcher Wendell Floranus. Die begon met een strikeout, maar kreeg daarna een tweehonkslag tegen van Jack López. Een vangbal en groundout volgden.

Beide teams kwamen dicht bij een punt in de zevende inning. Tegenover nieuwe pitcher Lincoln Henzma opende Andrelton Simmons voor Curaçao en bereikte het honk na een foute aangooi. Hij schoof op na een opofferingsstootslag van Edmond Americaan. Hierna bereikte ook Jurickson Profar het honk op een foutieve aangooi. Bij een poging hierop het derde honk te bereiken werd Simmons uitgeschakeld. Intussen schoof Profar op naar het tweede honk, maar bleef daar achter.

In de 2e7 kreeg Puerto Rico weer een scoringskans om langszij te komen. Nelson Velazquez opende met een honkslag. Shea Spitzbarth nam hierna de Curaçao-pitching over en kreeg een one-out single tegen van Juan Escarra, wat zorgde voor lopers 'op de hoeken'. Nada Spitzbarth volgde met een strikeout stal Escarra het tweede honk. Dit keer liet Puerto Rico lopers achter op het tweede en derde honk.

In de vorige wedstrijd keek Curaçao tegen een 1-0 achterstand aan tegen de Dominicanen, die daarna een 'insurance run' toevoegden in de achtste inning. Vandaag was het Curaçao dat een 'insurance run' scoorde in de 1e9. Nieuwe werper Endrys Briceno kreeg een lead-off single tegen van Juremi Profar. Zijn pinch-runner Darren Seferina bereikte het derde honk toen er een foute aangooi volgde op een opofferingsstootslag van Andrelton Simmons, die hierdoor zelf op het tweede honk kwam. Briceno volgde met drie slag voor Edmond Americaan en werd daarna afgelost door Danny Wirchansky. Hij gaf een opzettelijke vrije loop aan Jurickson Profar, wat voor volle honken zorgde. Even later scoorde Seferina op een opofferingsslag van Didi Gregorius om de voorsprong van Curaçao te verdubbelen.

Met een 2-0 voorsprong beklom Anthony Herrera de heuvel voor Curaçao in de 2e9. Hij zorgde voor drie nullen op rij en stelde de winst veilig.

En daarmee plaatste Curaçao zich voor de Play-Offs!

(7 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.