Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Sparks Haarlem verovert landskampioenschap!
English
HAARLEM - Sparks Haarlem maakte van het begin af duidelijk wat de bedoelingen vandaag waren, zeker na de onverwachte nederlaag van de dag ervoor toen Tex Town Tigers een 3-1 achterstand omdraaide in een 8-inning 4-3 overwinning om een vijfde en beslissende wedstrijd af te dwingen. De thuisploeg kwam tot een rally van zeven runs in de eerste slagbeurt op weg naar een 8-2 overwinning om het landskampioenschap te veroveren en Tex Town Tigers te onttronen, dat de titel de afgelopen twee jaar had gewonnen. Voor Sparks Haarlem was dit de zevende titel sinds het onder deze naam speelt en 18e 'overall', inclusief elf kampioenschappen van voorganger HHC.

Het verschil in deze reeks was de aanval. Voor aanvang van vandaag had Sparks Tex Town Tigers 'outhit' met 33-16 in de voorgaande vier wedstrijden en vandaag had Sparks met 11-5 meer honkslagen dan de Enschedese ploeg. Maar ondanks het verschil in honkslagen was het vantevoren niet duidelijk welke ploeg vandaag het veld als overwinnaar zou verlaten, zeker na de comeback-winst van zaterdag door Tex Town Tigers.

Maar dat veranderde snel in de eerste inning. Sparks-pitcher Dagmar Bloeming zorgde voor drie nullen in de eerste TTT-beurt en daarna stuurde de thuisploeg 12 slagvrouwen naar het slagperk in de eigen eerste beurt, waarvan er negen het honk bereikten, zes honkslagen sloegen en zeven punten scoorden om een comfortabele voorsprong te nemen. Een voorsprong die op dat moment al beslissend was voor de wedstrijd. Sparks trof een verrassende startende werpster in Ginger de Weert in plaats van 'troef' Lindsey Meadows, die zaterdag gooide. Hoewel bekend is dat de laatste momenteel last heeft van rugproblemen was het desondanks toch verwacht dat ze vandaag zou starten. Na afloop verklaarde TTT's Head Coach Karly McKormack dat ze had besloten Meadows (die als linksveldster begon) in relief te houden en later in het duel in te brengen. En dus kwam de druk in de laatste wedstrijd van het seizoen op de schouders van de talentvolle Ginger de Weert. Echter, die trof een ploeg die van het begin af aan klaar was om te winnen en revanche nam voor het verlies van zaterdag. De rechtshander kreeg slechts vier slagvrouwen tegenover zich, stond vier hits en twee runs toe en verliet de plaat daarna met loopsters op het eerste en derde honk. Ze werd opgevolgd door Lindsey Meadows, die daarna het duel uitgooide!


...Team-captain Kim Kluijskens...
...met de kampioensbeker...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Nathalie Gosewehr opende voor Sparks met een tweehonkslag, waarna ze opschoof na een stootslag-honkslag van Chantal Versluis, die even later het tweede honk stal. Een honkslag van Kim Kluijskens produceerde daarna het eerste punt, bracht Versluis naar het derde honk en leidde ook tot een outfield-fout die Kluijskens in staat stelde het tweede honk te bereiken. Een honkslag van Debby Connor zorgde daarna van 2-0. Hierna nam Lindsey Meadows de pitching over, maar zorgde voor volle honken via vier wijd voor Noémi Boekel. Een fout op een grounder van Marloes Fellinger leidde vervolgens tot twee runs en loopsters op het eerste en derde honk. Fellinger schoof op na een OSS van Areke Spel, maar Noémi Boekel, de loopster op het derde honk, kon niet opschuiven. De honken opnieuw vol toen ook Kim Kafoé vier wijd kreeg. Hierna leverden een honkslag van Kinge Bouma, opofferingsslag van Nathalie Gosewehr en honkslag van Chantal Versluis leverden Sparks nog eens drie punten en een snelle 7-0 voorsprong op, voordat Kim Kluijskens uitging na een grounder en de inning afsloot.

Tex Town Tigers pakte een punt terug in de tweede inning. Met één uit sloeg Lindsey Meadows een honkslag, bereikte het derde honk na een honkslag van Nadine Marinus en scoorde toen de laatste in een 'caught stealing-rundown' terecht kwam.

Na de productieve eerste slagbeurt voegde Sparks Haarlem nog slechts één punt toe op Lindsey Meadows, die zeven keer drie slag gooide in het restant van het duel en nog vijf honkslagen moest incasseren. In de tweede inning begon Meadows, die komend seizoen in Italië zal spelen, met twee strikeouts, kreeg daarna een honkslag tegen van Marloes Fellinger en gooide vier wijd op Areke Spel, maar sloot de inning af met een nieuwe strikeout.

In de derde scoorde Sparks het achtste punt. Kinge Bouma begon met een honkslag, schoof op na een 'one-out single' van Chantal Versluis en een 'force play-grounder' (een fraaie actie van 2B Lynn Dollekamp) van Kim Kluijskens en scoorde daarna toen de laatste langer op het eerste honk blijven na een fout in een 'caught stealing-rundown'. In de vierde, vijfde en zesde inning bereikte Sparks regelmatig de honken, maar liet vijf loopsters achter. In de vierde kregen Marloes Fellinger en Areke Spel beiden vier wijd met één uit, maar een strikeout en gedwongen nul maakten een einde aan de inning. In de vijfde sloeg Kim Kluijskens een honkslag en kreeg Debby Connor vier wijd met twee uit, gevolgd door een grounder. In de zesde sloeg Areke Spel een honkslag met één uit, maar bleef eveneens achter.


...Noémi Boekel en Kim Kluijskens...
...afscheid...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Dagmar Bloeming kreeg het tweede punt van Tex Town Tigers tegen in de vierde inning. Met één uit sloeg Virginie Anneveld een honkslag en werd Karin Tuk geraakt door een worp. Hierna kreeg Lindsey Meadows drie slag, maar Nadine Marinus (die twee van TTT's vijf hits sloeg) volgde met een honkslag en bracht het tweede punt binnen. Daarna schakelde Dagmar Bloeming (die vier keer drie slag gooide) 10 van de laatste 11 slagvrouwen uit, alleen onderbroken door een honkslag van Karin Tuk in de zesde inning.

Voor Kim Kluijskens (die werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van deze Series) en Noémi Boekel (die een opleiding tot piloot begint) was dit de laatste wedstrijd in hun loopbaan. Kluijskens speelde elf seizoenen voor Sparks, terwijl Boekel sinds 2005 voor de Haarlemse ploeg speelde, nadat ze een jaar eerder haar Hoofdklasse-debuut had gemaakt als speelster van Amsterdam Pirates. Daarnaast speelde beiden voor het Nederlands Softbal Team, met wie ze in 2008 deelnamen aan de Olympische Spelen in Peking (China). Kluijskens kwam uit in 89 interlandwedstrijden, Boekel in 60. Maar de vraag blijft natuurlijk of dit werkelijk hun laatste wedstrijd was. Na afloop van vorig seizoen stopten immers Marloes Fellinger, Lynn Geertman, Kim Kafoé en Jolanda Kroesen allemaal, maar allen waren terug in pak in de laatste weken van het seizoen.

Met de winst van vandaag zorgde Sparks voor een 'eerste' prestatie. Dit was slechts de derde best-of-five Holland Series die geheel moest worden gespeeld sinds deze opzet werd geïntroduceerd in 1990. In de voorgaande twee Series, waarin vijf wedstrijden werden gespeeld stond de ploeg die Game 4 won met 2-1 achter, maar won daarna ook Game 5. Op zaterdag begon Tex Town Tigers hetzelfde te doen. Ook zij stonden met 2-1 achter en wonnen Game 4. Maar vandaag kwam Sparks Haarlem terug om Game 5 te winnen en de titel te veroveren.

Oh, nog wat anders. 20 van de voorgaande 24 Holland Series werden gewonnen door de ploeg die ook Game One won. Sparks Haarlem werd vandaag pas de vijfde ploeg die de Series won na verlies van het openingsduel. Sparks was ook de laatste ploeg die dit presteerde. In 2004 werd ook de opener verloren tegen Terrasvogels, maar won men uiteindelijk de Series, dat destijds ook de laatste reeks was met vijf wedstrijden. De enige andere 5-game Series was in 1994 toen Twins met 3-2 won vs. HCAW. Overigens verloor ook Twins in die Series de opener.

(10 oktober)

(meer foto's worden maandag toegevoegd)


...Sparks Haarlem - Nederlands kampioen 2010...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


...Nathalie Gosewehr...
...scoort het eerste punt...
(© Foto: Fred Versluis)

...Debby Connor singles...
...het tweede punt binnen...
(© Foto: Fred Versluis)

...Chantal Verluis...
...scoort het tweede punt...
(© Foto: Fred Versluis)

...Debby Connor...
...scoort ook...
(© Foto: Fred Versluis)


...Kinge Bouma slaat nog een run binnen...
...in de eerste slagbeurt...
(© Foto: Fred Versluis)

...Kim Kafoé scoort het 7e punt...
...in de eerste inning...
(© Foto: Fred Versluis)


...Winnende werpster Dagmar Bloeming...
(© Foto: Fred Versluis)


...'Celebration time'...
(© Foto: Fred Versluis)

...'Celebration time'...
(© Foto: Fred Versluis)


...Tijd voor champagne...
(© Foto: Fred Versluis)

...Tex Town Tigers feliciteert Sparks Haarlem...
(© Foto: Fred Versluis)

...Sparks Bestuurslid en Team Manager Sandra Nypels bedankt Noémi Boekel en Kim Kluijskens...
(© Foto's: Fred Versluis)


...KNBSB-bestuurslid...
...Caroline Theunissen...
...geeft de kampioensbeker...
...aan Kim Kluijskens...
(© Foto: Fred Versluis)

...Sparks Haarlem viert de titel...(© Foto: Marco Stoovelaar)

...De bat-girls...
...met de beker...


(© F: Fred Versluis)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.