Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 februari 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Ronald Jaarsma nieuwe Hoofd Coach van HCAW
English

BUSSUM - De ervaren Ronald Jaarsma is de nieuwe Hoofd Coach van HCAW, zo maakte de club bekend op zaterdagochtend (10 februari). Jaarsma is de opvolger van Danny Rombley, die vorig jaar onmiddellijk na afloop van HCAW's seizoen stopte. Daarmee keert Jaarsma terug naar de vereniging waar hij het grootste deel van zijn spelersloopbaan actief was en ook zijn coaching-debuut beleefde, waaronder een korte periode als Hoofd Coach. Jaarsma, die vorig jaar niet actief was als club-coach, is ook Hoofd Coach geweest van Neptunus en Amsterdam Pirates. Jaarsma's coaching-staf wordt binnenkort bekend gemaakt.

...Ronald Jaarsma als Hoofd Coach van...
...Amsterdam Pirates tijdens het seizoen 2022...
(© Foto: Henk Seppen)
Danny Rombley leidde HCAW in twee seizoenen. In 2022 had hij gelijk een succesvol eerste seizoen met de Bussumse ploeg, want HCAW veroverde de kampioenstitel voor het eerst in 24 jaar. In de best-of-seven Holland Series kwam HCAW tot een 'sweep' tegen Neptunus in vier wedstrijden. Vorig jaar was HCAW opnieuw een kandidaat en favoriet voor de titel. Halverwege het seizoen won HCAW voor het eerst in de clubhistorie de European Champions Cup. In de finale versloeg HCAW Parma Angels uit Italië. Echter, na afloop van het Europa Cup-toernooi waren de resultaten van HCAW in de competitie minder succesvol, onder meer door een aantal blessures. HCAW bereikte wederom de Play-Offs, maar in die best-of-five series werd ploeg onttroond en uitgeschakeld door Amsterdam Pirates. Na afloop van de laatste wedstrijd stopte Rombley. HCAW kondigde toen aan dat Rombley in de voorgaande week de clubleiding en de spelersgroep al had geïnformeerd dat hij vanwege privé-redenen in 2024 niet zou terugkeren als Hoofd Coach.

Een lange zoektocht naar een nieuwe Hoofd Coach volgde. Maar op zaterdag maakte HCAW bekend Ronald Jaarsma de opvolger is van Rombley.

Voordat hij zich op het coachen richtte speelde Jaarsma als outfielder in de Hoofdklasse voornamelijk voor HCAW, maar hij kwam ook uit voor het Rotterdamse Neptunus. Na zijn loopbaan te zijn begonnen in de jeugd bij HCAW ging hij na het seizoen 1992 naar Neptunus. Daar speelde hij voor Tridents (het tweede team van Neptunus) in 1993-1994, maar keerde daarna terug naar HCAW, waar hij 1995 eveneens in het tweede team uitkwam. Hierna keerde hij weer terug naar Rotterdam, speelde wederom voor Tridents, maar debuteerde ook in het Hoofdklasse-team. Jaarsma speelde vervolgens voor Neptunus in 1997-1998 en stond op het roster voor het seizoen 1999, maar verliet de ploeg in de eerste maand van het seizoen om weer terug te keren naar HCAW, waar hij het restant van het seizoen speelde. Jaarsma bleef daarna spelen voor HCAW en stopte na afloop van het seizoen 2008.

In het volgende jaar werd hij de 3B Coach van HCAW als assistent van Hoofd Coach Jurjan Koenen in 2009. Hij vervulde dezelfde positie in 2010 in de staf van Bill Froberg. Tijdens het seizoen 2011 nam Jaarsma de Bussumse ploeg over als Interim Hoofd Coach in de tweede competitie-helft als vervanger van Froberg. In het restant van de reguliere competitie werd de ploeg geleid door Jaarsma en ook tijdens de Play-Downs om op de zesde plaats te eindigen.

In die jaren was Ronald's vader Ron Jaarsma hoofdsponsor van HCAW met zijn bedrijf Mr. Cocker, waar Ronald zelf ook werkte. Sinds 1984 was Mr. Cocker HCAW's hoofdsponsor voor record-aantal van 30 jaar! Helaas overleed Ron Jaarsma in april 2022 op 74-jarige leeftijd.

Na niet te hebben gecoached in 2012 werd Ronald Jaarsma de 3B Coach van Sidney de Jong, die de nieuwe Hoofd Coach van Amsterdam Pirates was in 2013. Nadat De Jong in 2014 werd opgevolgd door Charles Urbanus bleef Jaarsma actief als 3B Coach. Tijdens het seizoen 2014 nam Jaarsma bij Pirates in twee wedstijden waar als Hoofd Coach toen Urbanus afwezig was wegens griep.

Jaarsma was ook de 3B Coach van Pirates in de staf van Urbanus in 2015 en 2016. In die jaren werd Jaarsma's naam al regelmatig genoemd als mogelijke toekomstig opvolger van Urbanus. Echter, een onverwachte breuk tussen Pirates en Jaarsma volgde minder dan een week voor aanvang van de Holland Series 2016 tegen Neptunus, want hij werd toen door het clubbestuur van zijn functies ontheven. De reden voor deze onverwachte beslissing was dat Jaarsma was benaderd door Neptunus voor een coachfunctie bij de Rotterdamse ploeg in het seizoen 2017, wat hij accepteerde. Doordat Neptunus de tegenstander was in de Kampioensfinale besloot het bestuur van Amsterdam Pirates om 'Jaarsma eervol van zijn taken te ontheffen'. Het bestuur stelde destijds: ,,Amsterdam Pirates heeft vier jaar lang fantastisch samengewerkt met Ronald Jaarsma. Wij respecteren zijn besluit met pijn in het hart, maar wij betreuren het dat Ronald op dit moment in deze penibele situatie is beland. Gelet op de komende Holland Series hebben wij moeten besluiten om Ronald Jaarsma met onmiddellijke ingang, maar eervol, te ontheffen van zijn taken als assistent-coach van L&D Amsterdam''. Maar destijds werd ook gelijk duidelijk gemaakt dat het simpel een beslissing was om Jaarsma te beschermen tegen eventuele belangenverstrengeling tijdens de Kampioensfinale tussen Pirates en Neptunus. En toegevoegd werd dat de Pirates-deur altijd open zou blijven staan voor Jaarsma om terug te keren naar Amsterdam en dat een mogelijke positie als coach in de toekomst tot de mogelijkheden bleef behoren. Dat gebeurde inderdaad vijf jaar later.

...Ronald Jaarsma won de titel...
...met Neptunus in 2017 en 2018...
(© Foto: Henk Seppen)
En zo coachte Jaarsma in 2017 in zijn eerste volle seizoen als Hoofd Coach in de Hoofdklasse toen hij de leiding had bij Neptunus. In zijn eerste seizoen won Jaarsma met Neptunus de European Champions Cup, loodste de ploeg naar de Kampioenstitel en won de prijs voor Coach of the Year.

Ronald Jaarsma coachte Neptunus in vijf seizoenen (2017-2021) en leidde de ploeg in elk van zijn vijf seizoenen naar de Holland Series. In al deze Kampioensfinales stond Neptunus tegenover Amsterdam Pirates. In zijn eerste twee seizoenen als Hoofd Coach veroverde de Rotterdamse ploeg de titel in 2017 en 2018 en won tevens de European Champions Cup. Jaarsma kreeg ook in 2018 de prijs voor Coach of the Year.

Neptunus leek op weg te zijn naar een volgende titel in 2019, want toen werden de eerste drie wedstrijden gewonnen in de Holland Series. Echter, Pirates werd daarna de eerste ploeg in de historie die terugkwam van een 3-0 achterstand en de volgende vier wedstrijden won om landskampioen te worden.

In 2020 verloor Neptunus de eerste twee wedstrijden van Pirates, maar de Holland Series werd daarna afgebroken vanwege nieuwe maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19). In 2021 verloor Neptunus de eerste twee wedstrijden, won daarna de volgende drie, maar Pirates kwam terug en won Game 6 en 7 om de Kampioenstitel te prolongeren.

In oktober 2021 gingen Jaarsma en Neptunus uit elkaar. Drie dagen eerder, ondanks de verovering van de Kampioenstitel, was Pirates Hoofd Coach Michael Duursma gestopt, omdat hij het coachen niet meer kon combineren met zijn werk. Een week na de breuk met Neptunus werd Jaarsma benoemd tot nieuwe Hoofd Coach van Pirates voor het seizoen 2022.

In 2022 leidde Jaarsma Pirates naar de Play-Offs, maar de ploeg werd toen onttroond door HCAW in de best-of-five reeks. HCAW zou vervolgens landskampioen worden. Na het seizoen stopte Jaarsma. Net zoals Duursma een jaar eerder stelde Jaarsma dat het op dat moment moeilijk was om coachen te combineren met zijn drukke baan en dat hij nauwelijks tijd had om alles goed te doen. Jaarsma werd opgevolgd door Mervin Gario, die Pirates vorig jaar naar het brons coachte in het European Champions Cup-toernooi en de Kampioenstitel.

Jaarsma coachte vorig jaar niet, maar in het komende seizoen is hij weer terug in uniform bij zijn oude club. Vrijwel zeker zal hij dan weer zijn vaste rugnummer 17 dragen. Vorig seizoen stond dat nummer op de rug van outfielder Kevin Dirksen, maar die verhuisde naar Neptunus, zodat het nummer weer beschikbaar zal zijn voor Jaarsma.

Gedurende zijn loopbaan als Hoofd Coach coachte Jaarsma altijd zelf vanaf het derde honk. Met uitzondering van zijn enige seizoen bij Amsterdam Pirates, waarbij hij de ploeg leidde vanuit de dug-out.

In 2010-2013 was Ronald Jaarsma één van de coaches van het Nederlands Vrouwen Honkbal Team in de staf van Manager Percy Isenia. In 2010 en 2012 nam Oranje deel aan het Wereldkampioenschap in respectievelijk Venezuela en Canada.

In 2001 en 2002 speelde Ronald Jaarsma in twaalf interlandwedstrijden voor het Nederlands Honkbal Team. In deze jaren nam hij met Oranje deel aan één World Port Tournament (2001), één Europees Kampioenschap (2001) en één Haarlemse Honkbal Week (2002).

(10 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.