Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Oud-international Arnoud Blom overleden
English

IN MEMORIAM


...Arnoud Blom...
(1945 - 2010)

AMSTERDAM - Voormalig Oranje-catcher Arnoud Blom is op dinsdag 14 september overleden op 65-jarige leeftijd. De herdenkingsplechtigheid voor Arnoud Blom vond plaats op maandag 20 september in Amsterdam-Zuidoost, gevolgd door de begrafenis op Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Arnoud Blom was al geruime tijd ziek, maar toonde vechtlust en wilskracht en werd bewonderd om zijn immer positieve instelling.

Arnoud Diederik Blom, geboren op 2 januari 1945 in Amsterdam, werkte als leraar lichamelijke opvoeding op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam. In 1968 sloot hij succesvol zijn studie af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. In die periode speelde Blom zelf ook volleyball en basketball, maar stopte daarmee vanwege zijn drukke studie.

Toen Arnoud 14 jaar was ging hij honkballen bij het Amsterdamse ABC, waar hij tweede honkman werd in het juniorenteam. Kort daarna ging hij zich interesseren voor catching en begon zich te specialiseren in die positie, samen met Martin Gaus, die destijds catcher was bij VVGA. Twee jaar later werd Blom catcher van het tweede honkbalteam van ABC en was de back-up catcher voor het eerste.

Na afloop van het seizoen 1961 ging de ambitieuze Blom spelen voor WV-HEDW, dat net naar de Hoofdklasse was gepromoveerd onder leiding van coach Wim Geestman Sr.. De ploeg degradeerde echter weer na één seizoen uit de hoogste afdeling, maar Blom bleef er spelen. In 1964, promoveerde WV-HEDW weer naar de Hoofdklasse en kreeg na de fusie met de vereniging VVA de naam HVA. Arnould Blom speelde met HVA in Hoofdklasse in 1965 en 1966 toen het degradeerde en fuseerde met RAP (dat tegenwoordig beter bekend is als Amsterdam Pirates). Na afloop van het seizoen 1966 keerde Blom terug naar ABC, waar hij, in 1968, aanvoerder werd van de ploeg die toen onder leiding stond van coach Nol Houtkamp. 1969 was voor Blom een succesvol seizoen, want hij voerde de Hoofdklasse aan met 14 gestolen honken en sloeg 21 honkslagen, het hoogste aantal in zijn loopbaan. Als speler van ABC in de jaren zestig wilde Blom meer en stelde dat een competitie was slechts 21 wedstrijden veel te weinig was en dat er ook meer avondwedstrijden gespeeld moesten worden. Na het seizoen 1970 ging Blom vier seizoenen spelen voor Haarlem Nicols, waar hij met 19 de meeste punten in zijn loopbaan scoorde in 1971, zijn eerste seizoen in Haarlem. In 1974 veroverde Blom met Nicols de Europa Cup. Na afloop van dit seizoen en elf jaar in de Hoofdklasse te hebben gespeeld, stopte Blom.

Tegen de tijd dat in 1967 terugkeerde naar ABC was Blom bezig zich meer en meer te ontwikkelen in een leidende catcher. Een paar jaar eerder, in 1962, was hij al geselecteerd voor het Nederlands Jeugd Team en werd in hetzelfde jaar kandidaat voor het Nederlands Honkbal Team, omdat hij deel uitmaakte van de voorselectie voor het Europees Kampioenschap in Amsterdam. Nadat hij in 1962 de selectie niet haalde, was Blom wel één van de catchers tijdens het EK van 1964 in Milaan (Italië) en in 1965 in Madrid (Spanje), die beiden door Nederland werden gewonnen. In 1966 nam Blom met de nationale ploeg deel aan de Haarlemse Honkbal Week, maar reisde met de nationale jeugdploeg ook naar Rome (Italië).

...Arnoud Blom (rechts) wordt verwelkomd door teamgenoten...
...na een homerun vs. Berlin Bears in 1968...
In 1967 speelde Oranje een serie van vier wedstrijden tegen Italië. Blom was de catcher in de eerste duel in Rome en speelde vervolgens ook in de volgende wedstrijd in Haarlem, waar hij de catcher was voor werper Rob Hoffmann, die afgelopen vrijdag overleed. Vanwege een peesontsteking was Blom niet in staat deel te nemen aan de volgende twee wedstrijden, maar later in het jaar reisde hij wel weer met het Nederlands Team naar de Nederlandse Antillen. Arnoud Blom vervolgde zijn internationale loopbaan en nam met Oranje ook nog deel aan de Haarlemse Honkbal Weken van 1968 en 1969. Blom speelde in totaal in negen officiële interlandwedstrijden in het Nederlands Honkbal Team.

In de jaren zestig ontstond ook een lange binding tussen Blom en het Amstelveense DVH. In september 1964 werd hij gevraagd bij DVH de trainingen te leiden van de honkbaljeugd, iets wat hij drie seizoenen zou doen, maar hij verzorgde ook speciale pitcher/catcher-trainingen.

Nadat hij zijn spelersloopbaan in de Hoofdklasse bij Haarlem Nicols had afgesloten was hij bij die club één jaar coach van het tweede honkbalteam. In 1977 werd hij Hoofd Coach van DVH, dat hij drie seizoenen leidde in de Tweede Klasse. Als coach toonde Blom zijn betrokkenheid bij de ploeg, want hij bleef toch zelf spelen en deelde zijn speeltijd tussen catchen en midveld. Blom wilde graag met DVH hogerop en stelde voor dat er niet één maar twee keer per week getraind moest worden. Na deze drie jaar ging Blom het dames-softbalteam van DVH coachen. Dat deed hij vier seizoenen, maar in die periode begon hij het zelf spelen te missen. In de jaren dat hij actief was met het softbalteam degradeerde de honkbalploeg driemaal en dus werd hij gevraagd terug te keren als zowel speler en coach van de honkballers. Na de ploeg nog twee seizoenen te hebben geleid stopte Blom als coach en speler.

(de pasfoto van Arnoud Blom is afkomstig van de website van Open Schoolgemeenschap Bijlmer)

(23 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.