Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


DSS trekt jonge speelsters aan voor volgend seizoen
English
HAARLEM - DSS sloot het reguliere seizoen af met een gedeelde zevende plaats met Olympia Haarlem, maar eindigde uiteindelijk op de laatste plaats tijdens de drie weken durende Tussenronde, waardoor de ploeg automatisch degradeerde naar de Overgangsklasse. Voor DSS was dit seizoen het eerste terug in de Hoofdklasse na afwezigheid van 24 jaar, maar het verblijf duurde dit keer slechts één jaar.


...Deion van der Voort...
(© F: Marco Stoovelaar)
Vooruitkijkend naar volgend seizoen voegde DSS vijf jonge speelsters aan de ploeg toe, waarvan drie uit de eigen jeugd. Vijf speelsters keren volgend jaar niet terug bij de ploeg, waaronder drie die zijn gestopt.

Vier van de speelsters die naar DSS komen, maakten dit jaar hun debuut in de hoogste afdeling, namelijk RHP Deion van der Voort, infielders Noa Brand en Cher ten Hoope en outfielder Dominique Sprengers. De vijfde nieuwkomer is catcher/infielder Madelon Paauwe.

Rechtshandige werpster Deion van der Voort speelde dit seizoen in 12 wedstrijden voor Olympia Haarlem, haar eerste in de Hoofdkasse, maar kreeg geen slagbeurt. Als werpster gooide ze in zes wedstrijden, allen in relief, en was 0-0. In zes innings kwam Deion tot drie strikeouts, gooide achtmaal vier wijd en kreeg 12 honkslagen tegen. Deion speelde ook in één Hoofdklasse-wedstrijd voor het team van Jong Oranje, gooide in twee innings en was 0-1.


...Noa Brand...
(© F: Marco Stoovelaar)
Noa Brand, Cher ten Hoope en Dominique Sprengers mochten allen dit seizoen even proeven aan de Hoofdklasse als speelster in het eerste team van DSS. Noa Brand debuteerde gelijk op Opening Day en werd in vijf wedstrijden ingezet als pinch-runner en scoorde één punt. Cher ten Hoope speelde in twee wedstrijden, waarvan één op het derde honk en sloeg 0-uit-1 en dat was een strikeout. Dominique Sprengers maakte haar debuut in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie, speelde in het outfield en sloeg 0-uit-1 met een opofferingsstootslag.

Catcher/infielder Madelon Paauwe (foto links) komt naar DSS van Adegeest, dat dit jaar onder leiding stond van Piet Pannen.

Pannen is ook actief voor DSS, waar hij twee jaar geleden de Hoofd Coach was. Na afloop van het seizoen 2008 werd Piet Pannen opgevolgd door Berend Mannessen, maar bleef op de achtergrond betrokken bij de Haarlemse ploeg. Na dit seizoen stopte Mannessen als coach.


...Julie Owen...
(© F: Marco Stoovelaar)
De Amerikaanse infielder Julie Owen keert volgend seizoen mogelijk terug in het team, want het is al bekend dat ze volgend jaar in elk geval weer in Nederland zal zijn, maar het is nog onduidelijk of ze dan ook zal spelen. Dit seizoen debuteerde Julie in de Hoofdklasse en speelde in alle 32 competitie-wedstrijden. Ze sloeg .310 (27-uit-87), het tweede hoogste in de ploeg, en voerde het team aan met 17 gescoorde punten. Julie was ook tweede beste met acht RBI's en veertien vrije lopen. Ze sloeg vijf doubles en twee triples. Als tweede honkvrouw maakte ze slechts vijf veldfouten in 113 kansen.

'Veteranen' Sonja Pannen (rechtshandige werpster), Marijke van Veen (catcher) en Yvette Krooder (infield) stopten aan het einde van het seizoen.


...Sonja Pannen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Rechtshandige werpster Sonja Pannen gooide dit jaar in haar eerste Hoofdklasse-wedstrijden sinds 2004. De ervaren rechtshander maakte haar Hoofdklasse-debuut 21 jaar geleden, in 1989 (toen een aantal van haar jongere teamgenoten nog niet eens was geboren!), toen ze in 39 wedstrijden speelde voor Wassenaar, waar ze in drie Hoofdklasse-seizoenen zou spelen. Vanaf 1992 gooide Sonja voor Amsterdam Pirates, waar ze 13 seizoenen in de Hoofdklasse speelde en tweemaal een Europa Cup won.

Ze gaf gelijk haar visitekaartje af in haar rookie-seizoen, want ze won 17 wedstrijden en gooide 212 innings, waarin ze toen nog 'slechts' 93 keer drie slag gooide. Haar strikeout-totaal zou in de daaropvolgende jaren aanzienlijk stijgen. Na in haar eerste vijf Hoofdklasse-seizoenen minder dan 100 strikeouts te hebben gegooid kwam ze daar in de volgende seizoenen steeds flink boven en zette reecord met 319 in 1997 en 300 in 1998. Door de jaren heen werd Sonja de all-time strikeout-leader in de Hoofdklasse. In 1997 had ze 'career-highs' met 19 overwinningen, het gooien van 220 2/3 inning en 319 strikeouts. Een jaar eerder had ze haar beste ERA, een opmerkelijke 0.07 toen ze 102 innings gooide. Dit seizoen, haar 14e in de hoogste afdeling, gooide Sonja in 21 wedstrijden (20 als starter) en sloot af met een 9-12 'record'. Ze gooide in 126 innings en kwam tot 132 strikeouts, terwijl ze slechts 30 keer vier wijd weggaf en 90 honkslagen toestond. Sonja sloot het seizoen af met een 2.33 ERA.


...Marijke van Veen...
(© F: Marco Stoovelaar)
Sonja, die in de laatste jaren van haar loopbaan werd geplaagd door wat blessures, ontwikkelde een unieke field-constructie. Het is algemeen bekend dat wanneer ze een bal fielde haar daaropvolgende aangooi richting eerste honk niet altijd accuraat wat, dus na het fielden van een bal tosste Sonja de bal naar de derde honkvrouw, die vervolgens de aangooi naar het eerste honk afmaakte voor de nul. In de jaren negentig kwam Sonja uit voor het Nederlands Softbal Team, met wie ze ondermeer deelnam aan de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta (USA).

Catcher Marijke van Veen debuteerde dit jaar in de Hoofdklasse. Marijke speelde in 24 wedstrijden en sloeg .109 (5-uit-46), scoorde twee punten en had één RBI. Verdedigend maakte ze slechts vijf fouten in 160 kansen.


...Yvette Krooder...
(© F: Marco Stoovelaar)
Net als Sonja Pannen maakte ook designated player en derde honkvrouw Yvette Krooder al enige tijd geleden haar debuut in de Hoofdklasse. In 1996 speelde ze voor het eerst op het hoogste niveau toen ze in 16 wedstrijden uitkwam voor Terrasvogels en toen .250 sloeg. Na in twee Hoofdklasse-seizoenen voor Terrasvogels te hebben gespeeld, kwam Yvette twee seizoenen uit voor TYBB, dat toen ook in de hoogste afdeling uitkwam. Ze keerde daarna terug naar Terrasvogels, maakte een korte comeback in de Hoofdklasse in 2002 en speelde daarna weer bijna een volledig seizoen voor de Santpoortse ploeg in 2006 toen ze .270 sloeg in 26 wedstrijden. Dit zou haar laatste seizoen in de hoogste afdeling zijn, voordat ze dit jaar terugkeerde met DSS. Dit seizoen werd Yvette voornamelijk ingezet als designated hitter, maar was ook derde honkvrouw als Amanda Hess gooide. In 27 wedstrijden sloeg Yvette .109 (6-uit-55), scoorde tweemaal en had vier RBI's en had met zes het tweede hoogste aantal opofferingsstootslagen in het team.


...Amanda Hess...
(© F: Marco Stoovelaar)
Rechtshandige werpster/derde honkvrouw Amanda Hess had vorig jaar een groot aandeel in het succes van DSS toen het de titel pakte in de Eerste Klasse en promoveerde naar de Hoofdklasse. Dit seizoen debuteerde Amanada in de hoogste afdeling en speelde in 30 wedstrijden. Ze was de beste slagvrouw van de ploeg met een .341 slaggemiddelde (30-uit-88) en voerde de ploeg ook aan in honkslagen (30), doubles (7), triples (3) en RBI's (25). Amanda sloeg dit seizoen de enige homerun van DSS en haar 25 binnengeslagen punten waren veruit het meeste, want het tweede hoogste aantal was acht. Ze scoorde 11 punten, maar kreeg ook 23 keer drie slag, het derde hoogste aantal van de ploeg. Maar nadat ze haar 30ste wedstrijd had gespeeld, die kwam voordat het seizoen voor de tweede internationale stop werd onderbroken, verliet Amanda de ploeg een keerde terug naar de USA.


...Floor Roest...
(© F: Marco Stoovelaar)
Catcher/outfielder Floor Roest was dit seizoen een Hoofdklasse-rookie en speelde in alle 32 wedstrijden van DSS. Ze sloeg .213 (19-uit-89), was tweede in het team met 12 gescoorde punten en had vijf binnengeslagen punten. Floor komt volgend seizoen uit voor Iber Lengua Terrasvogels.

DSS wordt volgend seizoen gecoached door Dennis Presburg en Werner Angermann, die samen de coachtaken gaan vervullen als opvolgers van Berend Mannessen. Op 1 oktober maakte DSS bekend dat Presburg en Angermann (die samen speelden in het honkbalteam van DSS) de nieuwe coaches werden.

(15 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.