Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 maart 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Rob Jelsma)

Eerste wedstrijden gespeeld van inaugurele, internationaal Frans van Elst Toernooi
English

VLEUTEN - Op zaterdag (23 maart) zijn de eerste drie wedstrijden gespeeld van de eerste editie van het internationale Frans van Elst Toernooi, georganiseerd door UVV. Nog eens drie wedstrijden staan op het programma voor zondag.

Het toernooi is vernoemd naar club-icoon Frans van Elst, de langdurige Equipment Manager, Groundskeeper en nog veel meer van UVV. Frans van Elst, die de bijnaam 'Mr. UVV' kreeg, overleed ip 19 mei 2022 op 75-jarige leeftijd.

...Frans van Elst...
(© Foto: Rob Jelsma)
Frans van Elst was niet alleen een bijzonder gerespecteerd lid van UVV, hij was ook bekend en geliefd buiten de club. Frans had een plezierige persoonlijkheid, had vrijwel altijd een brede lach op zijn markante gezicht en was iemand die je gelijk welkom heettte en thuis liet voelen op het complex van UVV.

Frans behoorde zeker vanaf het begin van de jaren negentig al tot de begeleiding van de honkbal-hoofdmacht. Sindsdien was hij Equipment Manager en Groundskeeper, bleef altijd opgewekt, deed zijn best om het de spelers naar de zin te maken en daar is hij zeker in geslaagd, want hij was er altijd voor ze.

In veel van deze seizoenen werkte Frans op de honkbal- en softbalvelden van het UVV-complex altijd samen met René Bransen. Beiden waren ook nog een paar seizoenen actief als Scoreboard Operators.

In de eerste editie nemen twee buitenlandse ploegen deel, Borgerhout Squirrels uit België en Hamburg Stealers uit Duitsland. Naast gastheer UVV wordt het deelnemersveld gecompleteerd door Curaçao Neptunus.

In de openingswedstrijd kwam Curaçao Neptunus tot een 7-0 shutout tegen het organiserende UVV. In de derde wedstrijd won Hamburg Stealers nipt van UVV met 6-5. Tussendoor boekte Hamburg een ruime 13-0 shutout-winst tegen Borgerhout Squirrels, dat slechts één honkslag sloeg.

(23 maart)

Compleet Programma & Uitslagen

(met dank aan Remko Helms voor de scorekaarten)Curaçao Neptunus vs. UVV

De openingswedstrijd tussen Curaçao Neptunus en UVV bleef vijf innings lang puntloos. En het was UVV dat zeker in de eerste vier innings de betere ploeg was.

UVV-starter Mike van den Berg domineerde en gooide vier 'perfect innings'. De rechtshander schakelde alle 12 slagmensen die hij tegenover zich kreeg op rij uit, waaronder twee strikeouts. Zeven slagmensen sloegen een grounder en er werden maar drie nullen in het outfield genoteerd. Van den Berg is één van de zestien nieuwe spelers die na afloop van vorig seizoen overkwamen naar UVV. Van den Berg speelde vorig jaar voor RCH-Pinguïns.

Aan de andere kant bereikte UVV zesmaal het honk op Neptunus-starter Tom de Blok. Maar ook de rechtshander stond geen punten toe en UVV liet vier lopers achter.

In de 1e2 (UVV was de bezoekende ploeg) opende Marvin Jakobus met een honkslag en hij schoof op naar het derde honk op een hierna volgende honkslag van Kilian Bloat. Een dubbelspel en een strikeout volgden en Jakobus strandde op het derde honk. Jakobus is één van de acht spelers van Quick Amersfoort, die na vorig seizoen overkwamen naar UVV.

In de derde werd lead-off hitter Lucas Bekker geraakt door een worp. De Blok volgde met tweemaal drie slag en een pop-fly eindigde de slagbeurt.

Met één uit in de vierde kreeg Marvin Jakobus vier wijd, maar hij ging gedwongen uit op een klap van Amerikaan Kilian Bloat, die onlangs aan het roster is toegevoegd. Nu met twee uit kreeg Thijs Helms (ex-HCAW) vier wijd. Dit keer bleven twee lopers achter.

UVV werd op rij uitgeschakeld in de vijfde en zesde inning door reliever Ryan Huntington.

In de 2e5 kreeg Neptunus zijn eerste honkloper toen Arthur Bonevacia opende met een tweehonkslag op nieuwe pitcher Colin van Laar, die vorig seizoen niet speelde, maar daarvoor uitkwam voor Quick Amersfoort. De linkshander schakelde de volgende drie slagmensen uit, waarvan twee met drie slag.

De puntloze gelijke stand werd uiteindelijk pas gebroken in de 2e6 toen Neptunus tot een rally kwam van vijf punten (drie onverdiend) op Colin van Laar. Met één uit kreeg Rayhelon Carolina vier wijd, stal het tweede honk en scoorde daarna het eerste punt op een hierna vollgende honkslag van Stijn van der Meer. Volgende slagman Dwayne Kemp sloeg ook een honkslag, maar hij ging even later gedwongen uit op een grounder van Christian Diaz. In deze situatie schoof Van der Meer op naar het derde honk en hij scoorde na een honkslag van Arthur Bonevacia. Met lopers op het eerste en tweede honk eindigde een grounder van Sheadion Jamanika in een fout, wat de derde nul had kunnen zijn, maar nu een punt opleverde. Hierna kreeg Neptunus de honken vol toen nieuwkomer Jesse Aussems (ex-RCH-Pinguïns) vier wijd kreeg en dat leidde tot een werperswissel. Deef van Leersum (ex-Quick Amersfoort) nam het over, maar hij zag Bonevacia en Jamanika scoren toen een grounder van Jayden Mohamed in een volgende fout eindigde. En zo stond Neptunus nu ineens met 5-0 voor.

Met één uit in de 1e7 sloeg Thijs Helms een honklag voor UVV met één uit. Maar met twee uit werd hij later gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk.

Neptunus voegde nog eens twee punten toe in de 2e7 op Van Leersum. Nadat Rayshelon Carolina was begonnen met vier wijd raakten de honken vol, nadat Darnel Collins en Den Seelbach beiden een honkslag sloegen. Een binnenhoog zorgde voor de eerste uit, maar Carolina scoorde daarna toen >Arthur Bonevacia vier wijd kreeg en Collins scoorde doordat Sheadion Jamanika via een fout het honk bereikte. Dat maakte ook gelijk een einde aan de wedstrijd, omdat de vastgestelde (toernooi)speeltijd was bereikt.

Darnel Collins is een verrassende toevoeging aan het roster van Neptunus. Hij en zijn broer Darryl Collins spelen professioneel in de Kansas City Royals-organisatie. Vorig jaar speelde Darnel (professsional sinds 2021) in 27 wedstrijden in het Rookie League-team en sloeg .208. Het Rookie League-seizoen begint meestal pas begin juni. Darryl (prof sinds 2019) is momenteel wel in de USA voor Minor League Spring Training. Hij speelde vorig seizoen in Single-A, maar werd geplaagd door blessures en speelde in 23 wedstrijden, waarin hij .244 sloeg.


Curaçao Neptunus - UVV 7-0 (7 inn.)
123456789RHE
UVV0000000 -033
Curaçao Neptunus0000052 -760
(Wedstrijd eindigde met één uit in de 2e7 vanwege de toernooi-regel speeltijd)
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Mike van den Berg42----

Colin van Laar, L (0-1)1.222452

Deef van Leersum0.2 (*)-2222

(*) - 7e inning eindigde met één uit

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Tom de Blok4422--

Ryan Huntington, W (1-0)34-1--

Umpires: HP-John Beltman, 1B-Jeffrey Bentsnijder.
Scorer-Remko Helms (UVV).
Public Address Announcer-Roel Peters (UVV).
Scoreboard Operator-Marvin Peters (UVV).
Aanvangstijd-11:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Sportpark 'De Paperclip', Vleuten.

Game Notes:
Game 1, 1e Frans van Elst Toernooi 2024.Borgerhout Squirrels vs. Hamburg Stealers

Van deze wedstrijd is op het moment geen informatie beschikbaar.


Borgerhout Squirrels - Hamburg Stealers 0-13
123456789RHE
Hamburg Stealers -0
Borgerhout Squirrels -13
pitchers Hamburg Stealersinn.SOBBHRER

pitchers Borgerhout Squirrelsinn.SOBBHRER

Umpires: HP-Jeffrey Bentsnijder, 1B-Marwin Kleinmoedig.
Scorer-.
Public Address Announcer-Tom Stamer (UVV).
Scoreboard Operator-Chris Heijnen (UVV).
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Sportpark 'De Paperclip', Vleuten.

Game Notes:
Game 2, 1e Frans van Elst Toernooi 2024.UVV vs. Hamburg Stealers

In de derde wedstrijd leek Hamburg Stealers opnieuw op weg naar een ruime overwinning tegen UVV na met 13-0 te hebben gewonnen van Borgerhout Squirrels uit België in de voorgaande wedstrijd. Hamburg stond halverwege de vijfde inning met 6-0 voor, maar daarna stopte het scoren van de Duitse ploeg. In de 2e5 kwam UVV terug, had een rally van vijf punten, maar kwam uiteindelijk net te kort.

Hamburg Stealers opende de score met een onverdiend punt in de eerste helft van de eerste inning op starter Allard Helms. De Japanse lead-off hitter Ryuta Okada kwam op het honk na een fout en schoof op na een volgende fout in dezelfde situatie. Okada kwam verder na een wilde worp, maar Helms volgde met een strikeout. Even later scoorde Okada na een nieuwe wilde worp.

In de tweede inning kwamen de Duitsers opnieuw in scoringspositie. Met één uit kwam Jakob Boldt op het honk na drie slag-wilde worp en schoof op na een 2-out double van Marc Harder. Maar zij bleven achter, want een pop-fly eindigde de slagbeurt.

Hamburg Stealers voegde een punt toe in de derde. Quin Cotton opende met een tweehonkslag, schoof op na een grounder en scoorde na een honkslag van Brehan Murphy. Vorig seizoen speelde Cotton in de Nederlandse Hoofdklasse voor UVV.

Hamburg scoorde weer twee onverdiende punten in de vierde op nieuwe pitcher Ruben Dekker, die vorig jaar speelde voor HCAW. Livio Bundi begon met een honkslag en Jakob Boldt kreeg vier wijd. Nadat beiden waren opgeschoven via een wile worp scoorden ze allebei toen er een fout werd gemaakt op een klap van Marvin Kilic.

In de 1e5 verhoogden de Duitsers de voorsprong naar 6-0 door wederom tweemaal te scoren. Quin Cotton begon met een honkslag en Kevin Van Meensel volgde met een tweehonkslag. Hierna gingen ze scoren op een opofferingsslag van Brehan Murphy en een grounder van Oskar Jerfsten.

UVV kwam in de eigen eerste vier slagbeurten tweemaal in scoringspositie. De eerste keer was in de 2e3 op starter Simon Bäumer. Met één uit sloeg Lucas Bekker een honkslag en schoof op na een grounder. Hij bereikte het derde honk nadat een grounder van Amar van Zwieten (ex-Quick) in een fout eindigde, maar een strikeout sloot de slagbeurt af.

Met één uit in de vierde op reliever Pablo Gonzalez werd Kilian Bloat geraakt door een worp en schoof op na een grounder van Thijs Helms. Echter, Bloat probeerde ook het derde honk te bereiken, waar hij werd uitgeschakeld en dat completeerde een dubbelspel.

Met een 6-0 achterstand kwam UVV terug via een 5-run rally in de 2e5 op Gonzalez. Jordy Burger begon met een honkslag op de Spanjaard en met één uit kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Lucas Bekker en een honkslag van Timothy Rojas. Burger scoorde daarna toen Amar van Zwieten vier wijd kreeg en nog eens twee punten werden toegevoegd dankzij een honkslag van Tijmen Takke. Van Zwieten scoorde vervolgens op een opofferingsslag van Marvin Jakobus. Met twee uit kreeg UVV de honken opnieuw vol nadat Kilian Bloat (voor de tweede keer) werd geraakt door een worp en Thijs Helms vier wijd kreeg. Takke scoorde even later toen pinch-hitter Geoffrey Verhoef (vorig seizoen RCH-Pinguïns) ook werd geraakt door een worp. Met de honken nog altijd vol en twee uit werd Max Müller ingezet als nieuwe pitcher. Hij kreeg een 'inning-ending grounder'.

In de 1e6 begon Jakob Boldt voor Hamburg met een honkslag, maar drie vangballen volgden.

In de 2e6 (laatste inning) kreeg ook UVV nog één honkloper. Lucas Bekker opende met een honkslag en stal het tweede honk, maar hij werd uitgeschakeld in een 'game-ending double play'.


UVV - Hamburg Stealers 5-6 (6 inn.)
123456789RHE
Hamburg Stealers101220 -671
UVV000050 -564
pitchers Hamburg Stealersinn.SOBBHRER
Simon Bäumer, W (1-0)35-2--

Pablo Gonzalez1.223355

Max Müller, SV (1)1.11-1--

pitchers UVVinn.SOBBHRER
Allard Helms, L (0-1)331321

Ruben Dekker211342

Riley Gonesh1--1--

Umpires: HP-Marwin Kleinmoedig, 1B-John Beltman.
Scorer-Remko Helms (UVV).
Public Address Announcer-Roel Peters (UVV).
Scoreboard Operator-Marvin Peters (UVV).
Aanvangstijd-17:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Sportpark 'De Paperclip', Vleuten.

Game Notes:
Game 3, 1e Frans van Elst Toernooi 2024.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.