Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal Heren
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Ruime nederlaag Oranje vs. Nieuw-Zeeland
English
AUCKLAND (Nieuw-Zeeland) - Het Nederlands Heren Softbal Team liep woensdag tegen een ruime 11-0 shutout-nederlaag aan tegen gastland Nieuw-Zeeland op Dag 6 van het Wereldkampioenschap. Het Nederlands Team produceerde slechts drie honkslagen en speelt donderdag de laatste wedstrijd tegen Canada.

De laatste speeldag van de voorronde zal voor velen beslissend zijn. Groot-BrittanniŽ en de USA boekten op Dag 6 belangrijke overwinningen om een beslissend duel op donderdag tusse de Britten en de Amerikanen op te zetten. De winnaar van dat duel kan zich aan het einde van de dag rechtstreeks plaatsen voor de volgende ronde, maar kan ook eindigen in een gelijke stand met andere teams en dat zou dan weer niet hun voordeel kunnen zijn. De verliezer van het duel zou ook in een gelijke stand tussen vier ploegen kunnen eindigen op de vierde plaats en dat betekent dat de tie-break formule een beslissende factor kan gaan spelen om de eindrangschikking te bepalen. En zo kan Poule A eindigen in een gelijke stand tussen vier ploegen op plek drie, een gelijke stand tussen drie ploegen op de derde plaats of een gelijke stand die geen invloed heeft op de top-4. Zes teams hebben nog altijd een kans de Play-Offs te bereiken bij de juiste combinatie van overwinningen of gelijke standen met andere teams. Maar het kan ook allemaal heel simpel eindigden met een overwinning, waardoor een ploeg de Play-Offs bereikt. In Poule A is alleen AustraliŽ zeker van een plek in de kampioenspoule, terwijl IndonesiŽ is uitgeschakeld.

In Poule B is de situatie een stuk duidelijker, Canada en Nieuw-Zeeland plaatsten zich vandaag voor de Play-Offs, terwijl Nederland en de Filippijnen reeds waren uitgeschakeld. Vandaag werd Mexico de derde ploeg die werd uitgeschakeld en daardoor zijn er nog drie ploegen in de race voor de resterende twee plekken. Donderdag ontmoeten Colombia en ArgentiniŽ elkaar in een beslissend duel. Wanneer ArgentiniŽ wint zal het naar de Play-Offs gaan, maar wanneer Colombia wint moet die ploeg wachten op het resultaat tussen Japan tegen Mexico later op de dag. Wanneer Japan wint gaat het naar de Play-Offs, samen met Colombia als die ploeg ArgentiniŽ verslaat. Met een zege van Colombia en verlies voor Japan ontstaat een gelijke stand met ArgentiniŽ, waardoor de uitslag van het duel tussen Colombia en ArgentiniŽ van invloed zal zijn op de tie-break formule.


...Arjan Baanen...
...reliever...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Het Nederlands Team kwam tot slechts drie honkslagen op Jeremy Manley, die elfmaal drie slag gooide. Maar desondanks hield Oranje Nieuw-Zeeland op slechts 3-0 na vier innings, maar daarna sloeg de organiserende ploeg toe.

Oranje-starter Jeffry Visser kreeg twee honkslagen tegen in de eerste inning die leidden tot een snelle 2-0 achterstand. Ben Enoka opende met een honkslag, schoof op na een fout in het outfield en bereikte het derde honk na een grounder. Na een vrije loop werden de twee lopers binnengeslagen door Jarrad Martin via een honkslag.

Het Nederlands Team werd op rij uitgeschakeld in hun eerste slagbeurt en zag de Kiwis daarna een punt toevoegen in de tweede inning na een opofferingsslag die de stand op 3-0 bracht.

In de 2e2 opende Enrique Javier met de eerste Nederlandse hit, maar daarna volgden twee strikeouts en kwam de inning ten einde toen hij uitging bij een steelpoging.

Na vier wijd voor de openingsslagman in de derde inning schakelde Jeffry Viser zes slagmensen op rij uit. Maar intussen was Oranje niet in staat iets terug te doen. In de derde inning kregen drie slagmensen op rij drie slag, waarna Mike den Braven met vier wijd de vierde inning opende. Maar kregen de volgende twee slagmensen drie slag en werd Den Braven uitgegeven toen hij het eerste honk te vroeg verliet.

Nieuw-Zeeland sloeg hierna toe met acht punten, met als hoogtepunten drie homeruns, in de vijfde inning om een zeer comfortabele voorsprong te nemen. Tyson Byrne begon met een honkslag en scoorde toen Rhys Casley volgde met een homerun. Jarrad Martin kreeg hierna vier wijd en dit keer was het Wayne Laulu die erna homerde. Dat leidde tot het vertrek van Visser, die werd opgevolgd door Arjan Baanen, maar ook hij werd begroet met een homerun, want nu was het Patrick Shannon die goed raak sloeg. Hierna werd vier wijd gevolgd door twee groundouts, maar een nieuwe vrije loop bezorgde Nieuw-Zeeland de volgende loper. Tyson Byrne sloeg hierna zijn tweede honkslag in deze slagbeurt en bracht het volgende punt binnen. Vervolgens was het Rhys Casley, die in zijn eerste beurt in deze inning homerde, die volgde met een tweehonkslag die nog eens twee runs opleverde en de stand opvoerde naar 11-0, waarna een grounder de lange slagbeurt afsloot.

Nederland leek hierna toch nog een punt te gaan scoren in de tweede helft van de vijfde inning toen het twee lopers kreeg met ťťn uit. Pinch-hitter Marlon Comenencia kreeg eerst drie slag, maar daarna sloegen pinch-hitter Merlijn Brink en Eldrick Dijkhoff een honkslag. Maar de twee strandden, want Randy Lo-A-Tjong kreeg eveneens drie slag en Renť Koelink zorgde met een vangbal voor het einde van de wedstrijd.

overige wedstrijden vandaag:


...Renier Viljoen...
...Slam...
Game 41: IndonesiŽ vs. Zuid-Afrika
Dag 6 van het Wereldkampioenschap begon met een 6-1 overwinning van Zuid-Afrika vs. IndonesiŽ. Na twee puntloze innings scoorde Zuid-Afrika tweemaal in de derde slagbeurt op honkslagen van Phomolo Phaladi en Gregory Barrett. Een wilde worp leverde hierna het enige Indonesische punt op in de vierd inningm, waardoor de achterstand werd verkleind naar 2-1. Zuid-Afrika besliste het duel even later in de zesde inning. Duncan Small opende met een honkslag en Grant Olivier kreeg vier wijd. De twee schoven op na een OSS, waarna een strikeout de tweede nul opleverde. De honken kwamen vol toen Tyrone Young werd geraakt door een worp en toen volgde Renier Viljoen met een grand slam homerun om de stand op 6-1 te brengen. Winnende werper Grant Olivier kwam tot 10 strikeouts.

Game 42: Venezuela vs. USA
De USA won met 9-3 vs. Venezuela, dat slechts ťťn van de vorige vijf wedstrijden had verloren. Met een overwinning had Venezuela zich geplaatst voor de Play-Offs. Venezuela is nog altijd in een goede positie om de kampioenspoule te bereiken, maar allerlei gelijke standen zijn ook nog mogelijk. Met de winst kroop de USA dichter naar de vierde plaats, maar ze hebben nog een extra zege nodig op de laatste speeldag. De Amerikanen openden de score in de eerste nning en scoorde toen tweemaal op back-to-back doubles van Matt Palazzo en Joshua Johnson. Vier punten werden toegevoegd in de derde inning met als hoogtepunt een 2-run single van Frank Degroat. Een vrije loop met volle honken zorgde voor een Venezolaans punt in de vierde inning, maar de USA pakte dat terug in de vijfde toen Palazzo homerde. Venezuela scoorde daarna nog tweemaal in de zesde, maar in de zevende scoorde ook de USA tweemaal op een honkslag van Mark Tan.

Game 43: Japan vs. Filippijnen Japan boekte een 9-0 shutout tegen de Filippijnen om naar de derde plek te klimmen in hun poule. De Aziaten scoorden drie punten in de eerste inning, dankzij een tweehonkslag van Yohei Ono, honklsag van Masateru Matsuoka en een fout. Een groundout zorgde voor het volgende punt in de tweede inning, waarna Japan tot een rally van vijf punten kwam in de vierde slagbeurt. Met ťťn uit sloeg Kengo Kidani een honkslag en volgde Tomoki Shimada met een 2-run homerun. Een fout en vrije loop zorgden voor de volgende lopers en dit keer sloeg Naoaki Kawadi een 3-run homerun.

Game 44: Groot-BrittanniŽ vs. TsjechiŽ
Groot-BrittanniŽ, dat het toernooi niet goed begon, won met 7-4 van TsjechiŽ, dat juist wel een goede start had van het evenement. Maar na deze wedstrijd staan de twee nu op gelijke hoogte in wat een interessante race voor de Play-Offs is geworden en zou kunnen eindigen in een gelijke stand tussen een aantal teams. De Tsjechen namen een 1-0 voorsprong in de eerste inning via een vrije loop met volle honken, maar liet twee lopers achter. De Britten scoorden tweemaal in de tweede inning toen Darrin Newson een 2-run homerun sloeg. Twee runs werden toegevoegd in de volgende slagbeurt via een fout en een honkslag en nog eens twee punten volgden in ed vierde om de stand op 6-1 te brengen. De Tsjechen verkleinden de stand naar 6-3 in de zesde inning toen twee runs werden gescoord na een tweehonkslag van Tomas Vobornik. Groot-BrittanniŽ pakte de punten onmiddellijk terug in hun zesde beurt toen James Chalmers een 2-out homerun sloeg. Een 2-out homerun van Patrick Kolkus zorgde hierna voor het laatste Tsjechische punt in de zevende inning. Winnende werper James Darby had 10 strikeouts. Door de winst staat Groot-BrittanniŽ nu op gelijke hoogte met een aantal ploegen, waaronder de USA, dat eerder op de dag ook een belangrijke zege boekte.


...Sean Cleary...
...Perfect...
Game 45: Colombia vs. Canada
Canada kwam tot een 8-0 shutout tegen Colombia om de eerste ploeg in hun poule te worden die zich verzekerde van een plek in de Play-Offs. Voor Colombia betekende het verlies dat de ploeg met een aantal ploegen op gelijke hoogte kan eindigen. Canada scoorde het eerste punt in de tweede inning na een tweehonkslag van Ryan Boland en voegde vier runs toe in de derde slagbeurt op een honkslag van Brad Ezekiel, tweehonkslag van Stephen Mullaley en weer een honkslag van Boland. Een 2-run homerun van Andy Skelton bracht de stand op 7-0 in de vierde en een 2-out homerun van Jeff Ellsworth zorgde voor het laatste punt in de vijfde. Pitcher Sean Cleary gooide een Perfect Game met 10 strikeouts.

Game 46: AustraliŽ vs. Samoa
AustraliŽ won met 3-2 vs. Samoa, scoorde de winnende punten in de 2e7 en bleef ongeslagen met het registreren van hun zesde zege. Voor Samoa, dat een prima toernooi-start had, betekent het verlies dat de ploeg nu op gelijke staat met drie andere teams op de derde plaats in hun poule. De laatste speeldag op donderdag is in deze poule dus zeer bepalend. Samoa nam een 2-0 voorsprong in de tweede inning. Met twee uit sloeg Joel Harris een honkslag en scoorde op een driehonkslag van Gene Robinson, die daarna zelf scoorde op een honkslag van Kallan Compain. AustraliŽ pakte een punt terug in de derde na een honkslag van Zenon Winters, maar moest tot de zevende inning wachten om het duel te beslissen. Nick Shailes en Jeff Goolagong kregen toen vier wijd en dat leidde tot een werperswissel. De honken kwamen vol te staan toen ook Andrew Kirkpatrick een vrije loop kreeg. Een opofferingsslag van Nathan Jones bracht de stand daarna in balans en liet de lopers opschuiven. Met het eerste honk open kreeg Timoty Crome opzettelijk vier wijd en daarna volgde Mark Harris met een 'walk-off, runscoring single', die de stand op 3-2 bracht.


...Maximiliano
Montero...
...17 SO's...
Game 47: ArgentiniŽ vs. Mexico
ArgentiniŽ boekte een 2-0 shutout tegen Mexico en dat betekende uitschakeling voor de Mexicanen. Met de winst kwam ArgentiniŽ dichter bij plaatsing voor de kampioenspoule. ArgentiniŽ scoorde de punten in de vierde en vijfde inning, beide via een opofferingsslag van respectievelijk Gusatavo Guerrini en Nicolas Bittor. Winnende werper Maximiliano Montero kwam tot liefst 17 (!) strikeouts en stond maar vier honkslagen toe.

(6 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.