Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 februari 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Glenn Gervot)

CEB en ESF fuseren in WBSC Europe
English

VAL D'EUROPE (Frankrijk) - Op zaterdag (10 februari) was er een historisch moment tijdens het CEB/ESF Congress, dat werd gehouden in Val d'Europe, het westelijke deel van de nieuwe stad Marne-la-Vallée, zo'n 35 km ten oosten van de Franse hoofdstad Parijs. Vertegenwoordigers van 38 honkbal-, softbal- en gecombineerde Nationale Bonden gingen unaniem akkoord met de fusie tussen de European Baseball Confederation (CEB) en de European Softball Federation (ESF). Dat resulteerde in de creatie van de Regional Baseball Softball Confederation for Europe (WBSC Europe), die vandaag officiëel tot stand kwam.

In een persbericht werd gesteld dat de twee bonden al enige jaren nauw samenwerken op verschillende onderdelen, waaronder een aantal gezamenlijke commissies, die in 2015 werden gevormd. Sinds het Congres van vorig jaar werkten vertegenwoordigers van de CEB en ESF, waaronder CEB-President Didier Seminet en ESF-President Gabriel Waage, intensief samen met betrekking tot de creatie van de nieuwe Continentale Federatie.

,,We hebben eindelijk de beslissing genomen. Het is lang geleden dat we zijn begonnen om samen te werken. We deelden al verschillende zaken en projecten, en nu is het officiëel. We zijn samen'', aldus Fransman Didier Seminet, die in februari vorig jaar de nieuwe President werd van de CEB als opvolger van de Nederlander Jan Esselman.

De twee sporten zullen nu hand-in-hand gaan samenwerken in alle aspecten van de sport. In Europa zijn er twee grote gebieden die het meeste werk en de meeste aandacht nodig hebben, ontwikkeling en promotie.

...ESF-President Gabriel Waage (Tsjechië), WBSC-Penningmeester Angelo Vicini...
...(San Marino) en CEB-President Didier Seminet (Frankrijk) schudden hadden...
...na de fusie van de CEB en ESF in WBSC Europe...
(© Foto: Glenn Gervot)
De aankondiging werd afgesloten met een verklaring van de Tsjech Gabriel Waage, die André van Overbeek (Nederland) als President van de ESF opvolgde tijdens het Congres van vorig jaar. ,,Iedereen moet zich realiseren dat we deel uitmaken van een grote familie. In de WBSC familie heeft iedereen zijn eigen plaats. Elke regionale federatie en elke nationale bond. We zijn hier om de kennis van onze sport te verspreiden naar elke hoek van ons continent. Dat is ons doel. Dat is waarom we hier zijn. Daarom WBSC Europe'', aldus Waage.

De fusie komt bijna 65 jaar nadat de Fédération Européenne de Baseball (FEB) werd opgericht tijdens een bijeenkomt, die toevallig ook plaatsvon in Frankrijk. Tijdens deze bijeenkomst (27-29 april 1953) richtten afgevaardigden van de nationale bonden uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje de Europese Honkbal Bond op. De vijf landen werden de eerste leden. Prince Steno de Borghese, de voorzitter van de Italiaanse Bond, werd de eerste President van het Uitvoerend Bestuur. In 1956 werd Nederland het zesde lid van de FEB, dat de naam wijzigde in Confederation Européenne de Baseball Amateur (CEBA) in 1972. Een nieuwe naamswijziging volgde in 1994 toen het woord 'amateur' werd geschrapt. Sindsdien was de naam CEB.

De Europese Softbal Bond werd opgericht in 1976 in Rome (Italië) door vertegenwoordigers van België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje. De Italiaan Bruno Beneck werd de eerste President van de ESF.

Hoewel het in oktober vorig jaar al bekend werd gemaakt werd het nieuwe toernooi Super 6 Baseball Softball officiëel geïntroduceerd tijdens het Congres in Val d'Europe. Roderick Balk, die vorig jaar werd gekozen als bestuurslid van de CEB, introduceerde het evenement op zondag (11 februari) aan de leden van wat nu WBSC Europe was. Het Super 6-toernooi wordt dit jaar gehouden van 18 t/m 23 september op het complex van Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp. Op dezelfde locatie vond in 2016 het Europees Kampioenschap Honkbal plaats. Aan de Super 6 zullen de zes beste Europese team in zowel honkbal als softbal deelnemen.

De deelnemers aan de Super 6 Honkbal zijn regerend Europees kampioen Nederland, Spanje, Italië, Duitsland, Tsjechië en België, die in deze volgorde in de top-6 eindigden van het Europees Kampioenschap 2016.

De deelnemende landen aan de Super 6 Softbal zijn regerend Europees kampioen Nederland, Italië, Groot-Brittannië, Rusland, Griekenland en Tsjechië. Dat is de top-6 van het Europees Kampioenschap van vorig jaar in Italië.

(10-11 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.