Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 maart 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

DSS/Kinheim No-Hits Duitsers; Juan Carlos Sulbaran terug bij Neptunus; HCAW wint marathon
English

AMERSFOORT / AMSTERDAM / BUSSUM / ROTTERDAM (Ned.) / SOLINGEN (Duitsland) - Op zaterdag (16 maart) speelden zes van de negen Hoofdklasse-ploegen een oefenwedstrijd, waarvan twee ploegen speelden tegen Duitse teams. Het hoogtepunt was een 7-inning Combined No-Hitter door vier pitchers van DSS/Kinheim in een 12-1 overwinning tegen en bij Solingen Alligators in Duitsland. Op zondag kwam DSS/Kinheim tot een 15-0 shutout-win.

DSS/Kinheim was één van de drie ploegen die hun eerste oefenduel van het seizoen speelden. HCAW speelde eveneens voor het eerst en dat was een 12-inning wedstrijd tegen UVV en dat resulteerde in een 9-2 overwinning. Curaçao Neptunus was de derde ploeg die voor het eerst in actie kwam. De ploeg speelde twee 7-inning wedstrijden in een double-header tegen het Duitse Bonn Capitals. Neptunus won de opener met 6-4, Bonn won Game 2 met 8-4. Bevestigd werd dat pitcher Juan Carlos Sulbaran zich weer bij de ploeg zal voegen.

Titelverdediger Amsterdam Pirates en Quick Amersfoort stonden beide tegenover een ploeg uit de Eerste Klasse. Verrassend genoeg verloren beide hun wedstrijd. Pirates verloor met 9-5 van hun tweede team. Quick verloor met 11-10 van het tweede team van HCAW.

Aanvankelijk zouden RCH-Pinguïns en Oosterhout Twins zaterdag in Heemstede spelen en in Oosterhout op zondag. Echter, vanwege mogelijke regenachtige weersomstandigheden dit weekeinde besloten de ploegen de wedstrijden te verplaatsen. De wedstrijd in Oosterhout werd donderdagavond gespeeld, de wedstrijd in Heemstede wordt komende dinsdagavond gespeeld.

In het oorspronkelijke speelschema zou Hoofddorp Pioniers dit weekeinde spelen tegen Neptunus. Maar dat wijzigde omdat Neptunus Bonn ontving. In plaats van spelen organiseerde Pioniers nu een tweedaags trainingskamp op de thuislocatie in Hoofddorp.

Compleet Programma & UitslagenIn Solingen (Duitsland) gooiden Rick Rizvić (2 innings), Donny Breek (2 innings), Mike Groen (2 innings) en Robyn Clara (1 inning) een Combined No-Hitter op zaterdag voor DSS/Kinheim tegen Solingen Alligators, dat uitkomt in de hoogste Duitse competitie. Groen is een nieuwkomer in de DSS/Kinheim-staf, want hij speelde vorig seizoen voor Neptunus.

DSS/Kinheim was vanaf het begin productief en scoorde driemaal in de eerste slagbeurt, op weg naar een overtuigende overwinning. Bericht werd dat de Haarlemse ploeg een flink aantal honkslagen wist te slaan.

Op zondag kwam DSS/Kinheim wederom tot een comfortabele overwinning, dit keer een 15-0 shutout in 7 innings.

Linkshander Jasper Elfrink (vorig jaar HCAW) startte en gooide drie innings. Hij werd op de heuvel opgevolgd door Finn Blokker (3 innings) en Robyn Clara (1 inning). Rick Timmermans gooide ook twee innings, maar dat deed hij voor Solingen als invaller, omdat één van de Duitse werpers geblesseerd raakte....Juan Carlos Sulbaran als werper voor Nederland...
...tijdens de World Baseball Classic 2023...
(© Foto: Henk Seppen)
In Rotterdam speelde Curaçao Neptunus twee 7-inning wedstrijden tegen Bonn Capitals, de Duitse kampioen in 2019 en 2022. Vorig jaar eindigde Bonn op de vierde plek in het European Champions Cup-toernooi na verlies in de Bronzen wedstrijd tegen Amsterdam Pirates. De Duitsse catcher Vincent Ahrens, voormalig speler van Bonn, speelde voor het eerst voor Neptunus.

Tom de Blok (3 innings), Ryan Huntington (2 innings) en Joost Terpstra (2 innings) stonden op de heuvel voor Neptunus in het eerste duel. De Blok, die anderhalve week geleden in Japan was als speler van Team Europe, gooide drie solide innings.

In de tweede wedstrijd waren Shairon Martis (3 innings), Aaron de Groot (1 inning), Koen Postelmans (1 inning) en Tijn Frederikze (2 innings) de werpers voor Neptunus.

Postelmans is ook één van de nieuwkomers bij Neptunus, want hij verhuisde na vorig seizoen naar de Rotterdamse ploeg na te hebben gespeeld voor Oosterhout Twins. Terpstra en Frederikze speelden beiden vorig seizoen voor Tridents (Neptunus' tweede team), maar beiden zullen dit seizoen op het roster van de hoofdmacht staan.

Bevestigd werd ook dat Juan Carlos Sulbaran voor het komende seizoen is toegevoegd aan de werpers-staf. Sulbaran speelde eerder voor Neptunus in het seizoen 2022. De rechtshander speelde eerder voor Storks (2018), DSS (2019), Amsterdam Pirates (2020-2021) en RCH-Pinguïns (2023). In 2021 werd hij met Pirates landskampioen. Tijdens het seizoen 2018 vertrok hij tijdens het seizoen bij Storks, omdat hij professioneel ging spelen in een Amerikaanse Independent League. In maart vorig jaar tekende Sulbaran een profcontract bij een ander Independent League-team, maar vanwege visum-problemen vertrok hij later dan gepland. Zodoende begon de Nederlands Team-werper het seizoen in de Hoofdklasse bij RCH-Pinguïns, voordat hij half juni naar zijn nieuwe club vertrok.In Bussum speelden HCAW en UVV een 12-inning wedstrijd. Aanvankelijk zouden de ploegen op zaterdag en zondag spelen. Maar vanwege de weersverwachtingen voor zondag werd besloten het duel op die dag te schrappen en in plaats daarvan op zaterdag een lange 12-inning wedstrijd te spelen.

Bij HCAW keerde Ronald Jaarsma terug in pak, want hij debuteerde als Hoofd Coach van HCAW. Jaarsma was vorig jaar niet actief geweest, nadat hij in 2022 de Hoofd Coach was bij Amsterdam Pirates. Vorige maand werd Jaarsma benoemd tot de nieuwe Hoofd Coach van HCAW als opvolger van Danny Rombley, die na afloop van het seizoen stopte.

Eerder in de week waren er berichten dat HCAW een Venezolaanse werper aan het roster heeft toegevoegd (of zal doen), maar dat is officiëel nog niet bevestigd.

Voor UVV was dit de derde oefenwedstrijd. Een week geleden speelde UVV een double-header tegen Quick Amersfoort (eenmaal gelijk, eenmaal gewonnen). Dit seizoen speelt UVV onder leiding van de Amerikaan Scott Radinsky, die 11 seizoenen in de Major League gooide voor Chicago White Sox (1990-1993, 1995), Los Angele Dodgers (1996-1998), St. Louis Cardinals (1999-2000) en Cleveland Indians (2001). In zijn loopbaan was de linkshander 42-25 met 52 saves in 557 wedstrijden als reliever, 180 daarvan als closer. Na zijn spelersloopbaan was Radinsky een Minor League Pitching Coach in de Cleveland-organisatie in 2005-2009. In 2010 en 2011 was hij de Bullpen Coach van Cleveland's Major League-team en in 2012 was hij de Pitching Coach, totdat hij in augustus van dat seizoen werd ontslagen. In 2013-2015 was Radinsky weer Minor League-coach, dit keer in de Dodger-organisatie. Radinsky keerde terug als Major League-coach in 2016 als Bullpen Coach bij Los Angeles Angels, waar hij tot en met 2018 deel uitmaakte van de coaching-staf.

...Brendly Martina 4x op het honk voor HCAW...
...2 honkslagen, 2x 4 wijd, 1 gescoord punt...
(© Foto: Robert Bos)
Sedley Karel was HCAW's starter op zaterdag en gooide twee innings. De volgende twee innings werden gegooid door Elijah Rustenburg, een werper van HCAW's tweede team. Hierna gooide Kaj Timmermans vier innings voor de Bussumse ploeg. Nick Keur en Nathan Diaby gooiden vervolgens beiden twee innings.

UVV zette negen werpers in. Veteraan rechtshander Jurjen van Zijl startte en gooide twee innings. Zijn opvolgers Allard Helms en Mike van den Berg stonden daarna beiden ook elk twee innings op de heuvel. Vanaf de zevende inning werd telkens een nieuwe werper ingezet, die allemaal één inning gooiden. Dat waren achtereenvolgens Colin van Laar, Ruben Dekker, Deef van Leersum, Sean Wout, Riley Gonesh en Jeffrey Levenstone.

Zes van deze werpers zijn nieuwkomers in de UVV-ploeg. Van den Berg gooide vorig seizoen voor RCH-Pinguïns. Van Laar, Van Leeursum en Gonesh speelden allemaal voor Quick Amersfoort, Dekker was bij HCAW en Levenstone kwam uit voor Oosterhout Twins.

UVV opende de score met één punt in de eerste inning. Met één uit kreeg Jurian Hansen vier wijd en scoorde later op vier wijd met volle honken voor Amar van Zwieten met twee uit, maar drie lopers bleven achter. Hansen en Van Zwieten speelden vorig jaar ook voor Quick.

HCAW, dat een slagvolgorde van 12 spelers had, kwam langszij in de vierde. Brendly Martina (die viermaal het honk bereikte) begon met een honkslag en scoorde na een honkslag van Jeandro Tromp. Met twee lopers op het honk volgden een strikeout en een dubbelspel.

De 1-1 stand werd pas gebroken in de achtste toen HCAW driemaal scoorde op reliever Ruben Dekker. Delano Selassa begon met een honkslag, schoof op na een wilde worp enscoorde op een hierna volgende honkslag van Victor Draijer. Met één uit sloeg ook Bob van der Meer een honkslag, waarna de honken vol raakten na vier wijd voor Julian Goins. Een 'force-play grounder' van Daan Verpaalen en een honkslag van Kevin Wiegers zorgden daarna voor nog eens twee punten.

HCAW voegde een punt toe in de negende op Deef van Leersum toen, met twee uit, Denzel Brooks (velderskeus) scoorde op een tweehonkslag van Delano Selassa. Net als Neptunus-pitcher Tom de Blok speelde ook Selassa voor Team Europe in Japan 1½ week geleden.

In de 1e11 scoorde UVV het tweede punt op Nathan Diaby. Met één uit kreeg Marvin Jakobus (ook een voormalige Quick-speler) vier wijd en scoorde op een 2-out single van Jorrit Patist.

In de 2e12 kwam HCAW tot een rally van drie onverdiende punten op Jeffrey Levenstone. Denzel Brooks (vorig jaar RCH-Pinguïns) begon met een tweehonkslag en Jeandro Tromp kwam op het honk na een fout. Met twee uit kreeg HCAW de honken vol na vier wijd voor Victor Draijer. Hierna scoorde Brooks toen ook Shurman Marlin een vrije loop kreeg en Bob van der Meer volgde met een 2-run double. Dat leidde ook tot het einde van de inning en de wedstrijd, want Marlin werd uitgeschakeld toen hij probeerde op te schuiven naar het derde honk.In Amsterdam speelde Amsterdam Pirates een wedstrijd tegen het tweede team van de club. Een week geleden won Pirates tweemaal van Oosterhout Twins.

Hoewel Pirates wat minder scherp oogde dan een week geleden, kan ook worden gesteld dat Pirates-2 aan de andere kant een goede en productieve wedstrijd speelde.

Nelmerson Angela startte voor Pirates en gooide de eerste inning. Hij werd opgevolgd door Martijn Schoonderwoerd, die tijdens de vierde inning werd opgevolgd door Scott Prins, die daarna drie volledige innings gooide. Yassir Lachkar (7e en 8e inning) en Maickel Rietel (9e inning) completeerden de wedstrijd.

Onder de Pirates-2 pitchers waren Wesley Jansen, Kimi Verkruijssen, Casper Rammeloo en Casper Urbanus. Zij trainen allemaal ook mee met de hoofdmacht en zullen heuvel-kansen krijgen tijdens het oefenseizoen. Jansen, Verkruijssen en Urbanus gooiden vorige week voor de ploeg. Rammeloo maakte zijn debuut vorig jaar in de competitie en gooide toen één inning voor Pirates Het tweede team opende de score met één punt in de eerste inning, maar de hoofdmacht kwam snel langszij. Vanaf de vierde inning begon Pirates-2 meer punten te scoren en nam meer afstand.

Op zondag verzorgden de spelers en coaches van Amsterdam Pirates een reeks clinics voor jeugdspelers van de club.In Amersfoort stond Quick Amersfoort met lege handen tegen HCAW-2 en verloor met 11-10.

Van deze wedstrijd zijn (nog) geen details bekend.Komend weekeinde staan de eerste toernooien op het programma.

In Heemstede organiseert RCH-Pinguïns de achtste editie van het Ringvaart Toernooi. RCH-Pinguïns krijgt dan gezelschap van Amsterdam Pirates, DSS/Kinheim en HCAW.

In Vleuten organiseert UVV de eerste editie van het internationale Frans van Elst Toernooi, dat is venoemd naar hun langdurige Equipment Manager/Groundskeeper Frans van Elst, die in 2022 overleed. Gastheer UVV ontvangt dan Curaçao Neptunus, Borgerhout Squirrels (uit België) en Hamburg Knights (uit Duitsland).

Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort ontmoeten elkaar in een 2-game series. Zaterdag in Amersfoort, zondag in Hoofddorp.

Compleet Programma & Uitslagen

(16-17 maart)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.