Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal Heren
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje begint WK met shutout-nederlaag
English
AUCKLAND (Nieuw-Zeeland) - Het Nederlands Heren Softbal Team is het Wereldkampioenschap in Nieuw-Zeeland vrijdag begonnen met een 7-0 shutout-nederlaag in zes innings tegen Japan, dat op de zesde plaats eindigde op het laatste WK in 2009 in Canada. Nederland kwalificeerde zich toen niet voor dat evenement. Zaterdag speelt Nederland, dat vandaag slechts tweemaal het honk bereikte, tegen Mexico. De dag begon met een verrassende 2-0 overwinning van Samoa vs. Groot-BrittanniŽ.


...Oranje-starter Jeroen Mulder...
(© Foto: Marco Stoovelaar
Oranje-starter Jeroen Mulder begon het duel sterk met drie slag voor de openingsslagman, maar moest toen een driehonkslag incasseren van volgende slagman Jun Taniguchi op een 'full-count'. Even later scoorde Taniguchi na een doorgeschoten bal om Japan een vroege voorsprong te bezorgen, maar hierna maakten een vangbal en groundout een einde aan de inning.

In de eerste Nederlandse slagbeurt kreeg Enrique Javier vier wijd met twee uit, maar bleef achter en was tot aan de vijfde inning de enige honkloper.

Japan bereikte het honk opnieuw in de tweede inning, maar Mulder stond geen runs toe. De openingsslagman kreeg vier wijd, maar ging na een pick-off uit op het eerste honk. Een vrije loop en een fout zorgden even later voor twee Japanse lopers met twee uit, maar een gedwongen nul sloot de slagbeurt af.

Nadat Oranje op rij was uitgegaan in de 2e4 bracht Japan het duel vrijwel buiten bereik via een rally van vijf punten in de eerste helft van de vijfde inning. Mulder begon met een strikeout, maar daarna sloeg Masateru Matsuoka een tweehonkslag en volgde Kenji Nakamura met een homerun om de stand op 3-0 te brengen. Vervolgens werd Jeffry Visser ingebracht als nieuwe werper. Een stootslag leverde de tweede nul op, maar een fout, honkslag en geraakt werper zorgden hierna voor volle honken. Een wilde worp leidde tot een punt en een honkslag van Hikaru Matsuda leverde nog eens twee runs op en verhoogde de stand naar 6-0. Veteraan Erwin Visser werd hierna de derde Nederlandse werper en zag een grounder de slagbeurt afsluiten.

Met ťťn uit in de 2e5 brak Oranje de No-Hitter van pitcher Hiraku Matsuda toen Randy Lo-A-Tjong een honkslag sloeg met ťťn uit, maar hierna volgden twee strikeouts.

In de zesde inning bereikte Japan het verschil van zeven punten na een honkslag van Yu Nishimori en omdat er even later drie Nederlandse slagmensen op rij werden uitgeschakeld kwam er een einde aan de wedstrijd.

Overige wedstrijden vandaag:

Game 1: Samoa vs. Groot-BrittanniŽ
Het toernooi begon met een 2-0 winst van Samoa, dat scoorde in de derde en vierde inning. In de derde kreeg Kallan Compain vier wijd en scoorde op een 2-out single van Tony Niu. In de vierde kreeg Michael Niu vier wijd met twee uit, waarna zijn pinch-runner Aaron Knight scoorde na een tweehonkslag van Gerald Long. Het was een duel met weinig hits, want Samoa sloeg slechts drie honkslagenm terwijl winnende werper Thomas Enoka er twee toestond en achtmaal drie slag gooide. In 2009 had Samoa zich niet geplaatst voor het WK in Canada, terwijl Groot-BrittanniŽ toen de Play-Offs bereikte. In 2004, toen het evenement eveneens in Nieuw-Zeeland plaatsvond, eindigde Samoa op de zesde plaats.

Game 2: Colombia vs. de Filippijnen
Colombia, dat als 'onbekende tegenstander' te boek staat, begon het toernooi met een 4-1 overwinning op de Filippijnen. Beide ploegen spelen in de Nederlandse groep. Aanvankelijk opende de Filippijnen de score in de vierde inning na een fout, maar hierna antwoordde Colombia met drie runs in de tweede helft van de vierde inning. Yerson Santana begon met een honkslag en werd vervangen door pinch-runner Federico Gomez. Colombia, dat tot acht honkslagen kwam, nam hierna een 2-1 voorsprong toen Luis Pren een 2-run homerun sloeg. Cesar Velez sloeg vervolgens een honkslag en scoorde daarna op een hit van Gari Pacheco om er 3-1 van te maken. Het vierde punt werd gescoord in de vijfde slagbeurt na een honkslag van Yerson Santana.

Game 3: TsjechiŽ vs. IndonesiŽ
TsjechiŽ beleefde een sterke start en won met 10-3 tegen IndonesiŽ in vijf innings op 10 honkslagen. De Tsjechen scoorden drie runs in de eerste inning dankzij een homerun van Patrick Kolkus. Twee runs werden toegevoegd in de tweede inning. Jiri Nezbeda opende met een driehonkslag en scoorde na een wilde worp, waarna een tweehonkslag van Vaclav Svoboda de stand op 5-0 bracht. IndonesiŽ verkleinde vervolgens de achterstand naar 5-3 door tweemaal te scoren in de derde inning en een punt toe te voegen in de vijfde beurt. Maar in de 2e5 kwamen de Tsjechen tot een rally van vijf runs om tot een verschil van zeven punten te komen en het duel te eindigen via de 'mercy-rule'. In deze beurt droeg Karel Kadecka bij met een 2-run double, waarna een punt werd gescoord op een honkslag van Jiri Nezbeda. Een fout leverde hierna de volgende twee punten op en maakte een einde aan de wedstrijd.

Game 5: Zuid-Afrika vs. Venezuela
Venezuela kwam tot een 6-0 shutout tegen Zuid-Afrika en Ramon Jones gooide het hele duel, had elf strikeouts en gooide een No-Hitter. Herwins Querales opende de score in de derde inning via een homerun, waarna twee fouten tot twee runs leidden in de volgende slagbeurt. In de zevende inning voegde Venezuela drie runs toe, dankzij een honkslag, fout en opofferingsslag. Zuid-Afrika maakte acht fouten.

Game 6: ArgentiniŽ vs. Canada
Canada, dat vier jaar geleden het brons won, had een verlenging nodig om met 2-1 te winnen vs. ArgentiniŽ. Een honkslag van Gustavo Guerrinieri was goed voor een 1-0 voorsprong voor ArgentiniŽ in de eerste inning en het zag er lang naar uit dat dit het enige punt in het duel zou zijn. Maar Canada voorkwam een verrassende nederlaag en kwam langszij in de eerste helft van de zevende inning. Brad Ezekiel begon met een honkslag, waarna twee nullen vielen. Ezekiel schoof vervolgens op na een wilde worp en scoorde toen Bryan Abrey de stand op 1-1 bracht met een honkslag. In de Argentijnse zevende begon Francisco Sabate met een tweehonkslag, maar daarna volgden drie strikeouts. Canada won het duel door in de negende inning te scoren na een fout.

Game 7: AustraliŽ vs. USA
Regerend wereldkampioen AustraliŽ versloeg de USA (dat in 2009 vierde werd) met 6-0 in hun opener. Pitcher Adam Folkard hield de Amerikanen op slechts twee honkslagen en kwam tot twaalfmaal drie slag. Een fout en een 2-run single van Joel Southam bezorgden de Aussies een 3-0 voorsprong in de tweede inning. Honkslagen van Timothy Crome (3e inning) en Southam (4e) plus een opofferingsslag (5e) verhoogden de stand naar 6-0.

Game 8: Nieuw-Zeeland vs. Mexico
Gastland Nieuw-Zeeland, dat vier jaar geleden het zilver won, boekte een 5-0 shutout tegen Mexico, waarmee Dag 1 van het evenement werd afgesloten. In de eerste inning sloeg Tyson Byrne een driehonkslag en sloeg Donny Hale een honkslag om de Kiwis een vroege voorsprong te bezorgen. Drie runs werden toegevoegd in de tweede inning toen Jarrad Martin opende met een homerun en gescoord werd dankzij geraakt werper en vier wijd met volle honken. Het laatste punt werd gescoord in de vierde inning na een tweehonkslag van Nathan Nukunuku, die in december vorig jaar trouwde met voormalig Tex Town Tigers-speelster Katrina Stockford.

(1 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.