Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 februari 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Nieuw-Zeeland wint Challenge Cup
English

ALBANY, Auckland Council (Nieuw-Zeeland) - Nieuw-Zeeland heeft de TAB Challenge Cup gewonnen, dankzij een overtuigende 9-0 overwinning zondag (12 februari) in de Finale tegen ArgentiniŽ. Nieuw-Zeeland verloor slechts ťťn wedstrijd in het Internationale Mannen Softbal Toernooi, dat vijf dagen duurde en zes deelnemers had in het AWF Sports Stadium at Rosedale Park in Albany, een noordelijke voorstad van Auckland. Het stadion was in 2013 de locatie van het Wereldkampioenschap Softbal Heren.

Nieuw-Zeeland is zesvoudig Wereldkampioen na verovering van de titel in 1976, 1984, 1996, 2000, 2004 en 2013. Naast gastheer Nieuw-Zeeland en ArgentiniŽ waren de andere deelnemers de Nationale Teams van AustraliŽ, Japan, Samoa en TsjechiŽ. De zes deelnemende landen staan allen in de top-12 van de Wereldranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Nieuw-Zeeland is de nummer ťťn van de wereld, gevolgd door Japan en ArgentiniŽ. AustraliŽ (5), TsjechiŽ (8) en Samoa (12) achtervolgen de top-drie. TsjechiŽ is de regerend Europees Kampioen. Vorig jaar veroverde de ploeg hun derde opeenvolgende titel en negende in totaal.

In de Finale gooide Josh Pettett een complete wedstrijd voor Nieuw-Zeeland en stond slechts twee honkslagen toe. Hij gooide vier wijd op de openingsslagman in de eerste inning, maar een dubbelspel volgde. In zowel de derde als de vierde inning strandde ArgentiniŽ een loper op het tweede honk.

Nieuw-Zeeland opende de score in de tweede inning op starter Huemul Mata als gevolg van een foute aangooi. Nieuw-Zeeland verdubbelde de voorsprong in de volgende slagbeurt toen Campbell Enoka begon met een homerun. In de vierde inning werd Martin Gonzalez de nieuwe werper voor ArgentiniŽ en hij moest het volgende punt toestaan in de vijfde. Nieuw-Zeeland kwam daarna tot een rally van zes punten in de 2e6 om het duel via de mercy-rule punten-verschil-regel af te sluiten. Jovaan Hanley begon met vier wijd en dat leidde tot een werperswissel. Veteraan Roman Godoy nam het over, maar hij zag Hanley opschuiven na een wilde worp, waarna hij een stootslag-honkslag moest incasseren van Alfons Oveinikovas en de honken vol zag komen via vier wijd voor pinch-hitter Isaac Fletcher. Campbell Enoka volgde met een puntscorende honkslag en met ťťn uit voegde pinch-hitter Josh Harbrow een 2-run single toe om de stand op te voeren naar 6-0. Hierdoor had Nieuw-Zeeland nog slechts ťťn punt nodig om het duel af te sluiten, maar er werden er drie gescoord. Met twee uit sloeg Wayne Lauly een walk-off, 3-run homerun om er een 9-0 stand van te maken.

De openingswedstrijd van het evenement op woensdag (8 februari) was er ťťn tussen twee top-teams. Japan, de nummer twee op de WBSC-list, speelde toen tegen ArgentiniŽ, dat derde op de lijst staat. En het werd vanaf het begin een regelrechte thriller die door Japan met 6-4 werd gewonnen. De beslissende actie van de wedstrijd werd gemaakt in de zesde inning. ArgentiniŽ stond met 5-4 achter en had de honken vol met nul uit, maar de Japanse verdediging toonde vervolgens een spectaculaire actie. Santiago Carril sloeg de bal naar derde honkman Tomonori Inove, die de loper op het derde honk gedwongen uitschakelde en de bal doorgooide voor een 'around-the-horn' triple play!

ArgentiniŽ en Japan speelden beide drie wedstrijden op de eerste dag van het evenement. Later op de dag boekte ArgentiniŽ een 4-0 shutout tegen TsjechiŽ en won met 9-2 van AustraliŽ. Japan verloor met 10-5 van Nieuw-Zeeland, gevolgd door een nipte 3-2 zege tegen de Tsjechen. Naast winst tegen Japan won Nieuw-Zeeland ruim tegen Samoa, 11-1.

...Penese Iosefo in 2009...
...als speler van Spikes...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Op de tweede speeldag speelden AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Samoa en TsjechiŽ drie wedstrijden. Nieuw-Zeeland voegde drie overwinningen toe en won overtuigend van ArgentiniŽ (10-1), TsjechiŽ (7-0) en AustraliŽ (8-1). In het duel tegen ArgentiniŽ stond Nieuw-Zeeland met 2-0 voor toen het tot een rally van acht punten kwam in de vijfde inning. Winnende werper Penese Iosefo stond slechts ťťn honkslag toe. In 2009 speelde Iosefo in de Nederlandse Hoofdklasse en was toen de pitching-troef van Spikes. Na het seizoen werd Iosefo gekozen tot Beste Werper en Meest Waardevolle Speler van de Hoofdklasse. De AustraliŽrs wonnen wel hun andere twee wedstrijden op donderdag tegen de Tsjechen (8-1) en Japan (1-0). In hun derde duel van de dag stond TsjechiŽ ook met lege handen tegen Samoa en verloor met 6-5.

In hun duel tegen Japan scoorden de Australian Steelers het enige punt in de tweede inning. Winnende werper Harrison Peters stond slechts ťťn honkslag toe.

De Tsjechen stonden halverwege de zesde inning met 5-0 achter tegen Samoa, maar kwamen toen tot een rally van vijf punten om langszij te komen. Even later hernam, in de zevende, hernam 'Tanifa Samoa' de leiding. Samoa opende de score in de eerste inning met ťťn uit, dankzij een fout. De ploeg voegde drie runs toe in de derde inning op honkslagen van Josh Niu (one-run) en (playing coach) Mike Niu (2-run). Samoa verhoogde de voorsprong naar 5-0 in de zesde op een grounder. In de 2e6 kwamen de Tsjechen plotseling tot een rally van vijf punten om de stand in evenwicht te brengen. Lukas Fiala opende met een tweehonkslag en scoorde na een opofferingsslag. Met ťťn uit en twee lopers op de honken sloeg Patrik Kopecny een 3-run homerun. Volgende slagman Marek Maly bereikte het honk na een fout en scoorde de gelijkmaken op een hiernavolgende driehonkslag van Michal Koluch. Een werperswissel volgde en nieuwe pitcher Lewis Jerard schakelde de volgende twee slagmensen uit. In de 1e7 hernam Samoa de leiding. Matt Moriarty begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag en scoorde op een 2-out single van Jerard. In de 2e7 sloeg Jiri Korcak een driehonkslag met twee uit, maar werd even later uitgeschakeld bij een poging te scoren.

Op Dag 3 leed Nieuw-Zeeland de eerste nederlaag van het evenement toen het net tekort kwam tegen Japan, 2-1. Japan scoorde beide punten in de vijfde inning op Josh Pettett toen Yusuke Morita een 2-run homerun sloeg met twee uit. Eerder op de dag wonnen de Black Sox hun zesde opeenvolgende wedstrijd door Samoa met 10-3 te verslaan. ArgentiniŽ speelde vandaag drie wedstrijden, won driemaal en versloeg Japan (2-1), AustraliŽ (6-3) en TsjechiŽ (8-6). Tegen Japan brak ArgentiniŽ een 1-1 stand in de 2e7 toen pinch-runner Alan Peker scoorde op een wilde worp met ťťn uit. De Tsjechen bleven puntloos, want ze verloren op de derde dag van het evenement ook met 5-0 van Japan.

...Argentijn Roman Godoy gooide in 2014 tijdens...
...de European Super Cup in Amstelveen (Ned.)...
...voor het Belgische Brasschaat...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In het duel tegen ArgentiniŽ namen de Tsjechen een 4-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning. Even later antwoordde ArgentiniŽ net vier eigen punten in hun eerste slagbeurt en voegde er drie aan toe in de derde slagbeurt.

Op zaterdag, Dag 4 van het toernooi, boekte TsjechiŽ twee overwinningen, een 11-7 zege tegen AustraliŽ en 4-2 winst vs. Samoa. Tegen AustraliŽ braken de Tsjechen een 1-1 stand met een 5-run rally met twee uit in de tweede inning. In deze slagbeurt werd er slechts ťťn honkslag genoteerd, maar was er wel vijfmaal vier wijd, waarvan drie met volle honken. De overige twee punten in deze beurt kwamen tot stand na wilde worpen. AustraliŽ verkleinde de achterstand naar 6-5, maar de Tsjechen voegden nog eens drie punten toe in de vijfde. Met een 9-4 achterstand kwam AustraliŽ in de vijfde en zesde inning terug om er een 9-7 van te maken, maar in de zevende scoorde TsjechiŽ nog eens twee 'insurance runs'. Tegen Samoa braken de Tsjechen een 2-2 stand in de zesde inning toen Patrik Kopecny opende met een inside-the-park-homerun en zorgde een fout voor het vierde punt. Tussen deze twee wedstrijden door verloren de Tsjechen met 8-1 van Nieuw-Zeeland, dat ook nog twee andere overwinningen aan het totaal toevoegde. Nieuw-Zeeland won ook van AustraliŽ (5-4) en ArgentiniŽ (8-6) om op de eerste plaats te eindigen en zich te plaatsen voor de Finale. In het duel tussen Nieuw-Zeeland en ArgentiniŽ was er een 'bench-clearing brawl' en dat leidde tot het wegsturen van en een schorsing voor Nieuw Zeeland-Manager Ben Enoka. Hierdoor moest hij de Finale aan zich voorbij laten gaan.

Voor het verlies tegen Nieuw-Zeeland boekte ArgentiniŽ een7-0 shutout tegen Samoa om op gelijke hoogte te eindigen met Japan, dat zaterdag tweemaal won. Japan won ruim van Samoa (18-0), waarna ook AustraliŽ (7-3) werd verslagen. Door samen de tweede plaats te delen plaatsten Japan en ArgentiniŽ zich beide voor de Halve Finale.

Op zondag werden de beslissende wedstrijden gespeeld. De dag begon met de Halve Finale tussen Japan en ArgentiniŽ. Met een 6-0 shutout-winst bereikte ArgentiniŽ de Finale, terwijl Japan op de derde plaats eindigde.

Tegelijkertijd won TsjechiŽ met 8-7 van Samoa om zich te plaatsen voor de wedstrijd om de vierde plaats. Door het verlies eindigde Samoa op de zesde plaats. Met een 3-1 achterstand scoorden de Tsjechen (die met 13-12 werden 'outhit') zes punten in de vijfde inning met als hoogtepunt een 3-run homerun van Patrik Kopecny. Nadat de Tsjechen nog een punt hadden gescoord in de zesde kwam Samoa terug tot 8-7, maar stond met lege handen.

In de middag kwam AustraliŽ tot een 6-0 shutout tegen TsjechiŽ om op de vierde plaats te eindigen. TsjechiŽ werd door dit verlies vijfde. Het toernooi eindigde vervolgens met de ruime 9-0 shutout-winst van Nieuw-Zeeland in de Finale tegen ArgentiniŽ.

(18 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.