Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 oktober 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Geen Landskampioenen Honkbal & Softbal in 2020
English

NIEUWEGEIN - Het Bestuur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) heeft besloten dat er dit seizoen geen Landskampioenen Honkbal en Softbal zijn, zo is op vrijdag (17 oktober) bekend gemaakt. Het is voor het eerst in de lange historie van honkbal en softbal in Nederland dat er geen Landskampioen zal zijn sinds reguliere competities werden vastgesteld. In 1922 werd de eerste honkbal-kampioen gekroond, de eerste softbal-kampioen kwam in 1952. Dit betekent ook dat L&D Amsterdam Pirates (honkbal) en Roef! (softbal) volgend jaar weer aan de competities zullen beginnen als regerende titelverdedigers.

Op dinsdagavond (13 oktober) werden tijdens een persconferentie van het Kabinet strengere maaregelen bekend gemaakt tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19). Deze nieuwe maatregelen zijn (terecht) nodig en genomen om de stijging van het aantal besmettingen af te laten nemen en drastisch te laten zakken. EÚn van de maatregelen was dat alle amateur sportcompetities boven de 18 jaar met ingang van woensdag 14 oktober om 22:00 uur worden stilgelegd om reisbewegingen en contacten te beperken.

Dat betekende dat alle resterende (inhaal)wedstrijden in de honkbal- en softbal-competities de volgende dag werden afgelast. Voor de hoogste competities betekende dit dat de best-of-seven Holland Series (honkbal) om het landskampioenschap na twee wedstrijden werd afgebroken. Titelverdediger L&D Amsterdam Pirates had deze twee gespeelde wedstrijden gewonnen. Het betekende ook dat de competitie in de Golden League (softbal) werd stilgelegd. Daarin werden dinsdagavond nog twee inhaalwedstrijden gespeeld, maar dat werden dus de laatste wedstrijden van het seizoen 2020. Alle resterende reguliere (8) en inhaal-wedstrijden (15) werden geschrapt. In de hoogste softbal-afdeling zou het seizoen dit jaar niet worden gevolgd door Play-Offs of Holland Series. De winnaar van de competitie zou landskampioen zijn. Na afloop van de wedstrijden op dinsdag deelden titelverdediger Roef! en Sparks Haarlem de eerste plaats.

...Teletekst-bericht 15 oktober...
In de tweede hoogste afdelingen maakte de KNBSB twee Kampioenen bekend. De honkbal-kampioen van de Overgangsklasse veroverde de titel al 'normaal' binnen de reeks gespeelde wedstrijden. Maar de kampioen in de Silver League softbal werd de ploeg die op de eerste plaats stond toen het seizoen voortijdig werd gestaakt.

Op zondag 4 oktober verloor RCH-Pingu´ns op eigen veld met 2-1 van Omron Pioniers in de Overgangsklasse (honkbal). Bij winst zou RCH-Pingu´ns kampioen zijn geweest van deze afdeling. Nu moest de ploeg wachten op het resultaat van de wedstrijd tussen Amsterdam Pirates 2 en het op de tweede plaats staande Onze Gezellen, die een verlenging nodig had. Het duel eindigde met een 8-8 stand na 12 innings en dat betekende dat RCH-Pingu´ns alsnog het kampioenschap kon vieren.

Op dinsdag 13 oktober werden twee inhaalwedstijden gespeeld in de Silver League (softbal), waaronder een duel tussen koplopers Neptunus en Onze Gezellen, die op dat moment samen de eerste plaats deelden. In Haarlem won Neptunus het duel met 8-2 en nam bezit van de eerste plaats, twee punten voor op Onze Gezellen. De volgende inhaalwedstrijd tussen de twee teams stond voor donderdag op het programma, maar op woensdag werd het seizoen onderbroken. Eerder in het seizoen had Neptunus ook de eerste twee wedstrijden tegen Onze Gezellen gewonnen. Op vrijdag werd Neptunus door de KNBSB uitgeroepen als kampioen van de Silver League.

Tijdens de persconferentie op dinsdag werd bekendgemaakt dat er in de sport alleen een uitzondering geldt voor Topsporters met een status en het betaald voetbal (Eredivisie en Eerste divisie voetbal). De volgende dag werd de Eredivisie vrouwenvoetbal hier aan toegevoegd. Als reactie hierop stuurde het overkoepelende NOC*NSF (namens verschillende sportbonden) een brief naar Sport-Minister Tamara van Ark om ook andere teamsporten in top-competities door te laten gaan. In de brief schrijft het NOC*NSF ondermeer ''Nu de uitzondering voor de BVO's in het betaald voetbal is uitgebreid naar het eredivisievoetbal voor vrouwen, gaan we ervan uit dat die ook snel mogelijk wordt voor de andere topcompetities''. Echter, dit verzoek werd verworpen.

De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) kwam op vrijdag met de volgende verklaring:

,,Nadat op vrijdag definitief duidelijk werd dat de deur voor een hervatting van het honkbal- en softbalseizoen in de topcompetities op slot ging, heeft het bestuur van de KNBSB vandaag de beslissing genomen om voor het seizoen 2020 geen kampioenen uit te roepen voor de Honkbal Hoofdklasse en de Fastpitch Golden League.

In de Hoofdklasse stond L&D Amsterdam na twee wedstrijden op een 2-0 voorsprong in de Holland Series. Het bestuur van de KNBSB acht deze voorsprong niet voldoende om voor dit seizoen een kampioen aan te wijzen.

Hoewel het een mooie voorsprong is, hebben de Amsterdammers een jaar eerder zelf bewezen dat een team uit geslagen positie terug kan komen en de best-of-seven toch nog naar zich toe kan trekken. L&D Amsterdam won in 2019 de titel door een 3-0 achterstand in de serie om te turnen tot een 4-3 overwinning.

Bij de softbalsters in de Golden League stond er dit jaar geen Holland Series op het programma. In overleg met de deelnemende verenigingen werd besloten om in dit door corona ingekorte seizoen alleen een reguliere competitie te spelen. Het team dat na afloop bovenaan zou staan, zou worden uitgeroepen tot kampioen.

Toen de competitie deze week vroegtijdig afgebroken werd, stonden Roef! en Sparks Haarlem met 34 punten uit 22 wedstrijden samen bovenaan. Volgens de wedstrijdbepalingen van de KNBSB zou er dan een beslissingswedstrijd gespeeld moeten worden om een kampioen te bepalen, maar omdat deze wedstrijd nu niet gespeeld kan worden, heeft het bestuur van de KNBSB besloten om ook in deze klasse geen kampioen uit te roepen.

In de Silver League stond Neptunus bovenaan en de Rotterdamse ploeg is daarom uitgeroepen tot kampioen. In de Overgangsklasse (honkbal) werd RCH Pingu´ns twee weken geleden al kampioen.''

(17 oktober)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.