Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 februari 2025
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2025
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2025 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Ned. Honkbal en Softbal Museum en Hall of Fame, Het Rotterdams Parool, Henk Seppen, Robert Bos & Marco Stoovelaar)

Bart Volkerijk en Frans van Aalen opgenomen in Nederlandse Honkbal Softbal Hall of Fame
English

HAARLEM - Langdurig Hoofdklasse- en Nederlands Honkbal Team-pitcher Bart Volkerijk en langdurig honkbal-bestuurder Frans van Aalen zijn op zaterdag (7 december) officiëel opgenomen in de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame. De twee honkbal-iconen werden de nieuwste leden tijdens een ceremonie in het Nederlands Honkbal en Softbal Museum, dat is gevestigd in het historische Pim Mulier Stadion in Haarlem. De bijeenkomst viel samen met het jaarlijkse Najaars Congres van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), die plaatsvond in het clubgebouw van honkbal/softbal-vereniging Kinheim op het bovenste deel van het stadion.

Bart Volkerijk speelde 21 seizoenen in de hoogte Nederlandse honkbal-afdeling, allen voor het Haagse ADO. Volkerijk is ook coach geweest van ADO, Voorzitter van het Organisatie-Comité van het World Port Tournament en Algemeen Directeur van de KNBSB.

Frans van Aalen heeft een voorname rol gespeeld in de ontwikkeling en uitbreiding van het honkbal in Rotterdam en dan voornamelijk bij zijn vereniging Neptunus, waar hij ruim zes decennia actief is geweest als speler, coach, general manager, sponsor, bestuurslid en voorzitter. Van Aalen was ook nauw betrokken bij het World Port Tournament en heeft zitting gehad in de besturen van de European Baseball Federation (CEB) en International Baseball Association (IBA).

Bart Volkerijk en Frans van Aalen zijn de eerste nieuwkomers in de Hall of Fame in vijf jaar. De laatste was softbal-coach/umpire André Prins in 2019.

In 1983 werd de eerste groep honkbal- en softbal-persoonlijkheden opgenomen in de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame. Sindsdien zijn er 56 personen gekozen, die actief zijn geweest op verschillende gebieden, zoals speler/speelster, coach, umpire, official scorer, landelijk/regionaal bestuurder, media of pionier zijn geweest in de vroege ontwikkeling van beide sporten.

(7 december)


...Bart Volkerijk (links) en Frans van Aalen na hun toetreden tot...
...de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame...
(© Foto: Nederlands Honkbal en Softbal Museum en Hall of Fame)


...Frans van Aalen als Hoofd Coach...
...van Neptunus in 1970...
(© Foto: Onbekende fotograaf
(Het Rotterdams Parool))
Frans van Aalen

Sinds eind jaren vijftig is Frans van Aalen ruim 65 jaar actief geweest bij de Rotterdamse vereniging Neptunus. Eerst als speler, waarbij hij sinds het begin van de jaren zestig deel uitmaakte van de hoofdmacht, voornamelijk als catcher, maar soms beklom hij ook de heuvel als werper. Van Aalen was een leidende speler en een productieve slagman. Eén van zijn teamgenoten in deze beginjaren zestig (1961-1962) was de latere KNBSB-voorzitter Guus van der Heijden, die in deze periode in Roterdam woonde en speler/coach was van Neptunus. Andere (langdurige) teamgenoten door de jaren heen waren Karel van Ispelen en Piet Eenhoorn (de vader van latere Oranje-speler en manager Robert Eenhoorn), die beiden later mede-bestuurslid werden.

...Frans van Aalen in 2001 bij het...
...Wereldkampioenschap in Taiwan...
...met Gaston Panaye...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 1970 en 1971 was Van Aalen de Hoofd Coach van het Neptunus honkbal-team, geassisteerd door Eenhoorn. Eén van hun werpers toen was Lourens Louisa, de vader van de huidige Hoofdklasse- (en international) umpire Edwin Louisa. Van Aalen was ook Hoofd Coach in 1980. In latere jaren werd Van Aalen bestuurslid, werd voorzitter en was ook de general manager van het eerste team. Maar tegen het einde van het zeer teleurstellende seizoen 1984 keerde Van Aalen weer terug in uniform en op het veld, doordat hij de coaching overnam om het heft zelf weer in handen te nemen. Echter, hij kon degradatie niet voorkomen.

Tijdens de lange 'regeer'-periode als voorzitter, general manager en (hoofd-)sponsor van Frans van Aalen ontwikkelde het honkbalteam van Neptunus zich vanaf het begin van de jaren tachtig niet alleen tot kandidaat voor de kampioenstitel. In de daaropvolgende jaren bleef Neptunus opklimmen op de honkbal-ranglijst en werd zelfs de meest succesvolle ploeg, die een record-aantal van twintig kampioenstitels veroverde. In oktober werd Neptunus de eerste ploeg in de historie met twintig titels. De club moest er wel zes jaar op wachten om dit te realiseren, want de laatste titel dateerde van 2018. Sindsdien bereikte Neptunus jaarlijks de Holland Series, maar stond telkens met lege handen. Driemaal verloor Neptunus van Amsterdam Pirates en eenmaal van HCAW. In 2020 stond Neptunus met 2-0 achter in de best-of-seven (vs. Pirates) toen de reeks werd afgebroken vanwege maatregelen betreffende de COVID-19 pandemie. Maar dit jaar kwam Neptunus tot een 'sweep' tegen HCAW om voor de 20e keer kampioen van Nederland te worden.

...Frans van Aalen tijdens...
...het WPT 2019..
(© Foto: Henk Seppen)
Neptunus veroverde de eerste titel in 1981. Vanaf 1991 werden de volgende 19 titels gepakt via de Holland Series, die in 1987 (opnieuw) was ingesteld, waaronder een record-aantal van zeven op rij in 1999-2005. Ook sinds de jaren negentig won Neptunus 15 Europese Bekers, waaronder tienmaal de European (Champions) Cup. Alleen het Italiaanse Parma won meer Champions Cups (15).

Door de jaren heen werden veel Neptunus-spelers geselecteerd voor het Nederlands Team, waaronder Frans' zoon Bob van Aalen. Overigens zijn ook Frans' echtgenote Loes en hun dochters Karin en Linda al vele jaren nauw betrokken bij Neptunus. Karin was vele seizoenen de Public Address Announcer bij de thuiswedstrijden van de Rotterdamse ploeg.

Als bestuurslid of vertegenwoordiger namens Neptunus woonde Van Aalen vele KNBSB-vergaderingen bij en streefde hij er altijd naar om het beste te bereiken voor het honkbal in het algemeen.

In maart 1983 werd Van Aalen gekozen tot vice-voorzitter van het KNBSB-bestuur en werd hij ondermeer verantwoordelijk voor competitie-structuren en nationale ploegen. Vanwege drukke maatschappelijke omstandigheden trad hij twee jaar later af.

...Frans van Aalen wordt toegesproken door de Rotterdamse...
...Burgemeester Ahmed Aboutaleb in 2021 nadat hij een...
...Koninklijke Onderscheiding heeft ontvangen...
(© Foto: Robert Bos)
In oktober 1989 keerde Van Aalen weer terug in het Bondsbestuur en behartigde dit keer de technische zaken honkbal, waarbij hij de (organisatie van de) nationale ploegen overzag. In deze jaren is Van Aalen ook de general manager van het Nederlands Honkbal Team. Hij stopte met deze functie in oktober 1992.

In 1989-1992 is Van Aalen ook lid van de Technische Commissie van de European Baseball Confederation (CEB).

In februari 2001 wordt Van Aalen 1s Vice-President in het Executive Committee van de CEB en in mei van hetzelfde jaar wordt hij gekozen tot Treasurer (penningmeester) van de International Baseball Association (IBA). In december 2004 stopt Van Aalen met beide functies om gezondheidsredenen.

Vanaf de eerste editie in 1985 tot en met de meest recente in 2019 maakte Frans deel uit van het Organisatie-Comité van het tweejaarlijkse World Port Tournament, als penningmeester of verantwoordelijk voor toernooizaken. Hij was ook betrokken bij het Comité dat het Wereldkampioenschap Honkbal in Nederland organiseerde in 1986, 2005 en 2009.

Voor zijn vele bijdragen door de jaren heen werd Frans van Aalen benoemd tot Lid van Verdienste van de KNBSB in 2003 en daarna Erelid in 2022. Uit handen van de Rotterdamse Burgemeester Ahmed Aboutaleb ontving Van Aalen in 2021 een Koninklijke Onderscheiding.



...Bart Volkerijk in 1981...
...als speler van ADO...
(© Foto: Team-foto ADO)
Bart Volkerijk

De in Amsterdam geboren Bart Volkerijk speelde in 21 seizoenen (1974-1978; 1980-1987; 1989-1996) in de Hoofdklasse, allemaal voor het Haagse ADO. In veel seizoenen behoorden zijn broers Erik en Martin tot zijn teamgenoten. Met ADO werd Bart landskampioen in 1992 en won hij in 1993 de Europa (Champions) Cup.

...Bart en zijn moeder Henny tijdens...
...de vernoeming van het ADO-veld...
...in Leen Volkerijk Stadion...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Bart's vader Leen Volkerijk was vele jaren actief als coach in zowel de Hoofdklasse als lagere afdelingen. Leen was Pitching Coach van het Nederlands Team in 1975-1978, daarna Bench Coach in 1979 en 1B Coach in 1980. Hij was opnieuw Pitching Coach in 1985-1988, waarna hij Team Manager was in 1989. Bij ADO was Leen Volkerijk de Hoofd Coach in 1963-1972 en wederom in 1982 toen Bart één van zijn speler was. Het thuisveld van ADO in Den Haag werd vernoemd naar Leen Volkerijk.

In zijn lange loopbaan was Bart Volkerijk voornamelijk (rechtshandige) werper, maar speelde ook als eerste honkman, in het outffield en als DH. Volkerijk stond niet alleen bekend als succesvol werper, maar ook als een effectieve slagman (32 homeruns), want hij was één van de weinige (en laatste) werpers, die ook een goede slagman waren, waardoor hij een waardevollle 2-way player was. Op Opening Day 1984 gooide hij een No-Hitter.

Volkerijk speelde in 510 Hoofdklasse-wedstrijden en is slechts één van zeven spelers die in 500 of meer wedstrijden hebben gespeeld voor één club op Hoofdklasse-niveau. De anderen zijn Bob van Aalen, Wim Martinus (both Neptunus), Dè Flanegin (Hoofddorp Pioniers), Jurjan Koenen (HCAW), John van der Mark (Sparta) en Ronald Stoovelaar (Amsterdam Pirates).

In zijn indrukwekkende loopbaan op de heuvel won Volkerijk tien of meer wedstrijden in vijf opeenvolgende seizoenen (1981-1985). Hij realiseerde verschillende all-time records, zoals 333 Wedstrijden Gegooid, 202 Complete Wedstrijden, 2,282 Gegooide Innings, 150 Wins en 1.948 StrikeOuts, waarvan werd verwacht dat ze allemaal onbreekbaar waren. Echter, Rob Cordemans, die eveneens een lange en indrukwekkende loopbaan had, brak het Win-record in 2012 en het StrikeOut-record in 2018.

...Bart Volkerijk en collega-werper Eric de Vries...
...in gesprek met de bekende Amerikaanse coach...
...Bill Arce tijdens het Europees...
...Kampioenschap 1989 in Parijs (Frankrijk)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Bij ADO was Bart Volkerijk Hoofd Coach in 1995 en 1996 en de Pitching Coach in 1999. Na te zijn gestopt als speler werd Bart's rugummer 21 retired.

Als speler van het Nederlands Team maakte Volkerijk deel uit van de ploeg in 1975-1989 en opnieuw in 1991. In zijn zestien Oranje-jaren nam Volkerijk deel aan vele evenementen, waaronder de Olympische Spelen van 1988 in Zuid-Korea, zeven Wereldkampioenschappen, negen Europese Kampioenschappen (drie titels), zes Haarlemse Honkbal Weken, drie World Port Tournaments en verschillende andere toernooien. Volkerijk speelde in 71 officiële interlandwedstrijden.

...Bart Volkerijk in gesprek met toenmalig...
...Nederlands Team Manager Steve Janssen tijdens...
...het EK 2016 in Hoofddorp...
(© Foto: Henk Seppen)
In 1991 werd hij uitgenodigd voor de tweede World All Star Game in Los Angeles, California (USA), georganiseerd door de International Baseball Association (IBA), die later werd hernoemd in IBAF en de voorloper was van de huidige WBSC. Bart was toen één van de twee spelers die was uitgenodigd voor deze wedstrijd. Het toeval wil dat de andere speler Bob van Aalen was, de zoon van Frans.

Nadat hij in 1991 afscheid nam van het Nederlands Team ontving Volkerijk het Bondsonderscheidingsteken van de KNBSB.

Van mei 2016 tot aan 1 januari 2020 was Bart Volkerijk de Algemeen Directeur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond. In die functie leidde hij ook het Bondsbureau van de KNBSB.

Volkerijk is ook de Voorzitter/Toernooi-directeur geweest van het Organisatie-Comité van het tweejaarlijkse World Port Tournament in Rotterdam en overzag de edities in 2015 en 2017. Tussendoor vervulde hij dezelfde positie tijdens het Europees Honkbal Kampioenschap, dat toen werd georganiseerd in Hoofddorp en Nieuw-Vennep.



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2025 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.