Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 augustus 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Marco Stoovelaar & privéfoto's van de familie Vuik)

IN MEMORIAM

...Aad Vuik...
(1933 - 2024)
(© Foto: Privéfoto)
Voormalig langdurig honkbal-scheidsrechter Aad Vuik overleden
English

ROTTERDAM - Aad Vuik, die vele jaren op het veld heeft gestaan als honkbal-scheidsrechter, is na een lang ziekbed overleden op donderdag 22 augustus, een week na zijn 91e verjaardag. Als scheidsrechter was Aad Vuik één van de zeer weinige umpires die sinds eind jaren zestig actief is geweest in vijf verschillende decennia. De heer Vuik was drager van het Bondsonderscheidingsteken van de KNBSB.

De afscheidsplechtigheid van Aad Vuik zal plaatsvinden op vrijdag 30 augustus om 14:30 uur in Crematorium Aan de Vaan, gelegen aan de Maeterlinckweg 101 in Rotterdam.

Adriaan (Aad) Vuik werd geboren op 15 augustus 1933 in Rotterdam.

Aad Vuik speelde honkbal voor VVOR in Rotterdam en voor Zwijndrecht. Hij is zeer actief geweest voor Zwijndrecht, dat zegt dat de vrouwen-softbal afdeling veel te danken heeft aan Aad, net zoals aan Jane en Aad de Vos en Rob van der Linden. En in latere jaren ook Stanley Boutisma, Martijn Teuben en Michael Zwitzer.

Maar ondanks zijn activiteiten bij Zwijndrecht is Aad Vuik bij velen een stuk bekender als honkbal-scheidsrechter. In zijn lange loopbaan van ruim dertig jaar is Aad als umpire actief geweest in vijf verschillende decennia. Hij maakte zijn debuut in 1969 en leidde zijn laatste wedstrijd in 2000.

Aad Vuik was een zeer herkenbare umpire en niet alleen vanwege zijn lengte van bijna 2 meter, waardoor hij één van de langste honkbal-scheidsrechters (misschien wel de langste) in de historie was. Aad was ook herkenbaar aan een zeer karakteristieke snor. En hij droeg zijn pet altijd op een wijze dat de klep naar beneden wees over zijn voorhoofd, tot bijna boven zijn wenkbrauwen. Vanwege zijn lengte hield Aad er niet van om achter de plaat te staan, omdat hij dan problemen aan zijn knieën kreeg vanwege het telkens op en neer gaan in de hurkende positie achter de catcher. Als gevolg daarvan leidde hij de meeste van zijn wedstrijden bij het eerste of het derde honk. Als umpire in de Hoofdklasse stond hij een aantal wedstrijden achter de plaat, maar meestal was hij veldscheidsrechter. Een andere herkenbare kant van Aad was dat hij een bepaalde stijl ontwikkelde waarbij hij zijn calls op de honken deed, zittend op één knie.

Gedurende zijn vele jaren als scheidsrechter was Aad een zeer gerespecteerde umpire bij zowel spelers als coaches, maar ook onder collega's.

Mede door zijn lange loopbaan heeft Aad deel uitgemaakt van een scheidsrechterscorps, dat destijds vrij groot was. Tegenwoordig is er een duidelijk tekort aan beschikbare umpires wat het moeilijk maakt om voor alle wedstrijden scheidsrechters aan te stellen. Maar in de jaren zestig tot en met negentig waren er voldoende umpires. In veel van die jaren waren er zo'n 80 (of soms zelfs meer) umpires inzetbaar voor landelijke wedstrijden. Daarnaast beschikte elk van de negen toenmalige Rayons ook nog over een eigen umpire-corps voor regionale wedstrijden.

...Aad als speler van Zwijndrecht...
(© Privéfoto)
In al die jaren waren veel van deze umpires zeer bekend en gerespecteerd. Aad werkte in zijn lange loopbaan met veel van hen samen en veel van die namen komen voorbij in dit verhaal.

Aad Vuik maakte zijn debuut als scheidsrechter in 1969 en leidde toen zowel honkbal- als softbalwedstrijden in het toenmalige Rayon Rotterdam. Onder zijn collega's in dat jaar waren Ton Benningshof, Cor Dirksz, Fred de Kramer en Karel van Veen.

Aad zou honkbal/softbalwedstrijden blijven leiden in regionale competities in Rayon Rotterdam tot en met 1975. Hierna deed hij van 1976 tot en met 1979 alleen softbalwedstrijden in wat Rayon Rotterdam/Zeeland was. Dat kwam ook door het feit dat hij was gepromoveerd tot landelijk honkbal-scheidsrechter en zodoende leidde hij in het Rayon alleen softbalwedstrijden die doordeweeks werden gespeeld.

Behalve Benningshof, Dirksz, De Kramer en Van Veen, waren andere Rayonale umpires in deze seizoenen onder meer Willem den Boef, Kees Bol Jr., Wim Cremer, Paul Goode, Gerda Krabbendam, Leo Krabbendam, Joop Knegt, Chris Mast, Aad Mooldijk, Wiebe Pannekoek, Ada Reymer, Theo Walthie en Leen Zuur.

Aad Vuik promoveerde naar de landelijke competitie tijdens het seizoen 1976. Vanaf 1977 zou hij deel uitmaken van het landelijke umpire-corps in acht volle seizoenen, tot en met 1984.

Onder zijn umpire-collega's op landelijk niveau in deze jaren zeventig en beginjaren tachtig waren Wim Baas, John Barrett, Paul Barts, Wim van Beek, Dick Bliek, Cor Blitterswijk, Ton Bodaan, Willem den Boef, Jan Boerendonk, Paul Bokern, Robert Bos, Wil ten Bosch, Cees Bouterse, Rob Brink, Willem Broertjes, Jos de Champs, Hans Corpeleijn, Nico Dalmulder, Willem Detiger, Hans van Deursen, Taco Dillesse, Cor Dirksz, Huib Donker, Feiko Drost, Henk Ebbing, Mario Figaroa, Jos Gieskens, Paul Goode, Wim Griebling, Fred van Groningen Schinkel, Vincent Hazel, Carlos Hellburg, Ton Hout, Gerard Inden, Jan Janszen, Bram Klijnsmit, Jan Kooijmans, Fred de Kramer, Jaap Kuggeleijn, Jan Kuipers, Bert Lauer, Jaap Lind, Jos Loogman, Henk Meerleveld, Jan Meijer, Tom Middendorp, Aad Mooldijk, Dick Mos, Jan Pauwels, Chris Pieters, Piet Pomstra, Ede Pool, Henk Post, André Prins, Karel Rebel, Ada Reymer, Lex Rimini, Henk Ronnenbergh, Piet van Rijswijk, Hans Schotel, André Schrijber, Jan Schut, Guus Slauerhof, Bert Staller, Coen Stoovelaar, Evert van Tuyl, Karel van Veen, Theo van der Velden, Ton Verbeten, Franklin Victor, Willem Visser, Piet Vorst, Aad de Vos, Theo Walthie, Jan van der Wardt, Aart Wedemeijer, Henk Wolffenbuttel, Karel van Zadelhoff en Leen Zuur.

...Aad als umpire...
(© Privéfoto)
Dat zijn veel namen, maar stuk-voor-stuk waren ze allemaal bekende umpires en Aad Vuik leidde met veel van hen verschillende wedstrijden. En, zoals al gezegd, er waren destijds ook meer umpires. Vanaf eind jaren zeventig behoorde Aad tot het umpire-corps dat inzetbaar was voor de Hoofdklasse.

In het begin van de jaren tachtig kreeg Aad nog een paar nieuwe collega's, waaronder Erick Barkhuis, Bob Bergkamp, Mario Blaauw, Sjaak Bonten, Wim Fagel, Jan Groenewegen, Aad Harmsen, Mario Klardie, Henk Leeflang, Fred van Leeuwen, Gerard Nanninga, Alex Nansink Sr., Herman van Os, Harry Praat, Piet van Rossum, Gerard Salemink, Gerard Siep, Leo Spierenburg, Piet Sterk, Wil Tessers, Eli Vlessing, Harold Waalzaan en Leo Zeilstra.

In 1985 verhuisde Aad naar het vrouwen-softbal en zou daarin landelijke wedstrijden blijven leiden tot en met 1988. Net als in het honkbal waren er in die jaren ook veel scheidsrechters in het softbal. Onder Aad's collega's in die jaren waren onder meer Erik Bokern, Wil ten Bosch, Bert Brebde, Herman Brouwer, Anne de Bruijne, Henk van Harrewijn, Ruud van Houten, Dirk Jong, Rob Kerkman, Jan Lievense, Ton Meijer, Roel Meijering, Frits Mulder, Gerard van Noort, Rob Oene, Marianne van Peelen, Gilbert Peloz, Pieter van der Ploeg, Gerrit Preker, Jean Rijksen, Hennie de Roos, Willem Schutterop, Rob Smit, René Sterkenburg, John Stevens, Jan Termaat, Ton Verton, Toon Verzijlberg, Jan Vlasveld Marjan Vlasveld, Wil van Vliet, Jan van der Wardt, Co van de Wateringen en Willem de Wijs.

Vanaf 1983 leidde Aad Vuik ook weer wedstrijden op rayonaal niveau in wat het Rayon Zuidwest-Nederland was geworden. Dat bleef hij doen tot en met 1990. Onder zijn collega's in deze jaren waren Toy Bislip, Cor Blitterswijk, Sjaak Bonten, Leo Boom, Jan Dries, Henri van Heijningen, Theo Jansen, Aad Kooijman, Fred de Kramer, Henk Leeflang, Ben Lens, Chris Mast en Marianne van Peelen.

In 1993 en 1994 keerde Aad weer terug in de landelijke honkbal-competitie. Onder zijn nieuwe umpire-collega's in die jaren waren John Beltman, Edwin van den Berk, Leo Boom, Johan Brandsma, Jan Dries, Dennis Duin, Henri van Heijningen, Joop Kölker, Gijs Koppen, Hans Leenen, Ben Lens, Ben van Meerkerk, Frank de Neling, Arnold Verbrugge, Frank Volkers en Fred Westerhoff.

...Aad Vuik (staand in het midden) met een team van umpires namens...
...Rotterdam in een umpire softbal-toernooi (Piet Schijvenaar Trofee) half...
...jaren tachtig op het complex van Amsterdam Pirates; Andere umpires op...
...deze foto zijn John van Peelen, Willem den Boef, Wim van Beek, Karel van Veen,...
...Jan Kooijmans, Wim Cremer, Theo Jansen, Leo Krabbendam, Sjaak Bonten,...
...Marianne van Peelen, Leen Zuur, Fred de Kramer en Toy Bislip (liggend)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Van 1992 tot en met 1994 en daarna van 1996 tot en met 2000 was Aad Vuik ook nog scheidsrechter in District Zuid, dat in 1992 was ontstaan na de omvorming van de negen Rayons in vier Districtren. En met acht seizoenen in dit District kreeg Aad er natuurlijk een aantal nieuwe collega's bij, want hij leidde weer wedstrijden in zowel honkbal als softbal. Niet alleen uit de regio Rotterdam en Den Haag, maar ook uit Noord-Brabant en Limburg. Daaronder waren bijvoorbeeld Ad Baart, Winfried Berkvens, Kjell Brandenburg, Peter Brink, Hans Daanen, Rutger Druijve, Jos van Eijsden, Martin Lemstra, Jac van Riel en Olav Steijger. De meeste daarvan zouden opklimmen tot de Hoofdklasse honkbal of softbal en een aantal daarvan is nog altijd actief, zoals Daanen, Lemstra, Van Riel en Steijger. Brink is de huidige Umpire Commissioner.

In 1993 was Aad Vuik ook scheidsrechters-beoordelaar geworden. Na in 1994 afscheid te hebben genomen van het landelijk niveau zou hij in de hierna volgende jaren doorgaan als beoordelaar, terwijl hij zelf actief bleef als umpire in het District. In 1988 was Aad ook al beoordelaar geweest voor softbal. Een aantal voormalige umpire-collega's was in deze jaren eveneens beoordelaar geworden, naast langdurige beoordelaars als Paul Paul, Gerrit Sluijters en Joop van Wendel de Joode. Aad Vuik zou ruim 10 jaar beoordelaar blijven.

Na te zijn gestopt met zijn honkbal- en softbal-activiteiten ging Aad Vuik iets geheel anders doen, namelijk het kweken van tropische vogels. Ook hierin had hij een succesvolle loopbaan, want hij werd een paar keer gekroond tot Nederlands kampioen. En hij won zelfs een wereldkampioenschip tijdens een Wereld Vogel Tentoonstelling in Zutphen. Aad was zeer gedreven en gepassioneerd in zijn nieuwe hobby, maar moest daar in 2016 mee stoppen vanwege gezondheidsproblemen.

Aad Vuik was een kleurrijk persoon op en naast het veld. Als scheidsrechter stond Aad nooit in het middelpunt van de belangstelling. Hij deed gewoon zijn werk, maakte zijn calls op rustige en overtuigende wijze en leidde altijd correct een wedstrijd. Aad kreeg zelden discussies met spelers en coaches. Maar wanneer nodig kon hij wel laten zien wie de leiding had. En hij hield wel van wat humor en een lachje op zijn tijd op het veld. Niet alleen met zijn collega's, maar ook met spelers en coaches. Dat alles zorgde ervoor dat hij een geliefde en gerespecteerde scheidsrechter was. Door de jaren heen was Aad ook een regelmatig bezoeker van wedstrijden tijdens het World Port Tournament in Rotterdam.

Voor zijn lange loopbaan als scheidsrechter en begeleiding van nieuwe umpire ontving Aad Vuik in 1995 het Bondsonderscheidingsteken van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB).

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Aad's echtgenote Marja, zoon Aad jr, stiefzoon Gianni, overige familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(29 augustus)



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.