Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 februari 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Major League Baseball)

Jurickson Profar terug bij Padres; Eerste vrouwelijke umpire in Spring Training in 17 jaar
English

PEORIA, Arizona (USA) - Outfielder Jurickson Profar staat weer op het roster van een Major League-team. Na afloop van vorig seizoen was de 31-jarige, op Curaçao geboren Profar een Free Agent. Op zaterdag (24 februari) werd bekend gemaakt dat Profar weer had getekend bij San Diego Padres, waar hij ook speelde in de tweede helft van het seizoen 2023.

...Jurickson Profar bij het Nederlands Team...
...tijdens de World Baseball Classic 2023...
(© Foto: Henk Seppen)
Op zaterdag werd bericht dat San Diego en Profar twee weken geleden al tot overeenkomst waren gekomen voor een eenjarig contract. Echter, vanwege visum-problemen arriveerde Profar later op het Padres Spring Training-complex in Peoria (Arizona) op zaterdag. Door de vertraging moest ook zijn medische keuring worden uitgesteld. Die vond nu op zaterdag plaats en nadat die goed was afgehandeld werd de overeenkomst bevestigd.

Profar maakte zijn Major League-debuut in 2012 toen hij in negen wedstrijden speelde voor Texas Rangers. Na in 85 wedstrijden te hebben gespeeld in 2013 miste Profar zowel beide seizoenen in 2014 en 2015 vanwege een blessure. Hierna was hij een basisspeler voor Texas van 2016 tot en met 2018.

In december 2018 werd Profar geruild naar Oakland Athletics voor wie hij speelde in 2019. Een jaar later ruilde Oakland Profar naar San Diego Padres, waar hij een utility player werd. Profar was een Free Agent na het seizoen 2020, maar tekende weer bij San Diego in januari 2021.

Profar was ook weer Free Agent na afloop van het seizoen 2022. Dit keer duurde het een stuk langer om een andere club te vinden, maar tijdens Spring Training 2023, anderhalve week voor het begin van de competitie, tekende Profar bij Colorado Rockies. Profar speelde in 111 wedstrijden voor Colorado, sloeg .236 (98-uit-415, 8 homeruns, 45 RBI's), maar op 27 augustus werd hij 'released'. Vier dagen later tekende hij een Minor League-contract bij San Diego Padres. Na in vier wedstrijden gespeeld te hebben voor El Paso Chuhuahuas (5-uit-11, 2 homeruns, zes punten, acht RBI's) in Triple-A werd Profar's contract op 8 september overgenomen door San Diego. Een dag later maakte Profar zijn rentree in de Major League en sloeg 3-uit-4 met een tweehonkslag en homerun tegen Houston Astros. Sindsdien speelde Profar in 14 wedstrijden voor San Diego en sloeg .295 (13-uit-44, één homerun, zeven RBI's).

Afgelopen winter speelde Profar voor Estrellas Orientales in de Dominicaanse Republiek. Eerder deze maand nam Profar deel aan de Serie del Caribe in Miami, Florida (USA) met Curaçao Suns, dat Curaçao vertegenwoordigde. De ploeg plaatste zich voor de Halvfe Finales.

Profar nam driemaal deel aan de World Baseball Classic met het Nederlands Team, in 2013 (toen hij de geblesseerde Yurendell de Caster verving), in 2017 en in 2023. In de eerste twee toernooien bereikte Oranje de Halve Finale. Vorig jaar eindigde teleurstellend, want de ploeg werd onverwacht uitgeschakeld in de Eerste Ronde.


Intussen is Major League Spring Training begonnen en zijn sinds donderdag de eerste oefenwedstrijden gespeeld.

Op het moment is Jurickson Profar één van de tien Nederlandse spelers in Spring Training. Bij San Diego is Profar (die nog niet heeft gespeeld) teamgenoot van Xander Bogaerts, die verhuisde van de korte stop-plek naar tweede honk. Bogaerts speelde in twee wedstrijden tot nu toe, sloeg 1-uit-4 en scoorde eenmaal.

De andere Nederlandse spelers (of met een Nederlandse achtergrond) zijn pitchers Kenley Jansen en Sem Robberse, catcher Chadwick Tromp, infielders Ozzie Albies en Carter Kieboom en outfielders Josh Palacios, Richie Palacios en Ceddanne Rafaela. Allemaal staan ze op de 40-man rosters van hun respectievelijke teams. Behalve Tromp, die een 'non-roster player' is.

Albies en Tromp spelen voor Atlanta Braves. Albies speelde in één wedstrijd en sloeg 0-uit-2, Tromp speelde ook in één wedstrijd, was 1-uit-1 en scoorde een punt. Jansen en Rafaela staan beiden op het roster van Boston Red Sox. Rafaela sloeg 1-uit-5 (een tweehonkslag) in twee wedstrijden, Jansen heeft nog niet gegooid. Een week geleden waren er berichten dat Jansen mogelijk geruild zal worden door Boston. Robberse, die speelt voor St, Louis Cardinals, heeft ook nog niet gegooid. Kieboom speelde in twee wedstrijden voor Washington Nationals en sloeg 2-uit-3 met een tweehonkslag. Richie Palacios speelde in één duel voor zijn nieuwe ploeg Tampa Bay Rays en was 0-uit-1. Zijn broer Josh heeft nog niet gespeeld voor Pittsburgh Pirates.


...Jen Pawol...
(© Foto: Major League Baseball)
Op zaterdag werd een stukje geschiedenis geschreven tijdens de wedstrijd tussen Washington National en Houston Astros in CACTI Park of the Palm Beaches in West Palm Beach, Florida. In dat duel was Jen Pawol de 3B Umpire en werd daarmee de eerste vrouwelijke umpire in Spring Training in 17 jaar! Na de eerste drie innings schoof ze op naar het tweede honk voor de drie middelste innings, waarna ze bij het eerste honk stond in de laatste drie innings. Op zondag was ze de Home Plate Umpire in het duel tussen Miami Marlins en Washington in Roger Dean Chevrolet Stadium in Jupiter, Florida.

De 47-jarige Jen Pawol is de eerste vrouwelijke umpire die in actie komt in een Spring Training-wedstrijd sinds Ria Cortesio in 2007. De eerste was Pam Postema, die in Spring Training was in 1988 en 1989. Postema was de eerste vrouwelijke umpire in Triple-A, Pawol werd vorig jaar pas de tweede.

Pawol maakte haar Minor League-debuut in juni 2016 in de Gulf Coast League (Rookie League) en werd toen de zevende vrouwelijke umpire in Minor League Baseball. De anderen zijn Bernice Gera (1972), Christine Wren (1975-1977), Pam Postema (1977-1989), Theresa Cox Fairlady (1989-1991), Ria Cortesio (1999-2007) en Shanna Kook (2003-2004).

Op Hofstra University was Pawol een catcher in het softbal-team. Voordat ze professioneel umpire werd was Jen Pawol al tien jaar actief geweest als amateur umpire. In 2001 maakte Jen Pawol deel uit van de Amerkaanse Vrouwen Honkbal Ploeg die deelnam aan de eerste editie van de Women's World Series, die werd gehouden in Toronto (Canada). Andere deelnemers waren de Nationale Teams van Australië, Canada en Japan. De USA won het toernooi, dat de voorloper was van het Vrouwen Honkbal Wereldkampioenschap (World Cup, dat in 2004 voor het eerst werd georganiseerd. De Women's World Series werd jaarlijks gehouden tot en met 2006.

Wat Pawol's aanstelling nog interessanter maakt is dat ze deel uitmaakt van de groep Triple-A Umpires, die twee weken geleden zijn opgenomen op de zogenoemde MLB Call-Up List. Alleen umpires die zijn uitgenodigd voor wedstrijden in Spring Training kunnen van deze groep deel uitmaken. Umpires op de Call-Up List kunnen worden opgeroepen om in te vallen voor Major League-wedstrijden in geval van blessures of ziekte of wanneer extra umpires nodig zijn. Op het moment dat Pam Postema in Spring Training was kwam ze dicht bij de Majors. Nu dat Pawol op de Call-Up List staat is ze een flinke stap dichterbij gekomen om de eerste vrouwelijke umpire in de Major League te worden. Dit seizoen zal Jen Pawol een crew chief zijn in Triple-A.

(25 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.