Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal Heren
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje wint van de Filippijnen
English
AUCKLAND (Nieuw-Zeeland) - Het Nederlands Heren Softbal Team boekte dinsdag de eerste overwinning tijdens het Wereldkampioenschap in Nieuw-Zeeland. De ploeg verzuimde tweemaal een voorsprong vast te houden, maar besliste het duel in de vierde inning op weg naar een 8-4 zege tegen de Filippijnen na de eerste vier wedstrijden te hebben verloren. Voor het Nederlands Team komt de winst te laat, want men is uitgeschakeld voor de Play-Offs. Zelfs wanneer Oranje de resterende wedstrijden wint tegen poule-leiders Nieuw-Zeeland en Canada behoort het bereiken van de Play-Offs niet meer tot de mogelijkheden. De ploeg kan niet op gelijke hoogte komen met Nieuw-Zeeland of Canada of beiden en dat betekent dat deze twee landen altijd boven Nederland zullen eindigen. Met de eventuele twee overwinningen is ook een gelijke stand met de Filippijnen (wat in het voordeel van Nederland is), want deze ploeg zal dan een zege tekort komen. Met de twee extra overwinningen kan Nederland op gelijke hoogte komen met ťťn of meerdere teams, maar dat is altijd in het nadeel van Oranje, omdat de onderlinge wedstrijden tegen deze ploegen allen werden verloren.

Het Nederlands Team speelt de volgende wedstrijd op woensdag tegen het organiserende Nieuw-Zeeland.


...Kenny Dame...
...2-run homerun...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Oranje begon goed en scoorde tweemaal in de eerste inning. Met ťťn uit bereikte Osandrick Statia het honk na een fout, waarna Kenny Dame volgde met een homerun om de stand op 2-0 te brengen.

Een derde punt werd toegevoegd in de tweede inning. Eldrick Dijkhoff begon met een honkslag, maar ging gedwongen uit na een grounder van Randy Lo-A-Tjong. Rien Smulders volgde met een honkslag en een wilde worp bracht de lopers naar het volgende honk. Een grounder van Tim Verbrugge, die geen nul opleverde, stelde Lo-A-Tjong in staat te scoren en de stand op 3-0 te brengen. Met lopers op het eerste en derde honk werd Verbrugge uitgegeven omdat hij het eerste honk te vroeg lost liet, waarna Mike den Braven vier wijd kreeg, maar een strikeout sloot de slagbeurt af.

Hierna ging het voor Oranje even flink mis in de tweede helft van de tweede inning. De verdediging maakte niet de nullen die gemaakt moesten worden, waardoor de Filippijnen drie opofferingsstootslagen kon plaatsen, driemaal kon scoren en de stand in balans kon brengen. Startende werper Jeroen Mulder gooide vier wijd op de eerste slagman, waarna op een opofferingsstootslag een fout werd gemaakt door derde honkman Randy Lo-A-Tjong. Hierna maakte ook catcher Kenny Dame een fout op een nieuwe OSS en dat resulteerde in een punt en lopers op het eerste en derde honk. De verdediging maakte hierna ook geen nul op de derde opeenvolgende (velderskeus) opofferingsstootslag en dat leverde de Aziatische tegenstander opnieuw een punt op en hield lopers 'op de hoeken'. De Filippijnen kwam daarna langszij toen Ben Maravilles uitging bij een steelpoging, maar Oscar Bradsaw tegelijkertijd scoorde vanaf het derde honk op de aangooi.

En zo was het een compleet nieuwe wedstrijd met een 3-3 stand. Tegenover een nieuwe werper hernam het Nederlands Team de leiding in de derde inning. Met ťťn uit kreeg Enrique Javier vier wijd en scoorde toen Glennsig Polonius volgde met een tweehonkslag. Eldrick Dijkhoff ging hierna uit toen zijn line drive werd gevangen en de inning werd afgesloten toen Polonius op de plaat werd uitgegooid bij een poging te scoren op een honkslag van Randy Lo-A-Tjong.

Opnieuw wist de Filippijnen langszij te komen. Erwin Visser nam het werpen in de 2e3 over van Mulder en kreeg back-to-back singles tegen van Orlando Binarao en Jasper Cabrera. De twee schoven op na een opofferingsstootslag en Visser volgde met een strikeout, maar hierna bracht een honkslag van Dario Bacarisas de stand op 4-4. Visser sloot af met een nieuwe strikeout, maar de stand was weer in balans.

Vanaf de vierde inning controleerde het Nederlands Team de wedstrijd. Het nam voor de derde keer de leiding en dit keer wist men die vast te houden, terwijl de pitching en de verdediging de rest deden. In de laatste vier innings wist nog maar ťťn Filippijnse speler het tweede honk te bereiken.

In de eerste helft van de vierde inning sloeg Tim Verbrugge een honkslag met ťťn uit, waarna Mike den Braven homerde en de stand op 6-4 bracht. Dit leidde tot een werperswissel, die de volgende twee slagmensen met drie slag uitschakelde, maar Oranje had weer de leiding genomen.

In de vijfde inning sloegen Glennsig Polonius en Eldrick Dijkhoff een honkslag met ťťn uit, maar na twee grounders bleven de lopers achters op de honken.

Het Nederlands Team verhoogde de voorsprong naar 8-4 in de zesde slagbeurt. Tim Verbrugge begon met vier wijd en bereikte het derde honk na een honkslag van Mike den Braven. Twee nullen volgden, maar daarna scoorden beiden op een honkslag van Enrique Javier.

Erwin Visser schakelde vier slagmensen met drie slag uit in de laatste vier innings en stond in die periode maar drie honkslagen toe. In de vierde moest hij een one-out single toestaan, die werd gevolgd door twee vangballen. Hij zorgde voor drie nullen in de vijfde, waarna hij een lead-off single moest incasseren in de zesde, maar toen volgden drie nullen, terwijl de loper op het tweede honk strandde. In de zevende kreeg hij een 2-out single tegen, maar sloot het duel daarna in stijl af met een strikeout.

In dit duel speelden 16 van de 17 beschikbare spelers op het Nederlandse rosters. De enige speler die niet in actie kwam was werper Arjan Baanen.

overige wedstrijden vandaag:


...Adam Folkard...
...15 SO's...
Game 33: Venezuela vs. AustraliŽ
AustraliŽ bleef ongeslagen door met 5-0 te winnen van Venezuela. Het duel was vijf innings lang puntloos, maar toen scoorden de Aussies tweemaal in de zesde inning. Met de honken vol en nul uit bracht Venezuela een nieuwe werper in, maar die maakte een illegal pitch op zijn vierde worp, resulterend in een punt. Een opofferingsslag maakte er daarna 2-0 van. In de zevende voegde AustraliŽ drie runs toe op honkslagen van Nathan Jones en Zenon Winters en een fout. Adam Folkard gooide het hele duel, kwam tot 15 strikeouts en stond vier hits toe. Met de winst plaatste AustraliŽ, de regerend wereldkampioen, zich als eerste team officiŽel voor de Play-Offs.

Game 34: Mexico vs. Colombia
In het volgende duel van vandaag boekte ook Colombia een 5-0 shutout-zege en versloeg Mexico. Colombia nam een vroege 3-0 voorsprong in de eerste inning, dankzij honkslagen van Lewis Lugo en Yerson Santana en een tweehonkslag van Cesar Jiminez Velez Uribe. Een driehonkslag van Lugo en een wilde worp verhoogden de voorsprong naar 5-0 in de vijfde inning. Winnende werper Ramiro Martinez had tien strikeouts en stond maar twee hits toe.

Game 35: TsjechiŽ vs. Samoa
TsjechiŽ stond na de eerste inning met 2-0 achter, maar draaide het duel in eigen voordeel om en won met 6-2 van Samoa. In de eerste inning scoorde Samoa tweemaal op een honkslag van Duane Jerard, maar daar bleef het bij. De Tsjechen kwamen tot een rally van vier runs in de derde inning na een RBI-single van David Mertl, RBI-double van Petr Vacha en een 2-run single van Vaclav Svoboda. Een fout en een homerun van Mertl maakten er een 6-2 stand van in de zesde inning. Voor de Tsjechen is de winst op Samoa belangrijk in geval van een eventuele gelijke stand op de vierde plaats in hun poule. Samoa, dat het toernooi goed begon, blijft ook kandidaat voor de kampioenspoule, ondanks het verlies van vandaag.


...Travis Price...
...No-Hitter...
Game 36: USA vs. IndonesiŽ
Team USA won met 14-0 in 3 1/2 inning vs. IndonesiŽ, dat daardoor officiŽel werd uitgeschakeld voor de Play-Offs. Travis Price kwam tot achtmaal drie slag en gooide een 4-inning No-Hitter. Hij werd gesteund met vier punten in de eerste inning, dankzij een 'baseclearing, 3-run triple' van Joshua Johnson en een honkslag van Dave Lohman. De Amerikanen kwamen daarna tot een rally van tien punten met twee uit in de derde slagbeurt. In deze inning werden negen honkslagen genoteerd. Na een lead-off double volgden twee nullen, maar een vrije loop zorgde hierna voor de volgende loper. En toen begon het slagwerk. Jaime Garcia sloeg een RBI-single, waarna twee punten werden gescoord op een honkslag van Trevor Kelly, gevolgd door back-to-back homeruns van Todd Schultz (2-run) en Adam Lalonde. Een tweehonkslag van Mark Tan, een fout en opnieuw een honkslag van Garcia verhoogden de voorsprong naar 14-0. Het was pas de tweede zege voor de USA, maar de ploeg heeft nog altijd mogelijkheden om de Play-Offs te bereiken.


...Kenneth Pregnell...
Game 37: Groot-BrittanniŽ vs. Zuid-Afrika
Groot-BrittanniŽ kwam tot een 2-0 shutout tegen Zuid-Afrika om in de race te blijven voor een plek in de Play-Offs. Routinier-werper James Darby schakelde 14 slagmensen met drie slag uit en stond maar twee honkslagen toe. De Britse ploeg sloeg ook maar twee honkslagen, waarvan er ťťn het duel besliste in de vijfde inning. Morgan Ottridge begon de vijfde, sloeg een honkslag en werd vervangen door pinch-runner Joshua Peat. Hierna sloeg Kenneth Pregnell een inside-the-park-homerun om de Britten op 2-0 te zetten.

Game 38: Japan vs. Canada
Japan verraste met een 4-1 winst tegen het nog ongeslagen Canada, waardoor de ploeg op een gedeelde vierde plaats kwam. Canada opende de score in de vijfde inning op een grounder, maar Japan antwoordde met vier runs in de zesde slagbeurt. Na een honkslag en een geraakt werper volgden twee nullen, maar daarna zorgde Yohei Ono met een honkslag voor twee punten en zette Japan op een 2-1 voorsprong. Een hierna volgende tweehonkslag van Kenji Nakamura zorgde voor nog eens twee insurance runs en bracht de stand op 4-1. Door de Canadese nederlaag is er in deze poule nog van alles mogelijk.

Game 40: Nieuw-Zeeland vs. ArgentiniŽ
Nieuw-Zeeland sloot Dag 5 af met een nipte 2-1 winst vs. ArgentiniŽ om op een gedeelde eerste plaats met Canada te komen. De Kiwis openden de score in de tweede inning na een honkslag van Wayne Laulu. Het tweede punt werd toegevoegd in de vijfde inning toen Thomas Makea homerde. ArgentiniŽ scoorde het enige punt in de zevende inning via een honkslag van Manuel Godoy.

(5 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.