(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Rob Jelsma, Ron Kroon (Anefo), AFC Ajax & Marco Stoovelaar)
Legendarisch sport-icoon Johan Cruijff overleden
English
IN MEMORIAM ...Johan Cruijff... (1947 - 2016) (© Foto: Henk Seppen)
|
BARCELONA (Spanje) -
De legendarische voetballer Johan Cruijff is op donderdag (24 maart) op 68-jarige leeftijd overleden in Spanje, omringd door zijn familie.
Met het overlijden van Cruijff heeft niet alleen de Nederlandse sportwereld, maar ook de internationale sportgemeenschap één van hun meest iconische persoonlijkheden verloren.
In oktober vorig jaar werd bij Cruijff longkanker geconstateerd, maar zijn overlijden kwam onverwacht, omdat er in februari nog optimistische geluiden waren dat zijn behandeling positief verliep.
Echter, vandaag werd bericht dat zijn gezondheid de afgelopen week heel snel achteruit ging.
Johan Cruijff wordt algemeen gezien als de beste Nederlandse voetballer ooit in de historie en één van de beste wereldwijd.
Hij was een ware ambassadeur voor Nederland en was ook regelmatig aanwezig bij andere sport-evenementen.
...Cruijff als catcher bij... ...de Ajax-junioren in 1961... (© Foto: AFC Ajax) |
Hendrik Johannes Cruijff werd geboren op 25 april 1947 in Amsterdam.
In zijn jeugd was Johan Cruijff niet alleen een zeer getalenteerde voetballer, hij was ook een zeer getalenteerde honkballer als zowel pitcher als catcher, die in een Nederlands Jeugdteam heeft gespeeld.
Er zijn nog verschillende andere bekende voetballers, die beide sporten hebben gespeeld, zoals Johan Neeskens, die zelfs in Jong Oranje heeft gespeeld.
Ze speelden voetbal in de wintermaanden en honkbal in de zomer.
Cruijff speelde beide sporten voor het Amsterdamse Ajax.
Cruijff woonde een paar straten verwijderd van 'De Meer', het voormalige stadion van Ajax.
Hij groeide in deze wijk op en leerde de sporten op straat.
Op een gegeven moment moest hij een beslissing nemen in welke sport hij door wilde gaan.
Op 15-jarige leeftijd besloot Cruijff zich te richten op voetbal en ontwikkelde zichzelf in de beste voetballer aller tijden in de Nederlandse historie, die voor altijd verbonden zal zijn aan zijn rugnummer 14.
Echter, hij bleef ook altijd het Nederlandse honkbal volgen.
Tijdens de loopbaan werd Cruijf geroemd om zijn speltechnieken, spelinzichten, zijn snelheid en zijn leiderschap op het veld.
Op 15 november 1964 maakte hij zijn profdebuut in het eerste team van Ajax op het hoogste niveau (Eredivisie) en scoorde toen het enige doelpunt voor de Amsterdammers in een 3-1 nederlaag tegen GVAV.
Cruijff speelde voo Ajax tot en met 1973.
Met Ajax werd Cruijff zesmaal landskampioen, won de KNVB Beker vier keer en won ook driemaal op rij de Europa Cup plus eenmaal de Wereldbeker.
In 1973 werd hij voor een toenmalig record van zes miljoen gulden verkocht aan Barcelona in Spanje, waar hij de volgende vijf seizoenen speelde.
In zijn eerste seizoen leidde hij Barcelona naar hun eerste kampioenstitel sinds 1960.
...Johan Cruijff in actie voor Ajax in 1967... (© Foto: Ron Kroon - Anefo) |
Cruijff verhuisde daarna naar de USA waar voetbal niet echt een populaire sport was, maar meer bekendheid kreeg dankzij de inbreng van verschillende bekende internationale spelers, die gingen spelen in de North American Soccer League.
Die was opgericht in 1967, beleefde zijn top eind jaren zeventig, maar werd opgeheven in 1985.
Hij speelde twee seizoenen in de NASL, één bij Los Angeles Aztecs (1979-1980) en één bij Washington Diplomats (1980-1981).
Na zijn terugkeer uit de USA speelde hij kort voor Levante in Spanje, maar keerde vervolgens weer terug naar Ajax.
Hij speelde weer twee seizoenen in Amsterdam, werd in beide seizoenen wederom landskampioen en veroverde ook weer een KNVB Beker.
Hierna volgde een verrassende transfer naar aartsrivaal Feyenoord, waar hij één seizoen (1983-1984) speelde en zijn loopbaan afsloot met een nieuwe kampioenstitel.
Na te zijn gestopt als speler begon hij te coachen en was opnieuw succesvol, nu als trainer, zoals een hoofdcoach of manager in het voetbal wordt genoemd.
Cruijff was eerst Technisch Directeur bij Roda JC (1984-1985), maar was daarna drie seizoenen (1985-1988) Manager bij Ajax, waarna hij Barcelona acht seizoenen (1988-1996) leidde.
Onder zijn leiding werd Barcelona viermaal landskampioen en won tweemaal een Europese Beker.
Terwijl hij coach was bij Barcelona onderging Cruijff, die veel rookte, in 1991 een bypass-operatie, waarna hij definitief stopte met roken.
In 2009-2013 was hij Manager van de nationale ploeg van Catalonië.
Door de jaren heen bleef Cruijff in een invloedijk adviseur van zowel Ajax als Barcelona.
Voor Ajax had hij enige tijd zitting in een adviesorgaan.
...Johan Cruijff arriveert bij het honkbal-stadion in... ...Viladecans (Spanje) in 2007 tijdens het Europees... ... Honkbal Kampioenschap en wordt begroet door... ...toenmalig KNBSB-voorzitter Ruud van Zetten... (© Foto: Marco Stoovelaar) |
Tussen 1966-1977 kwam Johan Cruijff uit voor het Nederlands Voetbal Team en maakte 33 doelpunten in 48 interlandwedstrijden.
In 1971 was hij de eerste Nederlander die werd gekozen tot Europees voetballer van het jaar.
Hij won de 'Gouden Bal' (Ballon d'Or) opnieuw in 1973 en 1974.
Het duurde daarna tot 1987 voordat de volgende Nederlandse speler de prijs weer in ontvangst mocht nemen en dat was Ruud Gullitt.
Later won ook Marco van Basten de prijs driemaal (1988, 1989, 1992).
De enige andere speler die de prijs drie keer won is de Fransman Michel Platini.
In 1999 werd Cruijff gekozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw.
In de verkiezing van Wereldvoetballer van de eeuw eindigde hij op de tweede plaats achter Pelé.
In 1974 won Cruijff ook de Gouden Bal voor de Player of the Tournament tijdens het Wereldkampioenschap 1974.
Tussen 1996 en 2009 was Cruijff als voetbal-analist verbonden aan NOS Studio Sport.
Decennia-lang schreef Johan Cruijff een wekelijkse column in De Telegraaf, de grootste krant van Nederland.
Het was een veelgelezen en geliefde column, die hij samenstelde met Jaap de Groot, de chef sport van de krant.
In september 2007 werd het Europees Honkbal Kampioenschap gehouden in het Spaanse Barcelona en Viladecans.
Het evenement had ook de status van Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de Olympische Spelen een jaar later in Peking (China).
...Johan Cruijff feliciteert Robert Eenhoorn... ...met de winst tegen Spanje... ...Op de achtergrond staat de Nederlandse... ...honkbal-legende Hamilton Richardson... (© Foto: Rob Jelsma) |
In de voorronde boekte het Nederlands Honkbal Team vijf ruime overwinningen, waarna ook de kampioenspoule werd begonnen met een overtuigende zege.
De volgende wedstrijd op het programma was tegen Spanje.
Cruijff heeft natuurlijk een lange binding met beide landen.
Cruijff woonde in Barcelona en had contact gehad met Jaap de Groot van De Telegraaf.
En zo werd Cruijff een speciale gast bij deze wedstrijd, die werd gespeeld in Viladecans.
De wedstrijd was cruciaal en werd een memorabele thriller, die bijna vijf duurde en door Nederland net voor middernacht met 10-8 werd gewonnen in elf innings.
Cruijff woonde het hele duel bij en was na afloop één van de eerste die toenmalig Manager Robert Eenhoorn en de spelers feliciteerde met de overwinning.
Tijdens de wedstrijd sprak (Grand Slam-webmaster) Marco Stoovelaar, die toen in Spanje was om voor De Telegraaf verslag te doen van het evenement, met Cruijff.
Tijdens het interview sprak Cruijff over zijn jeugdloopbaan als honkballer en dat hij op een gegeven moment een keuze moest maken, omdat het simpelweg niet meer mogelijk was de sporten te combineren.
,,Ik speelde in de MC Bakker'', doelde Cruijff op de jeugdcompetitie die in die jaren was vernoemd naar de Nederlandse honkbal-pionier M.C. Bakker en tegenwoordig de adspiranten/cadetten-leeftijd is (13-15 jaar).
,,Ik heb honkbal altijd bijzonder leuk gevonden en de band en de interesse is altijd gebleven'', aldus Cruijff, die de sport goed kende.
Cruijff: ,,Ik was altijd geïnteresseerd in de confrontatie tussen een werper en een slagman.
Dat is iets heel bijzonder.
Wat voor worp gaat hij gooien, hoe moet je reageren?
Ik ben het honkbal door de jaren heen altijd blijven volgen, zeker als het Nederlands team ergens speelde.''
De volgende dag won het Nederlands Honkbal Team het evenement en plaatste zich voor de Spelen.
Door de jaren heen stond Cruijff ook bekend om zijn bijzondere en opmerkelijke uitspraken, die vergelijkbaar zijn met die van de legendarische Major Leaguer Yogi Berra.
Werden de uitspraken van Berra omgedoopt tot 'Yogi-isms', die van Cruijf werden 'Cruijffiaans' genoemd.
Cruijff heeft zich ook altijd veel ingezet voor verschillende sociale initiatieven.
In 1999 richtte hij de Johan Cruijff Institute met een programma om topsporters de mogelijkheid te bieden sport te combineren met een studie.
Dit is sindsdien uitgegroeid in een mondiaal netwerk.
...Johan Cruijff in 2013 met Richard Krajicek, Esther Vergeer en... ...Quinty Trustful op het ABN*AMRO World Tennis Tournament... ...in Rotterdam tijdens de presentatie van Esther Vergeer's boek... (© Foto: Henk Seppen) |
Het Institute bestaat ook uit vijf Johan Cruijff Colleges in Amsterdam, Enschede, Groningen, Nijmegen en Roosendaal, die topatleten in staat stelt studies te volgen in Sport & Business en Sport & Coaching.
Binnen de stichting is er ook de Johan Cruijff University, die een opleiding biedt voor sportmarketing voor topatleten.
Zijn Johan Cruijff Foundation zorgde voor meer dan 200 zogenoemde Cruijff Courts in 22 landen voor kinderen van alle achtergronden om samen straatvoetbal te kunnen spelen.
Johan Cruijff heeft vele onderscheidingen ontvangen, zoals die van Officier in de Orde van Oranje-Nassau in 2002.
In 2010 werd een asteroïde naar hem vernoemd, hij werd Lid van Verdienste van de FIFA in 2010 en ontving de UEFA President's Award in 2013.
Toen het nieuws van zijn overlijden donderdag bekend werd de televisie-programmering onderbroken en aangepast, waarbij 's middags en 's avonds werd teruggekeken op de vele hoogtepunten in de loopbaan van Cruijff.
Er waren interviews en reacties van voormalige en huidige voetballers, trainers, verslaggevers en bestuurders uit binnen- en buitenland.
Zij onderstreepten allen dat Cruijff de beste voetballer ooit is geweest in de Nederlandse historie, maar ook dat hij één van de beste voetbalcoaches is geweest.
Verschillende spelers noemden hem de beste coach die ze ooit hebben gehad.
Politici en Koning Willem-Alexander reageerden eveneens.
In alle reacties werd gesteld dat Cruijff door de jaren heen wereldwijd een overbekend Nederlands gezicht is geweest en een sport-ambassadeur was.
Maar ook dat hij één van de meest invloedrijke personen in de voetbal-historie is geweest en een inspiratie voor velen.
Nederland heeft een ware sportheld verloren!
(24 maart)
|