Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederland tweemaal nipt onderuit op Dag 2 van Europees Kampioenschap
English

LEDENICE / SEZIMOVO ŕSTÕ (TsjechiŽ) - Op Dag 2 van het 15e Europees Kampioenschap Mannen Softbal in TsjechiŽ kwam het Nederlands Team tweemaal net tekort op dinsdag (22 juni) en verloor twee keer met ťťn punt verschil.

In de middag leed Nederland een onverwachte en verrassende nederlaag in hun eerste wedstrijd van de dag, want de ploeg verloor met 7-6 van KroatiŽ in Ledenice. Op dinsdagavond, op dezelfde locatie, verloor Oranje met 10-9 in hun allereerste wedstrijd ooit tegen Frankrijk.

Door de dubbele nederlaag deelt Nederland nu de zesde plaats met IsraŽl, dat op woensdag de eerste tegenstander is. 's Avonds ontmoet Oranje het nog ongeslagen Denemarken. Met nog vijf wedstrijden te spelen heeft Nederland uiteraard nog kansen om de Kampioensfinale op zaterdag te bereiken.

Denemarken kwam op dinsdag voor de derde keer tot winst en dat was een ruime 19-0 shutout tegen Zweden. Titelverdediger TsjechiŽ won op dinsdagavond eveneens hun derde wedstrijd. De ploeg speelde ook tegen Zweden en boekte een 11-0 overwinning in 3½ inning.

Er is in dit toernooi geen Play-Off. De teams op de eerste en tweede plaats na afloop van de voorronde ontmoeten elkaar in de Finale. De teams op de derde en vierde plaats spelen om het brons. De teams op de achtste en negende plaats spelen op zaterdag eveneens tegen elkaar. De teams op de vijfde, zesde en zevende plaats spelen een driekamp tegen elkaar op de slotdag van het evenement.

De twee finalisten kwalificeren zich voor de WBSC Men's World Cup 2022, dat volgend jaar van 26 november tot en met 4 december wordt georganiseerd in Auckland, Nieuw-Zeeland. Het Wereldkampioenschap stond aanvankelijk op het programma voor februari dit jaar, maar werd uitgesteld.

(22 juni)

Overige uitslagen op Dag 2
Denemarken vs. Zweden 19-0 (2½ inn.); IsraŽl vs. Slowakije 0-7 (6 inn.); Slowakije vs. Litouwen 15-7 (4½ inn.); TsjechiŽ vs. Zweden 11-0 (3½ inn.).Nederland vs. KroatiŽ
In hun eerste wedstrijd op dinsdag stond Nederland tegenover KroatiŽ. De landen speelden acht keer eerder tegen elkaar. Elke keer was Nederland de winnende ploeg geweest en de ploeg scoorde in deze wedstrijden 126 punten, terwijl er maar zestien tegenpunten waren. Echter, de laatste keer dat de teams tegenover elkaar stonden drie jaar geleden tijdens het Europees Kampioenschap in Praag won Nederland slechts met 9-8. In die wedstrijd stond Nederland met 7-2 voor na twee innings, maar keek halverwege de vijfde tegen een 8-7 achterstand aan. Oranje kwam toen langszij in de vijfde en scoorde het beslissende punt in de zesde na een honkslag van Enio Kwas, die vandaag de startende werper was voor Nederland.

IN MEMORIAM

...Pero Čizmić...
(1950 - 2021)
Het is een zwaar en emotioneel toernooi voor KroatiŽ, want vorige week, op 16 juni, overleed Pero Čizmić, de drijvende kracht achter het softbal in KroatiŽ, op 70-jarige leeftijd. Ruim 25 jaar speelde hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van de sport in zijn land en hij was ook vele jaren voorzitter van de Kroatische Softbal Bond, die hij had opgericht. Dankzij zijn inzet kon zo'n veertien jaar geleden het eerste officiŽle softbalcomplex worden geopend in Zagreb. Pero Čizmić was ook de mede-oprichter van Softball Klub Span in Zagreb. Hij was tevens nauw betrokken bij Softball Klub Princ Zagreb, waarvan hij de voorzitter was.

Op maandag opende KroatiŽ het evenement met een 10-0 shutout-nederlaag tegen Denemarken, maar won daarna met 5-2 van Slowakije. Nederland begon met een ruime 25-0 shutout-winst tegen Litouwen in het enige duel dat op maandag werd gespeeld.

Oranje opende de score met twee punten in de 1e3, maar KroatiŽ antwoordde met drie punten in zowel de derde als de vierde inning. Al deze punten werden gescoorde op twee 3-run homeruns van derde honkman Hrvoje Jerbić, die 3-uit-3 was en zes punten binnensloeg. Beide teams sloegen acht honkslagen.

Oranje stond tegenover Bruno Kukolja, die een taaie tegenstander was, want de rechtshander schakelde veertien slagmensen met drie slag uit. Op maandag was Kukolja ook de starter tegen Denemarken, maar verliet de plaat toen na ťťn inning en was de verliezende werper. Later op de dag gooide hij een complete wedstrijd tegen Slowakije, gooide elf keer drie slag, stond maar drie honkslagen toe en was de winnende werper.

Vandaag kreeg Kukolja geen grote problemen in de eerste twee innings, maar moest daarna twee punten toestaan in de 1e3. Na vier wijd voor lead-off hitter Jeff Delfina volgde Dyron Juaquin met een homerun. De volgende drie slagmensen werden uitgeschakeld, waarvan twee met drie slag.

KroatiŽ was een stuk productiever in hun eerste twee slagbeurten op Enio Kwas, maar kon niet scoren. De eerste inning eindigde met een dubbelspel en in de tweede inning werd een loper uitgeschakeld op de plaat. Maar in de 2e3 was KroatiŽ succesvoller, dankzij Hrvoje Jerbić. Eerst gooide Kwas vier wijd op Matej Kamenski en Kristijan Belas. Hierna homerde Jerbić. Met twee uit kreeg KroatiŽ nog twee honklopers, waarna Sontje Angelista de pitching overnam van de 53-jarige Kwas, die ťťn meest ervaren spelers in de ploeg is. Angelista sloot af met een strikeout, maar Nederland stond met 3-2 achter.

Nadat Kukolja driemaal drie slag had gegooid in de 1e4 voegde KroatiŽ weer drie punten toe in hun vierde slagbeurt. Daar waren dezelfde drie spelers bij betrokken. Met ťťn uit sloeg Kamenski een honkslag en werd Belas geraakt door een worp. Hierna sloeg Jerbić zijn tweede 3-run homerun om er een 6-2 stand van te maken.

Nederland wist wat terug te komen in de vijfde. Emeron Lourens begon met een honkslag en Jeff Delfina kreeg vier wijd. Beiden scoorden op een hiernavolgende driehonkslag van Dyron Juaquin. Hierdoor werd de achterstand teruggebracht tot 6-4, stond er een loper op het derde honk en waren er nog een nullen. Genoeg kansen dus om nog wat meer te scoren. Echter Bruno Kukolja schakelde de volgende drie slagmensen met drie slag uit!

In de 2e5 scoorde KroatiŽ een belangrijk 'insurance run'. Met twee uit kreeg Matej Kamenski vier wijd en hij schoof op naar het tweede honk, derde honk en de thuisplaat na drie opeenvolgende doorgeschoten ballen. De derde resulteerde ook in vier wijd voor Kristijan Belas. Dat bracht powerhitter Hrvoje Jerbić weer in het slagperk. Maar dit keer, met een loper op het eerste honk, kreeg Jerbić opzettelijk vier wijd zodat hij geen kans kreeg nog meer schade aan te richten. De inning eindigde hierna met een strikeout, maar KroatiŽ stond met 7-4 voor.

Na een puntloze zesde inning volgde een spannende zevende slagbeurt. Jeff Delfina opende met een honkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde op een 2-out single van Revin Brooks. Coen Merkx werd ingezet als pinch-runner voor Brooks en hij scoorde helemaal vanaf het eerste honk toen een klap van Glennsig Polonius werd gemist in het outfield. Met Polonius op het tweede honk kreeg Job Kremer vier wijd. Maar hierna sloot Bruno Kukolja de inning en de wedstrijd af met zijn veertiende strikeout om de winst te bezegelen. De allereerste winst van KroatiŽ tegen Nederland!


KroatiŽ - Nederland 7-6
1234567RHE
Nederland0020202-681
KroatiŽ003310X-781
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Enio Kwas, L (0-1)2.2-4533

Sontje Angelista3.143344

pitcher KroatiŽinn.SOBBHRER
Bruno Kukolja, W (2-1)7144866

Homeruns: Nederland: Dyron Juaquin (2)(3e,2-run,0 uit,op Kukolja); KroatiŽ: Hrvoje Jerbić 2 (2)(3e,3-run,0 uit,op Kwas; 4e,3-run,1 uit,op Angelista).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Brian Aron (IsraŽl), 1B-Thomas Lohnert (Duitsland), 3B-Branislav Sušila (Slowakije).
Official Scorers-Albert MŪka (TsjechiŽ), Eliška VicŠnovŠ (TsjechiŽ)
Play-by-Play Scorer-Petr Borovka (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Bob Kessler (IsraŽl).
Aanvangstijd-13:30 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Sharks Bay, Ledenice, TsjechiŽ (veld Žraloci Ledenice).

Game Notes:
285e interlandwedstrijd van het Nederland Mannen Softbal Team.
Negende wedstrijd in de historie tussen Nederland en KroatiŽ.
Eerste nederlaag in de historie van Nederland tegen KroatiŽ.
Weather conditions at game time:
Cloudy, 21° C (69,8° F); wind direction northeast; wind speed 8 kmh (4,9 mph); wind force 2 Bft; humidity 71%.Nederland vs. Frankrijk
Frankrijk neemt deel aan hun eerste Europees Kampioenschap sinds 1995, de enige andere keer dat het land aan dit evenement van de partij was. Destijds werd het EK voor de tweede keer georganiseerd en vond toen plaats in Denemarken. Frankrijk eindigde op de zesde plaats in het toernooi, dat werd gewonnen door Nederland.

Frankrijk opende het Europees Kampioenschap maandag met een ruime 14-0 nederlaag in een 4-inning wedstrijd tegen het organiserende TsjechiŽ. 's Avonds boekte Frankrijk een ruime 18-3 overwinning in vijf innings tegen Zweden.

In de allereerste wedstrijd tussen de twee landen nam Frankrijk een vroege voorsprong en scoorde tweemaal in zowel de eerste als de tweede inning op startende pitcher Sontje Angelista.

In de eerste inning opende Anthony Cros met een tweehonkslag en scoorde op een one-out triple van Jacques Boucheron, die later zelf scoorde na een foute aangooi. Frankrijk voegde nog eens twee punten toe in de tweede inning, die begon met een lead-off homerun van Mathis Guiraud. Hierna sloeg Philippe Drouot een honkslag, stal het tweede honk, schoof op na een wilde worp en scoorde op een one-out single van Nicolas Garin.

Nederland kreeg geen scoringskansen in hun eerste twee slagbeurten, maar halveerded de achterstand in de 1e3 op pitcher Sylvain Buvat. Coen Merkx begon met een tweehonkslag en scoorde op een one-out single van Jeff Delfina, die zelf op het derde honk terecht kwam na een fout in het outfield. Hij scoorde daarna met twee uit op een tweehonkslag van Revin Brooks.

Echter, Frankrijk antwoordde met een 3-run rally met twee uit in de 2e3. Met twee uit kreeg Rony Papa vier wijd en werd Clťment Colomes-Le Pichon geraakt door een worp. De eerste scoorde doordat volgende slagman Mathis Guiraud het honk bereikte na een fout en Philippe Drouot volgde met een 2-run single. Hierna nam Emeron Lourens de Nederlandse pitching over.

Nu met een 7-2 achterstand scoorde Nederland tweemaal in de 1e4. Glennsig Polonius (lead-off) en Rob Hassink (met ťťn uit) kregen vier wijd en scoorden op een tweehonkslag van Coen Merkx, waarna de volgende twee slagmensen werden uitgeschakeld.

Opnieuw reageerde Frankrijk onmiddellijk, want de ploeg scoorde eveneens tweemaal in hun vier slagbeurt, dankzij puntscorende honkslagen van Lucas Manglť (met ťťn uit) en Clťment Colomes-Le Pichon (met twee uit).

In de vijfde was er weer een Oranje-punt. Dyron Juaquin begon met een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Revin Brooks.

De wedstrijd werd hierna een thriller in de 1e6 toen Nederland driemaal tot scoren kwam. Jim Wursten begon met een honkslag en scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Rob Hassink. Nadat Coen Merkx was geraakt door een worp en een vangbal voor de eerste nul had gezorgde scoorde Hassink toen een klap van Jeff Delfina eindigde in een vangfout. Hierna sloeg Dyron Juaquin de bal het linksveld in voor een honkslag. Merkx scoorde en Delfina probeerde vanaf het tweede honk de gelijkmaker te scoren. Echter, na het passeren van het derde honk kwam hij in een rundown en werd uitgeschakeld. Een grounder maakte een einde aan de slagbeurt, maar Nederland had de achterstand teruggebracht naar 9-8.

Frankrijk scoorde daarna een beslissend 'insurance run' in de 2e6. Lucas Manglť begon met een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een one-out single van Clťment Colomes-Le Pichon. Dat zette Frankrijk op een 10-8 voorsprong toen de zevende inning begon.

In de 1e7 kreeg Nederland snel twee nullen. Jim Wursten (die 3-uit-4 sloeg) homerde daarna, maar even later maakte een vangbal een einde aan de wedstrijd.

En daarmee stond Nederland voor de tweede keer met lege handen en leed ook de tweede nederlaag met ťťn punt verschil.


Frankrijk - Nederland 10-9
1234567RHE
Nederland0022131-9113
Frankrijk223201X-10122
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Sontje Angelista, L (1-1)2.242674

Emeron Lourens3.131633

pitcher Frankrijkinn.SOBBHRER
Sylvain Buvat, W (2-0)7221199

Homeruns: Nederland: Jim Wursten (1)(7e,solo,2 uit,op Buvat); Frankrijk: Mathis Guiraud (1)(2e,solo,0 uit,op Angelista).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Thomas Lohnert (Duitsland), 1B-Jan Svatoš (TsjechiŽ), 3B-Tomislav Ozimec (TsjechiŽ).
Official Scorers-Michaela JirŠčkovŠ (TsjechiŽ), Zuzana VaňkovŠ (TsjechiŽ)
Play-by-Play Scorer-Lenka RichterovŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Goose Gillett (IsraŽl).
Aanvangstijd-18:15 uur.
Speeltijd-2:12 uur.
Locatie-Sharks Bay, Ledenice, TsjechiŽ (veld Žraloci Ledenice).

Game Notes:
286e interlandwedstrijd van het Nederlands Mannen Softbal Team.
Eerste wedstrijd in de historie tussen Nederland en Frankrijk.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 23° C; windrichting noordoost; windsnelheid 13 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 66%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.