Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal Heren
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje sluit af met shutout-verlies
English
AUCKLAND (Nieuw-Zeeland) - Het Nederlands Heren Softbal Team sloot het Wereldkampioenschap in Nieuw-Zeeland donderdag af met een 7-0, 5-inning nederlaag tegen Canada. Oranje sloeg slechts ťťn honkslag, een single van Marlon Comenencia en bereikte maar tweemaal het honk. Canada kwam tot zeven honkslagen, waaronder drie homeruns.

Eerder op de dag, in Poule A, won de USA met 4-1 van Groot-BrittanniŽ, dat hierdoor werd uitgeschakeld. Hoewel de Amerikanen later op de dag nog op gelijke hoogte konden komen met twee andere teams, waren zij door de winst zeker van de volgende ronde op basis van de tie-breaker regel die in hun voordeel was.
Venezuela won met 7-0 vs. IndonesiŽ om zich te plaatsen voor de Play-Offs, terwijl Japan door de Argentijnse zege ook naar de volgende ronde gaat.

In Poule B won ArgentiniŽ nipt met 1-0 van Colombia om zich te kwalificeren voor de kampioensronde, terwijl Colombia door het verlies werd uitgeschakeld.
Samoa won met 8-0 vs. Zuid-Afrika en plaatste zich voor de Play-Offs, nadat TsjechiŽ later op de dag van AustraliŽ verloor.

Door dit alles zijn de combinaties nu bekend voor de Play-Offs, die vrijdag begint.


...Marlon Comenencia...
...enige Oranje-hit...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Het Nederlands Team bereikte slechts tweemaal het honk in hun laatste wedstrijd van het toernooi. In de eerste inning kreeg Renť Koelink vier wijd met ťťn uit en in de derde slagbeurt sloeg Marlon Comenencia de enige Nederlandse honkslag met ťťn uit. Beiden bereikten het tweede honk, maar strandden daar. Koelink schoof op na een grounder van Mike den Braven, terwijl Comenencia opschoof na een grounder van Tim Verbrugge. Vanaf dat moment werden de laatste acht slagmensen op rij uitgeschakeld in dit 5-inning duel. Twee Canadese werpers gooiden samen tienmaal drie slag.

Voor Oranje startte Erwin Visser als werper. In de eerste inning kreeg hij twee snelle nullen via vangballen in het outfield, maar daarna volgden drie Canadese punten. Eerst homerde Jeff Ellsworth, waarna de honken vol kwamen toen Brad Ezekiel vier wijd kreeg, Ian Fehrman werd geraakt door een worp en Stephen Mullaley eveneens vier wijd kreeg. Een honkslag van Kevin Schellenberg zorgde even later voor twee runs en een 3-0 voorsprong.

Arjan Baanen nam de Nederlandse pitching over in de tweede inning en zorgde toen voor drie nullen op rij. In de derde inning kreeg hij Jeff Ellsworth tegenover zich, die in de eerste inning had gehomerd en nu de derde slagbeurt opende. De Canadese rechtsvelder had opnieuw goed contact, want hij sloeg zijn tweede homerun in de wedstrijd. Hierna kreeg Brad Ezekiel vier wijd, schoof op na een wilde worp en een tweehonkslag van Stephen Mullaley, waarna hij scoorde op een opofferingsslag van Kevin Schellenberg.

In de vierde beurt voegde Canada het volgende punt toe op Jeffry Visser. Met ťťn uit sloeg Mathieu Roy een honkslag en schoof op toen volgende slagman Andy Skelton werd geraakt door een worp. Een honkslag van Jeff Ellsworth (die aanvallend een prima dag had) stelde Roy hierna in de gelegenheid te scoren. Het laatste Canadese punt werd gescoord in de vijfde inning toen Stephen Mullaley opende met een 'walk-off homerun', want hierna eindigde het duel via de 7-run difference mercy-rule.

de overige wedstrijden van vandaag:

Game 49: USA vs. Groot-BrittanniŽ
De USA stond met 1-0 achter na drie innings, maar scoorde vier punten in de vijfde om met 4-1 te winnen en een plek te veroveren in de Play-Offs. De Amerikanen konden later op de dag nog met twee andere teams gelijk komen, maar verzekerden zich van een plaats in de volgende ronde door deze wedstrijd te winnen, omdat hun resultaten tegen de ploegen met wie ze eventueel op gelijke hoogte zouden komen in voordeel waren met betrekking tot de tie-break regel. Aan de andere kant werd de Britse ploeg door deze nederlaag uitgeschakeld. Groot-BrittanniŽ nam een 1-0 voorsprong in de derde inning toen het de honken vol kreeg. Luke Peters begon met vier wijd, waarna Kenneth Pregnell een honkslag sloeg. Na een strikeout kreeg ook Ryan Martin vier wijd en kwamen de honken vol. Na een vangbal werd het punt gescoord toen Darrin Newson werd geraakt door een worp, maar drie lopers bleven achter, omdat een strikeout de inning afsloot. In de 2e5 kwam de USA tot een rally van vier runs. Dave Lohman en Robert Rosthenhausler begonnen met vier wijd en werden respectievelijk vervangen door pinch-runners Jaime Garcia en Edwin Ketelhut. Een fout op een OSS van Todd Schultz zorgde even later voor volle honken. Een nieuwe fout volgde op een 'force play-grounder' van Adam Lalonde, waardoor de twee pinch-runners konden scoren en de USA op voorsprong zette. Een volgende honkslag van Chase Turner verhoogde de stand hierna naar 4-1.


...President ChŠvez opent het...
...Wereldkampioenschap Dames in 2010...
Game 50: Venezuela vs. IndonesiŽ
Voor Venezuela kwam deze wedstrijd na een emotionele dag voor de spelers en begeleiding. Gisteren, woensdagmiddag om 12 uur Nieuw-Zeelandse tijd, oftewel dinsdag in de vooravond Venezolaanse tijd (18:30 uur), speelde de ploeg tegen de USA. Het was juist rond dat tijdstip dat bekend werd gemaakt dat de Venezolaanse President Hugo ChŠvez FrŪas op 58-jarige leeftijd was overleden na een strijd van twee jaar tegen een ernstige ziekte. President ChŠvez was een softbal-liefhebber en stond ook bekend om zijn liefde voor de sport. Zijn twee dochters softballen en zelf speelde hij ook regelmatig softbal in wedstrijden met en tegen regeringspersoneel. In 2010 opende President ChŠvez het Wereldkampioenschap Softbal Dames, dat toen werd gespeeld in hoofdstad Caracas. Speciaal voor het evenement werden twee stadions gebouwd. In zijn openingsspeech verklaarde ChŠvez toen aan ISF-President Don Porter dat hij de campagne van het softbal om weer terug te keren in de Olympische Spelen zou ondersteunen. Tijdens het WK was ChŠvez verschillende keren in de dug-out van de Venezolaanse vrouwenploeg om hen te steunen.
Na verlies tegen de USA gisteren boekte Venezuela vandaag een 7-0 shutout tegen IndonesiŽ om zich te plaatsen voor de Play-Offs. Winnende werper Ramon Jones kwam tot tien strikeouts en gooide een No-Hitter. Venezuela nam een beslissende 4-0 voorsprong in de tweede inning. Met ťťn uit homerde Luiger Pinto, waarna een fout volgende slagman Carlus Ojeda op het tweede honk bracht. Na een groundout sloeg Kerlis Rivero een honkslag, waarna Herwins Querales met een tweehonkslag het volgende punt binnen bracht. Een honkslag van Iran Paez leverde nog eens twee runs op en bracht de stand op 4-0. In de vierde inning opende Yeider Chirinos met een honkslag, waarna Arturo Acacio safe was op een 'force play-grounder'. Twee vangballen volgden en daarna kwamen de honken vol toen John Zambrano werd geraakt door een worp. Een honkslag van Rafael Flores leverde vervolgens weer twee runs op en maakte er een 6-0 stand van. Het verschil van zeven punten werd bereikt in de tweede helft van de vijfde inning. Luiger Pinto begon met vier wijd en scoorde, met twee uit, op een 'walk-off, RBI-single' van Arturo Acacio.


...Mauricio Caceres...
...homerun...
Game 51: Colombia vs. ArgentiniŽ
In de derde beslissende wedstrijd op rij won ArgentiniŽ nipt met 1-0 van Colombia om de Play-Offs te bereiken. Door de Argentijnse zege kwalificeerde ook Japan zich voor de Play-Offs. Door de overwinning klom ArgentiniŽ zelfs naar de derde plaats in Poule A als gevolg van het onderlinge resultaat tegen Japan, met wie men later op de dag op gelijke hoogte kon komen wanneer Japan van Mexico won. Door het verlies werd Colombia uitgeschakeld. ArgentiniŽ scoorde het enige punt in de tweede inning toen Mauricio Caceres een homerun sloeg met ťťn uit. De wedstrijd was een pitching-duel. Twee Argentijnse werpers kwamen samen tot 12 strikeouts en stonden twee hits toe, terwijl de Colombiaanse werper Ramiro Martinez het hele duel gooide, vier hits tegen kreeg en 13 slagmensen met drie slag uitschakelde.


...Thomas Enoka...
...2-hitter...
Game 52: Zuid-Afrika vs. Samoa
Samoa boekte een belangrijke 8-0 winst tegen Zuid-Afrika, maar moest vervolgens wachten op het resultaat van TsjechiŽ. Een Tsjechische zege zou hebben geresulteerd in een gelijke stand tussen drie ploegen, die mogelijk in het nadeel zou zijn geweest voor Samoa. Voor Zuid-Afrika betekent de nederlaag uitschakeling, want de ploeg had nog altijd een theoretische kans om naar de volgende ronde te gaan. Voor beide ploegen was dit dus een 'must-win' situatie. Samoa scoorde tweemaal in de eerste inning. Bernard Hale opende met vier wijd, maar ging gedwongen uit op een grounder van Tony Niu. De laatste schoof hierna op na een honkslag van Thomas Enoka, maar werd op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een klap van Duane Jerard. Hierna bracht Michael Niu twee punten binnen met een honkslag en zette Samoa op een vroege voorsprong. In de derde inning werden vijf runs toegevoegd. Bernard Hale begon met een driehonkslag, waarna Tony Niu het honk bereikte na een fout. Een volgende fout op een grounder van Thomas Enoka leidde hierna tot een punt, net als een 'force play-grounder ' van Michael Niu. Hierna volgde een gedwongen nul op een grounder van Gerard Long, waarna de honken vol kwamen toen Gene Robinson een honkslag sloeg. Kallan Compain veegde even later de honken vol met een 3-run triple. In de vijfde inning verhoogde een honkslag van Joel Harris de voorsprong naar 8-0. Pitcher Thomas Enoka gooide een 'complete game 2-hitter'.

Game 54: AustraliŽ vs. TsjechiŽ
TsjechiŽ verloor met 8-2 van AustraliŽ en dat betekende dat het toernooi voor de ploeg ten einde kwam. Door dit resultaat plaatste Samoa zich voor de Play-Offs en klom naar de derde plaats vanwege hun winst eerder tegen de USA, met wie men op gelijke hoogte eindigde. Door de nederlaag eindigden de Tsjechen op de zesde plaats in PouleA,vanwege hun kostbare verlies tegen Groot-BrittanniŽ de dag ervoor. De nederlaag werd zelfs nog kostbaarder, omdat ook de Britten zich niet plaatsen. En dat betekent dat geen van de Europese ploegen zich wisten te plaatsen voor de Play-Offs. Door de winst werd AustraliŽ de enige ploeg die in de voorronde ongeslagen bleef.
De Aussies namen een beslissende 5-0 voorsprong in de eerste inning en sloegen gelijk vanaf het begin toe. Michael Tanner begon met een honkslag en scoorde toen Cameron Bint volgde met een driehonkslag. Een honkslag van James Todhunter produceerde hierna het volgende punt. Later in deze beurt leidde een fout tot nog eens twee runs en een honkslag van Adam Humble maakte er 5-0 van. De Tsjechen scoorden een punt in de tweede na een honkslag van Jiri Brabec, maar AustraliŽ voegde weer drie punten toe in hun tweede. Een squeeze van Todhunter, doorgeschoten bal en een honkslag van Nathan Jones zorgden voor de punten. De Tsjechen scoorden nog een punt in de vierde via een honkslag van Pavel Stocek.


...Masateru Matsuoka...
...4 RBI's...
Game 55: Mexico vs. Japan Japan wist voor aanvang van het duel dat het al zeker was van kwalificatie voor de Play-Offs, dankzij de eerdere winst vandaag van ArgentiniŽ tegen Colombia. Maar desondanks zorgde Japan voor veel punten en slagwerk, kwam tot 11 honkslagen en had een rally van 10 punten in de derde slagbeurt om met 13-0 te winnen vs. Mexico. In de tweede inning scoorde Japan tweemaal na een honkslag van Masateru Matsuoka. In de derde kwamen 16 slagmensen aan slag, sloegen zes honkslagen en scoorden 10 punten. De honken kwamen vol toen Hiraku Yokoyama opende met een stootslag-honkslag, Naoaki Kawada volgde met een honkslag en Yohei Ono vier wijd kreeg. Hierna sloegen Jun Taniguchi, Kengo Kindani (2-run) en Masateru Matsuoka (2-run) puntscorende honkslagen. Een doorgeschoten bal zorgde voor het volgende punt, net als een vrije loop met volle honken. Een honkslag van Kidani leverde nog eens twee punten op om de stand op 12-0 te brengen. Het 13e punt werd gescoord in de vierde inning na een honkslag van Hikaru Matsuda.

Game 56: Nieuw-Zeeland vs. Filippijnen
In de laatste wedstrijd van de voorronde kwam Nieuw-Zeeland tot een 7-0 shutout tegen de Filippijnen en sloot Poule B af op geljke hoogte met Canada. Nieuw-Zeeland eindigde op de tweede plaats en Canada op de eerste vanwege hun onderlinge resultaat. De Kiwis scoorden het eerste punt in de tweede inning na een honkslag van Thomas Makea. Een 6-run rally volgde in de vierde inning om het verschil op zeven punten te brengen. In de vierde opende Donny Hale met een tweehonkslag en Jarrad Martin kreeg vier wijd met twee uit. Thomas Makea bracht de twee lopers hierna binnen met een driehonkslag en scoorde zelf toen Daniel Milne volgde met een honkslag. Hierna kreeg Nate Nukunuku vier wijd en Patrick Shannon sloeg een honkslag, waarna beiden scoorden op een hiernavolgende honkslag van Brad Rona.

(7 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.