Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Euro Stars moet een nieuwe richting inslaan
English
CAPELLE a/d IJSSEL - Euro Stars werd hard geraakt na afloop van het seizoen, want, met uitzondering van één speelster, vertrok het hele team in de transferperiode. Dit seizoen eindigde Euro Stars op de zesde plaats en stelde de Hoofdklasse-plek voor volgend seizoen veilig in de Tussenronde.

Na afloop van het seizoen begonnen speelsters, om wat voor reden dan ook, de ploeg te verlaten. Twee weken na het seizoen vertrok Hoofd Coach Ton van Koeverden en werd benoemd tot nieuwe Hoofd Coach van Twins op 23 september. Aanvankelijk bleven er ongeveer vier speelsters over en dat leidde tot berichten dat de ploeg zich zou gaan terugtrekken uit de Hoofdklasse voor volgend seizoen, omdat het geen representatieve ploeg kon samenstellen. De clubleiding bij Euro Stars dacht inderdaad aan trekken en diende een verzoek in bij de KNBSB om te mogen uitkomen in de Overgangsklasse, één afdeling onder de Hoofdklasse. Echter, het KNBSB-bestuur ging niet in op het verzoek, omdat teams die zich terugtrekken twee afdelingen lager moeten spelen. Het bestuur van Euro Stars besloot vervolgens volgend seizoen in de Hoofdklasse te blijven uitkomen, dan wel ziet hoe ver men kan komen en maakte de beslissing bekend op 27 oktober, vier dagen voor het verstrijken van de transferperiode. Uiteindelijk vertrokken twaalf van de 13 reguliere speelsters dit seizoen, waaronder twee die stopten.

En dus is Euro Stars nu gedwongen een nieuwe richting in te slaan. Slechts één speelster van de ploeg van dit jaar bleef en dat is Davinia de Kwant, die nu gezelschap zal krijgen van jonge, maar getalenteerde speelsters uit het tweede team van Euro Stars. Ook krijgt ze gezelschap van de enige nieuwkomer, Dominique Harteveld, die dit seizoen uitkwam voor Blue Hitters. De club is ook in contact met een aantal buitenlandse speelsters uit zowel Europa als in Amerika. Intussen is men ook nog altijd op zoek naar een nieuwe coachingstaf en bevestigde dat het in gesprek is met mogelijke kandidaten.


...Rebecca Antonissen...
(© F: Marco Stoovelaar)
Rechtshandige werpsters Rebecca Antonissen en Daisy Verstappen stopten beiden na het seizoen.

Rebecca Antonissen speelde in de Hoofdklasse sinds 2003. In dat jaar speelde ze in zes wedstrijden voor Birds, waar ze vier seizoenen voor zou uitkomen. Na in zes wedstrijden te hebben gegooid in haar eerste twee seizoenen won Rebecca haar eerste Hoofdklasse-duel in het seizoen 2005. 2007 was Rebecca's eerste van vier seizoenen als speelster van Euro Stars. Daar werd ze ook meer aanvallend ingezet en kreeg 33 slagbeurten, sloeg .333 en was 4-10 als werpster en gooide in 85 innings. Na in 20 wedstrijden te hebben gespeeld in 2008 speelde ze in slechts 12 wedstrijden vorig seizoen. Dit jaar kwam Rebecca uit in 21 wedstrijden voor Euro Stars, sloeg 0-uit-15 en was 2-2 als werpster met 15 strikeouts in 51 innings, terwijl ze 28 keer vier wijd gooide en 62 hits tegen kreeg en afsloot met een 3.84 ERA.


...Daisy Verstappen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Daisy Verstappen debuteerde eveneens in 2003 in de Hoofdklasse als speelster van Birds, waar ze vier seizoenen teamgenoot was van Rebecca. Naast pitching speelde Daisy ook op het eerste honk en werd zodoende aanvallend meer ingezet dan Rebecca. In haar eerste volle seizoen in 2005 sloeg Daisy .256 met 23 honkslagen, acht punten en 15 RBI's. Daisy ging in 2007 met Rebecca mee naar Euro Stars en sloeg daar .233 in haar eerste seizoen, terwijl ze als werpster 6-6 was en in 71 2/3 inning gooide. Maar na één seizoen ging Daisy in 2008 spelen voor Centrals waar ze 2-7 was. Vorig jaar keerde Daisy terug naar Euro Stars en speelde in 23 wedstrijden, terwijl ze afsloot met een 6-7 'record' en 61 strikeouts. Dit seizoen speelde ze in alle 32 competitie-wedstrijden en sloeg .224 (17-uit-76) met acht gescoorde punten en acht RBI's. Als werpster was ze 6-8 en gooide 86 1/3 inning, waarin ze 66 keer drie slag gooide en 26 keer vier wijd, terwijl ze 98 honkslagen tegen kreeg en afsloot met een .3.57 ERA. In 2009 maakte Daisy deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team.


...Laura Belardinelli...
(© F: Marco Stoovelaar)
De Amerikaanse rechtshandige werpster Laura Belardinelli keerde terug naar de USA en zal volgend seizoen geen deel uitmaken van het team. Dit seizoen, haar eerste in de Hoofdklasse, speelde Laura in 29 wedstrijden, waarvan 18 als werpster. Ze sloot af met een 4-9 'record' en een 4.95 ERA en gooide 65 innings. Laura had 41 strikeouts, gooide 33 keer vier wijd en kreeg 84 honkslagen te verwerken. Als slagvrouw sloeg Laura .286 (16-uit-56) met drie doubles, scoorde driemaal en had 10 RBI's en dat was het derde hoogste aantal van het team, een positie die ze deelde met Kim Donkers.

Catcher/infielder Cheryl Hiele, catcher Ellen Venker en eerste honkvrouw Kim Donkers kozen allen voor Gryphons, dat volgend seizoen zal uitkomen in de Overgangsklasse, waardoor het trio in elk geval één seizoen de Hoofdklasse verlaat.


...Cheryl Hiele...
(© F: Marco Stoovelaar)
Catcher Cheryl Hiele, die ook werd ingezet op het derde honk en in het outfield, debuteerde dit seizoen in de Hoofdklasse als speelster van twee teams. Voor Euro Stars speelde ze in 16 wedstrijden en sloeg 0-uit-26, maar scoorde driemaal. Voor Jong Oranje speelde Cheryl in 14 wedstrijden en sloeg .314 (11-uit-35), scoorde eenmaal en had één binnengeslagen punt. Met Jong Oranje nam Cheryl deel aan het Europees Kampioenschap in Wenen (Oostenrijk). Vorig jaar maakte ze deel uit van de Jong Oranje-ploeg die het zilver won op het Wereldkampioenschap onder 17 jaar in Praag (Tsjechië). Bij Gryphons wordt Cheryl herenigd met André Prins, die de Manager was van Jong Oranje in Praag en volgend seizoen de Hoofd Coach zal zijn bij Gryphons.


...Ellen Venker...
(© F: Marco Stoovelaar)
De ervaren Ellen Venker debuteerde in 2001 in de Hoofdklasse als speelster van DSC '74. Bij DSC '74 (dat een paar jaar geleden Olympia Haarlem werd) was Ellen de vaste catcher van de Haarlemse ploeg. Daar had ze twee goede aanvallende seizoenen in 2005 (waarin ze een 'career-high' 15 RBI's had) en 2006, waarin ze respectievelijk .327 en .318 sloeg. Ellen verliet DSC '74 na het seizoen 2006 (waarin ze met 35 de meeste honkslagen in haar loopbaan sloeg) en ging spelen voor Euro Stars. In haar eerste jaar daar sloeg ze .274, maar miste een aantal wedstrijden vanwege een blessure in 2008. Hierdoor speelde ze in de seizoenen 2009 en 2010 ook minder als catcher en wat vaker in het outfield. Vorig jaar kwam Ellen tot een persoonlijk record met 20 gescoorde punten. Dit seizoen speelde ze in alle 32 competitie-wedstrijden, sloeg .255 (25-uit-98), scoorde 19 punten en had slechts één RBI. Ellen speelde van 2002-2008 in het Nederlands Softbal Team en nam met Oranje ondermeer deel aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking, één Wereldkampioenschap en drie Europese Kampioenschappen.


...Kim Donkers...
(© F: Marco Stoovelaar)
Kim Donkers debuteerde in 2006 in de Hoofdklasse toen ze in negen wedstrijden uitkwam voor Birds. Vanaf 2007 speelde ze voor Euro Stars, waar ze in de laatste drie seizoenen in alle reguliere competitie-wedstrijden speelde. In 2008 was Kim de tweede beste slagvrouw van de ploeg met een gemiddelde van .290 en leidde het team met 31 honkslagen. Vorig jaar sloeg ze opnieuw .290, maar was dit keer vierde beste slagvrouw, maar leidde wel met 21 punten. Dit seizoen was Kim beste slagvrouw van Euro Stars, sloeg .376 (38-uit-101) en leidde ook in gescoorde punten (10, samen met Ellen Venker) en honkslagen (38), terwijl ze 10 RBI's had. Kim maakte dit jaar ook deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team en nam met Terrasvogels deel aan het Cup Winners Cup-toernooi als pick-up player.


...Celine van Roon...

...Michelle van Driel...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
Catcher/outfielder Celine van Roon en outfielder Michelle van Driel spelen in 2011 beiden voor landskampioen Sparks Haarlem.

Outfielder Michelle van Driel speelt acht jaar in de Hoofdklasse. Ze debuteerde op het hoogste niveau in 2003 toen ze in 18 wedstrijden speelde en .172 sloeg in haar eerste van vier seizoenen bij Birds. In 2007 speelde Michelle voor Twins en sloeg toen .296 in 31 wedstrijden voor de Brabantse ploeg, waar ze ook in 2008 speelde. Vorig seizoen speelde ze in haar eerste seizoen voor Euro Stars. Dit seizoen speelde ze in alle 32 wedstrijden, sloeg .216 (16-uit-74) met negen punten en twee RBI's.

Catcher/outfielder Celine van Roon debuteerde dit jaar in de Hoofdklasse en speelde in 25 wedstrijden voor Euro Stars. In haar rookie-seizoen sloeg ze .111 (3-uit-27) met twee runs en één RBI.


...Daphne Endlich...
(© F: Marco Stoovelaar)
Infielder/outfielder Daphne Endlich was één van de laatste speelsters die Euro Stars verliet. Ze keert terug naar Birds waar ze had gespeeld tot en met het seizoen 2009. Dit jaar speelde Daphne in haar eerste Hoofdklasse-wedstrijden voor twee teams. Voor Euro Stars speelde de tweede honkvrouw in 25 wedstrijden, sloeg .151 (8-uit-53), scoorde zes punten en had vijf RBI's. Voor Jong Oranje speelde Daphne in zeven wedstrijden en sloeg 1-uit-12 (.083).


...Anouk van den Heuvel...
(© F: Marco Stoovelaar)
Infielder Anouk van den Heuvel speelt in het nieuwe seizoen voor Iber Lengua Terrasvogels. De korte stop maakte haar Hoofdklasse-debuut in 2004 en speelde toen in 30 wedstrijden voor Euro Stars, voor wie ze vervolgens zeven seizoenen uitkwam. In haar rookie-seizoen sloeg ze .247, maar bereikte een jaar later de .300 grens en sloeg .300 of hoger in vijf van de volgende zes seizoenen, waaronder de laatste drie. In 2008 was ze met een gemiddelde van .329 beste slagvrouw van Euro Stars en bereikte een 'career-high' vorig seizoen met een .360 gemiddelde, het tweede hoogste van de ploeg, waarin ze met 32 honkslagen en 18 RBI's ook de op één na beste was. Dit seizoen speelde Anouk in 32 wedstrijden, sloeg .325 (27-uit-83), sloeg haar eerste Hoofdklasse-homerun, scoorde 14 runs, had ook 14 RBI's en voerde de ploeg aan het 16 vrije lopen. In 2005 nam Anouk met het Nederlands Softbal Team deel aan de Canada Cup en dit jaar maakte ze deel uit van de voorlopige selectie.


...Kirsten Molle...
(© F: Marco Stoovelaar)
Infielder/outfielder Kirsten Molle speelt volgend jaar voor Twins. In 2004 maakte ze haar Hoofdklasse-debuut toen ze in één wedstrijd uitkwam voor Birds, waarna ze haar volgende wedstrijden in de hoogste afdeling speelde in het seizoen 2006, eveneens voor Birds. In 2008 speelde Kirsten in haar eerste van drie seizoenen voor Euro Stars en kwam toen uit in 32 wedstrijden. Vorig jaar speelde ze in slechts zes wedstrijden, maar dit seizoen speelde Kirsten in 25 wedstrijden en sloeg .184 (9-uit-49), scoorde vier punten en had drie RBI's.


...Kirsten Vierdag...
(© F: Marco Stoovelaar)
Infielder/outfielder Kirsten Vierdag keerde terug naar Centrals. Na gespeeld te hebben bij HCAW maakte ze in 2008 haar debuut in de Hoofdklasse toen ze in twee wedstrijden speelde voor Centrals en 0-uit-1 sloeg. Ze speelde vervolgens vorig jaar in 10 wedstrijden, voordat ze besloot naar Euro Stars te gaan, waar ze dit seizoen in 16 competitiewedstrijden speelde, .296 (8-uit-27) sloeg, zes punten scoorde en zes RBI's had. Als speelster van Jong Oranje speelde Kirsten in zes Hoofdklasse-wedstrijden en sloeg 1-uit-10 (.100). Daarnaast maakte Kirsten deel uit van het Nederlands Dames Honkbal Team, dat deelnam aan het Wereldkampioenschap in Venezuela. Kirsten begon haar loopbaan als honkbalster toen ze uitkwam voor The Red Caps in Leusden.

Van de 12 speelsters die Euro Stars verlieten speelden er zes in het verleden voor Birds.

(15 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.