Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 maart 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Palacios, Rafaela homeren in Dominicaans Spring Training-duel; Twee andere talenten ook in actie
English

SANTO DOMINGO (Dominicaanse Republiek) / SCOTTSDALE, Arizona (USA) - Op zondagmiddag (10 maart) won Boston Red Sox met 7-6 van Tampa Bay Rays en completeerde daarmee een 'sweep' van een 2-game series die werd gespeeld in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Op zaterdag kwam Boston tot een 4-0 shutout-win.

De twee Spring Training-wedstrijden maken deel uit van de MLB World Tour van dit jaar, waarin Major League-teams wedstrijden spelen buiten de USA of Canada om honkbal wereldwijd te promoten. De 2-game Dominican Republic Series was de eerste van dit seizoen.

De volgende reeks is de 2-game Seoul Series in de Zuid-Koreaans hoofdstad. Daar spelen Los Angeles Dodgers en San Diego Padres op 20 en 21 maart in wat de officiële openingswedstrijden zullen zijn van de reguliere Major League-competitie. Het is dan de negende keer (en voor het eerst sinds 2019 dat het MLB-seizoen buiten de USA of Canada begint en de zesde keer dat dat in Azië zal gebeuren.

Op 27 en 28 april staan Houston Astros en Colorado Rockies tegenover elkaar in twee competitie-wedstrijden in de Mexico City Series in de Mexicaanse hoofdstad. En op 8 en 9 juni spelen New York Mets en Philadelphia Phillies twee wedstrijden in de London Series. Dan is het de derde keer dat competitie-wedstrijden worden gespeeld in de Britse hoofdstad (en in Europa). In 2019 was New York Yankees tweemaal te sterk voor Boston Red Sox. Vorig jaar won Chicago Cubs tweemaal van St. Louis Cardinals.

In de wedstrijd van zondag in Estadio Quisqueya Juan Marichal in Santo Domingo was Ceddanne Rafaela de midvelder voor Boston, terwijl Richie Palacios de hele wedstrijd speelde als rechtsvelder voor Tampa Bay. Rafaela sloeg 1-uit-5 met twee strikeouts. Palacios sloeg 2-uit-4. Vorig jaar maakte Palacios zijn debuut in het Nederlands Team tijdens de World Baseball Classic, net zoals zijn broer Josh, die speelt voor Pittsburgh Pirates.

...Richie Palacios aan slag voor Oranje...
...tijdens de World Baseball Classic 2023...
(© Foto: Henk Seppen)
Tampa Bay opende de score met twee punten in de derde inning. In de vierde homerde Palacios om er een 3-0 stand van te maken. Boston pakte punten terug in de vierde en vijfde slagbeurt. In de vierde na vier wijd met volle honken en in de vijfde toen Rafaela homerde. Dat bracht de achterstand terug naar 3-2, maar Tampa Bay reageerde met twee punten in de zesde. Even later, in de 2e6, antwoordde Boston met een 5-run rally. Nu met een 7-5 achterstand wist Tampa Bay nog eenmaal te scoren in de zevende inning, maar kwam te kort. Boston werd met 12-6 'outhit'.

In de wedstrijd van zaterdag was Rafaela eveneens de startende midvelder voor Boston en sloeg toen 1-uit-3 met twee binnengeslagen punten. Palacios speelde in dat duel niet.

In het weekeinde werden ook twee talentvolle Nederlandse Minor League-spelers toegevoegd aan een Major League-team als extra speler en beiden kwamen ook in actie.

Op zaterdag werd de 19-jarige outfielder Jakey Josepha toegevoegd aan Arizona Diamondbacks, dat twee wedstrijden speelde met een split-squad. Josepha was bij de ploeg die een thuiswedstrijd speelde tegen Cincinnati Reds (dat met 7-5 won) in Scottsdale en speelde op dezelfde dag. Josepha, geboren op Curaçao, kwam in de 1e6 in de wedstrijd als rechtsvelder. Hij kreeg twee slagbeurten, maar kreeg beide keren drie slag.

Vorig jaar speelde Josepha in twee Spring Training-wedstrijden voor Arizona. Hij kreeg toen één slagbeurt en ook dat was een strikeout.

Josepha speelt professioneel sinds 2021. Sindsdien speelde hij op Rookie League-niveau. Vorig seizoen speelde hij in 34 wedstrijden voor twee teams en sloeg .315 (35-uit-111). In 2022 nam Jakey Josepha met het Nederlands Under-18 Team deel aan het Wereldkampioenschap Under-18 in Florida (USA).

Op zondag werd Kay-Lan Nicasia toegevoegd aan het Major League-team van Milwaukee Brewers en speelde eveneens dezelfde dag. Nicasia, geboren in het Brabantse Oss, speelde voor Milwaukee in een uitwedstrijd in Scottsdale tegen Colorado Rockies, dat met 3-1 won. Milwaukee Manager Pat Murphy zette de 21-jarige Nicasia in de 2e8 in als midvelder. Nicasia kwam niet aan slag.

Net als Josepha was Nicasia eerder ook al een extra toegevoegde speler tijdens Spring Training. In 2022 speelde hij in één wedstrijd voor Milwaukee en leverde toen een pinch-hit honkslag af in zijn enige slagbeurt. Vorig jaar sloeg Nicasia 2-uit-3 en scoorde eenmaal in drie wedstrijden voor Milwaukee.

Nicasia speelt eveneens professioneel sinds 2021. Na in zijn eerste twee seizoenen te hebben gespeeld in de Rookie League, speelde Nicasia vorig jaar in Single-A. Hij sloeg toen .216 (62-uit-287) in 90 wedstrijden.

(11 maart)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.