Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Rein Merkx)

Jeff Delfina slams Nederland naar winst op Dag 5 Europees Kampioenschap na forfeit
English

LEDENICE / SEZIMOVO ŕSTÕ (TsjechiŽ) - Op Dag 5 van het 15e Europees Kampioenschap Mannen Softbal in TsjechiŽ speelde Nederland op vrijdag (25 juni) de laatste wedstrijd in de voorronde. In Sezimovo ŕstŪ stond Oranje tegenover Slowakije en won het puntrijke duel met 16-15 op een grand slam homerun van Jeff Delfina.

Op donderdagavond werd de wedstrijd tussen Nederland en TsjechiŽ onderbroken in de tweede helft van de vierde inning. Met de Tsjechen op een 7-0 voorsprong werd het duel al voor twaalf minuten stilgelegd in de eerste helft van de tweede inning wegens regen. Nadat de wedstrijd werd hervat voegden de Tsjechen nog twee punten toe. Maar in de 2e4 onderbrak de Umpiring Crew de wedstrijd wegens bliksem, want er waren onweersbuien in de regio. Er volgde weer een 'delay' van 12 minuten, maar met ťťn uit kwam de volgende onderbreking, omdat de bliksem wat heviger werd en later begon het ook weer te regenen. Uiteindelijk, na ongeveer 30 minuten, werd de wedstrijd defintief gestaakt. Aanvankelijk leek het er op dat de wedstrijd werd gestopt vanwege de weersomstandigheden en vandaag zou worden uitgespeeld. Maar blijkbaar was er donderdagavond tijdens de derde onderbreking een moment waarop het de bedoeling was de wedstrijd weer te hervatten. Echter, doordat er nog altijd bliksem zichtbaar was en het rondom het veld nog steeds onweerde weigerde de begeleiding van het Nederlands Team onder deze omstandigheden verder te spelen en duidelijk maakte dat 'wij de veiligheid van onze spelers boven alles stellen'. Zodoende werd de wedstrijd omgezet in een forfeit en een reglementaire 7-0 winst voor de Tsjechen. En dus een nederlaag voor Nederland. Het restant van het duel hoefde vandaag dus niet meer worden uitgespeeld.

Later op de avond kwamen er berichten dat er een zware tornado was geweest in het zuidelijk deel van TsjechiŽ bij de grenzen met Slowakije en Oostenrijk in een gebied ten zuidoosten van Brno. Daar werden de steden HodonŪn (24.000 inwoners) en Břeclav (25.000 inwoners) hard getroffen en helaas waren er dodelijke slachtoffers en ruim 200 gewonden te betreuren en werd veel schade aangericht. Hoewel de twee steden zo'n 250 km ten oosten van Ledenice liggen behoorden de bliksem en onweersbuien op donderdagavond waardoor de wedstrijd werd onderbroken tot de uitlopers van de zichzelf ontwikkelende tornado. Bericht werd dat het de meest krachtige tornado was die TsjechiŽ heeft getroffen.

TsjechiŽ en Denemarken wonnen beide vandaag hun zevende wedstrijd om hun plek in de Finale veilig te stellen. De Tsjechen wonnen met 10-0 van Litouwen, Denemarken won met 8-0 van Frankrijk, dat op de derde plek stond en nog altijd kans had zich te plaatsen voor de Finale. Met het bereiken van de Finale kwalificeerden TsjechiŽ en Denemarken zich voor de WBSC Men's World Cup 2022, dat volgend jaar van 26 november tot en met 4 december wordt georganiseerd in Auckland, Nieuw-Zeeland. Het Wereldkampioenschap stond aanvankelijk op het programma voor februari dit jaar, maar werd uitgesteld.

's Avonds sloten TsjechiŽ en Denemarken de voorronde tegen elkaar af en speelden een close game. De Tsjechen bleven ongeslagen, maar stonden met 5-1 achter halverwege de vijfde inning. TsjechiŽ kwam daarna tot een rally van vijf punten en won nipt met 6-5 van Denemarken.

Voor Nederland werd het scenario, zoals beschreven in het verslag van gisteren, waarheid. Het op de vierde plaats staande KroatiŽ verloor inderdaad vandaag hun laatste twee wedstrijden. De ploeg verloor met 16-9 van Frankrijk in de ochtend en daarna met 11-2 van IsraŽl in de middag. Hierna won Nederland van Slowakije. Zodoende eindigden Nederland en KroatiŽ op een gedeelde vierde plaats. Echter, KroatiŽ won op dinsdag het onderlinge duel met 7-6 en dat blijkt nu een zeer kostbare nederlaag voor Oranje. Hierdoor eindigde KroatiŽ op de vierde plaats en ontmoet op zaterdag Frankrijk in de wedstrijd om het brons. Nederland eindigde op de vijfde positie en speelt daardoor op zaterdag tegen IsraŽl en Slowakije om de vijfde tot en met zevende plaats. De ploeg speelt de eerste wedstrijd om 9 uur in de ochtend.

Dat betekent dat Nederland voor het eerst in de historie niet in de top-vier zal eindigen van een Europees Kampioenschap. Sinds het eerste EK werd georganiseerd in 1993 won Nederland driemaal de titel, eindigde viermaal op de tweede plaats en won ook vier keer het brons. In drie toernooi eindigde Nederland op de vierde plaats. Dat was het geval in 2008 (in Denemarken), 2010 (in TsjechiŽ) en in 2016 (ItaliŽ). Drie jaar geleden stond Nederland nog in de Finale tegen TsjechiŽ.

(25 juni)

Overige uitslagen van Dag 5
Frankrijk vs. KroatiŽ 16-9 (6 inn.); Slowakije vs. Zweden 10-5; TsjechiŽ vs. Litouwen 10-0 (3½ inn.); IsraŽl vs. KroatiŽ 11-2 (4½ inn.); Denemarken vs. Frankrijk 8-0 (4½ inn.); Litouwen vs. IsraŽl 1-14 (5 inn.); TsjechiŽ vs. Denemarken 6-5.Nederland vs. Slowakije
In dit puntrijke duel waren er 31 punten, 32 honkslagen en veel honklopers. En slechts twee fouten, ťťn voor elk team. Er was dus veel 'verkeer' op de honken en dat betekende veel werk voor de Official Scorers.

Nederland werd met 19-13 'outhit' door Slowakije, maar Jeff Delfina tekende voor de belangrijkste klap van de dag, want hij besliste het resultaat met een grand slam homerun in de zesde inning. Voor Delfina was het zijn tweede grand slam homerun in drie dagen! Op woensdag sloeg de midvelder de eerste tegen IsraŽl. Op donderdag sloeg de linkshandige slagman een inside-the-park-homerun tegen Zweden.

Slowakije stond viermaal op voorsprong, de grootste daarvan halverwege de zesde inning met een 15-9 stand. Nederland wiste de achterstand elke keer uit. In de eerste inning kwam de ploeg langszij, waarna men later in het duel tweemaal de leiding had. Maar in de 2e6 kwam de ploeg tot een rally van zeven punten om een beslissende voorsprong te nemen.

Het was de tiende keer dat Nederland en Slowakije tegen elkaar speelden. In de voorgaande negen wedstrijden scoorde Nederland 119 punten, terwijl Slowakijke maar vier keer tot scoren wist te komen! Vandaag liet Slowakije 15 punten noteren!

Drie jaar geleden, in 2018, op het Europees Kampioenschap in TsjechiŽ, won Nederland met 9-0. Daarvoor had Slowakije voor het laatst aan een EK deelgenomen in 2010 toen het evenement plaatsvond in TsjechiŽ. Destijds scoorde de ploeg voor het laatst punten tegen Nederland in wat een 12-2 overwinning was voor Oranje. Huidige Oranje-spelers Anthony Beaumont en Enrique Javier speelden ook toen voor de Nederlandse ploeg.

Vandaag was het Slowakije dat de score opende in de eerste helft van de eerste inning op starter Enio Kwas. Met twee uit maakte Jaroslav SitŠr goed contact en sloeg een homerun.

Die eerste voorsprong was van korte duur, want Nederland kwam langszij in hun eerste slagbeurt op TomŠš KratochvŪl. De linkshandige werper is het werkpaard van de Slowaakse ploeg, want hij gooide in zeven van de acht tot nu toe gespeelde wedstrijden. Met ťťn uit kreeg Dyron Juaquin vier wijd en bereikte het derde honk op een honkslag van Enrique Javier. Met twee uit scoorde Juaquin de gelijkmaker in een double-steal situatie.

Vanaf de tweede inning ging de voorsprong over-en-weer in de wedstrijd, die bijna drie uur duurde.

In de 1e2 scoorden de Slowaken drie punten met twee uit. Nadat de eerste twee slagmensen waren uitgevangen sloegen Erik Tužinskż en TomŠš Kessl beiden een honkslag. Peter Fecko volgde met een RBI-double en Marek Ostrihoň voegde een 2-run triple toe.

Nederland antwoordde met vier punten in de 2e2. Rob Hassink begon met vier wijd, waarna Job Kremer homerde. Veteraan Anthony Beaumont sloeg daarna een tweehonkslag, bereikte het derde honk via een opofferingsstootslag van Myron Juaquin en scoorde de gelijkmaker op een tweehonkslag van Jeff Delfina. Hierna probeerde Delfina het derde honk te bereiken op een kort klapje voor de thuisplaat van Dyron Juaquin, maar werd uitgeschakeld. Even later scoorde Juaquin het leidende punt op een tweehonkslag van Enrique Javier.

Na de enige inning waarin beide teams vandaag niet tot scoren kwamen nam Slowakije voor de derde keer de leiding in de 1e4. Dat gebeurde op Sontje Angelista, die de pitching voor Oranje in deze slagbeurt overnam. Hij kreeg twee snelle nullen, maar moest daarna een homerun incasseren van Peter Fecko, wat voor een gelijke stand zorgde. Marek Ostrihoň en Jarosvlav SitŠr sloegen daarna allebei een honkslag en dat zorgde voor lopers 'op de hoeken'. Volgende slagman Richard Gottschall sloeg eveneens een honkslag en zette Slowakije daarmee op een 6-5 voorsprong. De ploeg kreeg even later de honken vol na vier wijd voor Michal Pavolka, maar Angelista sloot af met een strikeout. En dus bleven er drie lopers achter.

Opnieuw, in de 2e4, wist Nederland onmiddellijk weer terug te komen, de achterstand ongedaan te maken en voor de tweede keer de leiding te nemen. Met ťťn uit kreeg Dyron Juaquin vier wijd, schoof op na een honkslag van Enrique Javier en scoorde de gelijkmaker toen daar een fout op volgde. Jazz Voogd kreeg daarna vier wijd en Forstine Coenraad volgde met een honkslag die Javier in staat stelde het leidende punt te scoren. De honken raakten vol na vier wijd voor Rob Hassink en het volgende punt kwam tot stand na een opofferingsslag van Job Kremer. Coenraad schoof op deze klap op naar het derde honk, waarna hij vierde punt in deze beurt scoorde terwijkl Hassink werd uitgeschakeld in een rundown tussen het eerste en tweede honk tijdens een steelpoging.

...Jeff Delfina...
...grand slam...
(© Foto: Rein Merkx)
Maar de wedstrijd en ook het scoren waren nog verre van afgelopen. In de 1e5, met een 9-6 achterstand, was het Slowakije dat viermaal tot scoren kwam en voor de vierde keer de leiding nam. De ploeg kreeg de honken snel vol. Peter Samek begon met vier wijd en Erik Tužinskż volgde met een infield-hit. Nadat de twee waren opgeschoven via een wilde worp kreeg TomŠš Kessl vier wijd. Volgende slagman Peter Fecko sloeg een pop-fly in het infield. Hoewel de bal werd gemist was Fecko automatisch uit vanwege de binnenhoog-regel. Met ťťn uit veegde Marek Ostrihoň de honken vol met een 3-run triple en dat maakte er een 9-9 stand van. Met Ostrihoň, die ťťn van de twee beste slagmensen is van Slowakije, op het derde honk werd opzettelijk vier wijd gegeven aan Jaroslav SitŠr, de andere productieve slagman van de ploeg. Met Richard Gottschall in het slagperk en een 1-2 count gooide pitcher Sontje Angelista de bal in de grond terwijl SitŠr vertrok om het tweede honk te stelen. Bij het blokken van de bal werd catcher Anthony Beaumont geraakt door de bal, zakte op zijn linkerknie, maakte nog een aangooi naar het tweede honk, maar viel toen achterover. Na weer te zijn opgestaan liep de ervaren speler naar de Oranje dug-out met wat een blessure leek. Na een korte onderbreking werd hij vervangen door Coen Merkx, die de slagbeurt van Gottschalk met een 2-2 count overnam. Hij sloeg vervolgens een grounder naar korte stop Dyron Juaquin. Ostrihoň vertrok op contact om te scoren, maar Juaquin gooide de bal naar Merkx die de loper in een rundown kreeg en die werd uitgetikt door derde honkman Myron Juaquin. Michal Pavolka volgde met een honkslag en op deze klap scoorde SitŠr om Slowakije een 10-9 voorsprong te bezorgen.

Nadat Oranje op rij was uitgeschakeld in de 2e5 kwam Slowakije tot een rally van nog eens vijf punten in de 1e6. Emeron Lourens (die in de vijfde was ingezet als pinch-hitter), nam de pitching over voor Nederland, maar hij zag lead-off hitter Peter Samek het honk bereiken na een fout. De honken vol te staan toen Erik Tužinskż en TomŠš Kessl beiden een infield-hit sloegen. Lourens volgde met een strikeout, maar kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van Marek Ostrihoň. Slowakije voegde hierna nog eens drie punten toe terwijl de honken vol bleven staan. Eerst werd Jaroslav SitŠr geraakt door een worp, waarna Richard Gottschall en Michal Pavolka volgden met honkslagen. Het vijfde punt werd daarna gescoord door SitŠr op een wilde worp, waarbij de bal het speelveld verliet door een gat in het hek van de backstop! Nadat SitŠr had gescoord vroeg Nederland Hoofd Coach Ben ten Pas om uitleg. De umpiring crew had hierna kort overleg, maar het gescoorde punt werd toegekend. Ten Pas ging nog even door met discussiŽren en stelde dat het door het gat niet mogelijk was dat de bal kon terugspringen en het punt daardoor mogelijk niet was gescoord. Maar SitŠr had gescoord en Slowakije stond met 15-9 voor. Lourens volgde met drie slag en een grounder eindigde de slagbeurt, maar Slowakije leek een beslissende voorsprong te hebben genomen.

Maar dat was niet het geval, want Nederland antwoordde met een 7-run rally! En dat gebeurde met twee uit! Hiermee maakte de ploeg ook de vierde Slowaakse voorsprong ongedaan en dit keer werd het duel voorgoed omgedraaid. Met ťťn uit kreeg Enrique Javier vier wijd en sloeg pinch-hitter Revin Brooks een tweehonkslag. Met twee uit kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Rob Hassink. En toen begon de rally. Net zoals Slowakije deed in de 1e6 werden de eerste drie punten ťťn voor ťťn gescoord terwijl de honken vol bleven staan. Javier scoorde het eerste punt op een infield-hit van Job Kremer. Hierna scoorden Brooks en Hassink respectievelijk toen Coen Merkx en Emeron Lourens allebei vier wijd kregen. Dat bracht Jeff Delfina in het slagperk als negende Oranje-slagman in deze inning. Met de honken nog altijd vol en met een 0-1 count dreunde Delfina de bal diep het rechtsveld in voor een grand slam homerun! Zijn tweede in drie dagen en met deze bezorgde hij Oranje een 16-15 voorsprong! Met Slowakije nu op achterstand nam Peter Samek de pitching over. Hij kreeg een honkslag tegen van Dyron Juaquin en gooide vier wijd op Enrique Javier, maar een 'force play-grounder' eindigde de lange en prodictieve slagbeurt.

Met ťťn uit in de 1e7 kreeg Emeron Lourens twee honklopers, maar beiden werden gedwongen uitgeschakeld. En dat maakte aan deze wedstrijd, waarin veel gebeurde en twee teams zag die aan elkaar waren gewaagd en telkens de leiding van elkaar overnamen.


Nederland - Slowakije 16-15
1234567RHE
Slowakije1302450-15191
Nederland140407X-16131
pitchers Slowakijeinn.SOBBHRER
TomŠš KratochvŪl, L (3-4)5.2311121616

Peter Samek0.1-11--

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Enio Kwas32-744

Sontje Angelista224766

Emeron Lourens, W (2-2)221554

Homeruns: Slowakije: Jaroslav SitŠr (4)(1e,solo,2 uit,op Kwas), Peter Fecko (1)(4e,solo,2 uit,op Angelista); Nederland: Job Kremer (1)(2e,2-run,0 uit,op KratochvŪl), Jeff Delfina (3)(6e,grand slam,2 uit,op KratochvŪl).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-????, 1B-????, 3B-????.
Official Scorer-Lenka RichterovŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-????.
Aanvangstijd-16:30 uur.
Speeltijd-2:42 uur.
Locatie-Softball Complex Sezimovo ŕstŪ (TsjechiŽ) (veld Softballovż klub Hladovi hroši Sezimovo ŕstŪ).

Game Notes:
291e interlandwedstrijd van het Nederlands Mannen Softbal Team.
10e wedstrijd van Nederland tegen Slowakije.
10e overwinning van Nederland tegen Slowakije.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zwaarbewolkt, 22° C; windrichting west-noordwest; windsnelheid 8 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 56%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.