Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 mei 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's uit archief Inside)

IN MEMORIAM

...Johan Carbo...
(1950 - 2024)
(© Privéfoto)
Voormalig honkbal-journalist en Inside-medewerker Johan Carbo overleden
English

DE MEERN - Sportjournalist Johan Carbo, die geruime tijd verslag deed over honkbal voor Het Parool, Utrechts Nieuwsblad en Inside, is onverwachts overleden op vrijdag 3 mei op 73-jarige leeftijd. Carbo was in de jaren zeventig en tachtig een zeer bekende honkbalverslaggever en was in die jaren zeer herkenbaar vanwege zijn karakteristieke snor, maar ook zijn lezenswaardige en soms kritische artikelen.

De afscheids- en crematieplechtigheid van Johan Carbo heeft in besloten kring plaatsgevonden op maandag 13 mei.

Johan Carbo werd geboren op 16 december 1950 in Utrecht. Nadat hij sportjournalist was geworden schreef Carbo vele artikelen over FC Utrecht, het professionele voetbalteam (Eredivisie) in zijn thuisstad. Het was ook in Utrecht dat Carbo nauw betrokken was bij de lokale honkbal- en softbalverenigingen UVV en HMS in de jaren zeventig en tachtig.

Sinds de jaren zeventig werkte Johan Carbo als sportjournalist voor de Amsterdamse krant Het Parool. Sinds 1976 deed hij verslag over honkbal, voetbal en basketbal als opvolger van Carel Brendel. Carbo zou tot en met 1984 de voornaamste verslaggever voor de krant blijven voor voetbal en honkbal en schreef tijdens de seizoenen wekelijkse artikelen. Hij deed tot en met 1983 verslag van basketbal. Wat voetbal betreft schreef Carbo zowel over de profs (Eredivisie) als de amateurs.

In deze drie sporten interviewde Carbo door de jaren heen vele vooraanstaande spelers, coaches en bestuurders. Op 29 december 1976 werd Johan Carbo's eerste honkbal-artikel gepubliceerd in Het Parool, waarbij ook zijn naam werd genoemd. In dit artikel sprak Carbo met pitcher Win Remmerswaal, die een jaar eerder aan zijn profloopbaan was begonnen in de Boston Red Sox-organisatie. In 1979 werd Remmerswaal, die in 2022 overleed, de eerste in Nederland geboren en opgegroeide speler die de Major League bereikte.

Hoewel honkbal, voetbal en basketbal Carbo's favoriete sporten waren, schreef hij ook (achtergrond)verhalen over of deed verslag van evenementen in roeien, schermen, ijshockey, rugby, handbal, korfbal, wielrennen, motorsport, dammen, tafeltennis, softbal, biljarten en tennis. Zo deed Carbo in deze laatste sport in 1982 verslag van het Wimbledon-toernooi in Londen (Engeland).

Van 1976 tot en met april 1978 schreef Carbo ook verschillende artikelen voor Het Parool samen met Harry ten Asbroek in de wekelijkse sportrubriek Amateurs in de slag, een column waarin verslag werd gedaan over of berichten werden geplaatst van allerlei sporten.

Vele malen vergezelde Johan Carbo ook Jaap ten Dam voor de uitreiking van de Parool Ring, die jaarlijks door de krant werd uitgereikt aan personen met een bijzondere staat van dienst in sport of bij een vereniging. Namens de sportredactie van Het Parool reikte Carbo zelf verschillende keren de Parool Schoenen en de Parool Bal uit, allebei onderscheidingen voor het amateur-voetbal.

...Johan Carbo's portret bij één van zijn artikelen over...
...de Haarlemse Honkbal Week 1980 in Het Parool...
Vanaf 1981 begon Johan Carbo ook verhalen en artikelen te schrijven voor de radio- en TV-redactie van de Amsterdamse krant, iets wat hij een paar jaar heeft gedaan. De redactie van deze afdeling werd geleid voor Hans Doeleman, die eveneens over honkbal had geschreven in Het Parool als één van de voorgangers van Carbo. Daarnaast was Doeleman verbonden aan het bekende radio-programma NOS Langs de Lijn. In 1986 was Doeleman de perschef tijdens het Wereldkampioenschap Honkbal, dat toen voor het eerst in Nederland werd georganiseerd.

Een volgende wijziging in Carbo's journalistieke loopbaan kwam in september 1983, want toen werd hij politieverslaggever voor Het Parool. In die rol deed Carbo verslag over allerlei activiteiten van en onderzoeken door de Amsterdamse politie. In zijn jaren als politieverslaggever deed Johan Carbo onder meer verslag over twee grote zaken. In november 1983 schreef Carbo over de ontvoering van zakenman Freddy Heineken, de voorzitter van de raad van bestuur en CEO van bierbrouwer Heineken International, en zijn chauffeur Ab Doderer. Carbo deed verslag over deze zaak samen met Bert Bommels, die in februari overleed op 84-jarige leeftijd. De andere grote zaak waarvan Carbo verslag deed kwam in september 1987 toen Gerrit Jan Heijn, eveneens een zakenman, werd ontvoerd. Heijn was een top manager bij Ahold (Albert Heijn-supermarkten).

In juni 1988 verhuisde Carbo naar de buitenland-redactie, die onder leiding stond van Tom Kuijt. Hij deed nu onder meer verslag over de veranderingen in Oost-Europa en schreef ook uitgebreid over de belangrijkste politieke persoonlijkheden van die tijd.

In 1989 werd Johan chef van de buitenland-redactie van het Utrechts Nieuwsblad. In deze functie reisde hij naar Berlijn in Oost-Duitsland, waar hij in november 1989 getuige was van de val van de Berlijnse Muur en van deze historische gebeurtenis verslag deed voor de Utrechtse krant.

Hoewel Johan Carbo eind 1984 de sportredactie verliet bleef hij in hierna volgende jaren toch nog wel met enige regelmaat artikelen schrijven voor Het Parool over honkbal en voetbal. In 1985 werd Carbo als honkbalverslaggever opgevolgd door Peter Rollof, die zo'n drie jaar over de sport heeft geschreven. Andere sportjournalisten in die jaren die ook verslag deden over honkbal voor Het Parool waren Ferry van Straelen en Robert Misset. Sinds het begin van de jaren negentig was Jan van Ewijk verschillende jaren de voornaamste honkbalverslaggever.

...In 1979 heeft Johan een interview voor Inside met...
...Bruno Beneck, die toen voorzitter was van de...
...Italiaanse Honkbal en Softbal Bond...
(© Foto: Inside)
In 1978 ging Johan Carbo deel uitmaken van de redactie van Inside, dat destijds het officiële orgaan was van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond. Toen Carbo bij het blad kwam werd de redactie geleid door Joop Köhler, die sinds augustus 1972 eindredacteur was van Inside en dat bleef tot en met de laatste editie in 1988. Toen het magazine in 1971 voor het eerst verscheen was Hans Doeleman de eerste eindredacteur. Andere medewerkers in 1978 waren Bas den Breejen, Carel Brendel, Rob van der Gaast, Haro Hielkema, Jaap Hofman, Kees Leseman, Chris Mast, Hans van der Sluis en Dries de Zwaan, terwijl Bert van der Does verantwoordelijk was voor de lay-out. De meesten uit deze groep deden eveneens verslag van honkbal en/of softbal voor een krant of de radio. Naast deze groep redacteuren leverde ook Martin Bremer regelmatig een bijdrage, terwijl Roger Boogaerts de Belgische correspondent was.

Na de komst van Carbo volgden verschillende anderen, de meesten eveneens honkbal- en/of softbaljournalist, in de hierna volgende jaren als medewerker van Inside, zoals Ad Brevet, Marco Stoovelaar (beiden sinds november 1978), Kees Algra, Hans Doeleman, Piet Jan Overgoor (allen sinds februari 1980), Leo Verheul, Ton Verheul (beiden mei 1980), Ruud Fokkenrood, Henk de Groot (beiden april 1981), Frank Snoeks (mei 1981), Paul Onkenhout (februari 1982), Ronald Boot (maart 1984), Jaap Bonkenburg, Rob van Tuyl (beiden november 1985) en Ed van Opzeeland (januari 1987). Ton Hofstede droeg bij met artikelen vanaf Curaçao sinds november 1978 en Pim van Nes deed vanaf februari 1982 verslag van het Italiaanse (en soms ook Franse) honkbal vanuit Frankrijk of Koeweit (sinds 1987), waar hij toen vanwege zijn werk woonachtig was. Onder de groep fotografen waren onder meer Rob Brink, Soenar Chamid en Peter Smeets. Later werd Peter Elenbaas de staffotograaf.

Johan Carbo's eerste artikel dat hij maakte voor Inside verscheen in mei 1978 en was een interview met Gerard Voogd, die toen voorzitter was van het organisatie-comité van de internationale Haarlemse Honkbal Week, die later in dat jaar voor de tiende keer zou worden georganiseerd. Een ander artikel dat hij schreef voor het blad was een interview met Jan van Ewijk en Boudewijn Maat in november 1979 over de samenwerking tussen Hoofddorp Pioniers en Haarlem Nicols. Later schreef Van Ewijk zelf ook een paar artikelen voor Inside en zou hij, zoals gezegd, de honkbalverslaggever worden voor Het Parool.

Tijdens zijn jaren als honkbaljournalist voor Het Parool deed Carbo in juni 1977 verslag van het bezoek van Major League homerun-king Hank Aaron aan Nederland en een maand later van het Europees Kampioenschap Honkbal in Haarlem. Vanaf 1978 deed Carbo verslag van verschillende internationale evenementen voor zowel zijn krant als voor Inside, waaronder vier Haarlemse Honkbal Weken (1978, 1980, 1982, 1984), twee Haarlemse Softbal Weken (1980, 1983), het Wereldkampioenschap Honkbal in 1978 in Italië, het Europees Kampioenschap Honkbal in 1979 in Italië, in 1981 in Haarlem, in 1983 in Italië, het Europees Kampioenschap Softbal in 1981, eveneens in Haarlem, de Intercontinental Cup in 1983 in België en verschillende Europa Cup-toernooien in Haarlem, Amsterdam en Rotterdam.

...In 1980, ook voor Inside, praat Johan met Aldo Notari,...
...toen voorzitter van de Italiaanse honkbalclub Parma...
(© Foto: Inside)
Hoewel Johan Carbo vanaf 1985 niet langer als sportjournalist werkte voor Het Parool bleef hij verbonden aan Inside en bleef voor het blad schrijven tot en met de laatste editie in 1988. Vanwege zijn drukke andere journalistieke bezigheden schreef hij echter niet meer voor elke editie van het maandblad en deed ook geen verslag meer van evenementen, maar wel maakte hij verschillende achtergrondverhalen over onder meer het Europees Kampioenschap Honkbal 1985 in Haarlem en het Wereldkampioenschap Honkbal 1986 in Nederland. Na zijn verhuizing naar het Utrechts Nieuwsblad schreef Carbo ook voor deze lokale Utrechtse krant nog een aantal honkbal-verhalen.

Johan Carbo deed zo'n acht jaar (1976-1984) verslag over honkbal, maar bleef daarna tot in de jaren negentig nog wel wat over de sport schrijven middels een aantal achtergrond-verhalen. In deze jaren hadden alle kranten, lokaal, regionaal en landelijk, allemaal hun eigen honkbalverslaggever(s) die tijdens het seizoen wekelijks uitgebreid verslag deden in de maandag-edities, plus aanvullende nieuwsberichten op andere dagen. Naast Johan Carbo bevonden zich onder de honkbal/softbal-journalisten in de jaren zeventig, tachtig en tot het einde van de jaren negentig verschillende bekende namen. Sommigen deden misschien maar een jaar of twee verslag over honkbal (of softbal), anderen deden dat ruim dertig jaar. Daaronder (in alfabetische volgorde) waren Donald Bax (Rotterdams Nieuwsblad), André Bisschop (Trouw), Pauline Blom (Haarlems Dagblad), Jaap Bonkenburg (Haarlems Dagblad), Paul van den Bosch (Algemeen Dagblad), Hans Botman (Algemeen Dagblad), Ad Brevet (De Telegraaf), Peter Bruin (De Volkskrant), Richard Dubbeld (Algemeen Dagblad), Jan van Ewijk (Het Parool), Frank van de Gevel (Algemeen Dagblad), Ido de Groot (Noord-Hollands Dagblad), Gijs van den Heuvel (De Volkskrant), Cees Hiele (Utrechts Nieuwsblad), Gé Hoogenbos (De Telegraaf), Jan-Willem van der Horst (Het Vaderland), Cor Jonker (De Volkskrant), Joop Köhler (NRC Handelsblad), Chris Mast (Rotterdams Nieuwsblad/Haagsche Courant), Guus Mater (ANP), Charles van der Meijs (BN De Stem), Robert Misset (Het Parool), Ben Muller (ANP), Jan van der Nat (Haarlems Dagblad), Pim van Nes (Italiaans honkbal), Paul Onkenhout (Haarlems Dagblad), Monne Reitsma (Noord-Hollands Dagblad), Peter Rollof (Het Parool), Loet van Schellebeek (Het Vrije Volk), Ab Schreijnders (De Volkskrant), Dick Sintenie (Haarlems Dagblad), Frank Snoeks (Haarlems Dagblad), Herman Spilker (De Courant Nieuws van de Dag), Marco Stoovelaar (De Courant Nieuws van de Dag/De Telegraaf), Ferry van Straelen (Het Parool), Fred Troost (Trouw), Ton Verheul (Het Vrije Volk) en Dries de Zwaan (Haarlems Dagblad). Van de competiewedstrijden werd in die jaren ook regelmatig verslag gedaan via de radio door onder meer Bas den Breejen (NCRV), Margriet Zegers (TROS), Hans Doeleman, Rob van der Gaast, Andy Houtkamp (allen NOS Langs de Lijn) en Theo Plasschaert (lokale radio Haarlem/Radio Noord-Holland) en werden (live) televisie-uitzendingen van commentaar voorzien door onder anderen Hugo Walker, Theo Reitsma, Mart Smeets, Jan Stekelenburg, Frank Snoeks, Ronald Boot (allen NOS Studio Sport) en Andy Houtkamp (RTL4/NOS Studio Sport).

Carbo heeft ook verslag gedaan van internationale evenementen in voetbal en basketbal. En hij schreef over vele wedstrijden in deze twee sporten. Onder zijn basketbal-artikelen was in januari 1977 een interview met de afscheid nemende speler Ton Boot (die later een succesvolle coach werd). Een ander verhaal dat hij schreef was over de afscheid nemende voetbal-scheidsrechter Gerrit Berrevoets in mei 1978. Berrevoets was de broer van de langjarige HCAW team scorer Adrie Berrevoets, die in maart vorig jaar overleed.

Naast zijn drukke werk als journalist in de jaren zeventig was Carbo ook nauw betrokken geraakt bij UVV, één van de Utrechtse honkbal- en softbal-verenigingen. Sinds de jaren zestig was Johan aanvankelijk een geregelde bezoeker van de wedstrijden die werden gespeeld op het gezellige Sportpark J.C. Verthoren, de voormalige thuishaven van de club. Op UVV's website werd een In Memoriam gepubliceerd, geschreven door bestuurslid Marina van Huissteden-Kaspers, de moeder van voormalig Hoofdklasse-catcher en Nederlands Softbal Team-speelster Nina van Huissteden.

...In 1981 wordt Johan gehuldigd door spelers en coaches...
...van HMS na afloop van zijn inzamelingsloop...
...Tweede van rechts staat Bill Froberg...
(© Foto: Inside)
Marina schreef:
,,Je hebt van die mensen die niet zo heel erg lang iets doen, maar die wel een onwisbare stempel op iets drukken. Zo’n persoon was Johan Carbo voor UVV honkbal in één van UVV’s roemruchtige periodes in de jaren zeventig/tachtig.
Een begenadigd (sport)journalist/tekstschrijver/blogger/auteur en columnist, docent en mediatrainer. Johan ging met vervroegd pensioen om nog meer te kunnen zorgen voor de liefde van zijn leven: Ellen, die op 30 april 2022 is overleden. Zijn grote hobby was de honkbalsport. In de jaren zestig en zeventig reed hij op zijn brommertje naar heel veel wedstrijden van UVV. Want UVV beheerste een aantal jaren zijn leven. Erelid Joop Kruithof ‘rekruteerde’ Johan tijdens een honkbalwedstrijd. Het bleek een gouden greep.''

Marina schrijft verder dat Johan deel ging uitmaken van het bestuur, dat onder leiding stond van club-icoon Line Klein-Desta en dat 'het voor zich spreekt dat zijn schrijverstalent en het bijbehorende netwerk hem ook op andere terreinen brachten. Voeg daarbij zijn ongebreidelde energie en gedrevenheid en je komt op de uitspraak dat hij zijn stempel op deze periode binnen UVV drukte. Hij kwam in aanraking met allerlei spelers en coaches en natuurlijk moesten die allemaal naar UVV komen. In 1988 verzorgde hij de eindredactie van het 40-jarige honkbal jubileumboek. Zijn inbreng over de vorm en inhoud was bepalend voor het grote succes van dit ‘juweeltje’ met zijn vriend wijlen Jack Keja als wijze en rustige coördinator.''

Bij UVV was Johan Carbo bestuurslid en wedstrijdsecretaris honkbal in 1972-1976. In 1971 verzorgde Ad Brevet het wedstrijdsecretariaat voor softbal bij UVV. Later werd Brevet de Hoofd Coach van UVV's honkbalteam toen dat uitkwam in de Hoofdklasse. Brevet deed ook een aantal jaar verslag over honkbal voor De Telegraaf en werd ook één van de medewerkers van Inside. Voor dit blad reisden Brevet en Carbo in 1980 naar Italië voor een reeks achtergrond-verhalen. Toen Carbo in 1972 en 1973 actief was voor UVV, was de vader van speler Hennie Jenken de verenigings-secretaris. Jenken speelde ook voor Haarlem Nicols en het Nederlands Team en werd later coach. Een ander club-icoon in Carbo's jaren bij UVV was Ruud Fokkenrood, die in de jaren zeventig jeugd-secretaris was. Fokkenrood is nog altijd zeer nauw betrokken en actief bij de vereniging. In 1977 volgde Fokkenrood Carbo op als wedstrijdsecretaris en werd Rob Hoogkamer de nieuwe secretaris.

Nadat Johan Carbo UVV had verlaten meldde hij zich een paar jaar later bij HMS. In 1980-1983 was Carbo de bestuurs-secretaris van deze vereniging, waarvan de afkorting stond voor Houdt Moedig Stand. Bij HMS was Carbo in deze jaren ook de team manager van het eerste honkbalteam. Hoe betrokken hij was bij deze club onderstreepte hij op 8 juni 1981. Op die dag liep hij 50 kilometer naar een uitwedstrijd van HMS bij BSCU, ook een club uit Utrecht, om geld in te zamelen voor de aanschaf van een werpmachine. Voor elke kilometer die hij liep werd een geldbedrag gedoneerd. De inzamelingsloop leverde 2500 gulden op. HMS won de wedstrijd ook nog met 10-6. Eén van de spelers van HMS, dat toen uitkwam in de Tweede Klasse, in 1981 en 1982 was Amerikaan Bill Froberg, die in de erna volgende drie seizoenen zowel Hoofd Coach als speler was. In de jaren erna werd Froberg een succesvol coach in de Hoofdklasse als Hoofd Coach van Haarlem Nicols, Twins Oosterhout, Quick Amersfoort, Neptunus en HCAW. In 2007 en 2009 maakte Froberg, die in december 2020 overleed, deel uit van de coaching-staf van het Nederlands Honkbal Team.

...De covers van de twee jubileumboeken...
In latere jaren doceerde Carbo journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zo'n veertien jaar, tot en met 2014, gaf Carbo ook college aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg voor media-trainingen en cursussen over interviewtechniek en schrijfvaardigheid. Hij was ook geregeld gastdocent in Suriname.

Johan Carbo leverde ook verschillende bijdragen aan twee jubileum-honkbalboeken. In 2010 werd een boek samengesteld over de 25 Haarlemse Honkbal Weken die sinds 1961 waren georganiseerd, getiteld 'Eén Groot Feest'. In 2012 werd een boek uitgegeven over de ruim 100-jarige historie van honkbal in Nederland onder de titel 'Een Eeuw met een Gouden Glans', ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de KNBSB. Veel van de medewerkers van Inside leverden ook bijdragen aan deze twee lijvige boeken, die collector's items zijn geworden.

Vanaf 2010 nam Johan Carbo de verzorging op zich van zijn vrouw Ellen, nadat bij haar was vastgesteld dat ze de Ziekte van Parkinson had en nadat ze enige jaren later ook werd getroffen door dementie. In 2014 nam hij vervroegd met pensioen om zich nog verder met de verzorging en begeleiding van zijn geliefde vrouw bezig te kunnen houden. Carbo schreef een boek over de peuterjaren van zijn vrouw in een gevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later schreef Johan ook nog een boek over zijn ervaringen als mantelzorger van zijn vrouw, die in 2022 overleed. Sinds 2016 publiceerde hij bovendien uitgebreide verhalen over dit onderwerp op zijn blog.

Door de jaren heen is Johan Carbo een zeer gerespecteerde, gedreven en gepassioneerde journalist geweest. In zijn sportverslagen plaatste Carbo vaak een kritische noot als hij iets duidelijk wilde maken. Hij schreef ook regelmatig over misstanden op allerlei gebied in zijn werk als politieverslaggever of tijdens het maken van lokale verhalen voor de binnenland-redactie. Johan was een betrokken persoonlijkheid die altijd zeer geïnteresseerd was in de verhalen van anderen.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Johan's familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(17 mei)



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.