Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 februari 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Curaçao mist brons in Caribbean Series ondanks vroege voorsprong
English

MIAMI, Florida (USA) - Curaçao Suns kwam vroeg tot scoren, had een 4-1 voorsprong halverwege de vierde inning, maar stond toch met lege handen, want de ploeg verloor met 5-4 van Federales de Chiriquí uit Panama op vrijdagmiddag (9 februari) in de Bronzen Medaille-wedstrijd van de 66e editie van de Caribbean Series (Serie del Caribe). Op vrijdagavond staan Tigres del Licey uit de Dominicaanse Republiek en Tiburones de La Guaira uit Venezuela tegenover elkaar in de Finale.

Curaçao opende het jaarlijkse evenement op donderdag met een 6-5 overwinning tegen Naranjeros de Hermosillo uit Mexico. Op vrijdag verloor de ploeg met 7-3 van Federales de Chiriquí uit Panama. De volgende dag verloor Curaçao met 4-2 van Tiburones de La Guaira uit Venezuela. Op maandag herstelde Curaçao en won met 6-3 van Gigantes de Rivas uit Nicaragua. Op dinsdag verloor Curaçao slechts met 2-0 van Tigres del Licey uit de Dominicaanse Republiek. Op woensdag kwam Curaçao tot een 2-0 shutout-winst tegen Criollos de Caguas uit Puerto Rico om zich te plaatsen voor de Halve Finale. Op donderdag verzuimde Curaçao een vroege 2-0 voorsprong vast te houden en verloor met 6-2 van Tiburones de La Guaira uit Venezuela in de Halve Finale.

Dit jaar werd het jaarlijkse evenement gehouden in Miami, Florida (USA), waar alle wedstrijden werden gespeeld in LoanDepot Park, de thuishaven van Miami Marlins. Zeven teams nemen deel aan het toernooi van dit jaar, allemaal kampioenen van hun respectievelijke profcompetities: Criollos de Caguas (Liga de Béisbol Profesional Roberto Clemente, Puerto Rico), Curaçao Suns (Curaçao Professional Baseball), Federales de Chiriquí (Liga Profesional de Béisbol de Panamá), Gigantes de Rivas (Liga de Béisbol Profesional de Nicaragua), Naranjeros de Hermosillo (Liga Mexicana del Pacifico, Mexico), Tiburones de La Guaira (Liga Venezolana de Béisbol Profesional, Venezuela) en Tigres del Licey (Liga de Béisbol Profesional de la República Dominicana, Dominicaanse Republiek). De ploegen uit Puerto Rico, Mexico en Nicaragua werden uitgeschakeld voor de Halve Finales.

...Jonathan Schoop homerde...
...Op de foto speelt hij voor Nederland tijdens...
...de World Baseball Classic 2023...
(© Foto: Henk Seppen)
Op vrijdagmiddag werd Curaçao op rij uitgeschakeld door de Panamese starter Heitor Tokar, maar in de tweede inning moest de Braziliaanse rechtshander een punt incasseren na drie opeenvolgende honkslagen. Met één uit sloegen Juremi Profar en Didi Gregorius een honkslag en dat zorgde voor lopers op het eerste en derde honk. Ademar Rifaela volgde met een puntscorende honkslag, maar daarna maakte een dubbelpel een einde aan de slagbeurt.

Panama liet een loper achter op het tweede honk in de eigen eerste slagbeurt op starter Scott Prins. De Nederlandse rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Edgard Muñoz, die in scoringspositie kwam via een wilde worp. Maar de volgende drie slagmensen werden uitgeschakeld.

In de tweede inning kreeg Prins de gelijkmaker tegen. Met één uit kreeg hij een honkslag tegen van Johan Camargo en gooide vier wijd op Johnny Santos. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld, maar hierna scoorde Camargo nadat Joshwan Wright het honk bereikte na een fout.

Curaçao antwoordde gelijk met drie punten in de 1e2 om de leiding te hernemen. Darren Seferina opende met een honkslag en wist helemaal vanaf het eerste honk te scoren op een hierna volgende honkslag van Roger Berndina. Met twee uit sloeg Jonathan Schoop een 2-run homerun en dat verhoogde de stand naar 4-1. Nadat volgende slagman Juremi Profar een honkslag sloeg volgde een werperswissel. Samuel Burgos nam het over en kreeg een grounder, die een einde maakt aan deze productieve slagbeurt van Curaçao.

Prins kreeg drie nullen op rij in de 2e3, maar moest daarna twee punten toestaan in de vierde. In de 1e4 liet Curaçao lopers achter op het eerste en tweede honk. In de 2e4 kwam Panama terug met twee punten. Prins kreeg een lead-off single tegen van voormalig Major League-veteraan Rubén Tejada en volgde met vier wijd voor de huidige Major League-Free Agent Johan Camargo. Beiden schoven op na een comeback-grounder. Tejada scoorde daarna op een grounder van Ricardo Cespedes en Camargo scoorde op een daarna volgende honkslag van Joshwan Wright, wat Curaçao's voorsprong verkleinde naar 4-3. Dat eindigde de middag voor Prins op de werpheuvel. Prins, die op het roster staat bij landskampioen Amsterdam Pirates, werd afgelost door Cody Mincey. De rechtshandige Amerikaan kreeg een 'inning-ending pop-fly'.

Curaçao werd op rij uitgeschakeld in zowel de vijfde als de zesde inning. Panama werd eveneens op rij uitgeschakeld in de vijfde, maar kreeg daarna de honken vol in de zesde inning en maakte de achterstand ongedaan. Ook nu waren Rubén Tejada en Johan Camargo hier bij betrokken. Beiden openden de slagbeurt met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Johnny Santos. Een gedwongen loop werd daarna opgezet via opzettelijk vier wijd voor Ricardo Cespedes. Even later scoorde Tejada de gelijkmaker op een opofferingsstootslag van Joshwan Wright, waardoor ook Camargo kon opschuiven naar het derde honk. Cespedes stal daarna het tweede honk. Mincey sloot af met een strikeout, maar het was nu weer een nieuwe wedstrijd geworden.

Nadat Curaçao voor de derde keer op rij was uitgeschakeld in de 1e7 nam Panama de leiding over in de eigen zevende beurt. Met één uit kreeg Mincey een homerun tegen van Ivan Herrera, die de stand op 5-4 bracht. Met twee uit kreeg de rechtshander een honkslag tegen van Rubén Tejada en werd opgevolgd door Cerilio Soleana. Hij kreeg een 'force play-grounder', maar de wedstrijd was omgedraaid.

Nadat tien Curaçaose slagmensen op rij waren uitgeschakeld opende Wladimir Balentien de achtste inning met een honkslag. De veteraan werd vervangen door pinch-runner Edmond Americaan, die het tweede honk stal met één uit. Hij was niet in staat op te schuiven op een honkslag in kort midveld van Juremi Profar. Een werperswissel volgde, want Ronald Ramirez nam het over van starter Heitor Tokar. Hij kreeg een vangbal van Didi Gregorius, waarna hij zelf de bal ving na een pop-fly van Ademar Rifaela.

In de 2e8 kreeg Panama weer een aantal honklopers, maar kon geen extra punt toevoegen. Met één uit sloeg Ricardo Cespedes een tweehonkslag. Anthony Herrera nam hierna de pitching over en zag Cespedes worden uitgeschakeld op een velderskeus-grounder van Joshwan Wright. Volgende slagman Edgard Muñoz sloeg een honkslag, maar Herrera sloot daarna af met een strikeout.

In hun laatste slagbeurt kreeg Curaçao nog maar één honkloper op closer Severino González. Met één uit bereikte Darren Seferina het honk na een fout. Maar hierna werd Roger Bernadina uitgevangen en kreeg Jurickson Profar drie slag.

Dat maakte een einde aan de wedstrijd en dat betekende dat Curaçao met lege handen stond, ondanks een 4-1 voorsprong halverwege de vierde inning.

(9 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.