Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Rein Merkx)

Nederland eindigt op 5e plaats op Europees Kampioenschap; Tsjechen pakken titel
English

LEDENICE / SEZIMOVO ŕSTÕ (TsjechiŽ) - Het Nederlands Mannen Softbal Team heeft het 15e Europees Kampioenschap Mannen Softbal in TsjechiŽ op zaterdag (26 juni) afgesloten met twee overwinningen en eindigde zodoende op de vijfde plaats. 's Avonds kwam TsjechiŽ terug van een achterstand tegen Denemarken en veroverde hun vijfde titel op rij en elfde in totaal.

Het was een vroege dag voor het Nederlands Team, want er moet worden afgereisd naar Sezimovo ŕstŪ waar de eerste van hun twee wedstrijden om 9 uur van start ging. De ploeg stond toen opnieuw tegenover Slowakije. Na een close, heen-en-weer, zwaarbevochten 16-15 overwinning op vrijdag boekte Nederland vandaag een overtuigende 19-0 winst in slechts 2½ inning. Emeron Lourens gooide een 3-inning Perfect Game en Forstine Coenraad sloeg een grand slam homerun. In de middag won Oranje met 6-2 van IsraŽl om op de vijfde plaats te eindigen. Tussendoor kwam IsraŽl tot een 11-0 shutout (4 innings) tegen de Slovaken om zesde te worden.

Zweden ontmoettte Litouwen en won met 10-3 (5 innings) waardoor de ploeg achtste werd.

In de middag zorgde KroatiŽ opnieuw voor een verrassing door met 6-4 te winnen van Frankrijk, dat een sterk toernooi had gespeeld. Met de winst veroverde KroatiŽ het brons, terwijl Frankrijk vierde werd. Hiermee sloot KroatiŽ hun succesvolste EK ooit af. Het land neemt sinds 2003 deel, maar in acht van de negen sindsdien gespeelde toernooien voor dit jaar eindigde de ploeg nooit hoger dan de zesde plaats. De hoogste klassering was de vijfde plek in 2012 toen het evenement werd georganiseerd in Amstelveen. In de laatste drie Kampioenschappen eindigde de ploeg op de zevende plaats.

In de allesbeslissende Finale in de avond keek TsjechiŽ tegen een 2-0 achterstand aan tegen Denemarken halverwege de zesde inning! De Deense ploeg scoorde tweemaal in de derde inning via een doorgeschoten bal en een tweehonkslag van Daniel Julenon. Maar in de 2e6 kwamen de Tsjechen tot een rally van vier punten om het duel om te draaien! De ploeg kwam op gelijke hoogte dankzij honkslagen van Marek Malż en TomŠš Klein op pitching-troef Kim Hansen, die twaalfmaal drie slag gooide. Met ťťn uit en lopers op het eerste en derde honk namen de Tsjechen een 3-2 voorsprong, waarna twee pitches later een 'insurance run' werd toegevoegd op een volgende wilde worp! In de 1e7 gooide Jakub Osička driemaal drie slag om zijn totaal op te voeren naar elf en de winst te bezegelen. Osička had de pitching in de derde overgenomen van Michal HolobrŠdek, die vijfmaal drie slag gooide. De Nederlandse Umpire Arjan de Wever stond in dit duel bij het eerste honk. In de middag stond hij achter de plaat in de Bronzen wedstrijd waarin Patrick Reus (de andere Nederlandse umpire) bij het eerste honk stond.

Met de vijfde plaats eindigde Nederland op de laagste plek ooit tijdens een Europees Kampioenschap. Sinds het eerste EK werd georganiseerd in 1993 won Nederland driemaal de titel, eindigde viermaal op de tweede plaats en won ook vier keer het brons. In drie toernooi eindigde Nederland op de vierde plaats. Dat was het geval in 2008 (in Denemarken), 2010 (in TsjechiŽ) en in 2016 (ItaliŽ). Drie jaar geleden stond Nederland nog in de Finale tegen TsjechiŽ.

(26 juni)

Eindstand
1. TsjechiŽ, 2. Denemarken, 3. KroatiŽ, 4. Frankrijk, 5. Nederland, 6. IsraŽl, 7. Slowakije, 8. Zweden, 9. Litouwen.Nederland vs. Slowakije
...Emeron Lourens...
...Perfect Game...
(© Foto: Rein Merkx)
In de tweede helft van de eerste inning kreeg Nederland twee snelle nullen, maar de ploeg kwam daarna tot een 9-run rally om het duel te beslissen. Oranje scoorde daarna nog eens tien punten in de tweede slagbeurt.

In de tweede helft van de eerste inning kreeg Dyron Juaquin vier wijd met ťťn uit. Hij bereikte het tweede honk op een wilde worp terwijl volgende slagman Revin Brooks drie slag kreeg. Enrique Javier kreeg vervolgens ook vier wijd, maar hierna had de inning kunnen worden afgesloten. Job Kremer sloeg een pop-fly in het infield, maar de bal werd gemist door werper Peter Samek. Hierdoor raakten de honken vol en alle negen punten in deze inning waren door deze vangfout onverdiend. Het eerste punt werd even later gescoord toen Rob Hassink werd geraakt door een worp. Een wilde worp leverde het tweede punt op en de honken raakten weer vol na vier wijd voor Jim Wursten.

En toen begon het echte slagwerk! Met de honken vol dreunde Forstine Coenraad de bal het rechtsveld in voor een grand slam homerun! Hierna werd Myron Juaquin geraakt door een worp en hij scoorde toen Jeff Delfina weer een homerun sloeg. Volgende slagman Dyron Juaquin homerde eveneens om er een 9-0 stand van te maken.

In de tweede inning kwam Oranje tot een rally van tien punten met ťťn uit. Met Rob Hassink (honkslag) en Jim Wursten (vier wijd) op de honken volgden vijf honkslagen, resulterend in zes punten. Hassink en Wursten scoorden op een tweehonkslag van Forstine Coenraad, die daarna zelf scoorde op een tweehonkslag van Myron Juaquin. Dat werd gevolgd door honkslagen van Jeff Delfina (RBI) en Dyron Juaquin. De honken kwamen vol na vier wijd voor pinch-hitter Jazz Voogd en Enrique Javier voegde een 2-run single toe. Het volgende punt werd daarna gescoord toen een grounder van Job Kremer in een fout eindigde.

Het scoren was nog niet afgelopen. Eerst raakten de honken weer vol toen Rob Hassink werd geraakt door een worp. Het achtste punt werd hierna gescoord toen Jim Wursten vier wijd kreeg en nog eens twee punten volgden toen Forstine Coenraad het honk bereikte op een fout.

Slowakije was niet in staat iets te doen op Emeron Lourens, die alle drie innings gooide in deze mercy-rule wedstrijd. De rechtshander gooide driemaal drie slag in de eerste inning. Hij voegde twee strikeouts toe in een one-two-three tweede inning, waarna hij weer driemaal drie slag gooide in de derde om zijn Perfect Game te completeren.


Nederland - Slowakije 19-0 (2½ inn.)
1234567RHE
Slowakije000 -003
Nederland910X -1990
pitcher Slowakijeinn.SOBBHRER
Peter Samek, L (0-1)2279197

pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Emeron Lourens, W (3-2)38----

(Emeron Lourens gooit een Perfect Game)

Homeruns: Nederland: Forstine Coenraad (4)(1e,grand slam,2 uit,op Samek), Jeff Delfina (4)(1e,2-run,2 uit,op Samek), Dyron Juaquin (3)(1e,solo,2 uit,op Samek).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Thomas Lohnert (Duitsland), 1B-Jan Svatoš (TsjechiŽ), 3B-Tomislav Ozimec (TsjechiŽ).
Official Scorer-Vladimir Bohacek (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Bob Kessler (IsraŽl).
Aanvangstijd-9:00 uur.
Speeltijd-1:00 uur.
Locatie-Softball Complex Sezimovo ŕstŪ (TsjechiŽ) (veld Softballovż klub Hladovi hroši Sezimovo ŕstŪ).

Game Notes:
Emeron Lourens gooit een Perfect Game.
292e interlandwedstrijd van het Nederlands Mannen Softbal Team.
11e wedstrijd van Nederland tegen Slowakije.
11e overwinning van Nederland tegen Slowakije.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 19° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 8 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 66%.Nederland vs. IsraŽl
In de tweede wedstrijd deze week tegen IsraŽl scoorde Nederland de eerste twee punten in de eerste helft van de eerste inning. De ploeg voegde daarna vier punten toe in de volgende drie slagbeurten op Seth Ross, die het hele duel gooide voor IsraŽl.

De twee punten in de eerste inning waren allebei onverdiend. Lead-off hitter Jeff Delfina kwam op het honk na een fout, waarna Dyron Juaquin een honkslag sloeg. Even later schoven de twee op via een double-steal. Met ťťn uit scoorde Delfina het eerste punt op een grounder van Enrique Javier, waarna Juaquin het volgende punt scoorde na een honkslag van Job Kremer.

In de tweede helft van de eerste inning kreeg IsraŽl een grote kans om zelf ook tot scoren te komen, want ploeg kreeg met nul uit de honken vol op Emeron Lourens. De rechtshander, die in de ochtend een 3-inning Perfect Game had gegooid tegen Slowakije, keerde ook weer terug in de werpcirkel voor dit duel en gooide de complete wedstrijd voor Oranje. Echter, hij begon niet goed in de eerste inning. Lourens gooide vier wijd op lead-off hitter Roye Ron Shelem, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Ryan Willen. Nadat Shelem was opgeschoven op een wilde worp raakten de honken vol toen volgende slagman Bar-Arie Shrim werd geraakt door een worp. Maar hierna werd Shelem gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een comeback-grounder van Kfir Leon. Met de honken nog altijd vol schakelde Lourens de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

Nederland kreeg eveneens de honken vol met nul uit in de 1e2 maar wist wel tweemaal te scoren. Jim Wursten begon met vier wijd en Forstine Coenraad kwam op het honk na een fout. De twee schoven op na een wilde worp, waarna Coen Merkx vier wijd kreeg. Jeff Delfina volgde met een puntscorende honkslag. Dat bracht Wursten over de plaat, maar Coenraad werd op de plaat uitgeschakeld toen hij ook probeerde te scoren. Merkx, die was opgeschoven naar het tweede honk, stal vervolgens het derde honk en scoorde op een honkslag van Dyron Juaquin, maar ook dat leidde tot een nul op de plaat. Dit keer probeerde Delfina ook te scoren, maar werd uitgegooid.

Het vijfde Oranje-punt kwam tot stand in de 1e3 en opnieuw was daar een fout bij. Lead-off hitter Enrique Javier kwam na een fout op het honk, bereikte het tweede honk na een volgende fout, schoof op naar het derde honk op een infield-hit van Job Kremer en scoorde op een wilde worp.

Met een 5-0 achterstand pakte IsraŽl twee punten terug in de 2e3. Ryan Willen begon met vier wijd en schoof op naar het derde honk op een one-out single van Kfir Leon. Hij scoorde hierna toen er een foute aangooi volgde nadat Leon het tweede honk stal. Even later schoof Leon op naar het derde honk en scoorde het tweede punt op een grounder van Gil Alon.

In de vierde scoorde Nederland het laatste punt in deze wedstrijd. Met ťťn uit kreeg Jeff Delfina vier wijd, schoof op na een grounder en scoorde op een tweehonkslag van Revin Brooks.

In de laatste drie innings kreeg Nederland nog twee lopers in scoringspositie, maar bleef puntloos. Met ťťn uit in de zesde sloeg Coen Merkx een driehonkslag, maar bleef achter. En met twee uit in de zevende sloeg Job Kremer een honkslag en kwam Wouter Kamstra op het honk na een fout, maar ook zij strandden.

IsraŽl kreeg nog ťťn scoringskans. In de vierde inning begon Itai Dabush met vier wijd. Emeron Lourens volgde met tweemaal drie slag, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Ryan Willen. Lourens sloot af met een volgende strikeout, waarna hij nog ťťn slagman tot de honken zou toestaan in de laatste drie slagbeurten.


IsraŽl - Nederland 2-6
1234567RHE
Nederland2211000-691
IsraŽl0020000-255
pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Emeron Lourens, W (4-2)7124522

pitcher IsraŽlinn.SOBBHRER
Seth Ross, L (2-4)773962

Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Roberto Valentinis (ItaliŽ), 1B-Thomas Lohnert (Duitsland), 3B-Britt Nielandt (BelgiŽ).
Official Scorer-Vladimir Bohacek (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Bob Kessler (IsraŽl).
Aanvangstijd-13:00 uur.
Speeltijd-2:15 uur.
Locatie-Softball Complex Sezimovo ŕstŪ (TsjechiŽ) (veld Softballovż klub Hladovi hroši Sezimovo ŕstŪ).

Game Notes:
293e interlandwedstrijd van het Nederlands Mannen Softbal Team.
21e wedstrijd van Nederland tegen IsraŽl.
21e overwinning van Nederland tegen IsraŽl.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 22° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 8 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 54%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.