Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 februari 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & St. Louis Cardinals)

Eerste start Sem Robberse bij nieuwe club; Nederlands Team-rookie Shervyen Newton in Spring Training
English

JUPITER, Florida / SURPRISE, Arizona (USA) - De Nederlandse werper Sem Robberse maakte op maandag (26 februari) zijn heuveldebuut voor St. Louis Cardinals. Robberse werd tijdens het vorige seizoen geruild naar St. Louis. Op dinsdag werd eerste honkman Shervyen Newton toegevoegd aan het Major League-team van Kansas City Royals als een extra speler. Newton, die werd geboren in Tilburg, maakte vorig jaar zijn debuut in het Nederlands Team.

...Sem Robberse...
(© St.L.Cardinals)
Op maandag, in een uitwedstrijd bij Miami Marlins in Jupiter, Florida, was Sem Robberse de startende werper voor St. Louis Cardinals, bij wie hij op het 40-man roster staat. De 22-jarige rechtshander gooide twee solide innings voor St. Louis.

In de eerste inning schakelde Robberse de eerste twee slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit met drie slag, rookie Xavier Edwards en veteraan Josh Bell. Een vangbal eindigde de eerste inning.

In de tweede inning kreeg Robberse twee vangballen, waarna hij vier wijd gooide op Vidal Brujan en een honkslag tegen kreeg van Dane Myers. Een grounder eindigde daarna deze slagbeurt. In de derde inning werd Robberse opgevolgd door Giovanny Gallegos met een 1-0 voorsprong voor St. Louis. De ploeg scoorde in de tweede inning op een honkslag van Ivan Herrera, die Robberse's catcher was. Gallegos kreeg het gelijkmakende punt tegen in de derde inning op een double play-grounder. De wedstrijd eindigde met een 1-1 stand na negen innings.

Robberse maakte vorig jaar zijn Spring Training-debuut toen hij uitkwam voor Toronto Blue Jays. Hij gooide toen in drie wedstrijden (één start) en was 0-1. In zes innings kreeg Robberse vier honkslagen (één homerun) en vier punten tegen, maar gooide ook viermaal drie slag.

Sem Robberse werd in juli 2019 gecontracteerd door Toronto. Hij gooide aanvankelijk in de Rookie League, maar promoveerde snel in de volgende seizoenen. Nadat het seizoen 2020 was geschrapt vanwege de COVID-19 pandemie speelde Robberse in 2021 in Single-A. Tijdens het seizoen 2022 promoveerde hij naar Double-A, waar hij ook vorig jaar begon. Op 30 juli werd Robberse door Toronto geruild naar St. Louis. Daar maakte hij zijn debuut in Triple-A en gooide in acht wedstrijden (zeven starts) voor Memphis Redbirds. Hij was 2-1 en had 44 strikeouts in 35 1/3 inning.

Vorig jaar werd Robberse ook geselecteerd voor de All-Star Futures Game. Hij gooide toen in het American League-team in de zesde met een 2-0 voorsprong voor de National League-ploeg. Robberse kreeg twee honkslagen tegen en volgde met een strikeout, maar werd daarna vervangen. Beide lopers zouden even later scoren....Shervyen Newton bij het Nederands...
...Team tijdens het Europees...
...Kampioenschap 2023 in Tsjechië...
(© Foto: Henk Seppen)
Op dinsdag had Kansas City Royals twee wedstrijden op het programma staan die werden gespeeld door zogenoemde 'split squads'. Minor League-spelers worden dan vaak toegevoegd als extra spelers, omdat er in deze vroege Spring Training-wedstrijden veel wordt gewisseld. Eén van de toegevoegde spelers was de 24-jarige Shervyen Newton, maar hij kwam op dinsdag niet in actie. Newton speelde ook niet op de volgende dagen.

Spring Training is niet nieuw voor Newton. In 2022 speelde hij in drie wedstrijden voor New York Mets en was 0-uit-5 met eenmaal vier wijd en drie strikeouts. Vorig jaar speelde Newton in vier Spring Training-wedstrijden voor Kansas City Royals en was 1-uit-7 met één RBI en drie strikeouts.

Vorig jaar speelde de eerste honkman het hele seizoen voor Quad Cities River Bandits in Single-A. In 96 wedstrijden sloeg Newton .222 (72-uit-324) met 17 tweehonkslagen, drie driehonkslagen en 15 homeruns. Hij scoorde 47 punten, sloeg er ook 47 binnen, kreeg 37 keer vier wijd, maar ook 119 keer drie slag.

Newton maakte zijn professionele debuut in 2016, nadat hij in juli 2015 als korte stop was gecontracteerd door New York Mets. Newton was een Free Agent na afloop van het seizoen 2022, waarna hij in november van dat jaar tekende bij Philadelphia Phillies. Maar drie weken later werd zijn contract overgenomen door Omaha Storm Chasers, het Triple-A team van Kansas City Royals. In maart vorig jaar werd Newton ingedeeld in het Single-A team.

Ook vorig jaar maakte Shervyen Newton zijn debuut in het Nederlands Team tijdens het Rotterdam Baseball Weekend, een oefenreeks van drie wedstrijden tegen Tsjechië in Rotterdam. Newton speelde in de eerste twee wedstrijden en was 0-uit-8.

Daarna nam Newton met Oranje deel aan het Europees Kampioenschap in Tsjechië. Hij speelde in drie van de zes wedstrijden en sloeg 1-uit-3, scoorde eenmaal en kreeg tweemaal vier wijd. In de drie wedstrijden werd hij ingezet als pinch-hitter. In twee van deze wedstrijden speelde hij daarna ook verdedigend, eenmaal als eerste honkman, eenmaal als derde honkman.

(29 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.