Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederland vs. TsjechiŽ gestaakt door weer op Dag 4 Europees Kampioenschap
English

LEDENICE / SEZIMOVO ŕSTÕ (TsjechiŽ) - Op Dag 4 van het 15e Europees Kampioenschap Mannen Softbal in TsjechiŽ kwam Nederland voor de derde keer tot winst, maar leek de ploeg af te stevenen op de vierde nederlaag. In de middag won Oranje ruim met 21-8 van Zweden, maar verzumde het duel af te sluiten via de mercy-rule. 's Avonds stond de ploeg met 9-0 achter tegen titelverdediger TsjechiŽ toen het duel vanwege de weersomstandigheden werd gestaakt. De wedstrijd wordt op vrijdag uitgespeeld.

Op vrijdag sluit de ploeg de voorronde af tegen Slowakije. Maar zelfs wanneer dat duel wordt gewonnen kan de ploeg de top-vier vrijwel zeker niet meer bereiken, tenzij het duel tegen de Tsjechen nog wordt omgedraaid in een overwinning. KroatiŽ neemt momenteel de vierde plaats in. Wanneer dat team hun resterende wedstrijden op vrijdag zou verliezen tegen Frankrijk en IsraŽl en Nederland Slowakije verslaat, dan zal KroatiŽ op een gedeelde vierde plek komen samen met Oranje (in geval van verlies tegen de Tsjechen). In dat scenario is het onderling resultaat tussen de twee teams beslissend. Op dinsdag verloor Nederland met 7-6 van KroatiŽ en dat blijkt nu heel kostbaar te zijn geweest.

Op vrijdag wordt ook beslist welke twee teams tegenover elkaar komen te staan in de Finale op zaterdag. Op dit moment delen TsjechiŽ en Denemarken ongeslagen de koppositie en zijn ook de grote favorieten om de Finale te bereiken. Frankrijk neemt momenteel de derde plaats in.

De twee finalisten kwalificeren zich voor de WBSC Men's World Cup 2022, dat volgend jaar van 26 november tot en met 4 december wordt georganiseerd in Auckland, Nieuw-Zeeland. Het Wereldkampioenschap stond aanvankelijk op het programma voor februari dit jaar, maar werd uitgesteld.

(24 juni)

Overige uitslagen op Dag 4
Frankrijk vs. Slowakije 14-4 (4 inn.); Denemarken vs. IsraŽl 8-5; Slowakije vs. Denemarken 1-16 (4 inn.); KroatiŽ vs. Litouwen 15-0 (3 inn.).Nederland vs. Zweden
Ondanks de ruime 21-8 overwinning waren alle zeven innings nodig voor deze wedstrijd. Halverwege de vijfde inning stond Nederland overtuigend met 12-1 voor en was drie nullen af van een mercy-rule overwinning. Echter, Zweden kwam toen tot een rally van zes punten om het mercy-rule puntenverschil ongedaan te maken en minimaal ťťn extra slagbeurt af te dwingen. Doordat de zesde inning puntloos bleef was ook de zevende slagbeurt nodig. In de zevende kwam Nederland tot een rally van nog eens negen punten.

Oranje kwam tot 26 honkslagen in deze wedstrijd, waaronder vijf van Dyron Juaquin, die 5-uit-6 sloeg en vijfmaal scoorde. Enrique Javier sloeg vier honkslagen en er waren ook vier homeruns. Zweden kwam niet verder dan drie honkslagen.

Nederland nam een snelle comfortabele voorsprong en opende de score met drie punten in de eerste helft van de eerste inning. Jeff Delfina begon met een tweehonkslag en scoorde het eerste punt op een hiernavolgende honkslag van Dyron Juaquin. De laatste bereikte het tweede honk op een velderskeus-grounder van Revin Brooks en scoorde het volgende punt op een tweehonkslag van Enrique Javier. Met ťťn uit scoorde Brooks het derde punt op een grounder van Glennsig Polonius.

Oranje voegde een punt toe in de tweede inning toen Jeff Delfina een inside-the-park-homerun sloeg met twee uit.

Zweden kreeg een scoringskans in hun eerste slagbeurt op starter Sontje Angelista. Hij kreeg de honken snel vol na vier wijd voor Alvin Taguaripano, waarna hij een honkslag van Rafa Campos tegen kreeg en Ruben Dario Garcia met een worp raakte. Deze namen verraden dat deze spelers duidelijk een andere achtergrond hebben. Met de honken vol schakelde Angelista de volgende drie slagmensen met drie slag uit.

In de tweede inning scoorde Zweden het eerste punt. Dit keer raakte Angelista lead-off hitter Alex Artz met een worp en hij zou gaan scoren op een honkslag van Daniel Andrť.

Nederland nam meer afstand in de volgende drie slagbeurten, scoorde tweemaal in zowel de derde als de vierde inning en voegde nog eens vier runs toe in de vijfde.

In de derde, met twee uit, sloeg Forstine Coenraad een 2-run homerun. In de vierde voegden Revin Brooks en Wouter Kamstra puntscorende honkslagen toe. En in de vijfde leverden Dyron Juaquin en Jim Wursten RBI-singles af, terwijl een fout bijdroeg aan de andere twee punten.

Met een 12-1 voorsprong halverwege de vijfde inning had Nederland nog drie nullen nodig om het duel via de mercy-rule af te sluiten en kon zelfs nog een punt toestaan. Echter, Zweden scoorde zes punten zonder het slaan van een honkslag! Opeens kon de Nederlandse pitching de slagzone niet meer vinden en dat zorgde voor negen vrije lopen! In de 2e4 had Enio Kwas de pitching overgenomen van Sontje Angelista en kreeg drie nullen op rij. Maar in de vijfde raakte Kwas de eerste twee slagmensen met een worp, waarna de honken vol kwamen te staan via vier wijd. Kwas volgde met een strikeout, maar hierna gooide hij ook vier wijd op zijn pitching-college Kalle Hjelm en dat leverde een punt op. Met twee uit werden nog eens vijf punten gescoord. Het eerste daarvan op een grounder van Jonny Edgren. Toen Kwas de honken weer vol kreeg na een volgende vier wijd nam Revin Brooks de pitching over. Hierna kwam Zweden driemaal tot scoren toen Brooks vier wijd gooide op de volgende drie slagmensen. Met de honken nog altijd vol werd het zesde punt in de inning gescoord na een wilde worp. Zweden kreeg de honken nogmaals vol nadat er wederom vier wijd volgde. Hierna kwam de inning eindelijk ten einde met een 'force play-grounder', maar het mercy-rule puntenverschil was uitgewist.

Nederland wist niet tot scoren te komen in de zesde, maar kwam daarna wel tot een rally van negen punten in de 1e7. Dyron Juaquin begon met een honkslag en Revin Brooks kreeg vier wijd, waarna Enrique Javier homerde. Hierna sloeg Jazz Voogd een tweehonkslag en daarna was het pinch-hitter Rob Hassink die een homerun sloeg. De productieve slagbeurt vervolgde met een honkslag van Forstine Coenraad en een tweehonkslag van Coen Merkx, die beiden scoorden op een hiernavolgende honkslag van Myron Juaquin. Later in de slagbeurt werden nog twee punten gescoord op een one-out single van Revin Brooks en 2-out single van Jazz Voogd.

In de 2e7 wist Zweden nog eenmaal te scoren, maar daarna kwam er na bijna drie uur een einde aan de lange ontmoeting.


Zweden - Nederland 8-21
1234567RHE
Nederland3122409-21262
Zweden0100601-832
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Sontje Angelista36321-

Enio Kwas, W (1-1)1.222-55

Revin Brooks2.146122

(Kwas winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

pitchers Zwedeninn.SOBBHRER
Kalle Hjelm, L (1-3)51-1288

Ramon Illa Argudin1 (*)11444

Kalle Hjelm1111099

(*) - Illa Argudin nam de pitching in de zesde inning over met een 2-0 count op de eerste slagman

Homeruns: Nederland: Jeff Delfina (2)(2e,solo,2 uit,inside-the-park,op Hjelm), Forstine Coenraad (3)(3e,2-run,2 uit,op Hjelm), Enrique Javier (3)(7e,3-run,0 uit,op Hjelm), Rob Hassink (1)(7e,2-run-0 uit,op Hjelm).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Jan Svatoš (TsjechiŽ), 1B-Brian Aron (IsraŽl), 3B-Tomislav Ozimec (TsjechiŽ).
Official Scorer-Michaela JirŠčkovŠ (TsjechiŽ), Albert MŪka (TsjechiŽ).
Play-by-Play Scorer-Jakub Hauser (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-13:30 uur.
Speeltijd-2:45 uur.
Locatie-Sharks Bay, Ledenice (TsjechiŽ) (veld Žraloci Ledenice).

Game Notes:
289e interlandwedstrijd van het Nederlands Mannen Softbal Team.
Tweede wedstrijd in de historie van Nederland tegen Zweden.
Tweede overwinning van Nederland tegen Zweden.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 23° C; windrichting noordoost; windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 63%.Nederland vs. TsjechiŽ
Drie jaar geleden stonden Nederland en TsjechiŽ tegenover elkaar in de allesbeslissende Finale van het Europees Kampioenschap. In HavlŪčkův Brod verraste Oranje toen eerst door met 5-3 te winnen van Denemarken in de Halve Finale om de tweede finalist te worden. In de Finale kwam Nederland te kort en verloor met 10-3 in zes innings.

Met regen in de omgeving ging de 53e ontmoeting tussen de twee landen van start. TsjechiŽ sloeg gelijk toe met een 6-run rally in de eerste helft van de eerste inning om het duel al vroeg te beslissen. Oranje-starter Emeron Lourens gooide vier wijd op lead-off hitter JiřŪ KorčŠk. Met ťťn uit homerde Patrick Kopečnż om de Tsjechen op een 2-0 voorsprong te zetten. Meer punten volgden. Tomaš Klein sloeg hierna een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde toen volgende slagman Mikulaš Klas een driehonkslag sloeg. Hierna was het Jakub Hajnż die de bal over de omheining sloeg voor een 2-run homerun. Op dat moment waren er vier honkslagen geslagen en dat waren allemaal extra-basehits. Hierna kreeg Vojtěch Buchner vier wijd, maar hij ging gedwongen uit op een grounder van Martin Turek. De laatste bereikte het tweede honk op een honkslag van Milan Šulc en scoorde het zesde punt na een honkslag van JiřŪ KorčŠk in zijn tweede slagbeurt in deze inning. Met de Tsjechen nu op een 6-0 voorsprong nam Enio Kwas de pitching over. Hij kreeg een inning-afsluitende grounder.

Nadat het in de tweede helft van de eerste inning was begonnen met regenen voegden de Tsjechen twee punten toe in de tweede inning. Nadat het eerste punt was gescoord op een tweehonkslag van Mikulš Klas zorgde een grounder voor de tweede uit. Maar daarna volgde een 12 minuten durende rain-delay. Toen het duel weer werd hervat werd het volgende punt gescoord op een honkslag van Vojtěch Buchner.

In de vierde inning opende Jakub Hajnż met zijn tweede homerun in de wedstrijd.

Intussen kon de Oranje-aanval niet veel terugdoen op Michal HolobrŠdek, die domineerde en geen honkslagen toestond. De rechtshander gooide driemaal drie slag in de eerste inning. Hij voegde drie strikeouts toe in de tweede inning, maar kreeg toen ook twee honklopers. Met twee uit gooide HolobrŠdek vier wijd op Rob Hassink, waarna hij Job Kremer met een worp raakte, maar hij sloot af met een volgende strikeout.

In de 2e3 gooide HolobrŠdek vier wijd op lead-off hitter Anthony Beaumont, maar zijn pinch-runner Wouter Kamstra werd uitgeschakeld in een inning-afsluitend dubbelspel.

Beaumont speelde pas in zijn tweede wedstrijd van het toernooi. Op woensdag speelde de ervaren catcher tegen Denemarken. Beaumont maakt al vele jaren deel uit van de Nationale Ploeg en is ťťn van de meest ervaren spelers samen met Enrique Javier en Enio Kwas.

Met de Tsjechen op een 9-0 voorsprong kreeg de ploeg een mercy-rule overwinning in zicht, maar er volgden twee onderbrekingen in de 2e4 vanwege bliksem, doordat er onweerbuien in de omgeving waren. Het begon ook weer te regenen. Met een 0-1 count op lead-off hitter Revin Brooks werd de inning voor de eerste keer onderbroken. Na een onderbreking van 12 minuten werd het duel weer hervat. Maar dat was van korte duur, want er werd minder dan twee minuten gespeeld. Pitcher Michal HolobrŠdek gooide vier pitches op Brooks, die drie slag kreeg. Hij gooide daarna ťťn pitch (wijd) op volgende slagman Emeron Lourens, maar met een 1-0 count volgde weer een onderbreking vanwege bliksem dat zichtbaar was achter het outfield.

Dit keer was het een langere onderbreking, maar de ervaren Tsjechische Home Plate Umpire Tomislav Ozimec nam de juiste beslissing om de spelers van het veld te halen vanwege de veiligheid. Een paar discussies volgden. Op een gegeven moment was er verschillende minuten overleg tussen Ozimec, Hoofd Coaches Ben ten Pas en Jaroslav KorčŠl, Technical Commissioner Goose Gillett, Voorzitter van de Technische Commissie Bob Kessler en Head Umpire-in-Chief Jan Hora.

Hoewel er op sommige gezichten van een aantal spelers wat ongeloof te zien was waarom het duel was onderbroken werd heviger bliksem zichtbaar en naderden de onweersbuien. Intussen begon de groundscrew aan wat werkzaamheden van het speelveld.

Nadat de wedstrijd zo'n 32 minuten was onderbroken werden het thuisplaat-gebied en de werpcirkel door de groundscrew afgedekt met zeilen omdat het harder begon te regenen. Even later werd het duel definitief gestaakt. De wedstrijd wordt op vrijdag uitgespeeld, maar de aanvangstijd is nog niet bekend.


Nederland - TsjechiŽ 0-9 (gestaakt)
1234567RHE
TsjechiŽ6201 -9100
Nederland0000 -001
(wedstrijd gestaakt door bliksem met ťťn uit in de 2e4)
pitcher TsjechiŽinn.SOBBHRER
Michal HolobrŠdek (pitcher-of-record)3.182---

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Emeron Lourens (pitcher-of-record)0.2-2666

Enio Kwas3.1--433

Homeruns: TsjechiŽ: Patrik Kopečnż (1)(1e,2-run,1 uit,op Lourens), Jakub Hajnż 2 (4)(1e,2-run,1 uit,op Lourens; 4th,solo,0 uit,op Kwas).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Tomislav Ozimec (TsjechiŽ), 1B-Branislav Sušila (Slowakije), 3B-Roberto Valentinis (ItaliŽ).
Official Scorers- Albert MŪka (TsjechiŽ), Zuzana VaňkovŠ (TsjechiŽ).
Play-by-Play Scorer-Lenka RichterovŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-20:30 uur.
Speeltijd-1:21 uur (exclusief 24 minutes rain-delay in 2e & 4e inning).
Locatie-Sharks Bay, Ledenice (TsjechiŽ) (veld Žraloci Ledenice).

Game Notes:
12-minuten rain-delay in 1e2 met een 7-0 voorsprong voor TsjechiŽ, twee uit en een loper op het 2e honk.
12-minuten delay wegens bliksem in 2e4 met een 9-0 voorsprong voor TsjechiŽ en een 0-1 count op lead-off batter Revin Brooks.
42-minuten delay wegens bliksem in 2e4 met een 9-0 voorsprong voor TsjechiŽ, ťťn uit, geen honklopers en een 1-0 count op slagman Emeron Lourens.
Na de tweede delay werd de wedstrijd definitief gestaakt vanwege de weersomstandigheden en wordt op vrijdag uitgespeeld.
290e interlandwedstrijd van het Nederlands Mannen Softbal Team.
53e wedstrijd van Nederland tegen TsjechiŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 18° C; windrichting noordoost; windsnelheid 5 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 98%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.