Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 april 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Startende Werpers Opening Series
English

AMSTERDAM - Het is tijd voor een nieuw seizoen, Opening Night is in zicht en Opening Weekend staat voor de deur. Tijd voor het bekend maken van de (waarschijnlijke) Opening Series Starting Pitchers. Zoals altijd zal Grand Slam * Stats & News de startende werpers voor een nieuwe 3-games series publiceren op woensdag.

Twee teams spelen met een andere naam.

Twins Oosterhout draaide de naam om en zal nu gaan spelen als Oosterhout Twins.

De clubnaam van Hoofddorp Pioniers, maar de ploeg kwam onlangs tot een overeenkomst met een nieuwe hoofdsponsor. Zodoende zal de ploeg gaan spelen als Worldwide Pharma Logistics Hoofddorp Pioniers.

In de voorgaande weken sinds 9 maart speelden de negen Hoofdklasse-ploegen oefenwedstrijden, namen deel aan (internationale) toernooien of reisden naar het buitenland. Een paar ploegen hadden meer wedstrijden dan anderen op hun schema staan, wat te maken had met de eigen keuzes wanneer te beginnen aan hun voorbereiding of de beschikbaarheid van hun veld. Echter, vanwege ongunstige weersomstandigheden moest een aantal wedstrijden worden afgelast, zoals in elk voor-seizoen het geval is.

In het oefenseizoen speelde regerend landskampioen Amsterdam Pirates de meeste wedstrijden met dertien en won er daarvan negen (eenmaal gelijk) om op de eerste plek te eindigen. Vorig jaar speelde Pirates ook de meeste oefenwedstrijden en eindigde toen eveneens op de eerste plaats.

Oosterhout Twins had eveneens een goed oefenseizoen, won zeven van hun elf wedstrijden en eindigde op de tweede plaats. RCH-Pinguïns sloot af met een derde plek door winst van zes van hun tien wedstrijden (eenmaal gelijk).

Worldwide Pharma Logistics Hoofddorp Pioniers, DSS/Kinheim en HCAW kwamen allemaal vijfmaal tot winst. Pioniers speelden zeven wedstrijden, de andere twee speelden er acht. Curaçao Neptunus speelde eveneens zeven wedstrijden, maar won er slechts drie, Neptunus verloor de laatste drie wedstrijden en eindigde op de zevende plaats. UVV speelde het derde hoogste aantal wedstrijden (10), maar won slechts eenmaal en verloor de laatste acht op rij. Net zoals vorig jaar speelde Quick Amersfoort het minste aantal wedstrijden (zes) en bleef zonder winst. Opmerkelijk genoeg speelde Quick afgelopen weekeinde geen wedstrijd in wat het laatste voorbereidingsmoment was. In de komende Opening Series heeft Quick geen wedstrijden op het programma staan. Vanwege het oneven aantal teams (negen), zal er ook dit seizoen elke ronde een ploeg vrij zijn.

Afgelopen weekeinde won Amsterdam Pirates het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi, terwijl DSS/Kinheim de Haarlem Series won. Een week eerder was RCH-Pinguïns de winnaar van het J.C.J Mastenbroek Toernooi en Oosterhout Twins won het Johan Veraghtert Toernooi in België. Het Ringvaart Toernooi, Frans van Elst Toernooi, Brabant Cup en Frank Maduro Toernooi konden niet geheel worden gespeeld en hadden geen winnaars.

In de Opening Series van het 103e seizoen in de hoogste Nederlandse competitie ontmoet titelverdediger Amsterdam Pirates de ploeg van HCAW, de kampioen van het seizoen 2022. Vorig jaar stonden de twee ploegen ook tegenover elkaar in de Opening Series. Vorig seizoen onttroonde Pirates HCAW in de Play-Offs en won daarna de best-of-seven Holland Series tegen Curaçao Neptunus met 4-3 om de Kampioenstitel te veroveren. In 2019 en 2021 versloeg Pirates Neptunus eveneens in de Kampioensreeks. In 2020 stond Pirates met 2-0 voor tegen Neptunus in de Holland Series, die toen abrupt werd afgebroken vanwege nieuwe maatregelen tijdens de coronavirus-pandemie (COVID-19). In 2022 kwam HCAW tot een 'sweep' tegen Neptunus in de Holland Series. Neptunus veroverde de titel voor het laatst in 2018.

Zoals in elk seizoen zijn er nieuwe gezichten en namen onder de spelers en coaches van de negen Hoofdklasse-ploegen. Vorig jaar begonnen zeven van de negen teams met een nieuwe Hoofd Coach. Dit seizoen hebben slechts twee teams een nieuwe Hoofd Coach, waarvan er één zal debuteren. Deze Hoofdklasse rookie coach is Scott Radinsky, die de Hoofd Coach is van UVV. De Amerikaan neemt veel honkbal-kennis mee. Als werper speelde Radinsky in 11 Major League-seizoenen (1990-2001) voor Chicago White Sox, Los Angeles Dodgers, St. Louis Cardinals en Cleveland Indians. Hij gooide in 557 wedstrijden als reliever en was 42-25 met 52 saves. De andere ploeg met een nieuwe Hoofd Coach is HCAW, dat dit seizoen onder leiding staat van Ronald Jaarsma, die eerder Hoofd Coach is geweest bij Neptunus en Amsterdam Pirates. Radinsky's voorganger Frank Koene werd onlangs aangesteld tot 3B Coach van HCAW.

Een paar Opening Day-feitjes.
Er staan 246 spelers op de negen Opening Day-rosters. Amsterdam Pirates heeft het grootste roster met 40 spelers, maar daarvan staan er 30 op het 'actieve roster', omdat de andere tien momenteel in de USA verblijven (college). Pirates heeft ook de meeste werpers op het roster staan met 21, maar acht daarvan behoren tot de groep van de tien college-spelers. HCAW heeft het kleinste roster met 22.
Onder de 243 spelers zijn er 57 met een rookie-status. Quick Amersfoort, dat na vorig seizoen de meeste van hun spelers zag vertrekken, heeft de meeste rookies met 16. Quick heeft ook het tweede grootste roster met 29.
Op het moment spelen 28 van de genoemde spelers college-honkbal in de USA, voordat ze zich ergens in mei aansluiten bij hun ploeg. Een aantal blijft mogelijk in de USA om daar te gaan spelen in een Summer League.

Nu de Opening Series nadert is het voor de coaches weer tijd om hun rotaties samen te stellen. Voor de eerste vier series hebben zeven van de acht ploegen hun waarschijnlijke starters bekend gemaakt. De uitzondering was HCAW, wat te maken had met de blessure van rechtshander Dennis Burgersdijk, één van de starters, die niet in actie is gekomen tijdens het oefenseizoen. Hierdoor had Hoofd Coach Ronald Jaarsma nog niet besloten wat de volgorde zou zijn van zijn starters in de Opening Series tegen landskampioen Amsterdam Pirates. Zijn andere twee starters zijn rechtshanders Lars Huijer en Kaj Timmermans. Wanneer Burgersdijk niet inzetbaar is zal de mogelijke derde starter rechtshander Sedley Karel zijn, die in het oefenseizoen als starter werd gebruikt. In de opener op donderdagavond werd Karel inderdaad ingezet als starter voor de Bussumse ploeg. Na afloop van de wedstrijd werden de twee starters voor komend weekeinde (zie hieronder) bekend gemaakt.

Hieronder de aangekondigde startende werpers voor de eerste 3-game series van het nieuwe seizoen 2024 dat begint op donderdagavond 11 april (er is een voorspelling van 40 procent neerslag).
Zoals altijd kan dit op de speeldagen eventueel wijzigen.

(10-11 april)

Uitslagen Oefenwedstrijden, Programma Reguliere Competitie en Standen
Rosters
Live play-by-play & live-streams

RosterAMSTERDAM PIRATES (0-0)vs. HCAW (0-0)RosterGame-info
#Startende Werpers Pirates G #Startende Werpers HCAW Datum, Aanvang & Locatie
32RHP Scott Prins (0-0) 1 51RHP Sedley Karel (0-0) Do.11 april,19:30 uur,Amsterdam (1)
54LHP Nelmerson Angela (0-0) 2 39RHP Lars Huijer (0-0) Za.13 april,14:00 uur,Bussum (2)
3RHP Martijn Schoonderwoerd (0-0) 3 16RHP Kaj Timmermans (0-0) Zo.14 april,14:00 uur,Amsterdam (1)
(1) - Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam; (2) - Rob Hoffmann Vallei, Sportpark 'De Sportvallei', Bussum

RosterOOSTERHOUT TWINS (0-0)vs. CURAÇAO NEPTUNUS (0-0)RosterGame-info
#Startende Werpers Twins G #Startende Werpers Neptunus Datum, Aanvang & Locatie
6RHP Simon Gross (0-0) 1 37RHP Tom de Blok (0-0) Do.11 april,19:30 uur,Oosterhout (3)
19RHP Misja Harcksen (0-0) 2 39RHP Shairon Martis (0-0) Za.13 april,14:00 uur,Rotterdam (4)
15RHP Jack Wagner (0-0) 3 00RHP Juan Carlos Sulbaran (0-0) Zo.14 april,14:30 uur,Oosterhout (3)
(3) - Sportpark 'De Slotbosse Toren', Oosterhout; (4) - Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam

RosterUVV (0-0)vs. RCH-PINGUÏNS (0-0)RosterGame-info
#Startende Werpers UVV G #Startende Werpers RCH-Pinguïns Datum, Aanvang & Locatie
35RHP Mike van den Berg (0-0) 1 44LHP Rik Jalvingh (0-0) Do.11 april,19:30 uur,Vleuten (5)
18RHP Allard Helms (0-0) 2 40RHP Orlando Yntema (0-0) Za,13 april,14:00 uur,Heemstede (6)
13RHP Jurjen van Zijl (0-0) 3 29RHP T'sean Martina (0-0) Zo.14 april,14:00 uur,Vleuten (5)
(5) - Sportpark 'De Paperclip', Vleuten; (6) - Heemsteedse Sportparken,Heemstede

RosterDSS/KINHEIM (0-0)vs. WORLDWIDE PHARMA LOGISTICS HOOFDDORP PIONIERS (0-0)RosterGame-info
#Startende Werpers DSS/Kinheim G #Startende Werpers Pioniers Datum, Aanvang & Locatie
39RHP Rick Rizvić (0-0) 1 98RHP Arjen Nijkamp (0-0) Do.11 april,19:30 uur,Haarlem (7)
18RHP Donny Breek (0-0) 2 22RHP Just van den Ouweelen (0-0) Za.13 april,14:00 uur,Hoofddorp (8)
58LHP Jasper Elfrink (0-0) 3 33LHP Sem Nijman (0-0) Zo.14 april,14:00 uur,Haarlem (7)
(7) - Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem; (8) - ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.