Goedemorgen.
Het is donderdag 24 april.
Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 december 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: World Baseball Softball Confederation)




Nederlands Team lijdt kostbaar verlies (na voorsprong) vs. Mexico in vierde duel Premier12
English

ZAPOPAN/GUADALAJARA, Jalisco / TEPIC, Nayarit (Mexico) / NAGOYA (Japan) / TAIPEI (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team leek op weg te zijn naar een overwinning tegen Mexico, maar eindigde met lege handen in hun vierde wedstrijd van de derde editie van de Premier12 op woensdag (13 november). In Zapopan stond de Oranje-ploeg aanvankelijk al vroeg op achterstand, maar kwam sterk terug en leidde met 6-4 na zeven innings. Echter, de ploeg verzuimde de voorsprong vast te houden en verloor met 8-6, dankzij een Mexicaanse grand slam homerun in de achtste inning. En daarmee liep Nederland een zeer kostbare nederlaag op.

Het Nederlands Koninkrijksteam opende het mondiale evenement op zaterdag met een spectaculaire come-from-behind 9-8 overwinning in een thriller van tien innings tegen Panama. De volgende dag kreeg de Oranje-ploeg een ruime 12-2 mercy-rule nederlaag toegediend door de USA. Op dinsdag boekte Nederland een enorme 20-8 overwinning in een record-zettende, zeven innings durende wedstrijd tegen Puerto Rico.

Eerder vandaag, in Tepic, werd Puerto Rico uitgeschakeld voor één van de eerste twee plekken in Groep A door met 5-2 te verliezen van Venezuela.

Met nog één speeldag te gaan hebben alle overige vijf ploegen in Groep A nog steeds (theoretische) kansen om op de eerste of tweede plaats te eindigen. Echter, alledrie resterende wedstrijden zijn met elkaar verbonden en alle ploegen zijn van elkaar afhankelijk. Op donderdag speelt Nederland zijn laatste wedstrijd tegen Venezuela. 's Avonds ontmoet Panama Puerto Rico en speelt Mexico tegen de USA.

Wanneer Nederland wint zal men moeten wachten op de resultaten van de twee avondwedstrijden. Wanneer Panama en Mexico winnen, gaan Panama en Nederland door. Wanneer Panama en de USA winnen zal Nederland naar de Super Round gaan met de Amerikanen.

Echter, een gelijke stand tussen drie ploegen is ook mogelijk wanneer Nederland wint en Panama verliest. Wanneer Mexco dan wint zullen Venezuela, Nederland en Mexico gelijk eindigen. Wanneer de USA wint, eindigen de Amerikanen in een gelijke stand met Venezuela en Nederland. In dit scenario zal de uitslag van het duel tussen Nederland en Venezuela van belang zijn voor de tie-break om de rangvolgorde te bepalen.

Wanneer Venezuala wint van Nederland zal de ploeg zich kwalifficeren, terwijl Oranje dan zal zijn uitgeschakeld.

Wanneer Venezuela en Puerto Rico winnen, dan is Panama uitgeschakeld. De winnaar van de USA vs. Mexico wedstrijd wordt dan de tweede finalist.

...De 'pre-game ceremony' voor aanvang van het duel tussen Chinese...
...Taipei en Zuid-Korea; De wedstrijd werd gespeeld in de Taipei Dome...
...in Taipei en werd bijgewoond door 39.000 toeschouwers...
...Edwin Louisa (2e van links) was één van de umpires...
(© Foto: World Baseball Softball Confederation (WBSC))
Wanneer Venezuela en Panama winnen, dan is Mexico uitgeschakeld. Wanneer USA daarna wint, zal men gelijk eindigen met Panama, maar gaat dan door, omdat het onderlinge duel werd gewonnen. Wanneer in dit scenario Mexico wint, zal deze ploeg gelijk eindigen met Panama, dat dan de tweede finalist zal zijn op basis van het onderlinge duel.

Ook vandaag werden de eerste wedstrijden gespeeld in Groep B in Azië. Japan, de winnaar van de voorgaande Premier12 in 2019, opende met een 9-3 winst tegen Australië in Nagoya. Dit was de enige wedstrijd in deze Groep die in Japan wordt gespeeld. Twee overige wedstrijden werden gespeeld in Taipei (Taiwan), de locatie voor alle resterende wedstrijden in deze Groep. De Dominicaanse Republiek won met 6-1 tegen Cuba en 's avonds opende gastheer Chinese Taipei met een 6-3 winst tegen Zuid-Korea.

In Groep B zijn er twee Nederlandse wedstrijd-officials, umpire Edwin Louisa en technical commissioner Jan Kuipers. Beiden waren aangesteldd voor de ontmoeting van Chinese Taipei vs. Zuid-Korea in de Taipei Dome, dat één van de twee speel-locaties is in de Taiwanese hoofdstad. De andere is het bekende Tianmu Stadium.

De twee beste ploegen van elke Groep plaatsen zich voor de Super Round, die zal worden gespeeld in Japan.

(13 november)

Gerelateerde artikelen:
Game 1 Kingdom Series: Nederlands Honkbal Team opent Kingdom Series met winst. (1 november)
Game 2 Kingdom Series: Nederlands Team wint ook tweede duel van Kingdom Series. (2 november)
Game 3 Kingdom Series: Nederlands Team sluit Kingdom Series af met overtuigende winst. (3 november)
Oefenwedstrijd: Nederlands Team wint laatste oefenwedstrijd. (7 november)
Game 1 Premier12: Nederlands Team draait achterstand om in winst in thriller-opener Premier12. (9 november)
Game 2 Premier12: Nederlands Team lijdt grote mercy-rule nederlaag vs. USA in Game 2 Premier12. (10 november)
Game 3 Premier12: Nederlands Team wint ruim in slagfestijn vs. Puerto Rico in derde duel Premier12. (12 november)



Nederland vs. Mexico

...Alonso Gaitan Lopez scoort het eerste Mexicaanse punt...
...in de 1e inning; rechts is catcher Hendrik Clementina...
(© Foto: World Baseball Softball Confederation (WBSC))
In Estadio Panamericano de Béisbol in Zapopan 'outhitte' Nederland Mexico met 16-7, maar eindigde desondanks met lege handen. Hoewel de ploeg negen (!) honkslagen minder liet noteren, bewees één van de zeven Mexicaanse honkslagen beslissend te zijn, want dat was een grand slam homerun die de toernooi-organisator een hernieuwde voorsprong bezorgde in de achtste inning. Op dat moment stond Mexico met 6-4 achter. Aanvankelijk had Mexico een snelle 4-0 voorsprong genomen in de eerste inning, maar Nederland kwam terug vanaf de vijfde inning, draaide het duel om en nam de leiding over in de zesde.

Didi Gregorius en Ray-Patrick Didder sloegen beiden vier honkslagen. Alle negen startende Orange-spelers sloegen minimaal één honkslag. Dwayne Kemp, Ray-Patrick Didder en Denzel Richardson homerden allemaal voor Nederland.

Mexico sloeg vroeg toe in de wedstrijd die werd bijgewoond door slechts iets meer dan 2.200 toeschouwers. Tijdens dit toernooi speelde Mexico al hun wedstrijden in Estadio Panamericano, dat een capaciteit heeft van 11.500. Alleen Mexico's eerste wedstrijd tegen Venezuela was goed bezocht met bijna 10.000 toeschouwers. Mexico's volgende duel tegen Puerto Rico trok bijna 3.000 bezoekers. Mexico's wedstrijd tegen Panama werd bijgewoond door net iets meer dan 1.900 toeschouwers.

In de eerste helft van de eerste inning kwam Mexico tot een rally van vier punten met twee uit op Oranje-starter Lars Huijer, die heel veel pitches nodig had. De rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Alonso Gaitan Lopez en kreeg vervolgens een stootslag-honkslag tegen van volgende slagman Andres Alvarez Romero. Met lopers op het eerste en tweede honk dreunde José Rojas Valenzuela de bal diep het midveld in, waar die werd gevangen door Ray-Patrick Didder, die achteruit moest rennen naar de warning-track en de omheining. De bal was diep genoeg om Gaitan te laten scoren vanaf het tweede honk, zodat het een opofferingsslag werd. Intussen kwam Alvarez in scoringspositie door een fout van korte stop Didi Gregorius. Huijer volgde met een strikeout, maar kreeg daarna de honken vol doordat hij vier wijd gooide op Phillip Evans en Julian Ornelas Murray. Alledrie kwamen tot sccoren toen volgende slagman Alan Trejo de honken schoonveegde met een tweehonkslag. Huijer sloot af met een volgende strikeout, maar Mexico stond met 4-0 voor.

In de tweede helft van de eerste inning kreeg de Oranje-aanval één honkloper op de Mexicaanse starter Jorge Pérez. Met twee uit sloeg Hendrik Clementina een honkslag, maar hij strandde op het eerste honk.

Nadat Lars Huijer vier wijd gooide op lead-off hitter Juan Pérez in de tweede inning, volgde een snelle werperswissel. Kevin Kelly nam het over van Huijer, die één van de kortste optredens in zijn internationale loopbaan beleefde en 41 pitches had gegooid. Kelly werd gesteund met een dubbelspel en sloot af met een strikeout.

...Kevin Kelly gooide prima in relief voor Nederland...
(© Foto: World Baseball Softball Confederation (WBSC))
Kelly deed het niet alleen prima toen hij het in de tweede inning overnam, hij hield Mexico ook puntloos in de volgende vijf slagbeurten. Nadat hij het overnam stond Kelly slechts twee honkslagen toe in zes innings, terwijl hij vier slagmensen met drie slag uitschakelde. Mexico strandde drie lopers op het tweede honk.

Behalve de goede pitching door Kelly, kwam Nederland terug vanaf de vijfde inning, scoorde zes punten en draaide de wedstrijd om. Na zeven innings stond Nederland met 6-4 voor. Maar die voorsprong werd met één klap ongedaan gemaakt in de achtste inning.

De Mexicaanse starter Jorge Pérez deed het ook goed in de eerste vier innings. Net als in de eerste bereikte Nederland het honk met twee uit in de tweede toen Ray-Patrick Didder een infield-hit produceerde. Hij strandde eveneens op het eerste honk.

In de derde was het Didi Gregorius, die het honk bereikte via een stootslag-honkslag, maar ook hij kwam niet verder dan het eerste honk.

In de vierde kreeg Nederland de lead-off hitter op het honk toen Sharlon Schoop vier wijd kreeg, maar hij werd uitgeschakeld in een dubbelspel.

Na slechts drie honkslagen te hebben geproduceerd in de eerste vier puntloze innings, sloeg Nederland vanaf de vijfde inning toe. In de vijfde, zesde en zevende inning samen kwam de ploeg tot twaaf honkslagen en scoorde zesmaal om een 6-4 voorsprong te nemen. Maar dat was niet genoeg.

In de 2e5 waren er vier Oranje-honkslagen, die samen voor een bijzonder moment zorgden. Ray-Patrick Didder opende met een honkslag, waarna veteraan Dwayne Kemp volgde met een homerun. Met één uit sloeg Didi Gregorius een tweehonkslag en scoorde toen volgende slag Jonathan Schoop een driehonkslag liet noteren. Daarmee verkleinde de ploeg niet alleen de achterstand naar 4-3, maar had het team ook 'for-the-cycle' geslagen in één inning, gepresteerd door de eerste vier slagmensen in de slagbeurt.

Na Schoop's driehonkslag volgde een werperswissel. Gerardo Reyes Ramirez nam het over van Jorge Pérez. Reyes kreeg twee vangballen om de voorsprong veilig te stellen. Hierdoor had Pérez 4 1/3 inning gegooid en kwam zodoended 2/3 inning te kort om de pitcher-of-record te worden. Startende werpers moeten vijf complete innings gooien om in aanmerking te komen voor de winst. Doordat Pérez de heuvel verliet met een voorsprong was het aan de official scorers om te bepalen wie de winnende werper zou worden. Wanneer Mexico op voorsprong was blijven staan in het restant van de wedstrijd, had de reliever die volgens de scorers het meest effectief zou hebben gegooid de winst op zijn naam hebben gekregen. Volgens Score-Regel 9.17b moet een reliever minimaal één complete inning hebben gegooid om in aanmerking te komen. Gerardo Reyes Ramirez, die de pitching in de vijfde overnam, werd zelf op zijn beurt weer vervangen door Cesar Gomez Gonzalez toen de 2e6 begon met een 4-3 voorsprong voor Mexico. En dus had Reyes maar 2/3 inning gegooid. Echter, Regel 9.17b stelt ook dat een reliever in aanmerking kan komen voor de winst wanneer hij 'minimaal één complete inning gooit of gooit wanneer er een cruciale uit wordt gemaakt'. Doordat Reyes het overnam met een 4-3 voorsprong en een loper op het derde honk, zou iemand kunnen stellen dat Reyes gooide 'toen er een cruciale uit werd gemaakt'. Zodoende kwam Reyes dus in beeld voor de win. Echter, Nederland maakte de Mexicaanse voorsprong ongedaan in de zesde en dat betekende dat Gomez, de vervanger van Reyes, een Blown Save op zijn naam kreeg.

Terug naar de wedstrijd. Zoals gezegd nam Cesar Gomez Gonzalez de Mexicaanse pitching over in de 2e6 met een 4-3 voorsprong. Gomez kreeg een lead-off single tegen van Juremi Profar, daarna een double van Denzel Richardson. Profar werd doorgestuurd, maar werd uitgeschakeld op de plaat. Op de aangooi schoof Richardson op naar het derde honk. Een coach-bezoek volgde, maar op de eerstvolgende worp daarna dreunde Ray-Patrick Didder de bal het linksveld in voor een 2-run homerun die Nederland op een 5-4 voorsprong zette. Met één uit sloeg Delano Selassa een honkslag en dat leidde tot de volgende werperswissel. Victor Gonzalez Ortiz nam het over, maar zijn verblijf op de heuvel was kort. Gonzalez werd begroet met een honkslag op zijn eerste worp richting Didi Gregorius. Hij kreeg lopers op het tweede en derde honk nadat zijn tweede worp op Jonathan Schoop in een wilde worp eindigde. Even later kreeg Schoop vier wijd en werd Gonzalez vervangen door Fernando Salas Buitimea, die de slagbeurt afsloot met een strikeout.

In de 2e7 voegde de Oranje-aanval nog eens drie honkslagen toe, maar scoorde slechts eenmaal. Sharlon Schoop begon met een honkslag, maar hierna sloeg Juremi Profar in een dubbelspel. Met twee uit sloeg Denzel Richardson zijn tweede homerun van het toernooi en dat maakte er een 6-4 voorsprong van voor Nederland. Volgende slagman Ray-Patrick Didder sloeg een tweehonkslag en dat bracht nieuwe werper Jesus Cruz Sustaita in de wedstrijd. Hij kreeg een inning-ending grounder en dus bleef Didder op het tweede honk achter.

...Juremi Profar wordt uitgeschakeld in de 6e inning...
...De Cubaanse HP Umpire Omar Peralta Cardenas maakt de call...
...Catcher Alexis Wilson Delgado volgt de actie...
(© Foto: World Baseball Softball Confederation (WBSC))
En daarna begon de achtste inning.

Met Nederland en een 8-6 voorsprong was de ploeg zes nullen verwijderd van de overwinning. Bij een overwinnig zou Nederland in een betere positie zijn gekomen in de aanloop naar ded laatste cruciale wedstrijd tegen Venezuela. Het ook voor meer druk hebben gezorgd voor de USA, die dan hun laatste wedstrijd zou moeten winnen om door te gaan. Maar dat scenario werd ongedaan gemaakt, want Mexico draaide ded wedstrijd in eigen voordeel om.

Kevin Kelly, die zes solide innings had gegooid sinds hij de pitching had overgenomen, keerde in de achtste inning terug op de heuvel. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Chris Carter en zag daarna Phillip Evans de bal diep het midveld inslaan, waar die werd gevangen door Ray-Patrick Didder. Carter bleef op het eerste honk staan, maar schoof daarna op na een hierna volgende honkslag van Julian Ornelas Murray. Dat eindigde Kelly's verblijf op de heuvel. Hij werd vervangen door Eric Mendez Matos, die begon met een strikeout. Maar met twee uit kreeg Mendez de honken vol toen hij vier wijd gooide op pinch-hitter Tres Barrera Guadiana. Dat zette het toneel voor Juan Pérez. In zijn voorgaande drie slagbeurten had de midvelder - die de negende slagman was in de Mexicaanse slagvolgorde - vier wijd gekregen, een line out geslagen en was een keer uitgevangen. Nu stond Pérez in het slagperk met de honken vol en 'the game on the line'. Met een 1-0 count dreunde Pérez de bal diep de tribunes achter het rechtsveld in voor een grand slam homerun! De 33-jarige Pérez nam met Mexico ook deel aan de voorgaande twee edities van de Premier12 in 2015 en 2019. Zijn homerun vandaag was zijn eerste in een Premier12-wedstrijd sinds 21 november 2015 tegen Japan. Na het tegen krijgen van de homerun sloot Mendez af met een strikeout, maar Mexico had de wedstrijd omgedraaid en stond nu met 8-6 voor.

In de 2e8 sloeg Didi Gregorius een honkslag met één uit, maar daarna sloeg Jonathan Schoop in een inning-ending double play.

Nadat Mexico een loper had achtergelate op het eerste honk in de 1e9, stond Nederland tegenover closer R.J. Alaniz in de hun negende slagbeurt. De 33-jarige rechtshandige Amerikaan/Mexicaan, geboren in Texas, speelde in de Major League in 2019 voor Seattle Mariners en Cincinnati Reds. Hij speelde ook voor Cincinnati in 2021. Dit jaar, en ook in 2023, speelde Alaniz voor Acereros de Monclova in de Mexican League. Alaniz, die Mexico's zevende werper in de wedstrijd was, zorgde voor drie nullen op rij. Hij begon met drie skag voor Hendrik Clementina, waarna hij een grounder kreeg van Sharlon Schoop. De inning en de wedstrijd eindigden toen volgende slagman Juremi Profar een foute pop-fly sloeg die werd gevangen door catcher Tres Barrera Guadiana, die in de voorgaade inning in de wedstrijd was gekomen.

Door de nederlaag van vandaag is Nederland nu in een 'must-win situation' voor de laatste wedstrijd van morgenmiddag tegen Venezuela. Maar zelfs bij een overwinning is de Oranje-ploeg nu afhankelijk geworden van de laatste wedstrijden in deze groep die 's avonds worden gespeeld.

...Juan Pérez (#39) beslist de wedstrijd met een grand slam homerun in de 8e inning...
(© Beide Foto's: World Baseball Softball Confederation (WBSC))

Voor Nederland kwamen de volgende spelers in actie in deze wedstrijd:
Didi Gregorius (SS, 4-uit-5, punt, double), Jonathan Schoop (2B, 1-uit-4, RBI, triple, vier wijd), Hendrik Clementina (C, 1-uitr-5, 2 strikeouts), Sharlon Schoop (3B, 1-uit-4, vier wijd), Juremi Profar (1B, 1-uit-5), Denzel Richardson (DH, 2-uit-4, 2 punten, RBI, double, homerun), Ray-Patrick Didder (CF, 4-uit-4, 2 punten, 2 RBIs, double, homerun), Dwayne Kemp (LF, 1-uit-4, punt, 2 RBIs, homerun, strikeout), Delano Selassa (RF, 1-uit-4, strikeout) en pitchers Lars Huijer, Kevin Kelly en Eric Mendez Matos.


Nederland - Mexico 6-8
123456789RHE
MEXICO400000040-870
NEDERLAND000032100-6161
pitchers Mexicoinn.SOBBHRER
Jorge Pérez4.121733

Gerardo Reyes Ramirez0.2-----

Cesar Gomez Gonzalez, BS (1)0.2--422

Victor Gonzalez Ortiz- (*)-11--

Fernando Salas Buitimea11-311

Jesus Cruz Sustaita, W (1-1)1.1--1--

R.J. Alaniz, SV (2)11----

(*) - Gonzalez gooide op twee slagmensen in de zesde inning

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lars Huijer1 (*)24244

Kevin Kelly6.142322

Eric Mendez Matos, BS (1), L (0-1)1.231222

(*) - Huijer gooide op één slagman in de tweede inning

Homeruns: Mexico: Juan Pérez (1)(8e,grand slam,2 uit,op Mendez); Nederland: Dwayne Kemp (1)(5e,2-run,0 uit,op Pérez), Ray-Patrick Didder (1)(6e,2-run,1 uit,op Gomez), Denzel Richardson (2)(7e,solo,2 uit,op Salas).
Umpires: HP-Omar Peralta Cardenas (Cuba), 1B-Gye-sung Lee (Zuid-Korea),
2B-Kelvin Bultron (Puerto Rico), 3B-Shane Cannon (USA).
Official Scorers: Carlos Del Pino Muñoz (Cuba), Luis Matsuo (Mexico), Stephanie Winkler (Duitsland).
Technical Commissioners: Pedro Medina Ayón (Cuba), Jürgen Elsishans (Duitsland).
Aanvangstijd-20:00 uur.
Speeltijd-3:20 uur.
Locatie-Estadio Panamericano de Béisbol, Zapopan/Guadalajara, Jalisco (Mexico) (stadion Charros de Jalisco).

Game Notes:
Game 4 - Premier12 2024.
Twaalfde interlandwedstrijd in de historie van het Nederlands Team tegen Mexico.
Achtste nederlaag in de historie van het Nederlands Team tegen Mexico.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Onbewolkt, 26° C; windrichting west; windsnelheid 3 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 45%.



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.