Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Goede transferperiode voor Iber Lengua Terrasvogels
English
SANTPOORT - Normaal wachten softbalteams vrijwel altijd met de bekendmaking van hun transfers totdat de deadline is verstreken of kort daarvoor. Iber Lengua Terrasvogels brak dit jaar met deze traditie en was de eerste ploeg die op 17 en 19 oktober de komst van zes nieuwe speelsters meldde. Enkele dagen voor het verstrijken van de transferperiode voegde de ploeg nog twee speelsters toe, waaronder een oud-speelster. Vijf speelsters, waarvan er drie stopten, keren volgend seizoen niet bij de ploeg terug, terwijl twee van de drie buitenlandse speelsters dan eveneens niet terugkeren.

Naar Santpoort kwamen Nederlands Team-infielder Dutch National Team-infielder Meike Witteveen en Jong Oranje-speelsters Rebecca Duindam en Marisèla de Wind. Pitcher Ginger de Weert, die deel uitmaakte van de voorselectie van de nationale ploeg maakte ook deel uit van de eerste groep van zes, net als Lotte Holvast, die begin dit jaar eveneens in de voorselectie van Oranje zat, en Floor Roest.

...Meike Witteveen...
(© F: Marco Stoovelaar)
Kort hierna maakte Terrasvogels bekend dat ook oud-international Anouk van den Heuvel naar de club kwam, terwijl Annemiek van Riessen besloot weer volledig te gaan spelen.

Infielder Meike Witteveen komt naar Terrasvogels van Tex Town Tigers, waar ze 15 jaar speelde en met wie ze in 2008 en 2009 landskampioen werd en dit seizoen opnieuw de Holland Series bereikte. In 2005 maakte ze haar debuut in de Hoofdklasse, speelde toen in 34 wedstrijden voor de ploeg uit Enschede en sloot .237 met 18 honkslagen. Drie jaar later verhoogde ze haar slaggemiddelde naar .340 en sloeg vorig seizoen .326 en scoorde met 24 het derde hoogste aantal punten in het team.

...Ginger de Weert...
(© F: Marco Stoovelaar)
Dit seizoen sloeg ze .408 (20-uit-49), scoorde zeven punten en had vijf RBI's in 19 wedstrijden, terwijl ze een aantal wedstrijden miste vanwege een beenblessure. Vorig jaar debuteerde Meike in het Nederlands Softbal Team, met wie ze de Europese titel won in Spanje en dit jaar deelnam aan het Wereldkampioenschap in Venezuela en totaal in 37 interlands speelde.

Rechtshandige werpster Ginger de Weert speelde de afgelopen twee seizoenen eveneens voor Tex Town Tigers. In 2008 maakte ze haar Hoofdklasse-debuut en gooide toen in 17 wedstrijden voor Centrals, waar ze 3-5 was met één save. Vorig jaar gooide ze in 20 wedstrijden voor Tex Town Tigers, sloot af met een 7-3 'record', twee saves en een 1.31 ERA, terwijl ze 41 keer drie slag gooide in 58 2/3 inning. Dit jaar werd Ginger in slechts zes wedstrijden ingezet in de reguliere competitie en was 2-2 met acht strikeouts in 15 innings.


...Rebecca Duindam...

...Marisèla de Wind...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
Rebecca Duindam en Marisèla de Wind komen beiden over van Olympia Haarlem en maakten beiden dit jaar deel uit van Jong Oranje, dat een teleurstellend Europees Kampioenschap had in Wenen (Oostenrijk), waar de ploeg op de vijfde plaats eindigde.

Rebecca Duindam maakte haar Hoofdklasse-debuut in 2007 en speelde toen in twee wedstrijden voor DSC '74, dat een jaar later Olympia Haarlem werd na een fusie. In 2008 speelde ze in haar eerste volle seizoen en sloeg .147 in 29 wedstrijden. Vorig jaar kwam Olympia uit in de Eerste Klasse en promoveerde toen terug naar de Hoofdklasse. Dit seizoen kwam Rebecca in de Hoofdklasse uit voor twee ploegen. Ze sloeg .186 (11-uit-59) in 28 wedstrijden voor Olympia, scoorde acht runs en had vijf RBI's, terwijl ze .200 in 12 wedstrijden sloeg voor Jong Oranje, dat als team eveneens uitkwam in de Hoofdklasse.


...Lotte Holvast...
(© F: Marco Stoovelaar)
Net als Rebecca kwam ook Marisèla de Wind dit seizoen in de Hoofdklasse uit voor twee teams. Ze speelde in alle 32 competitiewedstrijden voor Olympia Haarlem, sloeg .261 (23-uit-88) met drie doubles, negen runs en acht RBI's, terwijl ze .188 sloeg in 20 wedstrijden voor Jong Oranje. Vorig jaar speelde Marisèla ook voor Olympia toen het in de Eerste Klasse uitkwam, nadat ze het jaar ervoor haar Hoofdklasse-debuut had gemaakt en toen in 27 wedstrijden speelde en .122 sloeg.


...Floor Roest...
(© F: Marco Stoovelaar)
Lotte Holvast, een utility-speelster, maakte haar Hoofdklasse-debuut in 2005 en speelde toen in vijf wedstrijden voor Tex Town Tigers, scoorde twee runs en kreeg één officiële slagbeurt. In het volgende seizoen speelde ze in 18 wedstrijden en sloeg ook haar eerste Hoofdklasse-honkslagen. Lotte maakte ook deel uit van het team dat in 2008 en 2009 landskampioen werd. In 2008 speelde ze in slechts 11 wedstrijden, maar speelde vorig jaar in 27 wedstrijden en sloeg .205. Dit seizoen kwam Lotte uit voor Centrals, speelde in een 'career-high' 29 wedstrijden, sloeg 10 honkslagen en had zeven binnengeslagen punten. Ze sloeg .161 en scoorde vijf punten.

Catcher/outfielder Floor Roest was dit seizoen een Hoofdklass-rookie en speelde in alle 32 competitiewedstrijden voor DSS, dat naar de Overgangsklasse degradeerde. Ze sloeg .213 (19-uit-89), was tweede in de ploeg met 12 gescoorde punten en sloeg vijf punten binnen.

Een week nadat de eerste zes nieuwkomers bekend waren gemaakt bevestigde Terrasvogels de komst van nog eens twee speelsters.


...Anouk van den Heuvel...
(© F: Marco Stoovelaar)
Infielder Anouk van den Heuvel maakte haar Hoofdklasse-debuut in 2004 en speelde toen in 30 wedstrijden voor Euro Stars, bij wie ze vervolgens zeven seizoenen in de Hoofdklasse uitkwam. In haar rookie-seizoen sloeg ze .247, maar bereikte een jaar later de .300 grens en sloeg .300 of hoger in vijf van de volgende zes seizoenen, waaronder de laatste drie. In 2008 was ze met een gemiddelde van .329 beste slagvrouw van Euro Stars en bereikte een 'career-high' vorig seizoen met een .360 gemiddelde, het tweede hoogste van de ploeg, waarin ze met 32 honkslagen en 18 RBI's ook de op één na beste was.

...Annemiek van Riessen...
(© F: Marco Stoovelaar)
Dit seizoen speelde Anouk in 32 wedstrijden, sloeg .325 (27-uit-83), sloeg haar eerste Hoofdklasse-homerun, scoorde 14 runs, had ook 14 RBI's en voerde de ploeg aan het 16 vrije lopen. In 2005 nam Anouk met het Nederlands Softbal Team deel aan de Canada Cup en dit jaar maakte ze deel uit van de voorlopige selectie.

Infielder Annemiek van Riessen stopte aanvankelijk na vorig seizoen, omdat ze in verwachting was. Ze keerde terug in het laatste deel van het seizoen, nam met de ploeg deel aan het toernooi om de Cup Winners Cup in Haarlem, maar trok zich vervolgens weer terug. Maar na afloop van het seizoen besloot ze volgend jaar weer terug te keren. Annemiek debuteerde in de Hoofdklasse in 2002 en speelde toen in 35 wedstrijden voor Onze Gezellen (waarvan 17 als werpster), waarna ze het volgende seizoen in drie wedstrijden speelde voor Terrasvigels, voordat ze twee seizoenen uitkwam voor DSC '74. In 2006 keerde ze terug in de Terrasvogels line-up en sloeg .402 in haar eerste van vier volle seizoenen voor de ploeg. Dit seizoen speelde ze in slechts vijf competitie-wedstrijden en sloeg .400 (6-uit-15) met één driehonkslag en drie RBI's. Vorig jaar maakte Annemiek deel uit van de voorselectie van het Nederlands Softbal Team.


...Femke van Dusschoten...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Rechtshandige werpster Femke van Dusschoten verliet Iber Lengua Terrasvogels na twee seizoenen en zal volgend jaar uitkomen voor Alcmaria Victrix, dat naar de Hoofdklasse promoveerde. Daar voegt Femke zich bij haar zus Malou, ook een werpster, en haar vader Frans, die de Bench Coach van het team is. Na overgekomen te zijn van Onze Gezellen, maar Femke vorig jaar haar Hoofdklasse-debuut, gooide in 16 wedstrijden voor Terrasvogels en was 9-5 met een 1.56 ERA en 81 strikeouts in 85 1/3 inning. Dit seizoen gooide ze opnieuw in 16 wedstrijden, was 8-3, sloot af met een 3.09 ERA en had 61 keer drie slag in 70 1/3 inning, terwijl ze 42 keer vier wijd weggaf en 64 honkslagen moest toestaan.

...Shannah van der Kaaij...
(© F: Marco Stoovelaar)
Vorig jaar kwam Femke uit voor het Nederlands Softbal Team, dat toen de Europese titel veroverde in Spanje.

1B Shannah van der Kaaij gaat spelen bij landskampioen Sparks Haarlem, haar vierde club in zes Hoofdklasse-seizoenen. In 2006 maakte ze haar debuut en speelde toen in 29 wedstrijden voor Birds, waarna ze in 2007 uitkwam voor Amsterdam Pirates, voordat ze een jaar later naar Terrasvogels kwam. Vorig seizoen had Shannah een 'career-high' met een .281 gemiddelde en dit jaar bereikte ze persoonlijke records met 18 gescoorde punten en 22 honkslagen. In 2009 maakte ze deel uit van de voorselectie van het Nederlands Softbal Team. Dit jaar, waarin ze speelde in 31 wedstrijden, sloeg ze .250 (22-uit-88) en had zeven binnengeslagen punten. Shannah was aanvankelijk ook werpster, maar dit seizoen waar haar eerste waarin ze niet gooide.

Drie speelsters stopten na afloop van het seizoen: Femke Haage, Linda Hoenderdos en Iris Kolman.


...Linda Hoenderdos...

...Femke Haage...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
Na in de Hoofdklasse te hebben gespeeld voor Onze Gezellen kwam outfielder (en voormalig infielder) Linda Hoenderdos voor Terrasvogels uit sinds 2004. In haar eerste seizoen in Santpoort sloeg ze .257. Vorig seizoen bereikte Linda 'career-highs' met een .393 slaggemiddelde, 44 honkslagen en 26 gescoorde punten en voerde de ploeg aan in de laatste categorie. Dit seizoen sloeg ze .267 (27-uit-101) in 32 wedstrijden met twee doubles en twee triples, scoorde 17 runs en had zes RBI's. In 2005 maakte Linda deel uit van het Nederlands Softbal Team.


...Iris Kolman...
(© F: Marco Stoovelaar)
Infielder/Outfielder Femke Haage kwam in 2006 naar Terrasvogels, nadat ze een jaar eerder haar Hoofdklasse-debuut had gemaakt bij Tex Town Tigers. In haar eerste Terrasvogels-seizoen sloeg Femke .356 met 12 runs en negen RBI's. Vorig jaar bereikte ze een 'career-high' met 15 gescoorde punten. Dit seizoen speelde Femke in slechts 17 competitiewedstrijden, omdat een deel van het seizoen vanaf de zijlijn moest toekijken met een gebroken pols. Ze sloeg .146 (6-uit-41) met twee triples, scoorde negen punten en had twee RBI's. Femke speelde in 2005 en 2006 in het Nederlands Softbal Team.

Catcher/Infielder Iris Kolman maakte haar Hoofdklasse-debuut toen ze in 2002 in twee wedstrijden speelde voor Amsterdam Pirates. Ze speelde vervolgens ook bij de Amsterdamse ploeg in delen van de volgende twee Hoofdklasse-seizoenen, waarna ze de vaste catcher werd in 2005 en toen in 34 wedstrijden uitkwam voor Pirates, dat in dat jaar degradeerde. Ze bleef bij Pirates, dat daarna Eerste Klasse-kampioen werd in 2006, waardoor Iris een jaar later terugkeerde in de Hoofdklasse en in nog eens 35 wedstrijden speelde voor de hoofdstedelijke ploeg. Na zes seizoenen voor Amsterdam te zijn uitgekomen, speelde ze in haar eerste zes wedstrijden voor Terrasvogels in 2008. Dit seizoen speelde Iris in 29 wedstrijden, sloeg slechts .071 (5-uit-70), scoorde vijf punten en had vier RBI's.


...Aimee Murch...
(© F: Marco Stoovelaar)
Rechtshandige werpster Aimee Murch en 2B Christina Rolla keren volgend jaar ook niet terug in Santpoort na twee seizoenen voor Terrasvogels te hebben gespeeld, maar beiden blijven officiëel speelgerechtigd voor de ploeg, want beiden vroegen geen overschrijving aan naar een andere vereniging.


...Christina Rolla...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De Australische international Aimee Murch was vorig seizoen 16-5 met drie saves en een 1.09 ERA en gooide 143 keer drie slag in 134 1/3, waardoor ze werd uitgeroepen tot Beste Werpster. Dit seizoen was Aimee 14-4 met een 0.62 ERA en had 129 strikeouts in 124 2/3 inning, terwijl ze slechts 19 keer vier wijd gooide. Met de Australische nationale ploeg nam Aimee dit jaar deel aan het Wereldkampioenschap in Venezuela.

De Italiaanse international Christina Rolla voerde de ploeg vorig seizoen aan met een .418 slaggemiddelde en 25 RBI's. Dit jaar was Christina opnieuw beste slagvrouw van de ploeg met een .360 gemiddelde (32-uit-89) en leidde ook in gescoorde punten (19) en honkslagen (32), terwijl ze 15 RBI's had.

Op 7 oktober maakte Terrasvogels bekend dat Tim Verbrugge in het komende seizoen de nieuwe Hoofd Coach is als opvolger van Jeroen Deken. Helen Kuyper keert terug als Assistent Coach.

(15 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.