Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 april 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar

(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar; Aanvullende foto's: Terrasvogels & DSS)

IN MEMORIAM

...Bert Daniels...
(1945 - 2024)
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Langdurig announcer, commissie-lid en club-medewerker Bert Daniels overleden
English

HAARLEM - Bert Daniels, die ruim 50 jaar actief is geweest als Public Address Announcer, is op zondag 7 april op 78-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Hoewel bekend was dat Bert wat gezondheidsproblemen had kwam zijn overlijden toch onverwacht. Bert's echtgenote Tineke overleed in januari vorig jaar op 76-jarige leeftijd.

Behalve dat hij vele seizoen announcer is geweest bij zowel honkbal als softbal, heeft Bert ook ruim 30 jaar deel uitgemaakt van de Scorecommissie en was hij een zeer gewaardeerde club-medewerker. In het verleden bij Terrasvogels, EDO en Onze Gezellen en in meer recente jaren bij DSS en DSS/Kinheim. Bert was de huidige secretaris van DSS, een positie die hij al sinds 1996 vervulde.

De afscheids- en crematie-plechtigheid voor Bert Daniels zal plaatsvinden op maandag 15 april om 9:30 uur in de aula van het Crematorium Sterrenheuvel aan de Vergierdeweg 458 in Haarlem.

Albertus Wilhelmus Everhardus (Bert) Daniels werd geboren op 18 augustus 1945 in Haarlem. Sinds het begin van de jaren zeventig was Bert nauw betrokken bij Terrasvogels en dan vooral bij de softbal-afdeling van de Santpoortse vereniging. Vele jaren was de hoofdmacht van Terrasvogels één van de meest succesvolle softbal-teams, niet alleen in eigen land, maar ook in Europa. De ploeg nam deel aan een record-aantal van 32 Play-Offs, een record-aantal van 22 Holland Series en veroverde een record-aantal van 15 Kampioens-titels. Daarnaast won Terrasvogels ook verschillende Europa Cup Toernooien en leverde veel speelsters aan het Nederlands Softbal Team. Een paar jaar geleden ging Terrasvogels samen met Onze Gezellen.

In de beginjaren zeventig was de latere Hoofdklasse-umpire Roel Meijering de secretaris van Terrasvogels, dat in die periode ook nog verschillende andere bekende persoonlijkheden had, zoals Teun van den Berg, Bram van der Werf, zijn vrouw Lenie van der Werf, Joop Maurer, Jan Vergnes, Jan Steenmeijer, Frits Heeremans, Henk Treuren, Cees Goedhart, Aad Akkerman, Guus van Dee, Willem Hurkmans, Heddy van Mourik en Jules de Pierre, om er een paar te noemen.

In 1974 werd Bert Daniels de team scorer van het vrouwen-softbalteam en volgde hij ook Roel Meijering op als Public Address Announcer. Vanaf dat moment overzag Bert bovendien het wedstrijdsecretariaat van de softbal-afdeling.

En zo, vanaf 1974, werd Bert 'the voice of Terrasvogels'. Maar hij deed veel meer, want hij verzorgde ook het omroepwerk tijdens de thuiswedstrijden van de softbal-teams van EDO en Onze Gezellen en viel soms in bij DSS.

In de overbekende groep softbalsters in de jaren zeventig en beginjaren tachtig dat Bert verbonden was aan de Terrasvogels-ploeg waren speelsters als Ineke Akkerman, Renée van den Berg, Ria Disselköter, Ria Duyn, Jet Jonker, Els Koks, Ludy van Mourik, Gerjanne Treuren, Marjan de Vries, Hanneke van der Werf en Elly Zweers actief. In veel van deze seizoenen stond de ploeg onder leiding van de ervaren coaches Teun van den Berg en Bram van der Werf.

Bij EDO speelden in die jaren bekende speelsters als Marian van Ginhoven, Suze van Breukelen en Truus Ruiter.

In 1976 volgde Bert Roel Meijering op als secretaris en bleef dat tot en met 1981.

Ook in 1976 opperde Bert het idee om een programmaboekje uit te geven voor de bezoekers. ,,Niet alleen om de bezoekers van informatie te voorzien, maar ook leuk om gegevens te verzamelen'', vertelde Bert in 2015 in een interview voor het Terrasvogels-bulletin met de auteur van dit In Memoriam, die destijds de boekjes samenstelde. Bert: ,,Ik publiceerde bijvoorbeeld slaggemiddeldes. Dat vond men toch wel prettig, want dat was natuurlijk nergens anders te vinden. Toen had je geen play-by-play''.

...Het Kampioensteam van Terrasvogels in 1979...
...Bert Daniels is de scorer van de ploegn en staat derde van links...
...Links staat Hoofd Coach Teun van den Berg, rechts staat...
...Assistent Coach en Pitching Coach Bram van der Werf...
...Onder de speelsters staan Gerjanne Treuren (2e van links),...
...Ludy van Mourik (4e van links), Renée van den Berg (3e van rechts)...
...en zitten Marit Kreischer (2e van links), Els Koks (3e van links),...
...Ineke Akkerman (3e van rechts) en Marjan de Vries (2e van rechts)...
(© Foto: Archief Terrasvogels)
Vanaf dat jaar stelde Bert zeer informatieve boekjes samen voor de thuiswedstrijden van het Terrasvogels softbal-team, met daarin onder meer statistische overzichtjes, interviews, verslagen en nieuws van het Nederlandse softbal. Nadat in 1977 voor het eerst Official Scorers werden aangesteld voor softbal-wedstrijden, belde Bert hen na afloop op voor wedstrijd-informatie, wat hij weer gebruikte voor zijn boekjes. In die eerste groep van scorers waren Feiko Drost, Ben Goorts en Marco Stoovelaar, die nog altijd actief zijn dit seizoen. Toen hij met de uitgave van de boekjes begon had Bert in de beginjaren hulp van Anneke Treuren, de zus van speelster Gerjanne Treuren. Later verzorgde Bert de samenstelling alleen en deed dat op stencils. ,,Ja, en die scheurden wel eens, of de inkt was op, dat soort zaken. Dat ging even anders dan tegenwoordig'', keek Bert terug tijdens het interview in 2015. ,,Later werd dat wat beter via off-set en zo. Toen werden de boekjes ook dikker met meer informatie''. Overigens werd het verzamelen van dit soort programma-boekjes Bert's grootste hobby.

Bert stelde de boekjes samen tot en met 1982, waarna hij de club kort verliet. In dat jaar werd hij ook als secretaris opgevolgd door Aad Akkerman. Na een paar jaar keerde Bert weer terug bij Terrasvogels, werd hij weer actief voor de vereniging en verzorgde hij de publiciteit samen met Frans Cleeren. Zij stopten in 1992 met hun werkzaamheden. ,,Ja, er was even wat onenigheid'', aldus Bert in het interview in 2015. ,,Maar niks kwaads over Terrasvogels hoor. Dat is allemaal weer terzijde geschoven, want daarna heb ik nog genoeg dingen gedaan voor de club.'' Wel ging Bert in de erna volgende jaren wat vaker kijken bij zijn voetballende zoon Niels.

Bert had een zeer herkenbare, maar ook plezierige stem. Tijdens zijn aankondigingen bij een wedstrijd sprak hij nooit snel, maar sprak altijd rustig, zodat de toeschouwers duidelijk zouden begrijpen wat er op het veld gebeurde.

Onder meer hierdoor was Bert Daniels één van de announcers tijdens de Haarlemse Honkbal Week in 1978. Hij zat ook achter de microfoon tijdens de edities in 1980, 1982 en 1984. Andere announcers toen waren Henk Bouwman, Henk Knol, Maarten Evertse, Karin Kort en Elly Visser. In 1986 was Bert één van de announcers tijdens het Wereldkampioenschap Honkbal, dat toen voor het eerst werd georganiseerd in Nederland.

Bert was ook één van de announcers tijdens een aantal van de tien Haarlemse Softbal Weken, die werden georganiseerd tussen 1980 en 1999, waaronder de eerste drie samen met Karin Kort. En door de jaren heen was hij ook announcer tijdens Europese Kampioenschappen Softbal, wanneer die in Haarlem werden georganiseerd en tijdens Europa Cup Toernooien op de velden van Terrasvogels, HHC en Sparks Haarlem.

Zo'n dertig jaar geleden raakte Bert nauwer betrokken bij DSS, waar zijn dochter Annemiek softbalde en zijn zoon Niels zowel honkbalde als voetbalde. Hem werd vervolgens gevraagd of hij interesse had in een bestuursfunctie en zo werd Bert in 1996 secretaris. Sindsdien werkte hij nauw samen met onder meer Peter Vink en Hélène Angermann, de twee club-iconen, die vele jaren bestuurlijk actief zijn geweest. Rond 2002 werd Bert de announcer bij de thuiswedstrijden van zowel het softbal- als het honkbalteam. En sinds 2009 stelde hij ook weer programmaboekjes samen voor elk thuisduel van de DSS-softbalsters en -honkballers.

Overigens keerde Bert in 2015 ook weer terug achter de microfoon bij Terrasvogels, samen met Wouter Hoos.

Een hoogtepunt voor DSS kwam toen de honkbalploeg promoveerde naar de Hoofdklasse. In de eerste twee seizoenen (2015-2016) deelde Bert de microfoon met Peter van Deursen. In 2017 waren de bekende, langdurige announcers Yvonne de Vries en Wouter Hoos de back-ups van Bert. Yvonne was een jaar eerder gestopt als announcer van Kinheim, maar doordat Bert in 2017 niet alle wedstrijden kon doen (hij deed ook het omroepwerk bij de softbal-wedstrijden), was ze bereid op een aantal dagen in te vallen, net zoals Wouter, die de vaste announcer was van Sparks Haarlem-softbal. In 2018 deelden Bert en Yvonne opnieuw de omroep-activiteiten. Bert deed de thuiswedstrijden op zaterdag, Yvonne op zondag. Het volgende jaar (2019) was Josefien van Dusschoten Bert's back-up.

Vanaf 2020 hebben DSS en Kinheim een samenwerkings-overeenkomst en spelen onder de naam DSS/Kinheim in de Hoofdklasse-honkbal. De ploeg speelt de thuiswedstrijden in het Pim Mulier Stadion, tegenover het DSS-complex. Sindsdien was Bert één van de announcers bij de thuiswedstrijden van DSS/Kinheim, samen met Yvonne Campfens, Carla Cornelisse, Kitty van Gilst en Renate Vork. Bert bleef dat tot en met vorig seizoen doen.

...Bert Daniels als announcer tijdens een thuisduel van...
...het softball-team van DSS tegen Terrasvogels in 2017...
...Rechts zit Official Scorer Ben Goorts...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Bert bleef ook actief voor DSS als announcer van het softbalteam, maar ook bij het tweede honkbalteam van DSS/Kinheim. En voor de honkbalwedstrijden van zowel DSS als DSS/Kinheim verzorgde Bert ook weer zijn informatieve boekjes, die bij elke thuiswedstrijd gratis verkrijgbaar waren. Vaak bracht hij de boekjes zelf naar het stadion, zodat ze konden worden uitgedeeld.

Bert Daniels was bezig aan zijn 29e jaar als secretaris in het bestuur van DSS, dat onder (interim) voorzitterschap staat van Peter Vink, die al vele jaren in allerlei functies actief is bij de Haarlemse vereniging. Andere huidige bestuursleden zijn Hans Kaart (penningmeester), Jan Huntelaar, Erik Jan Klesser, Justin Selier en Tippy Vink.

In juli vorig jaar werd het softbalveld van DSS vernoemd naar langdurig bestuurder Hélène Angermann, die in 2021 overleed. Uiteraard, tijdens de festiviteiten rondom deze vernoeming, maar ook tijdens een speciale wedstrijd van oud-speelsters, zat Bert toen achter de microfoon.

Naast zijn vele club-activiteiten is Bert ook vele jaren commissielid geweest. Vanwege zijn kennis van zaken op het gebied van softbal, scoren en statistieken werd hij in 1984 gevraagd voorzitter te zijn van wat toen het softbal-deel was van de Scorecommissie van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Destijds was Theo Vleeshhouwer voorzitter van het honkbal-deel van de commissie, die verder bestond uit Marion van Groningen Schinkel (secretaris), Piet de Goede, Henk Knol, Maartje Nierop Groot, Wim van Sorge en Janke Nijdam.

In 1985 was Gert Snel de opvolger van zowel Vleeshhouwer als Daniels en fungeerde één jaar als enige voorzitter. Het volgende jaar werd Aart Wedemeijer de nieuwe voorzitter, terwijl Snel Knol opvolgde. Bert Daniels keerde terug in de commissie als opvolger van Janke Nijdam.

Vanaf dat moment, in 1986, zou Bert verbonden blijven aan deze commissie tot en met 2019!

Door de jaren heen zijn er niet veel mutaties geweest in de Scorecommissie, die hierdoor altijd garant stond voor een goede voortgang en een goede samenwerking met de groep official scorers.

In 1987 kwam Jan van der Sande in de commissie als opvolger van Gert Snel. En in 1988 was Marco Stoovelaar de opvolger van Maartje Nierop Groot in de commissie, die t/m 1990 ongewijzigd bleef. In 1991 werd Huub Nelissen de nieuwe voorzitter en in 1992 werd Anja Fokke de nieuwe secretaris, terwijl Harry Wedemeijer werd toegevoegd als nieuw lid. Er waren geen nieuwe wijzigingen tot in 1995. In dat jaar nam Bert de secretaris-taken over van Anja Fokke, die aan het einde van dat jaar de commissie verliet.

In de jaren tachtig maakte Bert ook regelmatig deel uit van de Examencommissie voor scorers, samen met Wim van Sorge, Marco Stoovelaar, Feiko Drost en Jan van Toorn. In de jaren negentig behoorde ook Huub Nelissen verschillende keren tot deze groep.

In 1996-2000 vormden Nelissen (voorzitter), Daniels (secretaris), De Goede, Van der Sande, Van Sorge, Stoovelaar en Wedemeijer de Scorecommissie. Inmiddels vervulde Piet de Goede toen meer een adviserende rol en nam niet meer deel aan de reguliere vergaderingen van de commissie.

...Bert Daniels als announcer tijdens de inwijding van het...
...softbalveld van DSS tot Hélène Angermann-veld vorig jaar...
(© Foto: DSS)
De volgende wijziging kwam in juli 2001 toen Huub Nelissen stopte als voorzitter (een functie die in 1998 werd omgedoopt in commissioner) en werd opgevolgd door Linda Steijger. Tegen het einde van 2001 keerde Nelissen weer terug als commissie-lid als opvolger van Piet de Goede. Ook hierna waren er in de volgende jaren geen wijzigingen. Met uitzondering van 2004 toen Wim van Sorge onverwacht overleed. Van Sorge, die niet werd vervangen, had ruim 33 jaar deel uitgemaakt van de commissie.

Na afloop van het seizoen 2007 verlieten Huub Nelissen, Jan van der Sande en Harry Wedemeijer de commissie. Linda Steijger en Marco Stoovelaar gingen door als commissie-lid en kregen gezelschap van Dennis Duin. In 2008 tot en met 2014 vormden deze drie de leden van de commissie en namen de nodige beslissingen. In deze jaren was Bert Daniels ook nog altijd een gewaardeerd commissie-lid, maar hij bemoeide zich niet meer met de beslissingen. Bert deed het administratieve werk als secretaris en verzorgde ook de notulen van de jaarlijkse bijeenkomst/vergadering van de official scorers.

In 2015 keerde Huub Nelissen terug als commisssioner en volgde Linda Steijger op, terwijl Stefan Slinger en Fred van der Kade nieuwe commissie-leden werden. En zo bestond de commissie in 2015 en 2016 uit Nelissen, Daniels, Duin, Slinger en Van der Kade. In 2017 kwam Linda Steijger terug als de opvolger van de laatste en in 2018 volgde Alex van den Berg Nelissen op als commissioner. Van den Berg leidde de commissie twee jaar. Bert Daniels stopte aan het einde van 2019 met zijn werkzaamheden na 35 jaar aan de Scorecommissie verbonden te zijn geweest.

In 2020 werd Linda Steijger weer commissioner en keerde ook Marco Stoovelaar weer terug in de commissie. Sindsdien bestaat de Scorecommissie of Werkgroep Scorers (zoals de nieuwe naam is) uit Steijger, Stoovelaar, Dennis Duin en Stefan Slinger.

Zoals gezegd waren er door de jaren heen niet heel veel wijzigingen binnen de Scorecommissie. Zodoende, in zijn 35 jaar als commissie-lid, deelde Bert Daniels vele jaren het lidmaatschap met een aantal andere langdurige commissie-leden, waaronder vier twintig jaar of langer. Sinds 1984 werkte Bert in de Scorecommissie 27 jaar lang samen met Marco Stoovelaar, 21 jaar met Jan van der Sande en 20 jaar met zowel Huub Nelissen als Wim van Sorge. Andere langdurige commissie-collega's waren Piet de Goede, Linda Steijger (beiden 17 jaar), Harry Wedemeijer (15 jaar) en Dennis Duin (12 jaar).

Ruim vijftig jaar was Bert Daniels één van die (vele) club-medewerkers, die er altijd zijn. Of dat nou was bij Terrasvogels, EDO, DSS, Kinheim of de DSS/Kinheim-combinatie. Of als één van de vele vrijwilligers tijdens de Haarlemse Honkbal Week en Haarlemse Softbal Week. Hij was één van die medewerkers die deed wat ze moesten doen, nooit klaagden en zichzelf nooit op de voorgrond plaatsten. Bert was altijd beleefd en bleef bescheiden. En daarmee was Bert één van die waardevolle krachten die een vereniging nodig heeft. Hij zal door velen worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Bert's dochter Annemiek, zoon Niels, kleinkinderen, overige familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(11 april)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.