Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 mei 2025
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2025
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2025 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Louise Lenten)

IN MEMORIAM

...Loet van Schellebeek...
(1946 - 2025)
(© Photo: Henk Seppen)
Voormalig sport-journalist en Nederlands Honkbal Team Media Officer Loet van Schellebeek overleden
English

GOUDA - Loet van Schellebeek, die een lange carrière als sportjournalist had, waaronder verslaggever van honkbal, is op zondag 11 mei op 78-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Gouda. Van Schellebeek was ook enige jaren de Media Officer van het Nederlands Honkbal Team. Hij was ook Perschef tijdens een editie van het tweejaarlijkse World Port Tournament in Rotterdam.

De herdenkingsplechtigheid voor Loet van Schellebeek zal plaatsvinden op maandag 19 mei vanaf 15:15 uur in Crematorium IJsselhof, gelegen aan de Goejanverwelledijk 6 in Gouda. Na afloop is er gelegenheid de familie te condoleren.

Louwrens Stephanus (Loet) van Schellebeek werd geboren op 17 oktober 1946 in Schiedam, maar woonde daarna jarenlang in Gouda. Hij was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in sport en journalistiek. In oktober 1964, een paar dagen voor zijn 18e verjaardag, trad Loet toe tot de redactie van de sport-afdeling van Het Vrije Volk. Deze krant verscheen voor het eerst in maart 1945 als naoorlogse voortzetting van Het Volk, dat in 1900 was opgericht. Het Vrije Volk werd een landelijk verschijnende krant en was rond 1956 zelfs korte tijd de grootste van Nederland.

Door een teruglopend abonneebestand transformeerde de krant in 1970 van een landelijke krant naar een meer lokale krant in de regio Rotterdam en Arnhem. In 1971 werd de Arnhemse uitgave verkocht aan de oostelijke krant De Gelderlander. Vanaf dat moment was Het Vrije Volk een Rotterdamse krant. Wederom door een teruglopend abonneebestand verscheen de laatste editie van Het Vrije Volk op 30 maart 1991 en fuseerde de krant met het Rotterdams Nieuwsblad, waardoor het Rotterdams Dagblad ontstond. In 2005 werd deze krant overgenomen door het Algemeen Dagblad.

Zoals gezegd werkte Loet van Schellebeek sinds eind 1964 voor Het Vrije Volk. Hij bleef bij de krant toen deze in 1991 fuseerde en bleef daarna tot juli 2005 voor het Rotterdams Dagblad werken. Loet ging toen met pensioen na meer dan 40 jaar voor de krant te hebben gewerkt. Als één van de 'senior' verslaggevers schreef Loet meer dan 5.000 artikelen, waaronder veel over boksen, voetbal en honkbal. Maar hij schreef ook over andere sporten. Loet schreef in de jaren negentig ook artikelen voor het voormalige persbureau Gemeenschappelijke Pers Dienst (GPD, sinds 1994 hernoemd in Geassocieerde Pers Diensten).

Toen Loet bij Het Vrije Volk ging werken, was Thijs van Veen de hoofdredacteur. Toen die in 1968 aftrad, leidde Eduard Messer de krant drie jaar. In 1970 werd Herman Wigbold de nieuwe hoofdredacteur en hij zou de krant 18 jaar lang leiden, de langste periode sinds 1945. Wigbold was ook een bekend televisieprogrammamaker en werkte voor de VARA, waar hij hoofdredacteur was van het nieuwsprogramma Achter het Nieuws. De sportredactie werd in de jaren zeventig eveneens geleid door een bekende hoofdredacteur, Jen Vlietstra, terwijl Jan D. Swart eveneens een bekend sportverslaggever was.

...Loet van Schellebeek met bokser ...
...Rudi Koopmans in 2015 tijdens de...
...preview van Andere Tijden Sport...
(© Foto (via Facebook): Louise Lenten)
Vanaf het begin waren voetbal en boksen Loet's belangrijkste sporten. Jarenlang was hij een zeer deskundige en gerespecteerde verslaggever van boksevenementen en versloeg hij vele wedstrijden in binnen- en buitenland van bekende Nederlandse bokslegendes, zoals Rudi Lubbers, Rudi Koopmans, Alex Blanchard, Regilio Tuur, Pedro van Raamsdonk en Arnold Vanderlyde. Loet interviewde ook verschillende atleten, waaronder de legendarische voormalig bokser en scheidsrechter/jurylid Ben Bril en de bekende voetbalscheidsrechter Lau van Ravens.

Eén van de gevechten die hij versloeg, was het beroemde 'Gevecht van de Eeuw' om de Europese titel in het lichtzwaargewicht tussen (winnaar) Rudi Koopmans en Alex Blanchard op 15 november 1982 in Rotterdam-Ahoy', dat uitverkocht was. In 2015 maakte Andere Tijden Sport (NOS) een documentaire over dit gevecht, met een preview tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam in april van dat jaar.

Naast uitgebreid schrijven over boksen, schreef Loet in zijn lange carrière ook over voetbal, zowel de profcompetities als de amateurs. Hij versloeg vele wedstrijden van de Rotterdamse clubs Feyenoord, Sparta en Excelsior. Eén van de beroemdste wedstrijden die hij versloeg werd gespeeld op 6 mei 1970, toen Feyenoord het in de finale van de Europa Cup I (sinds 1992 UEFA Champions League) opnam tegen Celtic (Schotland) in Stadio San Siro (officiëel Stadio Giuseppe Meazza) in Milaan (Italië). Feyenoord, onder leiding van de legendarische coach Ernst Happel, won met 2-1 en werd de eerste Nederlandse club die de Europa Cup won. Feyenoord stond met 1-0 achter, maar Rinus Israël zorgde voor de gelijkmaker. In de verlenging won Feyenoord dankzij een doelpunt van Ove Kindvall.

In zijn beginjaren, toen hij voor Het Vrije Volk werkte, schreef Loet voornamelijk over boksen en voetbal. Maar tegen het einde van de jaren zestig maakte Loet ook artikelen, interviews of wedstrijd-/toernooiverslagen over honkbal, wielrennen, basketbal, tafeltennis, judo en zwemmen. In 1992 deed hij verslag van het judotoernooi tijdens de Olympische Spelen in Barcelona (Spanje).

...Kranten-koppen bij artikelen geschreven door Loet...
...voor Het Vrije Volk in 1972, 1974 en 1982...
Ton Verheul schreef over honkbal voor Het Vrije Volk, maar Loet schreef ook artikelen over Sparta en Neptunus en andere Rotterdamse clubs. In de jaren tachtig begon Loet regelmatiger over honkbal te schrijven. Niet alleen over de Rotterdamse clubs in de Nederlandse Hoofdklasse, maar ook over het Nederlands Honkbal Team. Toen Het Vrije Volk in 1991 fuseerde met het Rotterdams Nieuwsblad, werd Loet collega van Donald Bax en Chris Mast, de honkbaljournalisten van die krant. Alle drie schreven ze over de sport voor het nieuwe Rotterdams Dagblad en ze bezochten regelmatig samen de Haarlemse Honkbal Week in Haarlem en het World Port Tournament in Rotterdam. In 2011 was Loet de perschef van het laatstgenoemde evenement en hij leverde ook verschillende bijdragen aan het dagelijkse toernooi-bulletin van het WPT, samen met Bax en Mast.

Toen Loet over honkbal schreef, maakte hij deel uit van een groep honkbalverslaggevers die de sport jarenlang volgden. Toen Loet regelmatig over honkbal schreef, maakte hij deel uit van een groep honkbalverslaggevers, van wie velen de sport jarenlang volgden. Ze schreven over honkbal voor kranten en later ook voor honkbalgerelateerde websites. Velen van hen waren altijd aanwezig bij de eerder genoemde internationale toernooien in Nederland en volgden de wedstrijden van Oranje vanaf vaak volle perstribunes.

Tot de 'leden' van deze groep behoorden (in alfabetische volgorde) Donald Bax (Rotterdams Nieuwsblad/Dagblad), André Bisschop (Trouw), Pauline Blom (Haarlems Dagblad), Jaap Bonkenburg (Haarlems Dagblad), Paul van den Bosch (Algemeen Dagblad), Hans Botman (Algemeen Dagblad), Ad Brevet (De Telegraaf), Peter Bruin (De Volkskrant), Johan Carbo (Het Parool), Richard Dubbeld (Algemeen Dagblad), Jan van Ewijk (Het Parool), Frank van de Gevel (Algemeen Dagblad), Ido de Groot (Noord-Hollands Dagblad), Gijs van den Heuvel (De Volkskrant), Cees Hiele (Utrechts Nieuwsblad), Cor Jonker (De Volkskrant), Jaap Kerkman (Zandvoortse Courant), Joop Köhler (NRC Handelsblad), Chris Mast (Rotterdams Nieuwsblad/Dagblad), Guus Mater (ANP), Charles van der Meijs (BN De Stem), Robert Misset (Het Parool), Ben Muller (ANP), Jan van der Nat (Haarlems Dagblad), Pim van Nes (TuttoBaseball, Baseball.it), Paul Onkenhout (Haarlems Dagblad), Theo Plasschaert (Haarlems Dagblad), Monne Reitsma (Noord-Hollands Dagblad), Peter Rollof (Het Parool), Ab Schreijnders (De Volkskrant), Dick Sintenie (Haarlems Dagblad), Frank Snoeks (Haarlems Dagblad), Marco Stoovelaar (De Courant Nieuws van de Dag/De Telegraaf/Grand Slam * Stats & News), Ferry van Straelen (Het Parool), Fred Troost (Trouw), Rogier van Zon (Honkbalsite) en Dries de Zwaan (Haarlems Dagblad). Verslag van de reguliere competitiewedstrijden voor de radio in deze jaren werd onder meer gedaan door Bas den Breejen (NCRV), Margriet Zegers (TROS), Hans Doeleman, Rob van der Gaast, Andy Houtkamp (allen NOS Langs de Lijn) en Theo Plasschaert (lokale radio Haarlem/Radio Noord-Holland) en de commentatoren bij (live) televisie-uitzendingen waren onder meer Hugo Walker, Theo Reitsma, Mart Smeets, Jan Stekelenburg, Frank Snoeks, Ronald Boot (allen NOS Studio Sport) en Andy Houtkamp (RTL4/NOS Studio Sport).

Helaas zijn van deze groep Johan Carbo (3 mei op 73-jarige leeftijd) en Jan van der Nat (19 juli op 72-jarige leeftijd) vorig jaar overleden.

Verschillende van deze verslaggevers leverden regelmatig bijdragen aan 'Inside', het officiële tijdschrift van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), dat van 1971 tot 1988 werd uitgegeven onder leiding van eindredacteur Joop Köhler. Loet maakte geen deel uit van de redactie, maar leverde wel bijdragen door enkele artikelen te schrijven.

Later werkte Loet nauw samen met Joop Köhler aan de samenstelling van twee jubileumboeken. In 2010 verscheen een boek over de 25 Haarlemse Honkbal Weken die sinds 1961 werden georganiseerd, getiteld 'Een groot feest'. In 2012 verscheen een boek over de ruim 100-jarige geschiedenis van honkbal in Nederland, getiteld 'Een eeuw met gouden glans', toen de KNBSB haar 100-jarig bestaan vierde. Veel redacteuren die voor Inside schreven, leverden ook bijdragen aan deze twee boeken, die collector's items werden. Loet was de eindredacteur van beide boeken.

...Cover van Loet's boek...
In 2006 schreef Loet een boek over de S.S. Rotterdam, getiteld 'De Rotterdam - Boegbeeld van de vooruitgang'. In het boek schrijft Loet verhalen en anekdotes over en van passagiers en bemanningsleden van het stoomschip De Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd. Henk Hofland schreef de inleiding en Simon B. Kool gaf toelichting op het fotomateriaal.

Drie jaar lang, en een deel van een vierde jaar, was Loet de Media Officer van het Nederlands Honkbal Team.

In maart 2006 vervulde Loet deze rol tijdens de eerste World Baseball Classic, toen Nederland de wedstrijden speelde in Puerto Rico. Tijdens het evenement nam Loet de rol op zich als vervanger van Duco Abspoel, die vanwege werkverplichtingen niet beschikbaar was voor deze reis. Destijds was Robert Eenhoorn de Manager van Oranje. Hij gaf leiding aan een coachingstaf bestaande uit Jack Hubbard, Steve Matthew, Hensley Meulens, Ben Thijssen en Bob Welch. Naast Loet bestond de begeleidende staf uit Rob Tamminga (Fysiotherapeut), Frans Bergman (Equipment Manager), Kees Sleegers (Business Manager) en Gijs Langevoort (Delegatieleider). Het Nederlands Team werd uitgeschakeld voor de Tweede Ronde, maar schreef ook geschiedenis met een No-Hitter van Shairon Martis tegen Panama. Dit is nog steeds de enige No-Hitter in de WBC-geschiedenis. Na het toernooi keerde Duco Abspoel terug als Media Officer.

...Loet als Media Officer van het...
...Nederlands Honkbal Team...
...tijdens het Europees Honkbal...
...Kampioenschap 2010...
...in Stuttgart (Duitsland)...
(© Foto: Henk Seppen)
Begin 2009 nam Loet de functie van Media Officer opnieuw over van Abspoel en ditmaal zou hij drie jaar lang de perszaken verzorgen. Tijdens de World Baseball Classic van 2009 stond het team onder leiding van de Amerikaan Rod Delmonico als Manager, terwijl Bert Blyleven, Bill Froberg, Wim Martinus, Hensley Meulens, Jim Stoeckel en Ben Thijssen de coaches waren. Tamminga, Bergman en Sleegers vormden opnieuw de begeleiding, terwijl Eenhoon dit keer de delegatieleider was. Het team speelde wederom in Puerto Rico en bereikte de Tweede Ronde in Miami (VS), maar werd toen uitgeschakeld voor de Finale-Ronde.

Later in 2009 nam Nederland deel aan het World Port Tournament in Rotterdam, de European Baseball Series tegen <Italië en het Wereldkampioenschap in Nederland en Italië. In het WPT eindigde het team als tweede, op het WK als zesde. Tijdens deze toernooien was de coachingstaf dezelfde, met uitzondering van Blyleven, Meulens en Thijssen. In de ondersteunende staf assisteerde Martijn van Berkel Rob Tamminga als Fysiotherapeut, terwijl Ton Hofstede Sleegers opvolgde. Tijdens de European Series werd de staf versterkt met Ton Meiresonne als nieuwe Equipment Manager.

In 2010 was Loet ook weer Media Officer van Oranje, dat in dat jaar onder leiding stond van Jim Stoeckel. Hij werd geassisteerd door Martinus, Thijssen, Steve Janssen en Tjerk Smeets. Tamminga, Van Berkel, Sleegers en Meiresonne vormden de begeleiding. In 2010 eindigde Nederland als tweede tijdens de Haarlemse Honkbal Week in Haarlem en werd ook tweede op het Europees Kampioenschap in Duitsland en de Intercontinental Cup in Taiwan.

In 2011 werd Brian Farley de nieuwe Manager, terwijl Janssen, Martinus, Smeets en Thijssen opnieuw de coaches waren. Tamminga en Meiresonne keerden ook terug in de staf en Pepijn van Ingen werd toegevoegd als Fysiotherapeut. Smeets fungeerde tevens als de nieuwe Team Manager. In 2011 eindigde Nederland als derde op het World Port Tournament in Rotterdam, maar in oktober van dat jaar veroverde het team de titel op het Wereldkampioenschap in Panama.

Duco Abspoel keerde in 2012 terug als Media Officer.

In zijn lange journalistieke loopbaan stond Loet bekend als een zeer deskundige schrijver over boksen, voetbal, judo en honkbal. Hij stond ook bekend om zijn lange artikelen, vol met (correcte) feiten. En Loet schreef ook altijd zeer leesbare verhalen.

Door de jaren heen was Loet een frequente bezoeker van wedstrijden van Neptunus. Aanvankelijk als verslaggever, maar na zijn pensionering ook als toeschouwer.

Loet was een prettige en gerespecteerde collega. Altijd vriendelijk en ontspannen. En hij luisterde altijd naar wat iemand te vertellen had. Loet zal zeker gemist worden op de (Rotterdamse) sportvelden.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Loet's dochter Bianca, kleinzoon Nathan, overige familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(17 mei)



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2025 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.