Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Marco Stoovelaar & Henk Seppen)

Honkbal & Softbal stuk dichter bij Olympische terugkeer!
English
TOKYO (Japan) - De terugkeer van honkbal en softbal op het programma van de Olympische Spelen is een enorm stuk dichterbij gekomen, nu de organisatoren van de Olympische Spelen 2020 in Tokyo (Japan) maandag (28 september) bekend hebben gemaakt dat het de 'diamond sport' (honkbal voor mannen, softbal voor vrouwen) heeft voorgesteld als één van vijf sporten om te worden opgenomen in het programma. De andere sporten zijn karate, sportklimmen, surfen en skateboarding. De Olympische Spelen 2020 staan op de agenda voor 24 juli tot en met 9 augustus 2020. Tokyo werd aangekondigd als organiserende stad tijdens de 125e IOC Sessie in Buenos Aires (Argentinië) op 7 september 2013. Tokyo organiseerde eerder de Olympische Zomerspelen van 1964. Tijdens dat evenement was honkbal een demonstratiesport en werd één wedstrijd gespeeld.

In de aankondiging liet het Tokyo 2020 Organising Committee vandaag weten dat het 18 extra evenementen in vijf sporten heeft voorgesteld aan het International Olympic Committee (IOC) voor toevoeging aan de Spelen van de XXXII Olympiade (Tokyo 2020). Het is het allereerste organisatie-comité die deze unieke mogelijkheid heeft gekregen een bijdrage te leveren aan de samenstelling van het Olympisch Programma, dankzij de Olympische Agenda 2020.

De verklaring gaat als volgt verder:
Dit pakket van evenement vertegenwoordigt zowel traditionele als opkomende op de jeugd gerichte evenementen die allen populair zijn in zowel Japan als internationaal. Ze zullen een drijvende kracht vormen ter verdere promotie van de Olympische Beweging en hun waarden, met een focus op aantrekkingskracht voor de jeugd, en zullen waardigheid toevoegen aan de Spelen met het betrekken van de Japanse bevolking en een nieuw publiek wereldwijk, waarbij de visie van de Tokyo 2020 Spelen worden gereflecteerd.

Aan het honkbal-toernooi zullen zes teams (elk 24 spelers) deelnemen. Het softbal-toernooi bestaat eveneens uit zes deelnemende landen (van 15 speelsters elk).


...WBSC-President Riccardo Fraccari...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In een reactie stelde de World Baseball Softball Confederation (WBSC) dat het zich voegt bij spelers en leiders van verschillende leagues wereldwijd ter verwelkoming van de beslissing van de organisatie van de Tokyo 2020 Olympische Spelen om honkbal/softbal voor te stellen als één van de vijf nieuwe sporten voor de Spelen in 2020. Honkbal/softbal is grootste sport die momenteel geen deel uitmaakt van de Olympische Spelen. Er zijn zo'n 65 miljoen honkbal/softbal-atleten in meer dan 140 landen.

,,Tokyo 2020's beslissing om onze sport voor te stellen is een 'home run' een reuzesprong voorwaarts voor honkbal en softbal'', stelt WBSC-President Riccardo Fraccari. ,,Namens de WBSC en haar atleten, bedankt ik Tokyo 2020, maar ook IOC President Thomas Bach, wiens Olympic Agenda 2020-visie de weg heeft vrijgemaakt voor deze uitzonderlijke mogelijkheid. De hele honkbal- en softbalwereld is opgetogen en is klaar om de Olympische thuisplaat te passeren. Maar vooral ben ik blij voor al onze mannen- en vrouwen-atleten die nu kunnen zien dat er is een realistische kans is om hun grootste droom uit te laten komen hun land te kunnen vertegenwoordigen op het meest belangrijke sportspektakel wat er is, de Olympische Spelen.''

Major League Baseball (MLB) Commissioner Rob Manfred zegt: ,,De aankondiging vandaag van Tokyo 2020 om honkbal/softbal op te nemen in hun voorstel voor aanvullende evenementen op de Olympische Spelen 2020 is een opwindende stap voorwaarts om onze sport hopelijk te zien terugkeren op dit grootse platform. Wij kijken uit naar de beslissing van het IOC in augustus 2016.''

Nippon Professional Baseball (NPB) Commissioner Katsuhiko Kumazaki stelt: ,,De aanbeveling vandaag van Tokyo 2020 voor het herstel van Olympisch honkbal en softbal heeft veel aandacht getrokken hier in Japan en wereldwijd. Samen met WBSC en onze collega's van over de hele wereld willen honkbal en softbal stralen voor Tokyo 2020 en voortgaan in de Olympische Beweging.''


...Een honkbal-winkel in het...
...straatbeeld van Tokyo...
(© Foto: Henk Seppen)
WBSC-President Fraccari voegt toe: ,,Honkbal en softbal's huidige wereldwijde positie, uitbreiding en mogelijkheden zijn mogelijk dankzij de vele bijdragen en gedeelde visie van al onze partners om onze sport te laten terugkeren op het hoogste sporttoneel, de Olympische Spelen. En we zullen al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dan honkbal en softbal, bij terugkeer, een grote attractie/succes zullen zijn op de 2020 Tokyo Olympische Spelen en IOC's Agenda 2020, want het blijft de top-prioriteit van de WBSC om te demonstreren dat onze sport zich verbindt met de Olympische Beweging en de kwaliteiten heeft om een plek te verdienen op het Olympische Programma in 2020 en toekomstige Spelen.''

Honkbal was een Olympische Medaillesport van 1992 tot en met 2008. In die periode werd gespeeld tijdens de Olympische Spelen van 1992 (Barcelona, Spanje), 1996 (Atlanta, USA), 2000 (Sydney, Australië), 2004 (Athene, Griekenland) and 2008 (Peking, China). Softbal was een officiële Olympische Medaillesport van 1996 tot en met 2008.

Honkbal werd voor het eerst gespeeld tijdens een Olympische Spelen in 1912 toen het evenement plaatsvond in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het keerde terug als demonstratiesport in 1936 (Berlijn, Duitsland) en 1956 (Melbourne, Australië), gevolgd door 1964 (Tokyo, Japan). Een volledig demonstratie-toernooi vond daarna plaats tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles (USA) en 1988 (Seoel, Zuid-Korea). Het Nederlands Honkbal Team nam deel aan het toernooi in 1988 na verovering van de Europese titel tijdens het Europees Kampioenschap (wat toen ook Olympisch Kwalificatie Toernooi was) in 1987 in Barcelona (Spanje). Honkbal maakte daar het officiële Olympische debuut in 1992, gevolgd door softbal in 1996.

Naast de deelname in 1988 nam het Nederlands honkbalteam ook deel aan de Spelen van 1996, 2000, 2004 en 2008. Het Nederlands softbalteam nam deel in 1996 en 2008.

Honkbal en softbal zijn beide zeer populair en succesvol in Japan. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking won Japan de Gouden Medaille in softbal na het Brons van 2004 in Athene. Het honkbaltoernooi in Peking werd eveneens gewonnen door een Aziatische honkbalgrootmacht, Zuid-Korea, nadat Japan vier jaar eerder het Brons had gewonnen. De Japanse honkbalploeg won de eerste twee edities van de World Baseball Classic (2006, 2009), terwijl de softbalvrouwen het Goud wonnen op de laatste twee Wereldkampioenschappen in respectievelijk Whitehorse (Canada, 2012) en Haarlem (Nederland, 2014) na het Zilver te hebben gewonnen op de voorgaande drie kampioenschappen.


...Er zijn veel softbalvelden (en honkbalvelden)...
...op vele locaties in Tokyo...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na afloop van de Spelen van 2012 in Londen (Groot-Brittannië) taxeerde het IOC de 26 sporten, om te komen tot 25 'kern' sporten die samen met nieuwkomers golf en rugby sevens de Spelen van 2020 zouden vormen. Dat betekende dat er één sport moest afvallen van het programma van de Spelen 2016, die zal plaatsvinden in Rio de Janeiro (Brazilië). Hierdoor ontstond er één open plek zijn in het programa voor de Spelen van 2020, die het IOC zou toevoegen vanaf een shortlist bestaande uit zeven niet-vertegenwoordigde sporten en de afgevallen sport. Op 12 februari 2013 stemde het IOC dat worstelen van het Olympisch Programma zou verdwijnen. Het besluit om worstelen, één van de oudste Olympische sporten, te schrappen zorgde voor oppositie in verschillende landen en worstelen voegde zich zodoende samen met andere sporten op een shortlist die zich hadden aangemeld voor opname in de Spelen van 2020. Op 29 mei 2013 werd bekend gemaakt dat drie sporten de uiteindelijke shortlist hadden gehaald, namelijk honkbal/softbal, squash en worstelen. Op 8 september 2013, tijdens de 125e IOC Sessie, selecteerde het IOC worstelen om deel uit te maken van het Olympisch Programma voor 2020 en 2024. Worstelen kreeg 49 stemmen, terwijl honkbal/softbal er 24 kreeg en squash 22.

Onder het nieuwe beleid van het Internationaal Olympisch Comité dat van de Spelen een programma maakte op basis van 'evenementen' in plaats van 'sporten', mag het organiserende comité nu ook voorstellen doen voor de toevoeging van sporten aan het programma, met speciale aandacht voor de toevoeging van sporten die populair zijn in het gastland. Als resultaat van deze wijzigingen werd een shortlist van acht sporten onthuld op 22 juni 2015. Deze sporten waren honkbal/softbal, bowling, karate, roller sports, sportklimmen, squash, surfing en wushu. Vandaag stelde de organisatie aan het IOC voor vijf van deze sporten toe te voegen in 2020, namelijk honkbal/softbal, karate, sportklimmen surfing en skateboarding. De uiteindelijke beslissing zal worden genomen in augustus 2016 tijdens het 129e IOC Congres in Rio de Janeiro (Brazilië).

(28 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.