Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Nederland opent Europees Kampioenschap met enorme No-Hit shutout
English

LEDENICE / SEZIMOVO ŕSTÕ (TsjechiŽ) - Nederland is het Europees Kampioenschap Softbal Mannen in TsjechiŽ op maandag (21 juni) begonnen met een grote 25-0 shutout-overwinning tegen Litouwen, dat hitloos bleef. De wedstrijden van het vijftiende Europees Kampioenschap worden gespeeld in de plaatsen Ledenice en Sezimovo ŕstŪ. Het evenement is het eerste internationale softbal/honkbal-toernooi dat dit jaar in Europa wordt gespeeld en het eerste sinds 2019. Vorig jaar werden alle Europese toernooien geschrapt of uitgesteld vanwege de corornavirus (COVID-19) pandemie. Onder de uitgestelde evenementen was ook het Europees Kampioenschap Herensoftbal.

De twee finalisten kwalificeren zich voor de WBSC Men's World Cup 2022, dat volgend jaar van 26 november tot en met 4 december wordt georganiseerd in Auckland, Nieuw-Zeeland. Het Wereldkampioenschap stond aanvankelijk op het programma voor februari dit jaar, maar werd uitgesteld.

Negen landen nemen deel aan het Europees Kampioenschap. Het organiserende TsjechiŽ heeft gezelschap van Denemarken, Frankrijk, IsraŽl, KroatiŽ, Litouwen, Nederland, Slowakije en Zweden. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19) worden de wedstrijden gespeeld zonder publiek. Alleen op de slotdag van het evenement (26 juni) zijn toeschouwers toegestaan met een maximum van 500.

TsjechiŽ is de titelvedediger. De Tsjechen veroverden in 2018 de titel voor de vierde opeenvolgende keer toen het toernooi eveneens werd georganiseerd in eigen land. Destijds won de Tsjechische ploeg met 10-3 in de Finale tegen Nederland in een mercy-rule, 6-inning wedstrijd. Denemarken eindigde toen op de derde plaats.

Het eerste Europees Kampioenschap Mannen Softbal werd in 1993 georganiseerd in de Tsjechische hoofdstad Praag. Nederland veroverde toen de allereerste titel. Oranje pakte de titel ook twee jaar later (1995), maar TsjechiŽ veroverde de eerste van hun tien titels in 1997. Nadat de Tsjechen driemaal op rij kampioen waren geworden won Nederland weer in 2003 voor de derde en laatste keer. De Tsjechen wonnen de volgende drie toernooien weer, waarna Denemarken als derde land een Europese titel won, wat gebeurde in 2010. Sinds 2012 wonnen de Tsjechen de volgende vier toernooien.

Tijdens het EK wordt Nederland ook vertegenwoordigd door Umpires Patrick Reus en Arjan de Wever. De Belgische Umpire Britt Nielandt, die ook actief is in de Nederlandse Softbal Hoofdklasse, is ook ťťn van de umpires.

Op maandagochtend, in Ledenice, stond Nederland tegenover Litouwen in ťťn van de twee openingswedstrijden van het toernooi. In Sezimovo ŕstŪ speelde Denemarken tegen KroatiŽ. Beide wedstrijden eindigden met een shuout. Nederland kwam tot een grote 25-0 shutout in 2½ inning, Denemarken won met 10-0 in vier innings. Tien van de zeventien spelers op het Nederlandse roster nemen deel aan hun eerste Europees Kampioenschap.

Het was de eerste keer in de historie dat Nederland een interlandwedstrijd speelde tegen Litouwen. Het land nam drie jaar geleden voor het eerst deel aan een Europees Kampioenschap en eindigde toen op de twaalfde en laatste plaats. Litouwen is het 38e land waartegen Nederland een officiŽle interlandwedstrijd heeft gespeeld.

...Enrique Javier...
...2 homeruns, 4 RBI's...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In hun openingswedstrijd kwam Nederland tot een rally van negentien punten in hun eerste slagbeurt! De ploeg van Hoofd Coach Ben ten Pas sloeg 18 honkslagen, waaronder drie van Glennsig Polonius en twee homerun van Enrique Javier. Homeruns werden ook geslagen door Revin Brooks, Forstine Coenraad, Dyron Juaquin en Jazz Voogd. Dyron Juaquin scoorde vier punten. Forstine Coenraad en Enrique Javier sloegen beiden vier punten binnen.

Twee Oranje-werpers gooiden een 3-inning No-Hitter. Sontje Angelista, die debuteerde in de Nationale Ploeg, gooide de eerste twee innings. Emeron Lourens gooide daarna de derde inning. Samen schakelden ze negen slagmensen met drie slag uit. Slechts ťťn Litouwer bereikte het honk via vier wijd.

Nadat Angelista de eerste drie Litouwse slagmensen met drie slag had uitgeschakeld in de eerste helft van de eerste inning sloeg de Nederlandse aanval toe met een grote 19-run rally op Vermidas Neverauskas, die het hele duel gooide. Slechts zeven van de 25 punten die Neverauskas tegen kreeg waren verdiend. Er waren 22 slagmensen in de eerste inning. Jeff Delfina, Dyron Juaquin, Enrique Javier en Revin Brooks kwamen in deze inning allemaal drie keer aan slag. Er waren dertien honkslagen, zes daarvan een homerun. Er er waren ook vijf fouten.

De rally begon met twee fouten. Jeff Delfina, die dit seizoen ťťn van de coaches is van het vrouwen softbalteam van Amsterdam Pirates, opende en bereikte het honk na een fout. Volgende slagman Dyron Juaquin kwam eveneens na een fout op het honk. Beiden scoorden toen volgende slagman Enrique Javier homerde. Hierna werden punten gescoord op een opofferinsslag van Jazz Voogd, een foute aangooi op een grounder van Rob Hassink, een tweehonkslag van Forstine Coenraad, driehonkslag van Coen Merkx en een tweehonkslag van Jeff Delfina. Met lopers op het tweede en derde honk en met twee uit scoorde Nederland nog eens elf punten, waarvan negen op vijf homeruns. Eerst sloeg Revin Brooks een 3-run homerun. Na een honkslag van Polonius homerde ook Voogd. En kort nadat Hassink een tweehonkslag had laten noteren was het Coenraad die homerde. Twee punten werden daarna gescoord op een fout. Hierna sloegen Dyron Juaquin en Enrique Javier back-to-back homeruns om er een 19-0 stand van te maken. Voor Javier, ťťn van de veteranen in de ploeg, was dit zijn tweede homerun in deze slagbeurt. Javier neemt sinds 2007 deel aan zijn zevende Europees Kampioenschap. De lange inning eindigde uiteindelijk toen Brooks werd uitgevangen.

Nederland was al weer snel terug in de slagperk, want de volgende drie slagmensen van Litouwen kregen eveneens drie slag in de 1e2. In de 2e2 werden zes Oranje-punten toegevoegd. De hoogtepunten in deze slagbeurt werden geleverd door drie spelers die aan hun eerste EK deelnemen. Job Kremer sloeg een 2-run double, Jim Wursten een RBI-triple en Dyron Juaquin een puntscorende honkslag.

In de 1e3 werd een aantal wijzigingen gemaakt. Eťn daarvan was dat Emeron Lourens de pitching overnam. Sinds vorig jaar is Lourens de derde honkman van Quick Amersfoort in de Honkbal Hoofdklasse. Lourens begon met een strikeout, maar gooide daarna vier wijd op Ervinas Rimkevičius. De volgende twee slagmensen kregen weer drie slag en dat maakte een einde aan deze eenzijdige wedstrijd.

Nederland speelt twee wedstrijden op dinsdag. De ploeg ontmoet dan KroatiŽ en Frankrijk.

(21 juni)

Overige uitslagen Dag 1
Denemarken vs. Kroatiť 10-0 (4 inn.); Zweden vs. IsraŽl 0-19 (3 inn.); Frankrijk vs. TsjechiŽ 0-14 (4 inn.); KroatiŽ vs. Slowakije 5-2; Litouwen vs. Denemarken 0-10 (5 inn.); Zweden vs. Frankrijk 4-18 (5 inn.); TsjechiŽ vs. IsraŽl 9-0 (4½ inn.).


Nederland - Litouwen 25-0 (2½ inn.)
1234567RHE
Litouwen000 -008
Nederland196X -25180
pitcher Litouweninn.SOBBHRER
Vermidas Neverauskas, L (0-1)2--18257

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Sontje Angelista, W (1-0)26----

Emeron Lourens131---

Homeruns: Nederland: Enrique Javier 2 (2)(1e,3-run,0 uit,op Neverauskas; 1e,solo,2 uit,op Neverauskas), Revin Brooks (1)(1e,3-run,2 uit,op Neverauskas), Jazz Voogd (1)(1e,2-run,2 uit,op Neverauskas), Forstine Coenraad (1)(1e,2-run,2 uit,op Neverauskas), Dyron Juaquin (1)(1e,solo,2 uit,op Neverauskas).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Branislav Sušila (Slowakije), 1B-Jan Svatoš (TsjechiŽ), 3B-Brian Aron (IsraŽl).
Official Scorers-Michaela JirŠčkovŠ (TsjechiŽ), Albert MŪka (TsjechiŽ)
Play-by-Play Scorer-Lenka RichterovŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Bob Kessler (IsraŽl).
Aanvangstijd-10:00 uur.
Speeltijd-1:11 uur.
Locatie-Sharks Bay, Ledenice, TsjechiŽ (veld Žraloci Ledenice).

Game Notes:
Sontje Angelista en Emeron Lourens (Nederland) gooien een combined No-Hitter.
Eerste wedstrijd in de historie tussen Nederland en Litouwen.
284e interlandwedstrijd van het Nederlands Mannen Softbal Team.
158e interland-overwinning van het Nederlands Team.
Weeromstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 25° C; windrichting noordoost; windsnelheid 6 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 43%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.