Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 februari 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Venezuela shuts out Dominicanen en wint Caribbean Series; Balentien in All Star Team
English

MIAMI, Florida (USA) - Tiburones de La Guaira uit kwam tot een 3-0 shutout tegen Tigres del Licey uit de Dominicaanse Republiek in de Finale op vrijdagavond (9 februari) om winnaar te worden van de 66e editie van de Caribbean Series (Serie del Caribe). Eerder op vrijdagmiddag kwam Curaçao Suns vroeg tot scoren, had een 4-1 voorsprong halverwege de vierde inning, maar stond toch met lege handen, want de ploeg verloor met 5-4 van Federales de Chiriquí uit Panama op vrijdagmiddag (9 februari) in de Bronzen Medaille-wedstrijd. Het was de eerste keer dat een ploeg uit Curaçao zich had geplaatst voor de Halve Finales. Volgend jaar wordt de Caribbean Series gespeeld in Mexicali (Mexico).

Het is de eerste keer dat Tiburones de La Guaira het jaarlijkse evenement won, maar het was de achtste keer dat een ploeg uit Venezuela winnaar werd van de Serie del Caribe. De laatste keer dat een ploeg uit Venezuela de Caribbean Series won, was in 2009 toen Tigres de Aragua op de eerste plaats eindigde in wat toen een round-robin toernooi was zonder finale. Destijds, in Mexicali (Mexico), namen vier ploegen deel die allemaal tweemaal tegen elkaar speelden. Tigres de Aragua won toen vijf van hun zes wedstrijden.

Vorig jaar werd de Finale eveneens gespeeld tussen Venezuela en de Dominicaanse Republiek. Tigres del Licey vertegenwoordigde ook toen de Dominicaanse Republiek en stond toen tegenover Leones del Caracas. Een jaar geleden was het Licey dat de Finale met 3-0 won en beslag legde op hun record-verlengende 11e titel en de 22e (eveneens een record) voor de Dominicaanse Republiek. Vorig jaar werd de Serie del Caribe georganiseerd in Venezuela, waar de wedstrijden werden gespeeld in Estadio de Béisbol de La Rinconada (ook bekend als Estadio Monumental de Caracas Simón Bolívar) in Caracas en Estadio Jorge Luis Garcia Carneiro in Macuto, het stadion van de Series-winnaar van dit jaar Tiburones de La Guaira.

Dit jaar vond het jaarlijkse evenement plaats in Miami, Florida (USA), waar alle wedstrijden werden gespeeld in LoanDepot Park, het stadion van Miami Marlins. Het was voor het eerst dat de wedstrijden werden gespeeld in een Amerikaans Major League-stadion en de eerste keer sinds 1991 dat het evenement buiten Latijns-Amerika werd georganiseerd. Destijds was Miami ook de speelstad voor de Series en werden de wedstrijden gespeeld in het Bobby Maduro Miami Stadium, een Minor League-stadion, dat in 2001 werd gesloopt.

Op 3 februari, Dag 3 van het toernooi, werd de avondwedstrijd tussen de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico bijgewoond door 35.972 toeschouwers, een record voor een Caribbean Series-wedstrijd. Dat record werd gebroken in de Finale, waarvoor 36.677 toeschouwers op de tribune zaten.

De Serie del Caribe werd voor het eerst georganiseerd in 1949 in Havana (Cuba). Er waren geen toernooien in 1961-1969, maar sinds 1970 wordt het evenement weer jaarlijks gespeeld, met uitzondering van 1981.

De Venezolaanse ploeg stond onder leiding van Manager Ozzie Guillén, die 16 seizoenen in de Major League heeft gespeeld. De voormalige korte stop speelde voor Chicago White Sox (1985-1997), Baltimore Orioles (1998), Atlanta Braves (1998-1999) en Tampa Bay Devil Rays (2000> Guillén was Manager van Chicago in 2004-2011 en van Miami Marlins in 2012. In 2005 leidde Guillén Chicago White Sox naar hun eerste Kampioenstitel in 88 jaar en werd daarmee de eerste Latijns-Amerikaanse Manager die een World Series won. Guillén was ook Manager van Tiburones de La Guaira in de professionele Venezolaanse (Winter) League in het seizoen 2016-2017. Hij keerde vorig jaar terug voor het seizoen 2023-2024 bij Tiburones voor wie hij zijn hele Venezolaanse loopbaan heeft gespeeld. Guillén werd pas de tweede Manager die zowel een World Series als een Caribbean Series heeft gewonnen. De eerste was de bekende Tom Lasorda, die in 1973 (in Caracas) Manager was van Licey toen die ploeg voor de tweede keer de titel veroverde. Lasorda won de World Series met Los Angeles Dodgers in 1981 en 1988.

...Wladimir Balentien in All Star Team...
...Op de foto is hij bij de Nederlandse...
...ploeg in 2017 tijdens de...
...World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
Zeven teams namen dit jaar deel aan het toernooi, allemaal kampioenen van hun respectievelijke profcompetities. De eindstand was als volgt;
1. Tiburones de La Guaira (Liga Venezolana de Béisbol Profesional, Venezuela), 2. Tigres del Licey (Liga de Béisbol Profesional de la República Dominicana, Dominicaanse Republiek), 3. Federales de Chiriquí (Liga Profesional de Béisbol de Panamá), 4. Curaçao Suns (Curaçao Professional Baseball), 5. Criollos de Caguas (Liga de Béisbol Profesional Roberto Clemente, Puerto Rico), 6. Naranjeros de Hermosillo (Liga Mexicana del Pacifico, Mexico), 7. Gigantes de Rivas (Liga de Béisbol Profesional de Nicaragua).

Na afloop van de Finale werden de elf spelers bekend gemaakt, die waren gekozen in het All-Tournament All Star Team. Curaçao-outfielder Wladimir Balentien werd gekozen als rechtsvelder. De andere All Stars zijn Ángel Padrón (Venezuela, Starting Pitcher), Jairo Asencio (Dominicaanse Republiek, Relief Pitcher), Iván Herrera (Panama, Catcher), Hernán Pérez (Venezuela, 1B), Robinson Canó (Dominicaanse Republic, 2B), Dawel Lugo (Dominicaanse Republiek, 3B), Jack López (Puerto Rico, SS), Aaron Altherr (Mexico, Linksveld), Alexi Amarista (Venezuela, Midveld), Nelson Velázquez (Puerto Rico, Designated Hitter) en José Mayorga (Panama, Manager).

In de Finale op vrijdagavond opende Venezuela de score in de vierde inning. Yasiel Puig begon met een honkslag. De Cubaan werd daarna vervangen door pinch-runner Odúbel Herrera, omdat Puig een beenblessure had opgelopen in de eerste inning. Nadat Herrera was opgeschoven na een honkslag van Ramón Flores, kwamen de twee een honk verder via een opofferingsstootslag. Hierna werden de honken vol gezet via een opzettelijke vrije loop, maar eve later scoorde Herrera op een opofferingsslag van Alcides Escobar. Venezuela liet lopers achter op het tweede en derde honk.

Venezuela voegde twee punten toe in de vijfde inning. Wilfredo Tovar opende met een honkslag en scoorde toen Hernán Pérez volgde met een driehonkslag. Hierna werd de Dominicaanse starter Cesar Valdez vervangen door Jonathan Aro. Die kreeg eerst een grounder, die Pérez op het derde honk hield. Maar even later kon Pérez wel scoren op een grounder van Odúbel Herrera.

De Venezolaanse starter Ricardo Pinto kwam tot zesmaal drie slag en stond maar vier honkslagen toe in 5 2/3 inning. Vier relievers kregen daarna nog maar twee honkslagen tegen in het restant van de wedstrijd en voegden nog eens vijf strikeouts toe. Na afloop werd Pinto gekozen tot Meest Waardevolle Speler van het toernooi.

Met een 3-0 achterstand kregen de Dominicanen hun grootste scoringskans in de zesde inning. Met één uit kreeg Pinto een honkslag tegen en met twee uit kreeg hij volle honken via een vrije loop en een geraakt werper. Pinto werd daarna opgevolgd door Jorgan Cavanerio, die een 'inning-ending grounder' kreeg, zodat er dus drie lopers achterbleven.

(9 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.