Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal Heren
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Grote nederlaag Oranje vs. ArgentiniŽ
English
AUCKLAND (Nieuw-Zeeland) - Het Nederlands Heren Softbal Team leed maandag een ruime 11-1 nederlaag tegen ArgentiniŽ in een duel dat slechts 3 1/3 inning duurde en werd afgesloten vanwege de 10-punten verschil mercy-rule. Het was de vierde nederlaag op rij voor de Nederlandse ploeg. De wedstrijd was de eerste die op het speelschema stond van Dag 4 van het Wereldkampioenschap in Nieuw-Zeeland. Dinsdag vervolgt Oranje het toernooi tegen de Filippijnen.

ArgentiniŽ sloeg gelijk vanaf het begin toe en scoorde drie runs in de eerste slagbeurt op Oranje-starter Arjan Baanen. Overigens scoorde ArgentiniŽ negen van hun elf punten met twee uit.


...Osandrick Statia scoorde...
...het Oranje-punt...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de eerste inning werden drie runs gescoord op slechts ťťn honkslag. Lead-off hitter Fernando Petric D'Agostino kreeg vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag. Hij was daarna de aangooi richting derde honk te snel af op een grounder van Bruno Motroni, waarna de honken vol kwamen te staan toen Manuel Godoy ook vier wijd kreeg. Een wilde worp stelde D'Agostino even later in de gelegenheid de score te openen. De andere twee lopers schoven op na een grounder en scoorden daarna toen Francisco Sabate een honkslag sloeg. Vorig jaar nam Sabate met Spikes deel aan het Europese Super Cup Toernooi in Praag (TsjechiŽ), waar het de bronzen medaille won.

ArgentiniŽ voegde twee runs toe in de tweede inning via een honkslag van Pablo Montero en een 'force play-grounder' van Motroni.

De wedstrijd kwam buiten bereik toen ArgentiniŽ tot een rally van zes runs kwam in de derde inning om een ruime 11-0 voorsprong te nemen. Alle punten in deze slagbeurt werden gescoorde met twee uit. Jeffry Visser, die inning begon in relief voor Arjan Baanen, kreeg een snelle eerste nul, maar gooide daarna vier wijd op Nicolas Bittor en kreeg een honkslag tegen van Mauricio Caceres. Een strikeout volgde voor de tweede nul, maar toen sloeg D'Agostino een driehonkslag en bracht de twee lopers binnen. Een vrije loop zorgde voor de volgende honkloper, waarna honkslagen van Bruno Motroni, Manuel Godoy en Mariano Montero, plus in het midden een wilde worp, goed waren voor de volgende vier punten en de stand opvoerden naar 11-0.

De Nederlandse aanval produceerde slechts drie honkslagen. De eerste acht slagmensen werden op rij uitgeschakeld door startende werper Juan Potolicchio, die er daarvan zeven met drie slag uitschakelde, waarvan de eerste zes op rij. Met twee uit in de derde inning sloeg Marlon Comenencia een honkslag, maar hierna volgde Potolicchio met zijn achtste strikeout.

In de vierde inning nam Maximiliano Montero de pitching over en werd begroet met een lead-off single van Osandrick Statia. Die schoof op na een grounder van Glennsig Polonius en scoorde het enige Nederlandse punt toen ook Enrique Javier hierna een honkslag sloeg. Maar Montero schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit om het verschil van 10 punten veilig te stellen en het duel af te sluiten.

Het was de grootste nederlaag in vier dagen voor Oranje, dat nu 35 punten heeft moeten toestaan en er zelf slechts zes scoorde. Hoewel het nog niet officiŽel is en er nog altijd een theoretische kans is betekente het verlies dat het Nederlands Team is uitgeschakeld voor de Play-Offs. Een gelijke stand voor de vierde plaats behoort tot de mogelijkheden, maar in dat geval heeft Nederland verloren van de ploegen met wie men dan de vierde plaats zal delen. En om te klimmen naar die vierde plek moet Nederland de resterende drie wedstrijden in winst omzetten, inclusief tegen Canada en Nieuw-Zeeland, die beide voor het begin van deze dag nog ongeslagen waren en de twee favorieten zijn in deze poule.

De overige wedstrijden van vandaag:

Game 26: Groot-BrittanniŽ vs. IndonesiŽ
Groot-BrittanniŽ won vandaag hun eerste wedstrijd na de eerste drie te hebben verloren. De Britse ploeg won met 10-0 in 3 1/2 inning vs. IndonesiŽ, dat nu op 0-4 staat. Na een puntloze eerste slagbeurt scoorden de Britten vier punten in de tweede inning. James Darby opende met een homerun, waarna later in de inning een 2-run single van Curt Taylor en een wilde worp de stand op 4-0 brachten. Een 6-run rally volgde in de derde inning. Richard Haldane, die vorig jaar met het Amstelveense DVH in Praag deelnam aan het Europese Super Cup Toernooi, begon de rally met een 2-run double. Hierna volgde Luke Peters met een RBI-single. Een doorgeschoten bal, RBI-single van Darryl Herrmann en een 2-run single van Darrin Newson waren hierna goed voor de volgende vier runs en verhoogden de stand naar 10-0.

Game 27: USA vs. TsjechiŽ
De USA leek op weg te zijn naar een ruime overwinning tegen TsjechiŽ, want de ploeg had een 7-0 voorsprong na twee innings. Maar uiteindelijk wonnen de Amerikanen slechts met 10-7. In de eerste inning zorgden een 2-run double van Matt Palazzo, RBI-single van Dave Lohman en 2-run single van Todd Schultz op starter Jonas Mach voor vijf punten. Mach, die in 2008 in twee wedstrijden in de Hoofdklasse gooide voor EHS, werd hierna opgevolgd door Alex Jetmar, die in 2009 in twee Hoofdklasse-wedstrijden uitkwam voor Centrals. Jetmar werd verwelkomd met een puntscorende honkslag van Adam Lalonde die de stand op 6-0 bracht. Een tweehonkslag van Roman Foore maakte er 7-0 van in de volgende slagbeurt. Maar in de eerste helft van de 3e inning kwamen de Tsjechen tot een rally van zes punten om de achterstand te verkleinen tot slechts 7-6. Nadat de lead-off hitter werd geraakt door een worp volgde David Mertl met een 2-run homerun, een fout leidde hierna tot het volgende punt en vervolgens sloeg ook Vaclav Svoboda een 2-run homerun. Na een werperswissel zorgde een 'force play-grounder' voor 7-6. De USA nam weer wat meer afstand in de vierde inning toen tweemaal werd gescoord na een honkslag van Derrick Zechman en een homerun van John Tan. Een lead-off homerun van Todd Schultz in de 5e inning maakte er een 10-6 stand. In de 1e6 opende ook Petr Vacha met een homerun, waarna de Tsjechen opnieuw dreigend waren in de 1e7 toen er twee honkopers kwamen. Maar er werd niet meer gescoord, dus de Tsjechen verloren hun eerste duel en de Amerikanen wonnen hun eerste.

Game 28: de Filippijnen vs. Mexico
De Filippijnen, dat voor vandaag puntloos was, bezorgde Mexico een zware middag. De ploeg bracht de stand in evenwicht en had zelfs de leiding in de laatste slagbeurt, maar verloor met 8-6 in acht innings. De Filippijnen opende de score in de tweede inning toen Edmer Del Socorro een tweehonkslag sloeg met twee uit en scoorde na een illegal pitch. Mexico antwoordde met twee runs in de derde slagbeurt toen Gustavo Prishker een 2-out, 2-run homerun sloeg. De Filippijnen kwam langszij in de vierde inning toen Dario Bacarisas een honkslag sloeg en Del Socorro volgde met een RBI-triple. Mexico hernam de leiding door tweemaal te scoren in de zesde inning. Met twee uit sloeg pinch-hitter Gabriel Melendez een RBI-double, waarna Jesus Cardona een RBI-single sloeg om de stand op 4-2 te brengen. De Filippijnen onderstreepte hierna opnieuw dat het vandaag een taaie tegenstander was, want de ploeg scoorde drie runs met twee uit om de leiding over te nemen. Met ťťn uit kreeg Anthony Santos vier wijd, waarna Gel Mark Ilao een honkslag sloeg met twee uit. De stand kwam hierna in balans, want Orlando Binarao volgde met een driehonkslag die de twee lopers binnenbracht. Jasper Cabrera volgde met een tweehonkslag die de Filippijnen op voorsprong zette. De Filippijnen was ťťn nul af van hun eerste zege toen Mexico weer langszij kwam in de 1e7. Pinch-runner Alan Martinez, lopend voor Gustavo Prishker, die een honkslag had geslagen met ťťn uit, scoorde toen op een 2-out single van Edgar Lopez om de stand op 5-5 te brengen. In de 2e7 krijgt de Filippijnen twee honklopers als de eerste slagman vier wijd krijgt, opschuift na een opofferingsstootslag en de volgende slagman opzettelijk vier wijd krrijgt. De twee blijven achter, want er volgen twee nullen, dus moet er worden verlengd. Mexico beslist het duel daarna in de 1e8. Een honkslag van Jose Aguila brengt tie-break loper Javier Platt naar het derde honk, waarna hij scoort als Jesus Cardona volgt met een nieuwe honkslag. Nadat de twee opschuiven na een OSS zorgt een opofferingsslag van Ruben Delgadillo voor een 7-5 stand. Een honkslag van Gustavo Prishker brengt hierna nog een punt binnen. In de 2e8 kreeg de Filippijnen nog twee honklopers, waarvan er ťťn scoorde na een wilde worp, maar toen maakten een dubbelspel en een vangbal een einde aan de marathon.

Game 29: Colombia vs. Japan
In de middag won Japan comfortabel met 8-2 van Colombia om hun tweede zege te boeken. Japan stond na de eerste inning met 2-1 achter. Nadat Japan een 1-0 voorsprong had genomen bracht een 2-run homerun van Cesar Jimenez Velez Uribe de stand op 2-1 in Colombia's voordeel. De volgende drie innings bleven puntloos, waarna Japan tot een rally van drie kwam in de vijfde slagbeurt met als hoogtepunt een 2-run double van Hikaru Matsuda. Een 4-run rally volgde in de zesde inning. In deze slagbeurt zorgde Yu Nishimori met een honkslag voor twee runs en voegde Naoaki Kawada een RBI-double toe. Het laatste punt werd gescoord in de zevende slagbeurt.

Game 30: Zuid-Afrika vs. AustraliŽ
AustraliŽ bleef ongeslagen door met 9-1 in zes innings te winnen van Zuid-Afrika, dat slechts ťťn honkslag sloeg op Andrew Kirkpatrick. Een driehonkslag van Jeff Goolagong leverde AustraliŽ twee runs op in de eerste inning, waarna de enige Zuid-Afrikaanse honkslag van Brandon Bouillon tot een punt leidde in de tweede helft van de eerste beurt. AustraliŽ scoorde vervolgens twee punte in de tweede inning toen Timothy Crome een 2-run homerun sloeg. In de vierde werd driemaal gescoord, waaronder twee op een honkslag van Joel Southam. Een doorgeschoten bal en een fout verhoogden de stand naar 9-1 in de vijfde inning.

Game 31: Venezuela vs. Samoa
De wedstrijd tussen de ongeslagen teams van Venezuela en Samoa eindigde in een 4-3 zege voor de Venezolanen. In de eerste inning scoorde Venezuela drie punten, dankzij RBI-singles van Rafael Flores en John Zambrano en vier wijd met volle honken voor Frances Rojas. Samoa scoorde een punt in de vierde inning en bracht de stand op 3-2 toen Joshua Niu homerde in de vijfde inning. Venezuela scoorde even later een 'insurance run' na een fout in de 2e5. Samoa bracht het verschil weer op ťťn punt in de zesde inning toen Thomas Enoka opende met een homerun, maar kwam tekort en verloor hun eerste duel.

Game 32: Nieuw-Zeeland vs. Canada Nieuw-Zeeland en Canada, die beide ongeslagen waren, speelden een enerverende wedstrijd ter afsluiting van Dag 4. Canada kwam terug van een achterstand, waarna Nieuw-Zeeland langszij kwam in de zevende inning en een verlenging afdwong. Canada scoorde toen driemaal om met 9-7 te winnen. Canada sloeg 17 honkslagen en zag elke speler in de line-up er minimaal ťťn slaan. Brad Ezekiel en Brandon Horn sloegen beiden drie hits voor Canada, terwijl Brad Rona drie honkslagen sloeg voor Nieuw-Zeeland. Beide ploegen gebruikten vier werpers. Nieuw-Zeeland nam een 3-0 voorsprong in de eerste inning na een groundout en een 2-run homerun van Rona. Canada pakte een punt terug in de tweede inning na een opofferingsslag, maar Nieuw-Zeeland haalde dit weer terug in hun vierde beurt toen Rona opende met zijn tweede homerun in de wedstrijd. Met een 4-1 achterstand kwam Canada langszij in de vijfde inning toen Ryan Boland een 3-run homerun sloeg. Canada nam vervolgens de leiding door een punt te scoren in de zesde en zevende inning op honkslagen van respectievelijk Bryan Abrey en Brandon Horn. Maar met twee uit in de 2e7 bracht Nieuw-Zeeland de stand in balans toen Donny Hale een 2-run homerun sloeg, zodat het 6-6 werd. In de achtste inning scoorde Canada drie punten om een 9-6 voorsprong te nemen. Met de tie-break loper op het tweede honk sloeg Brad Ezekiel een 2-run homerun, waarna een honkslag van Ryan Wolfe de stand op 9-6 bracht. Nieuw-Zeeland kon hier nog maar ťťn punt tegenover zetten via een fout.

(4 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.